Лидери на студентските протести в Чили стават депутати

Камила Вайехо пуска бюлетината си на вчерашните избори в Чили

© Reuters

Камила Вайехо пуска бюлетината си на вчерашните избори в Чили


През 2011 г. Камила Вайехо беше сред чилийските младежи, повели мащабните студентски демонстрации с искане за по-добра образователна система. Тази неделя тя и още трима бивши университетски лидери на протестното движение бяха избрани за членове на долната камара на местния Конгрес. Това бележи смяната на поколенията в политиката на южноамериканската държава, пише агенция Reuters.


Преди две години 25-годишната комунистка се превърна в най-разпознаваемото лице на студентския бунт за безплатно образование както в Чили, така и по света. Пламъкът избухна заради високите такси за обучение в страната с най-голямо неравенство в доходите сред 34-те държави членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Демонстрациите разтърсиха изоснови правителството на настоящия дясноцентристки президент Себастиан Пинера и вдъхновиха множество социални движения и стачки. Те промениха традиционно консервативния политически дневен ред на Чили и оформиха тазгодишната предизборна кампания, отбелязва британският седмичник Observer.


Победата на Вайехо е ключова за фаворитката за президентския пост Мишел Башеле, която се нуждае от подкрепата на Конгреса, за да въведе обещаните реформи. Тя се ангажира да увеличи корпоративните данъци от 20 на 25% и с приходите в рамките на шест години образованието да стане безплатно. Башеле, която вече изкара един мандат като държавен глава в периода 2006 – 2010 г., очаквано спечели първия тур на вота в неделя, но ще трябва да изчака балотажа на 15 декември, за да подпечата успеха си. Тя е подкрепяна от голямата коалиция Nueva Mayoria ("Ново мнозинство") с ориентация център-ляво, която включва както християндемократи, така и комунисти. Самата Башеле е педиатър по образование, умерен социалист по убеждения и бивш политически затворник, измъчван по време на диктатурата на Пиночет.
Заедно с Вайехо в Камарата на представителите влизат независимите кандидати Джорджо Джаксън и Габриел Борик и съмишленичката й в Комунистическата партия Карол Кариола. Всички те са участвали в студентските бунтове.


Вайехо като лидер на студентските протести през 2011 г.

© Associated Press

Вайехо като лидер на студентските протести през 2011 г.


Влизането им във властта обаче вероятно няма да предотврати бъдещи протести, тъй като някои от новите университетски водачи смятат, че предшествениците им са се продали.


"Не бих гласувала за Джорджо Джаксън..., нито за Камила", казва Мелиса Сепулведа, новата лидерка на студентската организация на Чилийския университет – някогашната длъжност на Вайехо. "Възможността за промяна не е в Конгреса... а в организациите и в силата, която те могат да упражняват", заявява тя в скорошно интервю по радиото.


Самата Вайехо признава пред Observer, че ако преди две години някой й е бил казал, че ще влезе в Конгреса, е щяла да го сметне за луд. Днес тя си дава сметка, че студентското движение е било ключово за "разбиването на културната хегемония на неолибералния модел, наложен на Чили по време на военната диктатура".


Съмишленичката й Кариола също вярва, че: "Страната ни започна да живее нова (политическа) ера... Като младежи и студентски лидери ние... бяхме част от това социално движение, което разтърси и събуди тази страна. Сега е необходимо да влезем в Конгреса, за да разтърсим един законодателен орган, който досега беше потресаващо херметически затворен и консервативен."

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Там знаят за какво се борят - реформи в образователната система. Тукашните викат "Оствака", но не казват после какво следва.

 2. 2 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 689 Весело

  От тук на татък пътят към следващия Пиночет май е отворен...

 3. 3 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Представям си как некои от нашите ранобудни са се наточили при тая новина

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4292 Весело

  "Съмишленичката й Кариола също вярва, че: "Страната ни започна да живее нова (политическа) ера... Като младежи и студентски лидери ние... бяхме част от това социално движение, което разтърси и събуди тази страна. Сега е необходимо да влезем в Конгреса, за да разтърсим един законодателен орган, който досега беше потресаващо херметически затворен и консервативен."

  Браво на чилийските студенти! Те бяха един от основните фактори за падението на чилийските консерватори в лицето на Пинера! Желая им успех в Конгреса!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4292 Весело

  До коментар [#2] от "joro4900":

  Хахаха... мечтай си, чилийците никога повече няма да допуснат боклук, превратаджия, диктатор и убиец като Пиночет да узурпира страната!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "comtec":

  Проблемът е, че хората така са се озлобили и настървили, че вече е почти неприлично да си партиен.

  Сега който протестира против това правителство - студент или не - и каже "аз съм за ей тая партия" бива оплюван и заклеймен като платен.

 7. 7 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "comtec":

  Освен това - познавайки част от тия студенти - те са с различни политически ориентации. Да направят партия би било по-нелепо и от партията на Светльо Витков.

 8. 8 Профил на bokalcho11
  bokalcho11
  Рейтинг: 162 Неутрално

  По-добре студенти, отколкото стари муцуни

 9. 9 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 713 Весело

  Венсеремос!

  Тия студенти са малко по-други студенти, отбой за асоциациите и сравненията.

 10. 10 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  "Преди две години 25-годишната комунистка се превърна в най-разпознаваемото лице на студентския бунт за безплатно образование"

  Лицето на българският студенстки бунт (Ивайло Динев), през същата тази 2011 г. е на друго мнение: "„Аз лично не съм против вдигането на таксите, защото според мен не е чак толкова голямо и не засяга чак толкова много студентите. Примерно, в Историческия факултет и специалностите в него, вдигането на таксите е с 40 лв. на година, от 462 лв. за семестър става 500 лв. Като се има предвид, че животът поскъпва и университетът наистина не е в добро финансово състояние и това е една от антикризисните мерки”
  http://akademika.bg/2011/05/%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD/

  "Днес тя си дава сметка, че студентското движение е било ключово за "разбиването на културната хегемония на неолибералния модел, наложен на Чили по време на военната диктатура"

  Два свята, две вселени, две борби...
  Чилийската е по-честна и по-чиста.

  ПП
  Последното е за К. Янакиев. Местните(форумните) социопати да стоят настрани в този дебат, защото не го разбират.

  Ecrasez l’infâme
 11. 11 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1581 Весело

  Сигурно не е от значение, че Камила Вайехо е доста привлекателна.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 12. 12 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  До коментар [#11] от "etty1":

  И не отрича правото на грозните, черните и непривлекателните да учат.
  Съчетанието красота и съпричастност са малко по убави от съчетанието красота и гордост. Еле пък, без презрението към индианците на Чили, което местните красиви и умни ни престират към роми и турци.

  Ecrasez l’infâme
 13. 13 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1581 Весело

  [quote#12:"Graf"]Съчетанието красота и съпричастност са малко по убави от съчетанието красота и гордост. [/quote]

  - каза графът.

  Изборът на толкова претенциозен никнейм Ви поставя в неудобна позиция с подобен коментар.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#0:"Статия"]Преди две години 25-годишната комунистка се превърна в най-разпознаваемото лице на студентския бунт за безплатно образование както в Чили, така и по света. Пламъкът избухна заради високите такси за обучение в страната с най-голямо неравенство в доходите сред 34-те държави членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).[/quote]


  Я каква хубава кака комундерка....А па я си мислех, че само нео либералните каки били умни и красиви......

  п.п. Макар, че се съмнявам дали изобщо нео либерастките каки са изобщо каки де...........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1335 Весело

  До коментар [#13] от "etty1":

  Ако се занимавате повече с това което пиша, а не с костюмите ми, ще научите повече.

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#1] от "comtec":

  не пич... нямаш си на идея колко е скъпо образованието в чили ..та се борят за намаляване на цената...
  Та правиш глупав извод... Искането на оставка е също толкова точно и конкретно искане... което не е така само и единствено за червените кратуни .. ти такава ли си.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 17. 17 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 459 Весело

  Поканете я в България да види до къде води "безплатното" образование.

  Накрая всичко къдърно ще ходи да учи в чужбина и ще е загубено за националната икономика

 18. 18 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#17] от "ЙЕИ":

  Ти ,продукт /отпадък/ на "безплатното "образование ли си,или с платена диплома???...

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  В Чили студентските протести сигурно са имали лидери. Тук в България не виждам такива. Разни мамини синчета и дочки плещят глупости.

 20. 20 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Нашите студенти се научиха да стачкуват активно.

  Сега е време да се включат активно и в самия политически живот.

  Колкото повече млади хора- толкова по-добре!

 21. 21 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Чили е първата страна в света където по времето на Пиночет чикагските момчета си експериментираха идеологията,нещо не се получава май/меко казано/,да не кажа нещо друго!

 22. 22 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 770 Весело

  [quote#19:"judjuk"]Тук в България не виждам такива[/quote]
  Да не виждаш и да няма са различни неща

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 23. 23 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Наште раноблудните и те се готвят Че единствената им квалификация е да врещят по улиците и да палят кофи за боклук. С подобни способности стават само за бг дупетати или за просяци.

 24. 24 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#23] от "sqrt":

  Когато бях като тях никак не ми се ставаше рано... Днешните, май няма кой да ги накара да врещят в постелите,затова го правят по улиците...

 25. 25 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#16:"too_many"]не пич... нямаш си на идея колко е скъпо образованието в чили ..та се борят за намаляване на цената... [/quote]
  Не се борят само за намаляване на цената, а и за БЕЗПЛАТНО образование.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 26. 26 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#17:"ЙЕИ"]Накрая всичко къдърно ще ходи да учи в чужбина и ще е загубено за националната икономика[/quote]
  Кадърно или богато?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 27. 27 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Неутрално

  В Чили протестират социалисти и комунисти, а у нас гербаджии и от РБ. Затова и хората не ги подкрепят.

  " Демонстрациите разтърсиха изоснови правителството на настоящия дясноцентристки президент Себастиан Пинера и вдъхновиха множество социални движения и стачки."

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 28. 28 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 529 Неутрално

  свежа кръв в политиката, отляво или отдясно все тая, ефекта може да бъде предимно положителен.

 29. 29 Профил на ninevia
  ninevia
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Чилийската Илияна Йотова. Мерси !

 30. 30 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Браво на момичето.Така се печелят сърцата на хората.С идеи които си струват.А , че е хубавица си допълнителен плюс.Успех от все сърце.

 31. 31 Профил на Петър42
  Петър42
  Рейтинг: 517 Неутрално

  "разбиването на културната хегемония на неолибералния модел, наложен на Чили по време на военната диктатура"

  Девойката е чела Грамши: Браво, браво, най-после политически грамотни!

 32. 32 Профил на polikarpos
  polikarpos
  Рейтинг: 370 Неутрално
 33. 33 Профил на vgs
  vgs
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Името на фаворитката за президенския пост е Бачелет, Мишел Бачелет.

 34. 34 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#32] от "eezyloop":

  По- видно: http://goo.gl/ffSBFI

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 35. 35 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1966 Весело

  Студент-бунтар, след 2 години депутат, а след още няколко ще е бизнесмен
  Съвсем по комунистически.

  Иначе образованието трябва да е безплатно. По-добри и подготвени хора трябват за да правят бизнес по-добре.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 36. 36 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#31] от "Петър42":

  Ами диалектика... Единство и борба на противоположностите... Песимизма на интелигентноста и оптимизма на волята вървят заедно...

 37. 37 Профил на Conservator
  Conservator
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ще плачат за великия Пиночет.

  Trump '16
 38. 38 Профил на ventseslavtodor
  ventseslavtodor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Източниците на Аларма в гр. Велико Търново ни информираха, че се готви назначението на лицето Стефан Михайлов за директорския пост на НАП. Той е зам.-председател на общински съвет на община Велико Търново, както е и член на контролния съвет на партията на г-жа Мария Капон, ЕНП. В качеството си на общински съветник е допринесъл за спечелване на конкурс за обществена поръчка от фирма, собственост на съпруга на г-жа Мария Капон, на стойност над 830 000лв.
  Източници от обкръжението на това лице ни алармираха, че същият се хвали пред близки, че депутатът от БСП, г-н Бойко Великов, седи зад гърба му и постът му за шеф на НАП Велико Търново е подсигурен.
  От тази информация ние си задаваме следните въпроси:
  1. Кадрува ли депутатът от БСП, г-н Бойко Великов, за този пост и партията му знае ли за това?;
  2. Нормално ли е високопоставен член на партията на г-жа Мария Капон и зам.-председател на общински съвет да подсигурява „чадър” за печелене на поръчка за над 830 000лв. и да му се връща услугата чрез назначаването му на поста шеф на НАП Велико Търново?;
  3. При положение, че това се случи, няма ли да има разследване от прокуратурата срещу г-н Стефан Михайлов за конфликт на интереси? При евентуално доказване на вината му ще бъдат отнети права му на достъп до класифицирана информация.
  4. Ако наистина депутатът от БСП кадрува, знае ли той какъв капан му е заложен?
  Направихме опит да се свържем с г-н Бойко Великов за коментар по темата, но той беше неуспешен.
  Екипът на Аларма ще продължи разследване по случая и ще Ви информира редовно за неговото развитие.

  http://alarmanews.com/?p=5790

 39. 39 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 668 Неутрално

  където има комунизъм трева не никне

  BG e мини империя на злото.
 40. 40 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 668 Неутрално

  защо ли има литъл одеса , а няма маленкий ню йорк

  BG e мини империя на злото.
 41. 41 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Има хас да не станат... за какво иначе вдигат толкова врява и се правят на "будители"...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK