Български турци отхвърлят извинението на Станишев

Български турци отхвърлят извинението на Станишев

© Юлия ЛазароваЕтнически турци в България отхвърлят извинението за т.нар. възродителен процес, което направи в събота на митинг на БСП и ДПС лидерът на социалистите Сергей Станишев. Според тях това било част от "политическа кампания за спечелване на избиратели", разказва Анадолската информационна агенция в репортаж от София.


Сезгин Мюмюн, ръководител на гражданската организация "Федерация Справедливост-България", коментира, че извинението не е искрено и зад него има политически мотиви.


"Извинението мина между другото 23 години след асимилацията. Има много проблеми, свързани с политиката за асимилиране, нуждаещи се от спешни решения. Все още носим на личните си карти сменени имена.  Нямаме радио или телевизия, излъчващи на турски. Учебниците, по които се преподава в началното училище, не са променяни от 1983 г."
(От години няма никакви законови и процедурни пречки за възстановяване на родните имена, а през последните 23 години са обновени всички учебници и програми в българското училище - бел. ред.)


Освен това турското малцинство в България очаква да бъдат съдени бившите комунисти, отговорни за асимилационната политика, довела до вкарването в затвора на хиляди турци, пише още Анадолската агенция.


Гьонюл Мехмедова, ръководител на Културната асоциация на турците в България, също казва в репортажа, че извинението е дошло твърде късно и не е искрено.


Позицията на ДПС е, че жестът на Станишев е бил "приятна изненада" от лидера на партията, наследник на БКП, организирала възродителния процес. В интервю за "24 часа" в понеделник депутатът Четин Казак го определи като "голям исторически акт от страна на БСП, с който се затваря една болезнена страница от близката ни история", който "ще спомогне за по-силното заздравяване на партньорските ни отношения".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK