Поляк създаде музикален инструмент, нарисуван от Леонардо (видео)

Поляк създаде музикален инструмент, нарисуван от Леонардо (видео)


Това е една от многото идеи на Леонардо да Винчи, които той е скицирал и описвал в продължение на 40 години, но повечето от тях така и не е развил в нещо реално.


Половин хилядолетие след написването на неговия прочут "Атлантически кодекс" (Codex Atlanticus) един поляк създаде действащ екземпляр на виола органиста - музикален инструмент, който може накратко да се опише като нещо средно между пиано и виолончело.


Пианистът Славомир Зубжицки три години се занимава да анализира рисунките на Леонардо и да експериментира. Близо 5000 часа му отнема да превърне в истински свирещ инструмент нарисуваната комбинация от педал за задвижване на механизма, клавиатура и четири колела и струни.
Концептуалната отлика от клавишни инструменти като пианото и клавесина е, че звукът се извлича не от чукчета, удрящи струни или метални пластини, а от лък (задвижван от колелата), минаващ по струните, както е при струнните инструменти като цигулка, виола, виолончело, контрабас.
"Атлантическия кодекс" са ръкописи от периода 1478-1519 и специалистите смятат, че скицираната виола органиста е не само първият музикален иструмент едновременно с лък и клавиатура, но и че той никога не е бил изработван реално.


Преди месец той представя уникалния звук на виола органиста в Краков на няколко концерта от "Конрадфестивал".


"Нямам представа какво би казал Леонардо за инструмента, който сглобих, но се надявам да е доволен, ако можеше да го чуе", коментира Зубржицки пред Агенция "Франс прес".
Историците казват, че това не е първият екземпляр на виола органиста. Смята се, че германският изобретател Ханс Хайден е сглобил нещо подобно през 1575г. Майсторът от Нюрнберг прави няколко такива инструмента и подробно ги описва в периода 1605-1610, но нито един от тях не е оцелял до наши дни. 


Принципът е чрез клавиатурата струните да се притискат към въртящи се колела и така да се извлича звук. Хайден описва, че постигнал звука на цигулков ансамбъл и че неговият Geigenwerck ("Цигулков инструмент") е можел да регулира силата на звука според това колко силно с клавиатурата се притиска струната към лъка.


През 1772г. Адам Уокър патентова в Лондон друг сходен музикален инструмент. Той е наречен целестина и използва същия принцип - задвижвано с педал колело, въртящо лента от конски косми, която като лъка в струнните инструменти притиска струните на клавесин. Томас Джеферсън си поръчал такъв клавесин-целестина през 1786г. и разказвал, че той става за бавно свирене и е подходящ за акомпаниране при вокални изпълнения. Различни изобретатели продължават през ХIХ век да експериментират с комбинация на въртящи се механизми с пиано.


Поляк създаде музикален инструмент, нарисуван от Леонардо (видео)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK