Камерън ограничава правата за имигранти от България и всички от ЕС

Камерън ограничава правата за имигранти от България и всички от ЕС

© ReutersБританският премиер Дейвид Камерън ще обяви днес мерки срещу т.нар. социален туризъм, съгласно които имигранти от страни в ЕС, включително България, няма да могат да ползват полагащите им се сега права за подпомагане във Великобритания.


Социалните помощи ще могат да се ползват само за ограничен период от време. При това се затягат критериите за това кога един чужденец може да се възползва от помощ за безработица и жилище.


Хората са "силно разтревожени" от нивата на имиграция от България и Румъния, ще обяви още премиерът, съобщи Би Би Си. Той също така ще постави въпрос над принципа за свободно движение на хора в рамките на ЕС като заяви, че това фундаментално право трябва да може да се използва при изпълнението на определени изисквания.
Какви са планираните ограничения:


- Новите имигранти няма да получават помощи за безработни в първите 3 месеца


- Плащанията за безработица ще спират след 6 месеца, ако получаващите ги не полагат "истински" усилия да си намерят работа и нямат реален шанс да се сдобият с такава


- Ще станат по-строги условията на теста за това дали имигрантът отговаря на изискванията за адаптиране към британската среда, за да получи помощи за домакинството си


- Ще бъде въведен праг на доходите, за да започнеш да получаваш социални помощи (това засяга особено хората на почасова работа, т.е. без възможност да докажат стабилен месечен доход)


- Новите имигранти няма да могат веднага да се възползват от помощи за домакинството


- Който не си търси работа, ще бъде екстрадиран без право да се върне в следващите 12 месеца


- Граждани на ЕС, които живеят на открито или просят, ще бъдат депортирани със забрана за завръщане в рамките на 1 година, "освен ако не демонстрират подходяща причина да са тук, например, че са си намерили работа".


- Четири пъти (до 20 000 паунда) ще се увеличат глобите за работодатели, които не плащат поне минималната заплата.


По предложенията има доста факти за изясняване. Не е ясно кога ще влязат в сила. Едни от тях, изглежда, могат да бъдат наложени от 1 януари 2014 г., но други изискват решение на парламента. Освен това не е определен прагът на доход, над който ще е позволено кандидатстване за помощи за домакинството и под който имигрантът ще губи тези помощи. Няма и отговор на въпроса дали и колко от идеите ще бъдат атакувани от Европейската комисия като противоречащи на съюзното законодателство.


Квоти и праг на доходите


По думите му, ако консерваторите спечелят изборите през 2015 г., правителството им ще работи за големи промени в броя на имигрантите от сегашните и бъдещите членове на ЕС, които ще могат да се установяват във Великобритания. Идеите включват всяка страна в ЕС да налага годишна квота, ако идващите от дадена държава членка надхвърлят определен брой. Друг вариант е да се запази неограничен достъп, но само ако съответната страна е достигнала определено равнище на доходите като дял от средния доход на глава от населението в ЕС.


По този начин Камерън отстъпва под натиска на евроскептичните среди в партията си и пред предупрежденията им, че губят подкрепа на избирателите в полза на антиевропейската и антиемигрантска Партия на независимостта на Найджъл Фараж. От тези среди, както и от кампанията, развихрена от таблоиди, се чуват апокалиптични сценарии как след 1 януари с падането на забраната да работят и живеят във Великобритания българи и румънци хиляди и хиляди ще залеят страната и ще претоварят системите й за социално осигуряване, образование и здравеопазване. Група от 40 депутати консерватори вече подготвя законопроект за удължаване забраната за работа на българи и румънци до 2018 г., което обаче противоречи на ангажиментите на Лондон в ЕС.


В интервю за "Файненшъл таймс" Дейвид Камерън определя като "монументална грешка" решението на предходното правителство на лейбъристите да не ограничи достъпа до трудовия пазар на граждани на Полша и другите централноевропейски и балтийски страни, приети в ЕС през 2004 г. Стотици хиляди от тях се заселиха през изминалите години.


"Променяме правилата, така че никой да не може да идва в тази страна и да очаква веднага да започне да получава помощи за безработни", казва премиерът в интервюто си пред вестника.


Подкрепа от всички партии


Камерън има подкрепата и на коалиционните си партньори от Либералдемократическата партия. Според тях тези значителни промени ще възстановят доверието в имиграционната система и ще гарантират, че правото да работиш в страната не означава и автоматично право да искаш помощи. "Другите страни в ЕС вече имат подобни политики и обмислят как да ги развият, казва вицепремиерът либералдемократ Ник Клег. В страните членки не съществува неограничен достъп до помощи."


Мерките имат подкрепата и на опозицията. Ивет Купър, която изпълнява функцията на вътрешен министър в сянка, заяви, че консерваторите догонват идея, която лейбъристите са предложили още през май. "Тогава правителството ни каза, че всичко е ОК и няма нужда от промени. Но сега, вместо да следват един всеобхватен план, те тичат да замитат положението", заяви тя. По думите й властите трябва да засилят и борбата си срещу главатарите на организирани престъпни групи, както и да се фокусират върху сектори от икономиката, разчитащи на работните ръце на имигранти, за да обучи по-добре тези хора.


Неправителствената организация "Майгрейшънуоч" (MigrationWatch UK) твърди, че в първите 5 години след падането на забраната във Великобритания ще идват между 30 и 70 хиляди, или средно 50 000 българи и румънци годишно. Ръководителят на тази организация предложи и специални мерки и квоти, които да гарантират, че тези хора няма да пристигат единствено за да се възползват от социалните помощи.


В интервюта за няколко британски медии българският посланик Константин Димитров заяви, че на базата на тенденцията от 2013 г. едва ли повече от 8000 българи годишно ще опитат да се заселят във Великобритания. Правителството на Дейвид Камерън няма официални изчисления колко нови имигранти очаква. Има обаче официални данни колко граждани на ЕС са поискали помощ за безработни - през февруари те са били 60 100 души.


Европейската комисия няколко пъти предупреди Лондон да не посяга на основни моменти от европейското законодателство и изрично посочи, че българи и румънци, работещи в страната, внасят повече данъци в британския бюджет, отколкото са получаваните социални помощи.


Промени и в ЕС


"Време а за ново договаряне, което признава свободното движение като принцип на ЕС, но той не може да бъде безспорен и трябва да се отговаря на определени условия, за да се възползва човек от него", казва още Камерън. "Не сме единствената страна с такава позиция - вътрешните министри на Австрия, Германия и Холандия вече заявиха същото на Европейската комисия. Така че Великобритания като част от нашия план за реформиране на ЕС ще работи с другите за завръщането на концепцията за свободно движение на една по-разумна основа."


Тук обаче консерваторите нямат подкрепата на либералдемократите, според които такива идеи са "най-общи" и "очевидно не са правителствена позиция, договорена между партньорите".

Ключови думи към статията:

Коментари (156)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Ние ще ограничим правата на поданиците му - пияндурници! Само по стотачка, за мая и вън!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Ама то се знае, че ще е така. Ако му изпуснат края, в България хора няма да останат. Всичко живо ще хване пътя към Англия. То тука живот няма...

  Да живее България и българският народ.
 3. 3 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Благодарим на г-н Орешарски и неговите колеги за имиджа,който ни налагат!

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1527 Любопитно

  СоциализЪма винаги води до проблеми.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И в България трябва да се наложат ограничения в социалната политика! Толкова много са хрантутниците и хитреците!
  Покрай тях горят и истинските след като не можем да ги разграничим.
  Не съм несъгласна с Камерън

  novina
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1891 Весело

  Има резон лузърите да си стоят в натуралната среда, а да не щъкат насам-натам. Освен всичко друго, на Острова го нема Орешарски и се губи 99% от смисъла на съществуването, което може да се окаже фатално.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Нещо ми подсказва, че тъкмо онези, коаито най-жално циврят за "нашествието от бежанци-главорези", най-гръмко ще протестират за отказа на британското правителство да хрантути нашенските цигани с парите на данъкоплатците си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Не разбирам от какво се възмущаваш. Ограничават се правата на циганите да се изтресат в чужда държава и веднага да започнат да получават помощи. Дори нещо още по-възмутително - карат ги да работят.

  Ако си нормален човей, който отива на нормална работа, тези "ограничения" изобщо не те засягат.

 10. 10 Профил на Grosskopf
  Grosskopf
  Рейтинг: 620 Неутрално

  "мерки срещу т.нар. социален туризъм, съгласно които имигранти от страни в ЕС, включително България"
  Доста подвеждащо заглавие, ако съдим по първия абзац от текста!

 11. 11 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 927 Неутрално

  До коментар [#2] от "Massive attack":

  Който е искал да отиде там вече го е направил. Това е истерия за решаване на вътрешни проблеми.
  То и Острова една дестинация.... Скъпо с гаден климат и не добри комунални условия.

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Скоро ще стане ясно, че онези които замитаха под черджето циганския проблем, с презумцията, че нашенските джипсита ще се изнесат навън, грешат. Българските правителства нямат адекватна политика към тях, а ние очакваме другите държави от ЕС да имат!?

 13. 13 Профил на hemus
  hemus
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аз не виждам кой знае какви ограничения тука. Това са много правилни стъпки, които трябва да се приемат и в другите европейски страни и то не само срещу емигрантите но и срещу местното население. Милиони паразити живеят на гърба на работещите и умишлено не работят. Възпитават се цели поколения и слоеве от обществото в мързел.Тези хора са загубили трайно трудови навици и възпитават и децата си така. Ако Великобритания не наложи такива мерки и спрямо местните, не могат да спрат имигрантската вълна поради простата причина , че няма кой да иработи.

 14. 14 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 627 Разстроено

  оф писна ми вече от тези високомерно англичани...не искали....ми никой не ги пита, ЕС е за всички- не може да събират само каймака от членството си, а когато стане малко кофти да пищят....като не искат роми да си вземат бежанците, които ни заливат пък нас, все пак те бяха готови да водят война там....

  Fortuna favet fortibus!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Теодор Иванов
  Теодор Иванов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Абе то Чърчил беше казал нещо на времето за България, от тогава на сам не съм видял мнението на англичаните да се е променило спрямо България.
  Но ето ви на ЕС, какво излиза от членството ни в него, държавата ни става емигрантски лагер за бежанци, под заръката на ЕС, но българите в някои страни от този ЕС, са третирани едва ли не като "бежанци".

 17. 17 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Е добре де, не виждам нито една пречка пред някой, който иска да работи във Великобритания. Ако пък не може да си намери работа, защо наистина да трябва британските данъкоплатци да се грижат за него, вместо българските? Европейски съюз или не, все още сме суверенни държави.

 18. 18 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 927 Неутрално

  А иначе цигани и турци вече успешно налазиха Франция и Белгия, в Брюксел има и цял квартал населен с мургавите братя.

 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Значе хората ходят до Острова от нямане накъде, защото там се говори инглиш. Не трябва да се учи нов чужд език... ами си караш с единствения, дет си научил в у-ще, по телевизията и интернет.

 20. 20 Профил на Теодор Иванов
  Теодор Иванов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#9] от "Оуигофуен":

  А ти в Англия ходил ли си, или приказваш ей така. Я прочети малко в интернет за стундетите ни в Англия, или те може би са цигани...

 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Значи ако на Острова нещата са се сгъзили - чужденците ще се върнат. Имигрантите се мобилни и гъвкави.

 22. 22 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#17] от "borisuser":

  Надявам се да стигнем до това заключение и у нас. Но предвид големият брой електорални единици, които ще бъдат засегнати, това едва ли ще се случи.
  Все пак прилагането на тези мерки към определени страни от ЕС не е коректно. Виж за индийци и пакистанци очевидно това няма да важи.
  Така че:
  https://www.facebook.com/NotOkForTheUk/photos

 23. 23 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Не вярвам тези нови правила дали ще стреснат някой, който е с добър английски, има добро и търсено образование, като медицина например. Според мен това са ограничителни мерки, които ще засегнат най-вече циганите. А по принцип нашето правителство трябва да реагира бурно, на готвени промени, които са в разрез с европейското законодателство. И реципрочните мерки не трябва да се бавят. Ако има негативна риторика срешу нас като нация, разните евро-депутати, трябва да се изказват един през друг в Европарламента. Външния министър трябва да е Брюксел непрекъснато. Данъчните и Сметната палата незбавно да започнат проверки в различните дъщерни фирми на английски компании, особенно във финансовите такива. А английските хулигани в Слънчев бряг да бъдат съдени по бързата процедура, дори за дребно хулиганство, като едно българско документално филмче за тях,нече с българската гледна точка за пияните и калпави британци, може доста добре да се обърне срещу самия "надут" Камеран.
  Но това са мечти за една горда и достойна нация с управници които се съобразяват с традиции и общественни нагласи. А при нас е мисия невъзможна, за съжаление. Според мен като сме се събудили веднъж и има толкова будни хора по площадите, не може ли да им се отговори подобаващо на британците и тяхното отношение. С демонстрация например. И показване на тъмните страни от историята им, която между другото е от последните 600-700 години и изобщо е доста мрачна кървава!

 24. 24 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 581 Весело

  Казано с две думи братята роми не са добре дошли у Великобритания. Виж, бели бачкатори може и да вземем, но ако слушкат - бачкат и си плащат данъците

 25. 25 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Весело

  А ако се пишем бежанци?

 26. 26 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#5] от "novina":

  Питай БСП и ДПС - това все пак са по-голямата част от гласоподавателите им. Как да ги орежат?

 27. 27 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Нищо лошо няма в тия мерки. Така трябва да е навсякаде.

  chavo64
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  [quote#24:"znayko84"]Виж, бели бачкатори може и да вземем, но ако слушкат - бачкат и си плащат данъците[/quote]

  Явно за теб да бачкаш и да си плащащ данъците е недопустимо посегателство върху личността ти?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Браво на Камерън, така и трябва! Който иска да бачка е добре дошъл, който иска да цоца социални помощи — не. Великобритания в крайна сметка няма вина за колапса на държавата у нас и не е длъжна да хрантути никого.

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 31. 31 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 783 Гневно

  Дневник какво е това заглавие, тип "вестник на Пеевски?

  От текста става ясно, че ограниченията са за всички имигранти, а не за тези от България. Няма сензация, а патриотични напъни в коментарите за смешни.

 32. 32 Профил на monarchist
  monarchist
  Рейтинг: 571 Весело

  С тези мерки умря циганската мечта - манго да става британец, чаветата и той.
  Нека. Нека. Браво г-н Камерън!

  "Всеки ден се радвай на слънцето и на това, че си жив" --- Стоян Венев
 33. 33 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#20] от "omega1":

  ?!

  Какво общо имат студентите с тези мерки? Да не би студентите да се изхранват от социални помощи?

 34. 34 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Любопитно

  Мисля си аз, ако тук, в страната, приложим същите правила по отношение на печално известното наше "малцинство", какво ли ще стане? Едва ли ще цъфнем и вържем, но ще се спестят огромно количество пари от бюджета, с които може да се купи нещо по-смислено от бира и ракия!

  Доброто е заразно
 35. 35 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Няма лошо английското правителство да затяга социалните кранчета, че от тях не капе, а направо тече. Но откъде накъде ще посочва поименно българите за причина. Много долна клевета, определено не сме ние тия, които източват социалната им система. Че в бъдеще можело, е още по-долно твърдение, никой не може да бъде нарочван за бъдещо деяние, за нещо съществуващо във въображението.
  Най-големите потребители на социални помощи са собствените им граждани, цели поколения не работят. Чисти англичани, тийнейджърки раждат, отпадат от училище, държавата - общинско жилище и издръжка заради детето/децата, бащата покрай тях, децата следват примера на родителите.
  Отделно хора от бившите им колонии, които законът глези до немай къде, да не би случайно да ги дискриминират.

 36. 36 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Камерън е популистки идиот.
  Същата истерия я имаше преди няколко години, когато граждани на първите нови страни-членки на ЕС (Полша, Унгария, Чехия, прибалтийските републики и т.н.) получиха право да работят в Англия. Развихри се страхотна истерия как Албионът щял да се наводни с полски водопроводчици (да, именно за полски водопроводчици се говореше, даже в един момент стана нарицателно), които щели да подбият цените и английските водопроводчици щели да останат без работа. Нищо такова не се случи. Нищо по-различно няма да се случи и на 1.1.2014. Така или иначе опасенията са за отваряне на трудовия пазар, тоест за нахлуване на хора, които искат да работят. Нещо не виждам много кандидати за бачкане в България и Румъния, а който иска да иде в Англия, за да се възползва от социалистическата им социална програма, отдавна вече го е направил.
  Като ни махнаха визите за ЕС през 2000 година, пак Западът се плашеше, че щяло да има емигрантска вълна. Нищо подобно не се случи. И сега ще има 2-3 катуна, дето ще се пробват в Англия, ще ги изритат и туйто. Те щото си нямат милиони кенийци, нигерийци, пакистанци и индуси, дето им точат социалната система, та за българските и румънските цигани се загрижили. Див, евтин ксенофобски популизъм като на Сидеров, но не толкова екстремен.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 37. 37 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дейвид, и аз искам да спра да храня двама депутати, един полицай, трима чиновника, петима роми и осем пенсионери, ама никой не ме пита.
  Освен това ще трябва да се пенсионирам на 63, нещо не го виждам как ще стане.

 38. 38 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Да ви имам заглавието! Можеше да напишете същото, но вместо България да сложите Германия. Защото след 35 дни няма да има разлика в правата на българин и германец във Великобритания. Още в първото изречение сте го казали, но заглавието подвежда:

  "Британският премиер Дейвид Камерън ще обяви днес мерки срещу т.нар. социален туризъм, съгласно които имигранти от страни в ЕС, включително България"

 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#28] от "mils5656":

  Към тарикатите да добавим и 900 хиляди инвалиди, в огромното си мнозинство "инвалиди", които едва ли са всичките цигани.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 40. 40 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  много ми е интересно, как ще ме изгонят за това, че съм 12 месеца без работа. Ами ако си изкарвам парите в друга държава а просто си живея и ги харача в Лондон?

  Това противоречи на евродирективите за свободно движение, мога да се пребивавам в която и да е държава от ЕС колкото си искам време!

 41. 41 Профил на Crux
  Crux
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Камерън си приказва наизуст. Подобен дискриминационен закон е НЕВЪЗМОЖНО да бъде приет. Няма как да третираш гражданите на Германия, Франция и Италия по един начин, а гражданите на България и Румъния - по друг, при условие, че всички изброени държави са членки на ЕС и гражданите им са с абсолютно еднакви права.

  Never underestimate the predictability of stupidity
 42. 42 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Мистър Камерън,
  не ни интересува социалната Ви система, но се дразним като ни обвинявате, че всеки българин или румънец паразитира върху обществото Ви. Много от тия хора работят честно и плащат на Вашата държава данъци и осигуровки, който Вие СЪЩО ПОЛЗВАТЕ !

  Благодаря, но не благодаря !

 43. 43 Профил на carpypd
  carpypd
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За тези, които не виждат нищо притеснително - мен ме притеснява следното в новите мерки:
  "Идеите включват налагане на годишна квота, ако идващите от определена страна надхвърлят определен брой, или неограничен достъп, но само ако съответната страна е достигнала определено равнище на доходите на населението си."

  Денек, туй като ние очевидно никога няма да стигнем техните нива на доходи, или дори средно европейските, ще ни сложат една квота - примерно 5,000 души на година. Това ще лише хиялди нормални българи от шанса да си намерят работа в Англия. Тук изобщо не става въпрос за цигани, социален туризъм и подобни апокалиптични сценарии. Чисто и просто слагат бариера пред нас.

 44. 44 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#11] от "SSS":

  Напротив, всяка седмица има нови и нови българи, отварят се вече частни Бг детски градини, магазини, ресторанти...
  Няма причина да не се овеличи броя на българите след 1 януари.
  Например досега една жена от Пазарджик например, ако знае английски, може на втори януари да почне продавачка в някоя верига супермаркети, досега неможеше и трябваше да е самонаета чистачка в 99% от случаите.
  Преди години след вдигането на ограниченията, 2млн поляци дойдоха. България и Румъния общо по население е малко по-малко от Полша, но някъде там ще е бройката. Засега тук са 400.000 общо българите и румънците.

 45. 45 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#2:"Massive attack"]
  Ама то се знае, че ще е така. Ако му изпуснат края, в България хора няма да останат. Всичко живо ще хване пътя към Англия. То тука живот няма... [/quote]

  Аз пък няма. Нямат с какво да ме привлекат. Да, в България, особено в провинцията не е леко, но в Англия също не ходят по пачки. За работещите и кадърни хора има място и пари навсякъде, вкл. тук, въпрос на личен избор е къде искат да живеят.

  Евроатлантида
 46. 46 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Весело

  Ето като как ще задържим популацията на територията България.
  Спрат ли им помощите на нашите навън, при следващото преброяване, България ще се окаже с нараснало население, на пук на скептичните учени и техните прогнози.

  п.п. за протокола: след думите "популация" и "нашите" да се чете - цигани

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 47. 47 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#13:"hemus"]Това са много правилни стъпки[/quote]

  Тези стъпки показват как трябва да реагира и нашето правителство - преди проблема, за да го предотвратят, а не след появата му!? Уви, нашите властници не реагират адекватно и не решават/предотвратяват проблемите...

 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Българите са си в България и въобще не им пука нито за Камерън, нито за Англия!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Излагация след излагация

 50. 50 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#39:"cinik"]Към тарикатите да добавим и 900 хиляди инвалиди[/quote]

  Почти всички пенсионирани зелени чорапи са инвалидизирани, получават пенсии и работят!?

 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#34] от "dogwoman":

  +, но и вашите гербери не го направиха? На цоциалистите не се надявам.....

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 593 Весело

  До коментар [#34] от "dogwoman":

  По вероятно ще наскачат всякакви организации , комисии , посланици( включително и британският) , да ни обяснят как така не може и ,колко нецивилизовано е това. Да не си помислите нещо за двойни стандарти - не, немислими са .

  Dum Spiro, Spero
 54. 54 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#43:"carpypd"]Денек, туй като ние очевидно никога няма да стигнем техните нива на доходи, или дори средно европейските, ще ни сложат една квота - примерно 5,000 души на година. Това ще лише хиялди нормални българи от шанса да си намерят работа в Англия. Тук изобщо не става въпрос за цигани, социален туризъм и подобни апокалиптични сценарии. [/quote]

  Пък аз казвам че става дума точно за "цигани и социален туризъм" защото например ИТ и други ценни специалисти, от които англичаните биха се заинтересували няма да отидат черноработници за без пари, след като стандарта им в БГ вече на европейски нива.

  Евроатлантида
 55. 55 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Нормален спор между европейските правителства кой да издържа безработните.Кой,освен Камерън,да го започне.

 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Ние пък можем да продължим забраната за продажба земя на чужденци до 2032 година. Те си имат техните интереси, ние нашите. Що се отнася до циганите обаче, те не са българско изобретение. Цигани има навсякъде, те са граждани на света. Били са наши, когато са живеели у нас, сега ако живеят там са си техни и те да се оправят с тях, както си знаят.

 57. 57 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#5] от "novina":

  ++++++++++++++++++++++++

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 58. 58 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  [quote#50:"dobrich"]Почти всички пенсионирани зелени чорапи са инвалидизирани, получават пенсии и работят!?[/quote]Пенсионерите с пищофи изяждат работните места с песия + заплата, а младите- безработни

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 59. 59 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 493 Неутрално

  От една страна британците са си прави за себе си и общо взето, ограниченията са разумни. От друга страна обаче, третират българи и румънци все едно са най големия боклук на планетата, щом подскочиха толкова много от перспективата за авентуалното ни нашествие ... а за всичкия останал боклук от третия свят - няма проблем.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на drunk
  drunk
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#40:"niakoi_si"]много ми е интересно, как ще ме изгонят за това, че съм 12 месеца без работа. Ами ако си изкарвам парите в друга държава а просто си живея и ги харача в Лондон? [/quote]

  Предполагам, става въпрос, ако си се записал за социални помощи, ще те засичат дали за 12 месеца си си намерил работа. Ако не си се записвал, няма какво да те засичат.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  [quote#59:"snowball"]От друга страна обаче, третират българи и румънци все едно са най големия боклук на планетата, щом подскочиха толкова много от перспективата за авентуалното ни нашествие ... а за всичкия останал боклук от третия свят - няма проблем. [/quote]

  Проблемите за тях са 2. Единият са 'маргинализираните социални групи', немалко в България и Румъния, които ще отидат за ЮК социални помощи. Другият са добре обучените специалисти, които биха се съгласили на малко по-ниски заплати от английските си колеги. Те са бели, красиви и не се различават от тях, за разлика от араби, индийци и жълти, което ги прави лесно интегрируеми. Англичаните се страхуват от последните - все пак и те плащат ипотеки...

  Евроатлантида
 64. 64 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 948 Весело

  Гледам повечето форумци фактически застават зад Камерън.

  Странна позиция, особено ако се вземе предвид, че ксенофобските му залитания, в стил "депортация за 1 година" просто няма как да минат пред Брюксел.

  Той Камерън се бори за преизбиране, ами ние какво зорлем му пригласдяме в унисон?

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на nuevitas
  nuevitas
  Рейтинг: 458 Неутрално

  добре де, как се доказва, че някой не е положил *истински усилия* да си търси работа? как екстрадираш човек и му слагаш забрана да се връща, като си част от ЕС? Не може избирателно да си подбираш емигрантите, това се нарича дискриминация! Неприятното е, че с тези нови *правила* се отварят врати за мракобесно преследване на *другите*. Воденето на такъв тип политика мжоже да доведе и до приемането на по-абсурдни правила в бъдещето, примерно Мехмед снава -Иван не.
  Този популизъм надявам се скоро да спре!

 67. 67 Профил на tatty
  tatty
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наречете ме както искате, но аз подкрепям тези ограничения. Да не би на вас да ви е приятно да издържате, чрез своите данъци разни хора от малцинствата? Харесва ли ви да се скъсвате от бачкане, както вашите родители са го правили и парите ви да отиват в издърването на хора, които не само че не работят но и не желаят да работят?? Нормално е и британците да искат да си защитят страната. Все пак именно безразборното приемане на имигранти в миналото и резултата от това ги кара да се притесншжат. Разликата е, че техните политици не само размахжат някакви си си там проучвания, но даже и реагират- докато нашите така и не се поучиха от грешките на тези преди тях.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#47] от "dobrich":

  Какъв проблем бе, аланкоолу? Или четем само онези пасажи, които са ни изгодни (за какво?!?!?), както дяволът - евангелие?
  ЕК изрично посочи в свои изследвания, че ефектът от т.нар. "полски водопроводчик" за Великобритания е изцяло положителен, както в икономически, така и в демографски смисъл. Също така и, че досега работещите там българи и румънци са внесли повече в хазната, отколкото са получили!!! Т.е. също положителен ефект. Та на какви точно факти опира очакването за апокалипсис на социалните фондове? Могат да се страхуват единствено от намаляване на заплащането, но това е НЕИЗБЕЖНО като процес дори и без имигрантския натиск, защото именно високите разходи за производство на единица продукция са в основата на британската рецесия от 5г насам. А част от тези разходи е заплащането на труда. Ако наистина британците вървяха пред проблемите, както се опитваш да ни убедиш, щяха още през 2003-2004 да последват примера на германците и да си направят реформа на трудовия пазар и социалната система. Ама нито един британски политик не пожела оттогава насам, че и до днес, да се пожертва за благото на народа си, подобно на канцлера Шрьодер, за да прокара подобни промени...защото днешното благоденствие на Германия и успехи на Меркел, се дължат основно именно на реформите, започнати от Шрьодер, за които той и партията му заплатиха горчиво на изборите през 2004г.

 70. 70 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Камерън ни дава право ние пък да ограничим правата на емигрантите от арабския свят. Не че сме им дали много права, ама...

 71. 71 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Весело

  Като държава, която не е в евро зоната имат пълното право на такива рестрикции. Какво казват англичаните? Не Ви искаме ползите, но не Ви искаме и минусите.
  Това се дължи на един много прост факт, британската икономика не е експортно ориентирана и високо технологична, като германската и няма полза от евтиното евро, иначе отдавна да го бяха приели барабар с още милиони емигранти.

  Любовта ще спаси света!!!
 72. 72 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 896 Неутрално

  [quote#64:"klecho"]Той Камерън се бори за преизбиране,[/quote]

  Спомняш ли си как Обама се бори за преизбирането си?Заложи точно на емигрантите.Въпрос на политическа позиция.

 73. 73 Профил на tarna
  tarna
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Моля, коригирайте "екстрадирането". Няма как някой да бъде екстрадиран защото не си търси работа. Екстрадира се когато някоя държава е поискала даден човек да й бъде предаден, защото е извършил престъпление и трябва да бъде съден. И още други условияа са необходими за екстрадирането ,но това е смисъла на този термин.
  Наскоро имаше случай с една българка, за която САЩ бяха поискали екстрадиране, за да бъде съдена там заради сайт с лекарства. Това е случай на искане за екстрадиране.

 74. 74 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1417 Весело

  [quote#40:"niakoi_si"]Ами ако си изкарвам парите в друга държава а просто си живея и ги харача в Лондон? [/quote]

  Е, как хем си изкарваш парите в друга държава, хем живееш и харчиш в Лондон, а? Някакси не виждам как става този номер. Иначе, ако получаваш всеки месец някакви пари от друга държава (от наем, лихви от пари, които имаш в банка или друг легален доход), можеш да го докажеш и той е достатъчен за живеене в Англия, то не виждам никакъв проблем да можеш да си живееш там колкото си искаш.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 75. 75 Профил на tatty
  tatty
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "borisuser":
  Ако можех щях да дам още няколко плюса.

 76. 76
  Владимиров
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 77. 77 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Ами той Камерън, ако изпълни обещанието си за референдум за излизане от ЕС, няма да се наложи да прилага такива мерки.

  Иначе, не че ме плашат, ама тези ограничения имат малко фашистки характер.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 78. 78 Профил на Venelin Todorov
  Venelin Todorov
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#9] от "Оуигофуен":
  Цигани или не, те са български и европейски граждани. И трябва да се чувстваме обидени за дискриминацията, да сезираме ЕС и да наложим ответни мерки!

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Надеждите на нашите политици да си експортират икономическите и етнически проблеми в Европа няма да проработят. Не е само Британия. И другите богати страни ще затегнат социалните си системи. Няма къде да изнесем циганския проблем нито този с безработицата и неграмотността. Ще трябва да си ги решим сами.
  А псевдопатриотичните призиви да се тормозят пияните Британски тийнейджъри по морето са проява на злоба и безсилие. Ако почнем да тормозим туристите без причина те просто ще отидат на друго евтино място. Такива има много. Друго е ако искаме да си изчистим улиците. То тогава ще трябва да стегнем всички пияници и проститутки не само чуждите.

  California Über Alles
 81. 81 Профил на mark007
  mark007
  Рейтинг: 237 Гневно

  Няма ли някой политик да отиде там и да направи нещо малко за тази страна като обясни нещата от наша гледна точка. Първо да даде точни данни и ВТОРО ДА ОБЯСНИ, ЧЕ БЪЛГАИЯ И РУМЪНИЯ НЕ СА ЕДНА ДЪРЖАВА, и онези тъпанари на острова да спрат да дават една обща статистика и за двете страни.
  А Камерън е просто трагичен като политик - може би най-слабият министър председател на UK /все още до референдума в Шотландия/ ever.

 82. 82 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1139 Любопитно

  До коментар [#1] от "lz2":
  [quote#1:"lz2"]Ние ще ограничим правата на поданиците му - пияндурници! [/quote]

  А ние храним ли поданиците му?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 83. 83 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Весело

  [quote#68:"Коки"] малоумни комуняги[/quote]Те ... Малоумните и в Парламента не можаха да влязатИзмисли нещо друго

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 84. 84 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 691 Любопитно

  Хейтърите пак са тука... Има една група от пишещите в Дневник, които определено мразят всичко българско освен тях самите... Обикновено са тези успяли да се възползват от дупки в българското или чуждото законодателство, да напълнят джоба по нечестен начин или да емигрират и единствената им радост в живота е никой друг българин да не успее като тях...Жалка българска жилка..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 85. 85 Профил на Warrior
  Warrior
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И нашите медии още не са разбрали, че не става дума за "български имигранти", а за граждани на Европейския съюз.

  За България не е ли направено всичко, не е направено достатъчно.
 86. 86 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#76] от "Владимиров":

  Великобритания ще осъществи намеренията си без да наруши никакъв договор.
  Аз изказвам мнение защо го прави, нещо, което явно не разбирате.

  Любовта ще спаси света!!!
 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#79] от "dobrich":

  Нека не се притесняваме от чуждите думи. Още повече, когато нямат аналог в нашия език. Българският език има 50000 думи, а английския 500000. За това английския е световен език, защото не ги е страх от чужди думи, като французи и германци.

 88. 88 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  До коментар [#87] от "judjuk":

  Не бива да се употребяват думи, които са неразбираеми за повечето българи. На мене този турцизъм ми е непонятен и го приемам като обида!.........

 89. 89 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аз пък очаквах Камерън да каже: "Като компенсация че България приема неограничени количества нелегални имиграни, ние ще отворим границите си за нейните цигани.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 90. 90 Профил на Владимиров
  Владимиров
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#71] от "hope":
  [quote#71:"hope"]Като държава, която не е в евро зоната имат пълното право на такива рестрикции. [/quote]

  Ами нямат!!! Защото са в ЕС, а там правилата за свободно придвижване на хора и стоки са императивни, с изключение на първоначалните ограничения за 3+2+2 години, но Великобритания вече се възползва от тях...

 91. 91 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#87:"judjuk"]английския е световен език, защото не ги е страх от чужди думи, като французи и германци[/quote]

  До ПСВ световен език е френския, след нея в Европа в много държави и немския, след ВСВ до днес е английския. Поради факта, че САЩ става световна свръх сила, говорен във Великобритания и нейните колонии и поради факта, че езика и граматиката му са сравнително лесни....

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93 Профил на sib
  sib
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ами, много добре, браво!

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1298 Весело

  [quote#96:"Владимиров"]Турция също се намира в Европа[/quote]

  4% от територията им е в Европа. Турците не са европейци и никога не са били.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK