Путин закри агенция РИА "Новости"

Путин закри агенция РИА "Новости"


Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, с който се ликвидира новинарската агенция РИА "Новости" и на нейна основа се създава Международна информационна агенция "Россия сегодня" (Русия днес).


Закриват се федералното държавно предприятие "Руска агенция за международна информация РИА "Новости", както и руската държавна радиокомпания "Голос России" (Гласът на Русия). РИА "Новости" се изключва и от списъка на стратегическите предприятия и акционерни дружества на страната.


Новата агенция "Русия днес" ще се намира в същата сграда и ще използва същите активи като РИА "Новости". Основната й задача е "да информира в чужбина за държавната политика на Руската федерация и обществения живот в Русия".
Начело на "Русия днес" застава Дмитрий Кисельов, зам.-директор на държавната радио-телевизионна корпорация, известен с неприкритите си симпатии към Владимир Путин и присмехулно отношение към опозицията.


Той нарече популярния опозиционер и блогър Алексей Навални "насекомо" и "дребен шут". За него опозицията са "капризни нарциси".


Най-провокативното му публично изказване обаче е по повод хомосексуалните и забраната за "хомосексуална пропаганда" сред подрастващите в Русия. В телевизионно предаване той заяви, че на хората с нетрадиционна ориентация трябва да бъде забранено да даряват кръв и органи, а когато починат, сърцата им трябва да бъдат изваждани и закопавани дълбоко или изгаряни. По-късно той обясни, че искал да провокира, защото самият той имал "много добри приятели с хомосексуална ориентация и имам с тях прекрасни отношения". След което добави: "Тъй като те са несамостоятелни, видимо по своята природа, по навик тях ги използват и започнаха да ги използват онези, които търсят бойкот на олимпиадата в Сочи. Нашите гейове просто много тъпо ги използваха."


Последните му коментари за събитията в Украйна са изключително едностранчиви, против протестиращите и в полза на руската държавна пропаганда.РИА "Новости" е основана през септември 1991 г., а две години по-късно става държавна информационно-аналитична агенция. През май 1998 г. тя влиза в държавната корпорация за радио и телевизия под името Руска информационна агенция "Вести". От април 2004 г. е със статут на федерална компания и отново е прекръстена на РИА "Новости".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK