Earnst&Young: Все повече големи градове в Германия са заплашени от фалит

Дрезден е един от два големи германски града без никакви дългове. Другият е Волфсбург

© Associated Press

Дрезден е един от два големи германски града без никакви дългове. Другият е Волфсбург



Бедните градове в Германия стават все по-бедни, а богатите – все по-богати. Според проучване на консултантската Earnst&Young силно задлъжнелите общини са затънали още по-дълбоко в дългове през 2012 г., а по-заможните още повече са подобрили състоянието си. Ситуацията в най-населената провинция Северен Рейн-Вестфалия е бедствена, пише германското списание "Шпигел".


Изданието допълва, че на фона на стабилната германска икономика не всички общини във федералната република се радват на добро финансово състояние. Според проучването на Earnst&Young все повече големи градове са заплашени от фалит. От 2010 до 2012 г. общият дълг на големите германски градове е нараснал до 47.9 милиарда евро, което е ръст от 7%.


"На практика много германски градове отдавна са банкрутирали", казва експертът от консултантската компания Ханс-Петер Бусон. Устойчиво решение на проблема вероятно е много далеч, защото според правилата за намаляване на публичния дълг провинциите трябва да намалят финансирането на общините. Това заплашва още повече да изостри недостига на средства. За изготвяне на проучването компанията Earnst&Young е използвала данни от статистическите служби на федералното правителство и на провинциите.




Притеснително е преди всичко състоянието на големите градове в Западна Германия. Отнесено към броя на населението дълг от над 8000 евро на жител имат градовете Оберхаузен (Северен Рейн-Вестфалия) и Офенбах (Хесен). Лудвигсхафен (Райнланд-Пфалц), Хаген (Северен Рейн-Вестфалия) и Заарбрюкен (Заарланд) имат дълг от най 6000 евро на глава от населението.


Като абсолютна стойност Есен има най-висок дълг – 3.2 милиарда евро. 19 града имат над 1 милиард евро дългове – с четири града повече в сравнение с края на 2010 г. Задлъжнялостта се е повишила при 42 от 63 големи градове в западногерманските провинции, особено в Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Хесен.


В Източна Германия и в южните, най-силни икономически Бавария и Баден-Вюртемберг в много общини ситуацията се е подобрила. През 2012 г. 19 града в тези региони имат дълг от по-малко от 1000 евро на глава от населението. Това са с четири града повече в сравнение с 2010 г.


Волфсбург и Дрезден са два големи германски града без никакви дългове. Щутгарт пък е рекордьорът по намаляване на дълга си – с 43% до 35.5 милиарда евро. Като абсолютна стойност Дюселдорф има най-малко дълг – 228.3 милиона евро. За сметка на това обаче от 2010 до 2012 г. задлъжнялостта на града е нараснала със 109%.


Повечето общини не са извлекли полза от увеличените данъчни приходи, твърди Бусон от Earnst&Young. Те са имали положително влияние върху тези градове, които вече са били стабилни. "Богатите градове могат да привлекат предприятия и нови жители и така да създадат инвестиции", обяснява той. Същевременно нестабилните градове трябва още повече да свият дейностите си и по-този начин губят конкурентоспособност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK