ООН обяви рекордно набиране на средства за пострадалите от гражданската война сирийци

Сирийски бежанци в Ливан

© Reuters

Сирийски бежанци в ЛиванООН обяви най-голямото в историята си набиране на средства – 6.5 милиарда долара за Сирия и съседните й държави, за да помогне на 16 милиона души през следващата година, много от които гласни и бездомни заради гражданската война.


Средствата за сирийците са половината от общия план за набиране на 12.9 милиарда долара за 52 милиона души в 17 държави. Планът беше обявен в понеделник от координатора на спешната помощ на ООН Валери Амос по време на среща в Женева на донорските държави.


"Това е най-голямата сума, за която някога сме молили", заяви тя по време на пресконференцията, имайки предвид целия план за помощ на редица държави в целия свят. Тя допълни, че средствата за Сирия също са рекордни за справяне с една отделна криза. "Увеличаващият се брой на вътрешно разселените хора и бежанците генерира недостиг във всички сектори и поставя на изпитание капацитета на съседните държави с огромни регионални последици", пише в изявлението за набиране на средства.
"Ройтерс" отбелязва, че ООН изпрати първата хуманитарна помощ по въздух от Ирак в Сирия в неделя и планира да достави още храна и пособия за зимата в населения предимно с кюрди североизток през идните 12 дни.


ООН има за цел да събере 2.3 милиарда долара, за да помогне на 9.3 милиона души в Сирия следващата година. Средствата, които ООН поиска през 2013 г., бяха 1.4 милиарда долара, от които бяха набрани само 62%.


За съседните държави – Египет, Ирак, Йордания, Ливан и Турция – организацията цели да набере 4.2 милиарда долара, които да достигнат до 4.1 милиона сирийски бежанци и общностите, които ги приемат. Те ще получат храна и пари в брой или пък ваучери.


Агенциите на ООН полагат усилия да осигурят храна, питейна вода, подслон, образование, здравни грижи и ваксини срещу детски паралич за сирийците извън пределите на опустошената държава.


Световната хранителна програма на ООН има за цел да осигури храна на 4.25 милиона души в Сирия. През ноември нейната хуманитарна помощ достигна до едва 3.4 милиона души през ноември. "Това е най-тежката хуманитарна криза, на която сме ставали свидетели от десетилетия, като всеки ден все повече уязвими сирийци остават гладни", казва Муханад Хади, координатор на Световната хранителна програма за Сирия.


Другите държави, които са включени в набирането на средства на ООН, са Судан, Южен Судан, Йемен, ДР Конго, Афганистан и Филипините.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK