"Ню Йорк таймс": България е неподготвена и бедна за бежанци

"Ню Йорк таймс": България е неподготвена и бедна за бежанци


Най-бедната страна в ЕС много трудно осигурява дори примитивно убежище на сирийските бежанци, започнали масово да влизат в страната от Турция през лятото. (...) Броят им е нищожен - около 6500 през тази година при над 2 милиона, потърсили убежище в Ливан, Турция, Египет и Йордания. Но дори този брой силно ограничи ресурсите и нестабилната политика на страната."


Така "Ню Йорк таймс" разказва в броя си от понеделник за лагера в Харманли и за вълната от критики от страната и от чужбина към социалистическото правителство.


Изданието цитира назначеният преди около два месеца нов ръководител на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев, който обещава скоро да изчезне палатковият лагер, но и казва, че бежанците прекалено много се оплакват. Той обяснява, че разчита на спешната помощ от ЕС.
"Ню Йорк таймс" разказва за 31-годишен фотограф от Алепо, който е сред 1450-те бежанци в Харманли и има шанса да спи в "малък контейнер, който заедно с жена си и едногодишното им дете споделят с друго семейство сирийци". И въпреки това 31-годишният мъж споделя, че трудно спи заради студа и глада - единствената храна идвала от нередовните дарения на обикновени българи, опитващи се да помогнат.


Илияна Савова, отговаряща за бежанците към Българския хелзинкски комитет, казва пред изданието, че "срамувам се е много слаба дума за това, което изпитвам" за "калната поляна с палатки, боклуци и зъзнещи сирийци". Тя добавя, че "след почти 50 години изолация по време на комунизма нямаме култура за приемане на имигранти".

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Именно! Бежанците са непосилна тежест за икономиката ни. Иначе им съчувствам...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 2. 2 Профил на Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Рейтинг: 374 Неутрално

  щом е негодна за бежанци България - американските чартъри да ги стоварят пред сънародника им на поляната пред Белия дом.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  Провали се национал- социалистическото правителство,ама не ще да си признае.

 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 708 Весело

  И тези откриха Америка

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Готови сме за богати бежанци, ама те пък не щът да идват насам.

 6. 6 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Смешно и жалко е цяла държава да не може да осигури подслон и храна на няколко хиляди бежанци.
  Това означава, че ако утре, недай си Боже, природно бедствие сполети малък български град, потенциално засегнатите също така ще мръзнат и умират от глад, нищо, че са сънародници и данъкоплатци.
  Съвсем отделен е въпросът, доколко е морално "Ню Йорк Таймс" да обсъжда нелепите действия на българската държава, при положение, че собственото им правителство предизвика тази бежанска вълна и остави съседните и близки държави да се мъчат да овладеят последствията.

 7. 7 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Има бежанци, които очевидно имат нужда от помощ. Аз съм потомък на македонски бежанци от 1913 г. и помня разказите на баба ми. Но покрай такива бежанци 70% са икономически емигранти. Това вече е недопустимо.

 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  "след почти 50 години изолация по време на комунизма нямаме култура за приемане на имигранти"
  Пореден бисер, който ни се "набива" за да си знаем статуквото,ще го преживеем само да сме здрави.

 9. 9 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Правителството допусна бежанците под НАТИСКА на ДПС,с цел ислямизиране на България.А безродниците от БСП допуснаха това,защото за тях най важното е да са на власт.

  писнало ми е от левичари
 10. 10 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#6:"Yotce"]Съвсем отделен е въпросът, доколко е морално "Ню Йорк Таймс" да обсъжда нелепите действия на българската държава, при положение, че собственото им правителство предизвика тази бежанска вълна и остави [/quote]
  Ех на вас русофилите все американците са ви виновни.А в случая е видно,че всичко идва от Турция.

  писнало ми е от левичари
 11. 11 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И за бежанци, и за българи

  novina
 12. 12 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Хамериканците много успешно създават проблеми в различни точки на света и ги натрисат на главите на сателитите и марионетките си да ги опрвят! В САЩ влезянета без виза е подсъдно и наказуемо, но у нас - е просто решаване на хуманитарна криза. Защо не осигурите за тези хора въздушен мост до САЩ, бе благоденстващи???? Защото докато идеологията на бившия СССР беше да "изнася революции по света", вашата е да "създавате максимални проблеми по света"!!!!

 13. 13 Профил на burkera
  burkera
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всеки ден чета за кампании за просене на пари за животоспасяващи операции на български деца - докато това го има не съм съгласен държавата и лев да дава за тези нарушители на границата ни, не ми дреме имаме ли култура за приемане на нелегални имигранти или не

 14. 14 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Това са 6500 човека и да не можем да им помогнем -нали влязхме в ЕС с мисълта и надежда ,че ще станем богати , а о се оказва ,че станахме най-бедни в ЕС та дори и в Европа и не можем да помогнем на 6500 сирийци -срам и позор е за нас -държава от ЕС да не може да помогне . Или въпроса е друг - защо Не иска да държавата да погне на 6500 изстрадали сирийци ?

  pacta sunt servanda
 15. 15 Профил на eman_b
  eman_b
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Илияна Савова: "...след почти 50 години изолация по време на комунизма нямаме култура за приемане на имигранти..."
  Истината понякога боли, но 45 години комунизъм са оставили у нас доста неосъзната комунистическа "култура".

  Плевнелиев: "Сирийците днес повдигат много въпроси за демократичното, толерантно и хуманно българско общество. Дали днес във България пишем история на преминаване към изолация, национализъм и краткосрочни политически похвати?"
  Внимателният читател ще види връзката между Сирия, България и Великобритания. Прилики много, въпреки малкото разлики.

 16. 16 Профил на stefan111
  stefan111
  Рейтинг: 322 Неутрално

  [quote#10:"koiot"]Ех на вас русофилите все американците са ви виновни.А в случая е видно,че всичко идва от Турция.[/quote]
  ххахахахахахахахах
  точно когато си помисля, че няма как да направиш по-глупаво изказване от предното си и ето, налице е. 10те хиляди "бежанци" са голямо облекчение за Турция... Нека обаче се замислим кой има най-голяма полза от нестабилност в страната ни, за да се върне на власт? Кой сле кле във вярност на американския флаг и е дружка с Ердоган? Не ми отговаряй, въпросите са риторични.

 17. 17 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#14:"USSR +"]надежда ,че ще станем богати , а о се оказва ,че станахме най-бедни в ЕС[/quote]
  Така,че сега сме бедни е факт който не оспорвам.Просто ми е любопитно от коя страна бяхме по богати,а сега те са ни изпреврили.

  писнало ми е от левичари
 18. 18 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  САЩ ни се перят и зверят с визи. Нима спрямо сирийските бежанци се държат различно?
  Когато спретват войни по разни точки на планетата, не мислят как ще живеят хората там, ни най-малко не са поели потоците от бежанци от разрушени от САЩ държави. Що за лицемерие!!
  Отделен въпрос е, че управляващите не желаят да се справят с простички битови въпроси по настаняването на бежанците. Те и към българите така се държат.

 19. 19 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 471 Неутрално

  [quote#15:"eman_b"]Илияна Савова: "...след почти 50 години изолация по време на комунизма нямаме култура за приемане на имигранти..." [/quote]

  Илияна Савова е просто поредната добре заплатена от чужденци родоотстъпница, която, разбира се, счита, че българите имат лоши качества. Тя дори не схваща колко дискриминационно е да сипе квалификации за цяла една народност, която и да е народност, в случая българската.

 20. 20 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#16:"stefan111"]Кой сле кле във вярност на американския флаг и е дружка с Ердоган? Не ми отговаряй, въпросите са риторични.[/quote]
  Що бе ще ти отговоря.Явно имаш предвид бате си Бойко,ама той човечеца си е кадър на вашата партия и той както и ти сте воювали срещу световния империализъм.Та както и да го въртиш и сучиш факта,че ти и Бойко сте от една партия е неоспорим.

  писнало ми е от левичари
 21. 21 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#17] от "koiot":

  Веднага ти отговорям - Румъния !"

  pacta sunt servanda
 22. 22 Профил на firebold
  firebold
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Това беше хода на Турция за да се подпише договора за реадмисия и облекчено получаване на визи за ЕС.
  А да видим като приключи войната колко от сирийците ще се върнат в държавата си. Отделно , много от бежанците не са от Сирия. Американците и Запада ги надробиха тези каши - в Сирия, Афганистан, Либия, Ирак ...

 23. 23 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#17] от "koiot":

  Добявам и Турция !)"

  pacta sunt servanda
 24. 24 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 725 Неутрално

  [quote#6:"Yotce"]Това означава, че ако утре, недай си Боже, природно бедствие сполети малък български град, потенциално засегнатите също така ще мръзнат и умират от глад, нищо, че са сънародници и данъкоплатци. [/quote]

  Не е точно така - всики ще има роднина в друга част на страната, който да може, поне временно, да го приюти. Освен това това ще са работещи хора, на които ще трябва да им се плащат и заплати или обезщетения, а няма да разчитат наготово. Според мен най-разумният начин да помогнем на хората в беда ( т.е. сирийците, имащи нужда от помощ ) е да ограничимм притока на хора само към въпросната група - т.е. засилен граничен контрол и недопускане на мароканци, алжирци и всякакви други нелегални. Колкото по-малко сирийски бежанци тук, толкова по-качествено може да им пмогнем

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 25. 25 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#9:"koiot"]А безродниците от БСП допуснаха това,защото за тях най важното е да са на власт.[/quote]


  Да, това е бъдещият им електорат и не се гнусят от него, имат богат опит с кебепчетата. Ориана Фалачи преди 10 г. написа цяла книга кой и защо има сметка да пълни Европа с емигранти и за кого целокупно гласуват те. Отделно и ДПС ще се пробват да намажат електорален просперитет край новите българи. Така че попадението ти е в десятката.

 26. 26 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Ню Йорк Таймс да отнесе въпроса до президента Обама, той Обама ръзвърза нефелната Арабска пролет 2011, той Обама праща бандити и ги въоръжава и в Сирия. Оттук и произтича бежанския проблем ..... на не от мантрите на хелзинския комитет..
  А междувременно, кой умник премахна кльоновете по гръцката и турската граници?? Време е да се срещне с Цацаров, май!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 27. 27 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 518 Весело

  Хей, САЩ, вземете моля бежанците, вие имате възможност, ресурс, практика .... и активна политика/интереси/ в района!
  А те ще са много доволни, повярвайте ми. Може да приемете и нашенци, също гладуващи като бежанците. Нещо като коледен подарък за всички.
  И Русия може да се включи, също има ресурс, място и интереси! Разбира се, тези бежанци може да не са съвсем доволни, но пък няма да страдат като в БГ, където било много лошо. Нашенци едва ли ще са кандидати.
  Сериозно: жал ми е за бежанците, жал ми е за нас си, омръзна ми само да говорят, да ни одумват и "съветват" без реална помощ от никъде!

 28. 28 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#21] от "USSR +":


  До коментар [#23] от "USSR +":

  За Румъния може да споря до сутринта,а Турция не е европейска държава.Въпреки,че те упорито се представят за такава.

  писнало ми е от левичари
 29. 29 Профил на Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#10:"koiot"]Ех на вас русофилите все американците са ви виновни.А в случая е видно,че всичко идва от Турция. [/quote]
  САЩ настаняват 3000 терористи в Румъния, на 50 км от нас
  http://frognews.bg/news_63138/SASHT_nastaniavat_3000_teroristi_v_Rumaniia_na_50_km_ot_nas/

  Въобще Балканите става място за ислямистки екстри.

 30. 30 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#29] от "papipo":

  Прочетох много внимателно,ама като гледам генезиса на тези мили хорица много ми приличат на русофили.Иначе безспорно е много гадно да ги настанят в Румъния.Според мен такива хора трябва да се съдят от съдията Линч.

  писнало ми е от левичари
 31. 31 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  България е неподготвена, бедна и ограбена, дори и за собственият си до безподобие търпелив "народ"!

 32. 32 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#28] от "koiot":

  А как определи ,че НЕ е европейска държава !?

  pacta sunt servanda
 33. 33 Профил на Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Нямаме Закон за Банкрута на Физическите Лица.Защо ли?
  Рейтинг: 583 Разстроено

  И за българи тоже,но за циганите е рай...

  Боли ме от овчедушието на хората...
 34. 34 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#32:"USSR +"]А как определи ,че НЕ е европейска държава !?[/quote]
  Е принципно по голямата и територия е в Азия.Според мен по дух и манталитет са си чисти азиатци,при това ислямисти.

  писнало ми е от левичари
 35. 35 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "Yotce":

  Знаеш ли кое е не смешно и жалко? Българския народ да е докаран до състоянието на бежанец в собствената си родина.Народ колкото един град. И тази кокошка от Хелзинския пак се изказва не подготвена .Не съм адвокат на социализма, но тогава си хранеха прасетата с хляб. А защо сме я докарали до тук е друга тема за един по дълък разговор, за вината и на такива организации като Хелзингския комитет.

 36. 36 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "koiot":

  Браво за захапката койоте, право за гушката.

 37. 37 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дедо Либен":

  Ти луд ли си дедо? Когато двама кандидат президенти се карат дали да подпомагат с помощи 40 %от американците ти да им на тресеш и тия?

 38. 38 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#1] от "Велислав":

  +++++++++++++++++

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 39. 39 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Вместо да се срамува от ''кални поляни'' и мизерия, в каквото превърнаха България, чрез педесет години комунистическо робство, другарката Илияна Савова е най добре да се обърне директно към ръката която я храни. Тази на финансовия спекулант и наглец - ''филантропа'' Сорос. Същият е част от мафиотския картел на левитския инернационал, хвърлил света в две световни войни и посадил комунистическата чума, а днес сонсориращ т.н. 'нежни революции'.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 40. 40 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Наказателната бригада на САЩ Ал кайда върши ужасни зверства в Сирия ,ние отделяме от залъка си за да помагаме на бежанците но...зад океана няма разбиране ... каква по голяма фарисейщина може да има?Ето защо САЩ са мразени и с основание.Те отдавна са престанали да бъдат представители на свободата и демокрацията.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 41. 41 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Илияна Савова.."нямаме култура да посрещнем имигранти." От кога тези Сирици от бежанци станаха имигранти? Една банатска гъска дава оценка на държавата това е безобразие.Хелзинският комитет е частна милосърдна организация която се грижи за онези които нямат защита от нийде .В Случая Илияна Савова се пише по голям краставичар от бостанджията. Отвратен съм от такива пази боже сляпо да прогледне или да е на заплата от вън ще се изтрепе да пресилва и лъже за да си заслужи сребърниците.Знае ли тази безотговорна женица колко българи си лягат гладни,колко дечица нямат какво да хапнат през празниците колко мъка има в Бг блато?Има провидение нека то я съди...всичко се връща стократно.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 42. 42 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Гневно

  24 години налагане на руско-американски тертип олигархичен капитализъм нама как да е друго яче!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 43. 43 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#34] от "koiot":

  Хм, а тази част която е в Европа е по европейска и от нас ,нищо че са "азиатци" и мюсолмани ! Турция си е европейска държава , но е мюсолманска .( Истанбул къде-къде е по европейски град от София )

  pacta sunt servanda
 44. 44 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#40:"омбре"]Наказателната бригада на САЩ Ал кайда [/quote]
  Всъщност Ал кайда са избили много американци и нито един руснак,така,че е по правилно да се каже.Наказателната бригада на Русия.

  писнало ми е от левичари
 45. 45 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#43] от "USSR +":

  Ашколсун бе аркадаш.

  писнало ми е от левичари
 46. 46 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дневник, къде в заглавието на "Ню Йорк Таймс" има думата бежанци?

  Защо продължавате да се правите на ударени? Както не можеш да обявиш някого за престъпник преди да се е произнесъл съдът, така и не може да квалифицираш нелегално минаващ границата като бежанец.

 47. 47 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#27] от "danid":

  Русия как се радва на сирийските потомци на абхазци, чеченци и черкеси, изгонени от Кавказ преди 200 години ...

 48. 48 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  България може да приеме, но само сирийци християни, другите сирийци - временно, а несирийците - никак.

 49. 49 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#46] от "mdaa":
  Защото са взели пари да промовират толерантност и щат не щат, ще трябва!

 50. 50 Профил на lucky_07
  lucky_07
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Ню Йорк таймс": България е неподготвена и бедна за бежанци
  Броят на бежанците е нищожен - около 6500 през тази година.."
  --
  Ми щом казвате, че броят им е нищожен, а Бг е бедна, вземете ги вие, най-богатите страни в света:
  1. Катар – 88 222 щ. д.
  2. Люксембург – 81 466 щ. д.
  3. Сингапур – 56 694 щ. д.
  4. Норвегия – 51 959 щ. д.
  5. Бруней – 48 333 щ. д.
  6. ОАЕ – 47 439 щ. д.
  7. САЩ – 46 860 щ. д.
  8. Хонконг – 45 944 щ. д.
  9. Швейцария – 41 950 щ. д.
  10. Нидерландия – 40 973 щ. д.
  ------------

  Много е лесно да се критикува отстрани!

 51. 51 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1777 Весело

  А бе на някого прави ли му впечатление че "бежанците" идват от Туркиа? Ама значи са турци? Или ако не са турци какви ги дирят тука ами не си стоят бежанци в Туркиа?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 52. 52 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Весело

  нелегалните емигранти (бежанци) нямат работа тук.Да се махат и ходят на запад

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 53. 53 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#6] от "Yotce":

  +++++++++++
  Това е лицемерието , в което тънат редица богати страни.

 54. 54 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#39] от "rumata":

  ++++++++++++++++
  ++++++++++++++++

 55. 55 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#18] от "greentree":

  +++++++++

 56. 56 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дедо Либен":

  ++++++++++++

 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Да бяха само тези 10 000 бежанци, с мед да ги нахраниш.Но в българските гета живеят още стотици хиляди,дето трябва да се хранят,обличат и топлят.Това е голямата болка на България.

 58. 58 Профил на guinness1
  guinness1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ...тоест като приемат бежанци...в нашия случай нелегални емигранти,страните трябва да бъдат задължително богати за да могат такива да паразитират в тях....какво за бога тези правят в България....освен ако не,да раздробят целукупноста и хумогеноста на нацията.

 59. 59 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Великобритания да вземе пример от политиката на България към имигрантите" - това каза току що първият "мъж" на България.
  Кой лъже е очевидно - голямата като плевня уста.

 60. 60 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1223 Неутрално


  Илияна Савова,КриСталинКа,Плевн/да не се чете,защото пак... бан,както всеки път когато го упомена/-все видни критикари на българското самосъзнание и морални съдници,вместо да сторят живота на бежанци,имигранти и най-вече на сънародниците си по-добър и сигурен,дават обилно плод на всеки отвсякъде да ни се нахвърля,като че ли не те,а ние сме виновни затова.
  Това вероятно е висок морал.

 61. 61 Профил на Dragomir Dragomirov
  Dragomir Dragomirov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#1] от "Велислав":

  Ако под "тежест за икономиката ни" имаш предвид изплащането на социални помощи и други благинки, съгласен съм. Но ако имаш предвид осигуряването им на нормални условия свободно да се предвижват и раздвижат пазара на труда в някои сектори/райони, не съм много съгласен.

  "Show me a sane man and I will cure him."
 62. 62 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#59] от "ppopov_67":е тука вече не си прав,трябва да се поощряват и онези които всеки ден ни развалят настроението.В случая той се е изказал напълно уместно

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 63. 63 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  бедна държава сме , и не можем да се грижим за толкова бежанци . поне всички да са нахранени и да не мръзнат .а някой интересува ли се колко са клошарите , социално слабите и бездомните в българия . жал ми е за сирийцити , особено за християните , но ми е жал и за българите . а как се отнасят чужденците с нашите гастербайтери - не навсякъде всички са нахранени и на топличко .

 64. 64 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Броят им е нищожен - около 6500 през тази година при над 2 милиона, потърсили убежище в Ливан, Турция, Египет и Йордания.


  Поставянето ни редом с посочените държави е меко казано некоректно. Нито сме съседна държава на Сирия, нито тези са членки на ЕС.

  plamenhristov5
 65. 65 Профил на plamenhristov5
  plamenhristov5
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#26] от "boby1945":

  +

  plamenhristov5
 66. 66 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Повечето българи не са пътували по света и нямат на представа колко сме изпаднали - много държави от третия свят са доста по-добре от нас. И нищо не се движи в посока подобрение. Бежанците само допълнително помагат да видим колко сме затънали.

 67. 67 Профил на Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Аз предлагам ''бежанците'' да бъдат разквартирувани по палатки в непосредствена близост до 4-те американски бази в територията бг,защото САЩ ще поеме изхранването им. Така или иначе носят храна , вода ,облекла с чартъри за войската си тук- нека включат и любимите си ''бежанци'' и да ги охранят като коледни пуйки.

 68. 68 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  "Илияна Савова, отговаряща за бежанците към Българския хелзинкски комитет, казва пред изданието, че "срамувам се е много слаба дума за това, което изпитвам" за "калната поляна с палатки, боклуци и зъзнещи сирийци".

  Ами направи нещо реално, Савова, имате финансови и човешки ресурси, нали сте голяма НПО.
  Помогнете на бежанците!
  То, много лесно се плюе отстрани.

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 69. 69 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#46] от "mdaa":

  Погледнете началната страница с рекламата на "Фондация Америка за България". А после се сетете кой е спечелил грант за отразяване на темата с "правилната" гледна точка.
  После погледнете и Медиапул - ще видите същата реклама. И ше забележите, че техните статии по въпроса също започнаха да представят много преимуществено позицията на БХК, която е най-удобната и предпочитана за интересите на САЩ в региона. За съжаление така ме оставиха без български медии на които да вярвам.
  Това го казвам като в същото време оценявам много положително доста американски неща свързани с политическата и икономическата им система и научно-техническо развитие.

 70. 70 Профил на stoqn8386
  stoqn8386
  Рейтинг: 374 Неутрално

  не българите са неподготвени за бежанците които идват от неволя в българия ами ония тъпани в парламента не са

 71. 71 Профил на дон матео
  дон матео
  Рейтинг: 419 Разстроено

  Само извинения на гузни хора чета, уви...
  Лесно е да се винят американците, европейците които направиха беден народа, толкова беден, че не може да окаже нужна помощ и съчувствие към бежанци от война; толкова беден, че има най- много бентлита, богаташи с банки и имоти крезовски; толкова беден, че заведенията са все пълни и масите отрупани...

  дон матео
 72. 72 Профил на eman_b
  eman_b
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#41:"омбре"]колко българи си лягат гладни,колко дечица нямат какво да хапнат през празниците колко мъка има в Бг блато?[/quote]
  Отговорът е даден от дон матео:
  [quote#71:"дон матео"]толкова беден, че има най- много бентлита, богаташи с банки и имоти крезовски; толкова беден, че заведенията са все пълни и масите отрупани...[/quote]

  Интересно е че омраза към дебелите мафиоти и притежателите на лакомите за бензин мерцедеси, бентлита и беемвета почти няма, докато омразата към бежанците и към българския хелзински комитет е жестока. Като че ли са ни одрали кожата.

 73. 73 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Има пари. Излизаме от НАТО(навремето лъгаха, че пътя към ЕС минавал през Алианса, а то се оказа, че не е така) и спестените пари от фуражки и тонове скъпа железария и електроника отиват за бежанци и болници.

  malart.blog.bg
 74. 74 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А има ли нещо, за което сме подготвени ?

  Няма дори нужда да се обзалагаме, че дори поредната и първата за сезона по-сериозна снежна буря - а вероятността за такава наближава в останалото време от зимата - ще ни "завари неподготвени"...

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK