"Ню Йорк таймс": В България има масово разочарование, че не се скъса със съветските корени

"Ню Йорк таймс": В България има масово разочарование, че не се скъса със съветските корени

© ReutersРазоговорите ми през декември в София разкриха масово разочарование от поредицата правителства, от корупцията и неспособността на страната да се откъсне от съветските си корени. Тя не успява и да се измъкне от позицията на най-бедната страна в ЕС.", разказва Дани Хаким в репортаж за "Ню Йорк таймс", търсещ отговор на въпроса наистина ли много българи и румънци ще потеглят на 1 януари за отворените от тази дата трудови пазари на последните държави в ЕС, останали затворени за гражданите на двете страни.


"Най-богатите 20% от обществата в България и Румъния имат по-нисък среден доход от най-бедната една пета от обществата във Великобритания, Франция, Германия или друга от богатите европейски държави, сочи Евростат.


Очевидно, това не означава, че да си беден там е по-добре, отколкото да си сред хората с най-високи доходи в България или Румъния, защото животът в София и много по-евтин, отколкото в Лондон. Но примамващата сила на по-високата заплата не може да се пренебрегва, особено като се има предвид, че за 5 години в България безработицата се увеличи от 6% в края на 2008г. до 13.2% през октомври 2013г.", пише авторът.
Хаким цитира за читателите на "Ню Йоркс таймс" българския виц, че имало два изхода от проблемите в България - тези на Терминал 1 и Терминал 2 на софийското летище.


Авторът разговаря предимно с млади хора, дипломиращи се или завършили скоро университет, някои от които посочват случващото се в Украйна като предупреждение.


Едни, като 24-годишната Полина Найденова, казват, че искат да останат в България, защото тук са приятелите, семейството и живота й и "някак има шанс конструктивно да се подобрят нещата".


Други като връстника й Петър Кьосев, студент по право, казва, че се надява да замине за Амстердам и евентуално да се върне: "Правя всичко възможно да остана, но страната ми не прави най-доброто да ме задържи".


Но повечето разказват истории за свои познати, които масово напускат без намерение да се връщат. "Вероятно най-тревожното за България е изтичането в чужбина на лекари", казва Хаким и добавя, че две трети от дипломиращите се в София вече си търсят или са си намерили работа зад граница.


Статията му започва с разказ именно за студент четвърта година медицина - 22-годишният Ервин Иванов, който казва, че много от състудентите му категорично не искат да работят в България.


"Да се намерят недоволни в София не е трудно", допълва авторът и описва всекидневните протести срещу правителството на Пламен Орешарски. "Нямаме бъдеще тук. Не можем да си намерим хубава работа в тази страна. Затова младите си тръгват от България", казва 19-годишният Емил Николов.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK