Блумбърг е раздал поне $650 млн. лични средства, докато беше кмет

Блумбърг е раздал поне $650 млн. лични средства, докато беше кмет

© ReutersТой напълно обърна финансовата динамика около най-високия пост в Ню Йорк. В миналото градът плащаше на кмета си. Майкъл Блумбърг плащаше, за да бъде кмет на града", написа "Ню Йорк таймс" в статия, опитваща се да изчисли на базата на публична информация и интервюта колко струва на нюйоркчани продължилото 12 години управление на известния милиардер.


Отговорът е, че Блумбърг е платил от джоба си поне 650 милиона долара за най-различни кампании, бонуси, прокарване и защита на каузи и благотворителни дарения, да не говорим за служебните му пътувания. Само за едно пътуване със съветници и охраната си до Китай той даде половин милион долара.


Заплатата на кмет на Ню Йорк сити е 2.7 милиона долара и той ги отказа - за 12 години получаваше символичното заплащане от 1 долар годишно.
Започвайки от 2001 г. насам, Блумбърг не спря да подписва чекове. За трите си предизборни кампании той даде поне 268 милиона долара.


Други 263 милиона долара дари за изкуство, здраве и култура в Ню Йорк. Някои дори го наричат модерен Медичи като комплимент за меценатските му усилия, част от които са анонимни. Само един от примерите са 30 милиона долара, които за 10 години получи музеят "Метрополитън" за безжичен интернет и аудиогид.


Близо 23 милиона долара Блумбърг преведе за подпомагане предизборни кампании на други политици.


Блумбърг е раздал поне 0 млн. лични средства, докато беше кмет

© Reuters


Около 5 милиона долара бяха инвестирани в обновяване резиденцията на кмета, в която така и не се нанесе и живееше в собствения си апартамент наблизо.


Той обича рибки и в общината бяха монтирани два гигантски аквариума, за поддръжката на които плащаше с десетки хиляди долари лични средства.


Почти 900 000 долара за 12 години са стрували закуските (кафе, сандвичи, плодово мляко, салата с риба тон, плодове), които плащаше на служителите си.


За пътувания със съветниците си - от Олбани (столицата на щата Ню Йорк) до Атина - Блумбърг е дал 6 милиона долара за полетите с частния му самолет.


Когато Блумбърг кани дългогодишния районен кмет на Стейтън айлънд да види фериботите до Манхатън, които ще носят името му, Гай Молинари си помислил, че ще се разходят по някой от тях, закотвени на пристана. Вместо това милиардерът го откарва със самолета си в Уисконсин, за да му покаже корабостроителницата, където изработват фериботите.


За едни подобни жестове са приятно преживяване, за други - вбесяващо демонстриране на възможности, за трети - пестене на парите на данъкоплатците. Допитване от август за "Ню Йорк таймс" показа, че според 30% богатството е направило Блумбърг по-добър кмет, 27% - че е повлияло негативно на управлението му, а за 35% милиардите му нямат значение.


Но за изследователи като Крис Макникъл финансовата мощ е направила Блумбърг вероятно най-влиятелния кмет на модерен Ню Йорк за последните над 100 години. По думите на Макникъл причината е, че той е бил независим от дарители за кампанията му, от лобистки групи или политически фракции.


Избраният през 2001 г. за кмет Майкъл Блумбърг встъпи в длъжност малко след атентатите от 11 септември. През целия си живот той е бил демократ, но се яви на изборите като републиканец, а после печели още два пъти като независим кандидат.


Днес Блумбърг е на 71 години, а за трите мандата богатството му се е увеличило от 4 на 31 милиарда долара, което го прави 13-ия най-богат човек на планетата.


С Бил де Блазио, който пое поста на 1 януари 2014г.

© Reuters

С Бил де Блазио, който пое поста на 1 януари 2014г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK