Пушачите в Турция са намалели с над 1 млн. души за четири години

Табелата, напомняща на посетителите на мол в Анкара, че пушенето вътре не е разрешено

© Associated Press

Табелата, напомняща на посетителите на мол в Анкара, че пушенето вътре не е разрешеноПушачите в Турция са намалели с над 1 милион души за последните четири години. Това се дължи на забраната за пушене на обществени места и на по-високите данъци, отбелязва публикуваният тези дни доклад на Световната здравна организация (СЗО) за употребата на тютюн по света през 2013 г.


Според статистиките пушачите в южната ни съседка са намалели от 32.2% през 2008 г. (16 милиона души) до 27.1% (14.8 милиона души) през 2012 г. От организацията отбелязват, че въпреки вековните традиции на тютюнопушене в страната, благодарение на взетите от правителството мерки се наблюдава спад в употребата на веществото с безпрецедентни темпове. Турция е и единствената държава в света, която защитава цялото си население от 75 милиона души, прилагайки всичките шест мерки, въведени от СЗО в борбата срещу тютюна, сочи докладът.


Въпреки че Анкара започна законодателна дейност по въпроса още през 1996 г., забраната за пушене влезе в пълна сила едва през 2009 г. Съгласно нея стана невъзможно да се пуши във всички затворени публични пространства, включително барове, кафенета, ресторанти, таксита, влакове, както и на откритите спортни съоръжения. Забраната покрива и заведенията, където се сервира наргиле, но не и частните домове, припомня местният "Хюриет Дейли Нюз".
В допълнение, през 2008 г. властите наложиха постепенно увеличение на данъците върху тютюневите изделия, като от 65-70% от продажната цена в миналото те станаха 80.3%.


СЗО призовава останалите страни по света да последват примера на Турция и изтъква, че успешните примери на държави, прилагащи препоръчаните мерки, доказват, че "е възможно да се отговори ефективно на тютюневата епидемия и да се спасят животи, независимо от размера или доходите на страната".


От организацията още съветват Анкара да продължи с решителните усилия в борбата срещу пушенето. Въпреки положителната тенденция повече от една четвърт от възрастните турци – 41.5% от мъжете и 13.1% от жените – продължават да употребяват тютюн.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK