Повечето испанци искат кралят им да абдикира

Повечето испанци искат кралят им да абдикира

© ReutersИзбори 2022

Почти две трети от испанците искат кралят им да напусне престола в полза на сина си, сочат резултатите от социологическо проучване, разпространено в неделя. Днес е рожденият ден на Хуан Карлос и социолозите показват, че на празника популярността му е стигнала рекордно ниски равнища.


Монарх от 38 години, той бе сред най-обичаните владетели, уважаван за поведението си на обикновен човек и лидер на страната при излизането от десетилетията диктатура на Франсиско Франко.


Но разочарованието започна да се трупа покрай продължителното разследване за корупция на семейството на дъщеря му принцеса Кристина. Във времена на тежка криза и ширеща се безработица съпругът й Инаки Урдангарин бе обвинен в злоупотреба с 6 милиона евро публични средства, което той отрича.
Последният сериозен удар по репутацията на Хуар Карлос бе през април 2012г., когато той падна и си счупи крака по време на лов на слонове в Ботсвана. Това сафари не бе обявено, а финансирането му идва от частни средства.


Сега агенция "Сигма Дос" съобщава, че 62% от анкетираните смятат, че кралят трябва да абдикира. Преди година тази група бе 44.7% от анкетираните. 


Докато преди две години 76% са имали добро или много добро мнение за монарха си, днес на такова мнение са останали едва 41.3%.


Анкетата показва, че младите испанци, които не са били родени във времената на Франко, са особено силни поддръжници на идеята принц Фелипе да наследи трона предсрочно.


Почти 66% имат позитивно мнение за 45-годишния престолонаследник. Повечето от анкетираните смятат, че смяна на върха би възстановила авторитета на двореца. През миналата година това направиха монарсите на Холандия и Белгия.


В новогодишното си слово 76-годишният Хуан Карлос повтори, че няма намерение да абдикира. 

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK