Австрийски експерти: България не дава ясна информация за нов реактор в "Козлодуй"

Възможно трансгранично замърсяване с Цезий-137 в случай на тежка авария в Пети блок в Козлодуй, ако това се случи в обстановка като тази от 12 юни 1995г.

© umweltbundesamt.at

Възможно трансгранично замърсяване с Цезий-137 в случай на тежка авария в Пети блок в Козлодуй, ако това се случи в обстановка като тази от 12 юни 1995г.Недостатъчна и неясна информация, заключения на базата на проучвания отпреди 20 години, ограничени сценарии за ефект от евентуални тежки аварии и инциденти.


Това накратко са заключенията на експертен екип от Австрия за начина, по който в България се подготвя доклад с Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) от построяването на нов седми блок, на АЕЦ "Козлодуй".


Австрийският екологичен институт по заръка на Австрийското федерално министерство на земеделието, горите, околната среда и водите и провинция Долна Австрия изготвя доклада с цел "експертно становище и оказване на помощ при организационни въпроси". Иначе казано, властите във Австрия, която е безядрена държава, се интересуват живо от това колко качествена е ОВОС, включително дали е предвидила дали и доколко ще се усети на отстоящата на около 700 километра австрийска територия много тежък ядрен инцидент в Козлодуй.
Координатор на експертната оценка е Австрийската агенция по околната среда, а докладът съдържа и обширно резюме на български език.


Инвестиционното предложение на "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности" ЕАД визира изграждането на нов ядрен блок от последно поколение (III или III+) с инсталирана електрическа мощност от около 1200 MW. През юни 2013 г. България уведомява Австрия за това си намерение, а през октомври Министерството на околната среда и водите изпраща доклад за ОВОС на инвестиционното предложение "Изграждане на нов ядрен блок от последно поколение на площадката на АЕЦ "Козлодуй".


Австрийският експертен екип формулира десетки въпроси към българската страна. Основната им цел е да се изясни колко голям би бил рискът за австрийците от една нова българска ядрена мощност. При най-мрачния сценарий за експлозия (причинена от техническа авария, удар със самолет, силно земетресение и т.н.) с изхвърляне на радиоактивен материал авторите казват, че не могат да изключат напълно заразяване на Австрия, защото данните не им позволяват "смислена оценка".


Вариант, основаващ се на реалните метеоданни от юни 1995 г., показва, че е вероятно да се стигне до разпространяване на радиоактивен цезий-137 и задействане на аварийни мерки в австрийското земеделие като принудително ранно събиране на реколтата, затваряне на парниците, покриване на растенията на открито, прибиране на животни и птици в обори и ферми и т.н. "Например защо са предоставени само резултати за разстояние от 200 км, докато разстоянието за пренасяне на радиоактивни субстанции за 48 часа със скорост на вятъра от 2 м/сек или 5 м/сек е съответно около 346 км или 864 км?" питат експертите.


Авторите казват, че българският доклад за ОВОС не им дава достатъчно информация за оценка на рисковете.


"Изследването за сеизмични опасности е извършено преди 20 години. Поради това възниква въпросът дали резултатите все още покриват действителните максимални фактори при оценяването на сеизмични опасности за ядрени съоръжения", се казва в текста.


Относно евентуалния избор на реактор се казва: "Посоченото в доклада за ОВОС описание на типовете реактори, които са взети под внимание, предоставя само основна и обща информация за реакторите, която се отнася най-вече за функциите и основните компоненти. Не са разисквани надеждността и ефективността на системите за безопасност в условията на авария и няма препратки към анализи или оценки в тази връзка."


Експертите не са наясно със степента на сигурност при пожари или неправилно действие на пожарните екипи, както и какво би се случило с реактора, ако има външна експлозия - например от превозвани наблизо по суша или по Дунав експлозиви или аварира тръбопровод.


Накрая в доклада се повдига въпрос и за неяснотите около горивото, което ще остава от евентуалния седми блок в Козлодуй. "Понеже количеството на отработеното ядрено гориво във висока степен зависи от типа реактор, който все още не е избран, количествата на отработеното ядрено гориво варират драстично. (...) Докладът за ОВОС предоставя информация относно за съществуващите съоръжения – далеч по-малко информация е предоставена за новия ядрен блок, който е действителната тема на самия доклад за ОВОС."


Сеизмична карта на района - Козлодуй е със синя звездичка, с червените точки са епицентрове на земетресения.

© umweltbundesamt.at

Сеизмична карта на района - Козлодуй е със синя звездичка, с червените точки са епицентрове на земетресения.


Ето обобщените основни заключения, както са представени в доклада:


Тип реактор 


- Информацията относно методите и резултатите от анализите за безопасност на разглежданите типове реактори и също относно изискванията за безопасност (включително вземането под внимание на научените след "Фукушима" уроци и използването на концепцията за практическо елиминиране, когато последното е приложимо) по отношение на новия ядрен блок е недостатъчна.


Оценка на площадката 


- Сеизмичната опасност при площадката е ниска. Освен това проучването за сеизмични опасности е извършено преди 20 години. 


- Докладът за ОВОС не предоставя ясна информация относно определянето до каква степен НЯБ (нов ядрен блок) ще е проектиран за издържане на предполагаемо разбиване на голям пътнически или военен летателен апарат. 


- Пожари и изтичания на опасни течности и газове: заключенията в доклада за ОВОС, които се отнасят към тези теми, не са напълно разбираеми, понеже съответната информация се съдържа в отделни документи, до които експертният екип няма достъп. Няма становище дали са взети под внимание съответните въздействия, причинени от транспортирани в близост до площадката експлозиви. 


- Въз основа на информацията, която е предоставена в BG-NR (2011 г.), заключението в доклада за ОВОС, че площадката на АЕЦ "Козлодуй" е защитена срещу наводнения, изглежда добре обосновано. 


- В доклада за ОВОС няма предоставена информация за базовите стойности на проектирането срещу вятърно натоварване. Поради тази причина също така не е ясно дали ще бъдат покрити натоварвания, причинени от торнада. В доклада за ОВОС не се обсъждат други екстремни метеорологични въздействия, освен породените от ветрове и торнада


Анализ на аварии/трансгранично въздействие 


- Предоставената в доклада за ОВОС информация не е достатъчна за оценка на потенциалните радиационни последствия, причинени от тежки аварии. Необходима е допълнителна информация, включително списък с разгледаните покрити от проектирането аварии, ефективността на специалните функции на новия ядрен блок относно предотвратяването и смекчаването на последиците от тежки аварии, както и информация относно техническата обосновка на количеството освободен материал при тежка авария. 


- Според доклада за ОВОС анализите на тежки аварии с количество освободен материал Cs-137 от 30 TBq потвърждават отсъствието на радиационен риск за Република Австрия. Въпреки това австрийските експерти препоръчват да се изчислят последствията от тежка авария с голяма степен на освобождаване като допълнение към сценария с ограничено освобождаване, представен в доклада за ОВОС.

Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1195 Разстроено

  Вече повече от 20 години България се е омотала като пате в кълчища и не може да реши кой път да хване - към Масква, Стамбул или Брюксел!!!

 2. 2 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Толкава са некадърни тия в държавната администрация, че не могат да се аргументират пред австрийците.

 3. 3 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 756 Неутрално

  АЕЦ Козлодуй трябва да бъде закрита незабавно, България не може да осигури сигурността на централата, която е абсолютно незащитима пред евентуална терористична заплаха. Австрия има от какво да се страхува, а ние още повече.

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 4. 4 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stavrogin":

  Е то по тази логика трябва да закрием цялата държава....

 5. 5 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дедо Либен":
  Ами, той - Орешко в Китай си го каза: "Ние все още не знаем по кой път да хванем". Та ,сегашните главчовци нямат идея за пътя, та камо ли за пътечките и разклоненията му, каквито в случая са АЕЦ-ите.

 6. 6 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#4] от "lol":

  не е така, България няма ресурса, нито кадрови, нито технически, за да поддържа и защитава атомна електроцентрала, ако зависеше от мен бих подарявал ток на БГ само и само, за да се закрие атомната

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 7. 7 Профил на МM
  МM
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Тя държавата ни незнае какво става с нея ...та някой друг да знае , с Господа от нафталина като Румен Гечев...остава и Овчаров да върнат и става 1997 година !

 8. 8 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Нормална е загрижеността на австрийците за безопастността им. От тази гледна точка е добре освен 5 БГ-ядрени реактора и източни ветрове, да отчетат и няколко стотин френски и германски реактора и западни ветрове. А аз специално поставям въпроса за превръщането на река Дунав в клоака от европейските чистници.

 9. 9 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  еее .. пак ще се надяваме на външни, за да ни светне лампичката, какво става в собствения ни двор ... направо сме “цветенца“ за мирисане ... Като се задават същите въпроси от местни хора - отговори няма. Дано сега “благосклонно да дадат някакви ... те, че ще са алабализми е ясно, но поне да са някакви! Да се види и знае, колко и как се мисли за населението на България.

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 10. 10 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 908 Неутрално

  [quote#1:"Дедо Либен"]Вече повече от 20 години България се е омотала като пате в кълчища и не може да реши кой път да хване - към Масква, Стамбул или Брюксел!!!
  [/quote]
  Тоя проблем ВИНАГИ е стоял пред нашата страна след освобождението ни от турско робство. Но ако в края на 19-ти век е имало патриоти заложили живота си, за да ни откъснат от руската убийствена прегръдка, днес всеки гледа ракийката, салатката, тв-то, и да топли задника на някоя кака...
  А предателите и враговете ни си действат своето пъклено дело. За тях почивен ден няма.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 11. 11
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 12. 12 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  [quote#3:"Stavrogin"]АЕЦ Козлодуй трябва да бъде закрита незабавно[/quote]
  Турците и Румънците нали ще правят още АЕЦ , Турците може 10 реактора да си построят в близост до Резово защото са прости !
  И Изобщо не им пука за австрийските дебили а и те не задават този въпрос нито към Румъния нито към Турция , да не говорим ,че и Сърбия имат проекти !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  [quote#8:"Мърмор"]Нормална е загрижеността на австрийците за безопастността им. [/quote]
  Имат поне 15 АЕЦа по-близо от Козлодуй как пък така се загрижиха? Даже и чехите изобщо не им пука от австрийците и на 50км от тях ще строят нова АЕЦ в Южна Бохемия !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#3] от "Stavrogin":

  Тъй, тъй, фотоволтаиците са безопасни за всички, с изключение на тия, дето плащат сметката за "зелена" енергия

  Цензуриран от "Икономедиа"
 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  До коментар [#14] от "1951":
  Германците дълго време защитаваха тази идея а после Q-Cells фалира и балона на ЕКО-ЗЕЛЕНАТА-ВЕИ"чиста" енергия им им се спука !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на 1951
  1951
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#15] от "comandante":

  Германците имат въглища за още 300 години и страхотно развита технология за почти чистото им горене. Пука им за "зелено", пука им за АЕЦ

  Цензуриран от "Икономедиа"
 17. 17 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#7] от "МM":
  Те и така с нищо не са по-добри от 96-та...Сега ни спасява само това,че икономиката и най-вече банките са в огромната си част частни и червените трудно могат да нанесат подобни поразии,както през 96-та...Не че не се опитват-само им виж действията-спрени приватизации,спрени реформи,наливане на пари в обречени държавни предприятия...

 18. 18 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Тия какво се хванаха за Козлодуй или Белене, които ще бъдат с модерни реактори 3+. Що не гледат Боховце или Темелин, ама онези са наши, били са част от империята .

 19. 19 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "Stavrogin":
  Тези , които искат да подаряват чуждо имущество не са филантропи , те са крадци.Такива са и политиците от близкото ни минало които подариха България , българската икономика.
  Проблем ако има се решава не като се съсипе нещо , а като се намери начин за де поправи.

  Все по-хубаво става :)
 20. 20 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#4:"lol"]Е то по тази логика трябва да закрием цялата държава.... [/quote]
  Щото на австрийците им пречела, само на 700 км от границите им някаква несигурна държава и то българска.

 21. 21 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 367 Весело

  "Иначе казано, властите във Австрия, която е безядрена държава, се интересуват живо от това колко качествена е ОВОС, включително дали е предвидила дали и доколко ще се усети на отстоящата на около 700 километра австрийска територия много тежък ядрен инцидент в Козлодуй."

  Австрийските колеги, НЯМА за какво да се тревожат. Правителството ни е изцяло "ЕКСПЕРТНО". Най-добрите БГ "мозъци" са назначени на работа. По принцип, МОСВ избягват да правят ОВОС и защото мислят зелено и използват зелени тегнологии. По същата причина не се направи ОВОС и за фракинга (и все още няма направен).

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  [quote#16:"1951"]Германците имат въглища за още 300 години и страхотно развита технология за почти чистото им горене. [/quote]
  Самата дума горене не е чиста !
  Да има филтри за твърдите частици частици но въглеродния оксид/двуокис , серният оксид и азотния оксид си остава !
  Всеки може да види от сателит как изглежда природата около Марица Изток ! Американските ни благодетели и нашите ъкалии са оср@ли над 300кв.км. българска земя !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Принципно положение за нас, хората в България е, че се нуждаем от някаква визия ( идеална и точна не е възможна), за нуждата и евентуалния ръст или спад на потреблението на еленергия. Имайки предвид доста силните лобита в различните варианти за производство, добре би било тази стратегия да има някакъв обективен произход - т.е. да се изготвя с участие и се вписва в регионален и/или европейски контекст. Ясно е че ако я оставим на Р.Овч., ще се напълним с реактори и отработило гориво, но от друга страна, макар и след време, все някакъв вид производство ще е необходим.
  В този смисъл, понеже изготвянето на реалистична стратегия си е почти мисия невъзможна, за предпочитане е изграждането, най-много на един блок в Козлодуй. Там е налице цялата инфракструктура, която наистина прави икономически ефективен подобен проект, при това, тази инфраструктура продължава да се ъпгрейдва, във връзка с удължаването живота на 5 и 6 блок.
  Ако и след като имаме подобна допълнителна базова мощност, ще можем според мен, без никакви проблеми, да изчакаме и видим какви ще са тенденциите за развитие на енергетиката в света, без да сме се прекалено заробили с изведени от експлоатация централи и съпътствуващите това извеждане огромни разходи. В тази връзка, чул ли е някой приблизителната оценка и крайния срок ( такъв в обозримо бъдеще няма) за извеждането на 1-4 блок на АЕЦ, както и срока и цената на съхранение на високорадиоактивните отпадъци и отработило гориво.
  Така че, Австрия и екологичните и тревоги са важни, но най-важното е ние, които населяваме най-близките пространства до централата и плащаме чрез сметките си и бюджета всички разходи, да бъдем наистина наясно и с определена позиция по въпроса.

 24. 24 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това е, според мен, най - важната новина за деня. Управляващите не се интересуват от „подробности” като сигурност и безопасност на ядрения реактор, отработено гориво. Явно ги интересува само усвояването на едни пари.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  [quote#23:"tsvetko_51"]макар и след време, все някакъв вид производство ще е необходим. [/quote]
  Всички съседни на нас държави си решават енергийните нужди с проекти за АЕЦ !
  АЕЦ като енергия на бъдещето няма алтернатива !
  Големите промишлени концерни вече мислят с 20-30 и 50 години на пред ! Щом изгледите са тук да имаме енергийни мощности колкото за задоволяване на битовите нужди никой няма да инвестира и 5 цента в страна в която политиците традиционно не мислят за бъдещето а само за комисионните по време на мандата !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  Съвсем нормално. Никой не иска да го строи този реактор, а няма и нужда от него. Целта на комунягите е единствено да източват пари покрай консултантски услуги - същият сценарий като с Белене, но с разменени роли. Този път Боце вдигна топката, отваряйки темата за 7ми реактор, а комунетата с удоволствие започнаха да точат.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#6] от "Stavrogin":

  Не разбирам! Искаш да си купуваме от твоето ВЕИ, или ще ни подаряваш от твоето ВЕИ...?

 28. 28 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Внимателно с австрийските експерти. Защото накрая излизат платени руски. Къти, ако е наоколо, ще ви каже, де.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Манипулация ... Ветровете са почти винаги от запад на изток Още по интерсна е картата на земетресенията - там е съвсем очевидно, че площадката в Беляне е по-добра за АЕЦ. Другите безопани места са около Пазарджик и Бургас / в Странджа/. Закрият ли ТЕЦ в 2023 г. заради СО2 емисии ... вариантите пред България не са много = направо сме на коленца със събути гащички.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 195 Неутрално

  Австрийците пък много загрижени, нещо. Що не се запитат колко ядрени ракети по света има, в обхвата на които се намира тяхната държавичка? Щото, ако падне някоя такава на тяхна територия, от тях нищо няма да остане, даже ще замърси и България, с оглед на преобладаващите западни ветрове.
  Ама то на кой пък му пука какво мислят австрийците за нашите централи и за нас изобщо? Много важно!

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#26:"Тони!"]Никой не иска да го строи този реактор, а няма и нужда от него.[/quote]Дори само един да иска ... вече не е никой Сега може и да няма нужда, но ако ще се работи в България към момента на пуска на АЕЦ след 20 години ще има нужда. Само, че когато сме в нужда цената ще е друга. Въпросът е : "Искаме ли да работим в България ?" ... Ако искаме да работим и да сме конкурентни - няма как да стане без евтина ядрена енергия.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 195 Неутрално

  Интересно, колко автомобили с двигатели с вътрешно горене се разхождат в Австрия и как това се отразява на състоянието на въздуха, предвид обстоятелството, че ветровете, както се каза по-горе, са преобладаващо откъм Австрия към РБ?
  Направо да си признаят, каква е истинската причина да ровят нашия АЕЦ?

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#31] от "EVOLYUCIONER":

  Как точно обвързваш работата с нужда от АЕЦ?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Имам чувството че половината коментатори не прочетоха статията. Ако станело това или онова. Та нали клас 3 или 3+ означава, че вероятността да се случи подобно нещо не по-малка от всички по-ниски класове. Не можем да контролираме земетръс, но това е неземетръсна зона(какво от това, че оценката е правена преди 20 години. Това променя ли се за толкова кратко време?)
  Подпукали са ни за каквото се сетят западняците и затова сме си виновни ние. Докато имаме такова правителство все по-често ще четем подобни анти БГ изказвания.

 35. 35 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#18] от "olimpipanov":

  Ако беше се поинтересувал, щеше да разбереш че австрийците винаги са мрънкали срещу всички АЕЦ около тях. Имат си виждане по въпроса и съм доста склонен да го приема, още повече, че те може би са единствените построили АЕЦ и малко преди пускането му го блокираха за винаги!!!
  Австрия е прекрасна страна с общо взето добре работеща държавна и общинска администрация. Не знам колко века ще ни трябват да ги стигнем, но при такъв тип спорове, съм по-склонен да приема мнението на австрийците, въпреки че като патриот би ми се искало да е обратното.
  Уви нашата държавна машина не става дори за чеп за зеле, и затова изобщо не са виновни австрийците...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 36. 36 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Четох доклада на австрийците. В него има стотици въпроси към заявените намерения за проекта. Извод - 7-ми блок в Козлодуй никога няма да бъде построен!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 37. 37 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 438 Любопитно

  какво се е случило на 12 юни 1995г?

  proudly built in Bulgaria
 38. 38 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Апропо - ето го и доклада: http://www.umweltbundesamt.at/fileadmin/site/umweltthemen/umweltpolitische/ESPOOverfahren/UVP_kozloduy7/REP0449_Kozloduy7_FSN_Kern_final.pdf

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#10:"traveler1"]ако в края на 19-ти век е имало патриоти заложили живота си, за да ни откъснат от руската убийствена прегръдка[/quote]+ Така е , но... имало и патриоти заложили живота си, за да ни откъснат и от турската убийствена прегръдка ... после е имало и патриоти заложели живота си, за да ни откъснат и от фашистката убийствена прегръдка (дори САЩ са бомбардирали София за да ни мотивират по въпроса)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Не знам какво е това желание да строим АЕЦ.
  1, Нямаме нужда от нови мощности.
  2. Атомните централи са рисковани, една авария като в Япония и България ще бъде минало.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#36:"Къти"]Извод - 7-ми блок в Козлодуй никога няма да бъде построен![/quote]Тогава = Да "здравствует АЕЦ "Беляне" Така или иначе ще се оженим за някой реактор - няма бягане!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#40:"Краси"] Нямаме нужда от нови мощности. [/quote]Нямаме нужда сега ... ама то и момченцата от детската градина нямат нужда от самобръсначки. Като пораснат след 15 - 20 години вече ще имат нужда!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 44. 44 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело  Същите въпроси австиярике могат да ги зададт и относно АЕЦ Темелин, която се намира на 205 км от Виена по права линия!!
  Доколкото си спомням задаваха ги в 1995, но не бяха "чути"....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#43] от "janso":

  Не бяха и не са и няма как да бъдат!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 908 Неутрално

  [quote#39:"EVOLYUCIONER"]после е имало и патриоти заложели живота си, за да ни откъснат и от фашистката убийствена прегръдка[/quote]
  Ако визираш тези дето крадяха по мандрите и селата(щото и аз имам партизани в рода си ), не виждам нищо патриотично, в това да продадеш рода си на руските нашественици, които ни "освободиха" от нас самите през 1944г.
  Няма нищо партиотично в това да спомогнеш враговете на България и да прекъснеш нормалния процес на еволюция на обществото на собствената си държава, хвърляйки я в 70 годишен мрак и мизерия и робство.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 47. 47 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 418 Любопитно

  А дали господата- австрийци са правили подобни оценки на риска и за германските 19 ядрени централи?

  (Иначе за това, че подобни информации в България са обикновено неясни и мъгляви- спор няма!)

 48. 48 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#33:"Тони!"]Как точно обвързваш работата с нужда от АЕЦ? [/quote]За промишлеността трябва евтин ток и за АЕЦ трябва яка промишленост, която да поема излишъка от енергия през нощта За това се проектира комплексно Все пак съм бил електродиспечер на завод консумитащ 140 мегавата на час с 4 000 работни места - поне от това разбирам.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 49. 49 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#35] от "traveler1":

  Знам знам. Известно ми е, но в случая търсят под вола теле. Не може да се сравнява Темелин (старите реактори) и Моховце с евентуален нов блок в Козлодуй.

  А колкото каква държава е Австрия НИКОГА не можем ги стегнем, да не се забравя как са били част от европейския концерт, какви традиции имат като държава и не на последно място манталитета им.

  А администрацията ни е без коментар с малки изкл.. контактите ми с НАП и НОИ са ме вбесявали.

 50. 50 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#10] от "traveler1":


  [quote#10:"traveler1"]Но ако в края на 19-ти век е имало патриоти заложили живота си, за да ни откъснат от руската убийствена прегръдка, [/quote]
  Ако имаш предвид тези "патриоти" от периода 1887-1947 Стамболов, Кобургите и царедворците русофоби около тях, мерсим...
  Усилията им ни дакараха три национални катастрофи и четири загубени войни..... 1913, 1919, 1947 Парижския мирен договор...
  Направиха България да граничи сама със себе си...
  За загубите, убитите и осакатените отделна приказка...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#46:"traveler1"]руските нашественици, които ни "освободиха" от нас самите през 1944г. [/quote]Съжалявам, но ако не бяха съветските нашественици, щеше да е някоя друга армия на съюзниците - на Аизенхауер, на Монтгомери или на Чан Кайши - Ние бяхме съюзници на Бени и Ади ...и загубихме война

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#48] от "EVOLYUCIONER":

  И как реши, че токът от 7ми реактор или Белене ще е евтин?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stavrogin":

  Ами дай да закрием и държавата за да могат зелените идиоти да се првят на волния Уйли из някаква радко населена почти дива територия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 54. 54 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Тези, които мислят че няма алтернатива на АЕЦ и казват че е безопасна, нека си направят една екскурзия до Чернобил, да пият една студена вода от охладителната водна система и ще ме убедят че е ЯДРЕНАТА ЕНЕРГИЯ Е БЕЗОПАСНА.
  В бъдеще прахосването на ще намалее, само ако енергията струва скъпо. Да не говорим са съхраняването на отработения ядрен материал, за което никой не може да ме убеди че за 200000г ще се съхранява безаварийно, такива инциденти ще стават на вашата съвест за сметка нашите внуци.

 55. 55 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#6] от "Stavrogin":

  Ами като започнеш да подаряваш достатъчно ток на България пак заповядай да закриваш атомната!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 56. 56 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1869 Весело

  [quote#48:"EVOLYUCIONER"] Все пак съм бил електродиспечер[/quote]
  Имал си късмета да си клатиш краката на някой пулт с копчета, само защото наглите и крадливи шефове на предприятието не са оптимизирали управлението на процеса със съответната автоматизирана технология.

 57. 57 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дедо Либен":

  А не е ли по-добре да си седи тук и просто да започне да събира пътните такси за тези пътища?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 58. 58 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1195 Любопитно

  До коментар [#57] от "vinetu":

  А не е ли по-добре да си седи тук и просто да започне да събира пътните такси за тези пътища и кенефните такси от кенефите, както ни беше изографисал онзи чех в Брюксел?????

 59. 59 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Абе вятъра в Бг не духа ли в обратна посока, от това дадено на снимката. В София винаги духа на изток, затова и Кремиковци беше построен в този край на града.

 60. 60 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#52:"Тони!"]И как реши, че токът от 7ми реактор или Белене ще е евтин? [/quote]Да имаш други идеи за по-евтин ток от ядрения при сегашното ниво на технологиите? Поне още половин век ще е така. Не сслучайно всички бурно развиващи се икономики залагат на ядрена енергия. Отношението към ядрената енергия е лакмус за определяне на "ляво" и "дясно"в политиката - в цял свят десните са за ядреа енергия, а левите са против. Само в България е обратно. Защо ли е така ? Хи-хи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 61. 61 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Най-добрата новина е, че при закриването и то цялостно на първата и последна ядрена централа сметките за енергия няма да се повишат тъй като с Козлодуй и или без ....уй е все едно за хората.

  Мит е, че хората, народа, нацията и страната и дори територията на България имат нещо общо с "държавата" в България, която е днешния агресор на съветската окупация.

  Очаквам най-скоро България да се присъедини към антиядрената коалиция и първата и последна ядрена централа да се споменава сред имената на Zwentendorf, Latina, Montalto di Castro и др.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#60] от "EVOLYUCIONER":

  Нещо си се объркал. Щото така излезе, че Меркел е лява.
  Определянето за или против АЕЦ е въпрос на сметка, а не на лява или дясна политика.
  А дали цената от даден АЕЦ е по-ниска или по-висока от цената от други източници, може да стане ясно единствено след като е ясна и самата цена на произведената енергия. Ако имаш идея как се сравняват две цени, едната от които е неизвестна, ще направя всичко възможно да те номинирам за награда на Нобел в областта на математиката.

  Хихихихи? Господи..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 908 Неутрално

  [quote#51:"EVOLYUCIONER"]Съжалявам, но ако не бяха съветските нашественици, щеше да е някоя друга армия на съюзниците - на Аизенхауер, на Монтгомери или на Чан Кайши - Ние бяхме съюзници на Бени и Ади ...и загубихме война [/quote]
  На 05.09.1944, вече не сме били съюзници на никой, няма немски войски на наша територия, но това не попречи на товаришите да ни обявят изключително вероломно война.
  Де да имахме късмета да бяха дошли американци или англичани- сега да сме поне като Португалия, но уви, дойдоха гладните нагли и крадливи ушанки...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#56:"Нашата цел е незабавно отстраняване на мафията"]Имал си късмета да си клатиш краката на някой пулт с копчета[/quote]Решенията ги взема човек и то НЕ случаен ... Нямаше много мераклии да си "клатят краката" седнали точно на този стол ... да не ти казвам от къде трябва да минеш и колко трябва да знаеш за да се осмелиш да седнеш точно на този стол и да се подписваш на всяко разпореждане което даваш. Пробвай се и ти там "да си клатиш краката"-хи-хи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Австрийските "експерти" да обяснят защо България беше изнудена да затвори четири напълно безопасни (според оценката на МААЕ) ядрени реактора. И да натикат доклада - знаете къде.
  А да очакваш обективност за ядрен реактор от "експерти" от неядрена държава, е меко казано абсурд.
  Като стана дума за Австрия - през 80-те и 90-те червените другари ОКРАДОХА бая народна пара, и я покриха в АВСТРИЙСКИТЕ БАНКИ - нещо по въпроса да кажат австрийските другари?

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 66. 66 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#60:"EVOLYUCIONER"] Не сслучайно всички бурно развиващи се икономики[/quote]
  У нас още не са се състояли твоите условия за закупуване - нямаме бурно развиваща се икономика която да консумира и изработва парите нужни за изплащането заема за проекта.
  Мощности имаме предостатъчно, за още 40 години напред.

  При тази раждаемост и калпавите управляващи които ни ги наритватне с носталгия по живков, къде видя основата за създаване на бурен растеж?

 67. 67 Профил на nuevitas
  nuevitas
  Рейтинг: 418 Неутрално

  като чета за австрийски експерти, се сещам и за група съветски учени. . .

 68. 68 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  [quote#63:"traveler1"]На 05.09.1944, [/quote]Историята на света не започва на 05.09.1944 ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 69. 69 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  До коментар [#63] от "traveler1":

  В цитирания срок нашите дипломати направиха пътека до Египет, с цел уреждане на проблема със символичната война на Б-я с англоамериканците. Но никой не ги прие. Б-я вече беше подарена от Чърчил на Сталин с Ялтинския договор. Една от причините беше боя, който Чърчил, като министър на войната яде от ген. Вазов и Ататюрк на Галиполи. Тези британци са много злопаметни, и до днес си отмъщават.

 70. 70 Профил на ivanasenov2
  ivanasenov2
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Оценката на австрийците се дължи на пренебрежението, с което се отнясят към всичко българско.
  Като нямаме имидж или той се разваля през годините естествено е това подозрение.
  Аз мисля, че имат основание.....

 71. 71 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 908 Неутрално

  [quote#68:"EVOLYUCIONER"]Историята на света не започва на 05.09.1944 ...[/quote]
  Кой ти говори за история на света? Когато се разглежда дадено действие се вземат пред вид факти. Еми такива са били фактите, нито ти нито аз сме ги сътворили, нито сме вземали решенията, пък всеки да си ги тълкува както му се иска. Ушанките влезнаха и в Австрия, но за тяхно съжаление трябваше да се изнесат- още един факт!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 72. 72 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Весело

  [quote#66:"poan"]Мощности имаме предостатъчно, за още 40 години напред. [/quote]+++ Като се има предвид скоростта с която се строят реактори в България и скоростта с която идват тъй мечтаните инвестиции в промишленосттта ... новите реактори дори ще закъснеят с малко С М Я Х !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 73. 73 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  [quote#43:"janso"]Австрийците не бяха ли лидер в производството на вятърни перки и фотоволтаици за цяла Европа ? [/quote]

  не са, датчаните са лидер.

 74. 74 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3471 Весело

  До коментар [#13] от "comandante":
  ... Имат поне 15 АЕЦа по-близо от Козлодуй как пък така се загрижиха? ...

  Щото са си в списъка, а и практически достатъчно близо, ако стане беля.

  Друг е въпросът защо и как се тиражира една първа стъпка от итерациите по разработка и съгласуване така. И тука ...

 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1928 Весело

  [quote#66:"poan"]за още 40 години напред. При тази раждаемост [/quote]Довечера е "една добра нощ" за силно повишаване на раждаемостта и създаване на бъдещи потребители на електроенергията на АЕЦ Поработете по въпроса !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#6] от "Stavrogin":

  Почни от там - измисли кой ще подарява ток на България и после премини към стъпка следваща - закриване.
  Моята прогноза е - ако не се появи много скоро Белене, разбягването на народо-населението ще продължи.
  И точно тези младите и активните, част от които протестират, ще побягнат първи, просто защото няма да има работа и няма да има на каква база да се направи каквото и да е производство. Така че, перспективата ще е цигани и пенсионери, докато първите не намерят начин да си преместят катуните на по-ситно място, а вторите не измрат по естествен път.

 77. 77 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#65] от "Търпана":
  ... Австрийските "експерти" да обяснят защо България беше изнудена да затвори четири напълно безопасни (според оценката на МААЕ) ядрени реактора....

  Този въпрос трябва да го отправиш към другаря Андрей Луканов с другаре.
  Които откраднаха едни къде триста милиона европейска целева помощ за Козлодуй и на всичкото отгоре пуснаха реактори без съгласуване с МААЕ, на своя глава.
  Е, на такива автоматичната реакция е да им издърпаш шалтера от ръчичките, че не може и грам вяра да им имаш.
  На всичкото отгоре имаха и формалният повод, че 1-4 реактор нямат въпросният бетонен "каук", според евростандартите.
  Затова останаха 5 и 6, че имат. Освен това бяха и предостатъчни да покрият нуждите на България, че и да изнася ток, както виждаме.
  На всичкото отгоре си платиха и плащат за изведените от експлоатация. Дали е достатъчно - виж баланса на Козлодуй.
  Напълно коректно излиза, че си плащат.

 78. 78 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#70] от "ivanasenov2":

  Е то не може сите управници да ходят за хабер да ни управляват по европата и САЩ, най-голямото постижение да е просията в ЕС (за магистрали, метро, околовръстно и т.н., да е направил някой управник реклама, какво сме постигнали със собствени сили?) и да имаш "имидж"... то имидж при всички случаи имаме, ама е такъв, че по-добре да го нямаме.

 79. 79 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#77] от "xm...":

  Абе хей, ти в коя реалност живееш, 1-4 блок са били пуснати далеч преди 89, камо ли времето когато се подписваше договора за присъединяване... тогава Андрей вече е лежал в гробищата от доста време.
  1-4 нито са най-старите от работещите в ЕС реактори, нито са най-опасните. Към тях, към момента на затваряне претенции от технически характер не е имало, така че си засили "благодарностите" към другарката Кунева & партньори, за този политически жест.

 80. 80 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 470 Весело

  Това е писано от наште "зелени", бе. Стила е неподражаем:

  "Експертите не са наясно със степента на сигурност при пожари или неправилно действие на пожарните екипи, както и какво би се случило с реактора, ако има външна експлозия - например от превозвани наблизо по суша или по Дунав експлозиви или аварира тръбопровод."

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 81. 81 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#79] от "ceci_":

  ...забра'яш коги е турен подпис за затварянето на тиА блокове... или опитваш да лАжеш. И друго- от тоА модел реакторЕ нЕма работещи у Европа.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 82. 82 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 570 Любопитно

  А, аз се чудя в качеството си на какви австрийците са се загрижили за българска АЕЦ? България защо не реши да провери австрийските банки, вериги магазини или телеком оператори работещи в България?

 83. 83 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 778 Любопитно

  [quote#35:"traveler1"]Уви нашата държавна машина не става дори за чеп за зеле, и затова изобщо не са виновни австрийците... [/quote]
  това е абсолютно верно, което не означава, че някаква комисия си там не е руско платена, или е дълбоко експертна. Най-малкото е, че ветровете са главно от запад на изток- т.е. таз картинка дето са я показали показва състоянието на едни 15 мин от общо 24ч. тва малко по вица, руският радиоактивен цезий най-бързия цезий в света.
  другото е, че и французи, и чехи искат да строят нови аецове, които са значително по-близо до австрия, отколкото нашия. там обаче гък не се чува, защо ли?

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 84. 84 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Аз също съм против изграждане на нови ядрени мощности в БГ, но тези австрийски "експерти" са големи смешници.

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 85. 85 Профил на arax
  arax
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#4] от "lol":

  Не се притеснявай - държавата вече е закрита преди около 25 години Австрийците има от какво да се притесняват - България е разграден двор...

 86. 86 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#79] от "ceci_":
  Цецко, нещо не си в темата.
  Да обясня с примерче като за лаик като теб:
  Начи, имаш кола, на която двигателят (реакторът) работи, но гумите са ти изтрити, спирачките не са сигурни, почва да ръждясва и си я бил спрял за известно време от движение и ти е седяла като паметник у двора. И ти дават едни пари да я стегнеш, да минеш през КАТ и да движиш, че си закъсал.
  Ти вземаш парите, не правиш нищо, не се обаждаш дори на КАТ, ами я подкарваш на своя глава.
  Това направи Луканов с другаре.
  Останалото е история. И естествена последица ....

 87. 87 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stavrogin":

  първо - ти австриец ли си ,че така си се загрижил , чак сълзиш ...и второ "незабавното затваряне на АЕЦ Козлодуй " косвена препратка ли е - Веднага да се построи АЕЦ Белене....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 88. 88 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Значи, от всички глупости дето са изписали като възможни сценарии. са пропуснали най-вероятните. Наводнение и удар от метеорит. Имайки предвид, че всички АЕЦ се намират до голям водоизточник, няма централа в света която да е защитена от тези два риска. Вече се случи във Фукушима

  И друго - не съм сигурен че точно ОВОЗ е документа дето трябва да се занимава с възможните рискове. ОВОЗ би трябвало да прави оценка на въздействието върху околната среда при нормално функционираща дейност на централата.

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 90. 90 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#22] от "comandante":

  сълзи и сополи за Kleta Majka Bylgaria ...Я пак как 300 кв.км са "осрани" от американци и гадни капиталисти ...Щото преди в онова достойно соц. време не бяха хич засрани ... Чегеваристите да ходят да освобождават Северна Корея и някои африкански държави ....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 91. 91 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  [quote#3:"Stavrogin"]АЕЦ Козлодуй трябва да бъде закрита незабавно,[/quote]
  единствените които искат закриване на Козлодуй са тия които са решили да строят Белене, понеже енергията от Белене няма за какво да се ползва , единствения начин е да се закрие Козлодуй

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 92. 92 Профил на too_many
  too_many
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#89] от "janso":

  още един комундел ... Нали червените с техните законопроекти и наредби форсираха зелените паркове , а точно правителството на Борисов направи така че да спре това мащабно строителство ... н понеже по опорни точки се крещи - ГЕРБ , ГЕРБ съсипаха държават и ти точно се придържаш към тях....

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 93. 93 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  [quote#22:"comandante"]Американските ни благодетели и нашите ъкалии са оср@ли над 300кв.км. българска земя ! [/quote]
  да ве тя преди беше тучна българска земя, явно не си ходил 90 те години в Раднево и Гълъбово

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 94. 94 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3310 Неутрално

  [quote#43:"janso"]Австрийците не бяха ли лидер в производството на вятърни перки и фотоволтаици [/quote]
  Никакъв лидер не са в нищо! Само гледат в канчетата на съседите си и се стараят да окрадат нещо или да ги изнудят нещо да им набутат ,че да им се плаща после!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 95. 95 Профил на FlyingDutch
  FlyingDutch
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#94] от "comandante":Перачница на червени пари. Това е Австрия. А този номер се опитаха да го врътнат 94 на Чехия за Темелин.. Сега го пробват на Словакия. Естествено декиш хваща, където има простотия. А и България няма научен потенциал да се защити. То бедните не случайно са бедни. От простотия ще да е.

 96. 96 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3310 Неутрално


  До коментар [#90] от "too_many":
  За това е най-добре да си опънем жартиерите и да се наведем на американската “Уестинг хаус” и да си трайкаме !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 97. 97 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#86] от "xm...":

  Като си професионалист, дай доклад на МААЕ където са описани техническите слабости и е доказана необходимостта от закриване.. толкова е просто.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 99. 99 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#83] от "beatles":

  Австрия е категорично против всякакви проекти за АЕЦ близо до границата й и имаше доста шум в Чехия относно новия АЕЦ, а това да се отстояват държавните интереси заеиси и от качеството на политиците.

 100. 100 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#97] от "ceci_":
  Доклади на МААЕ от ония времена да искаш!
  Но няма да ти ги търся, намери си ги сам.

  Атомна централа е комплекс, система, а не сал един реактор.
  И най-опасната част е не техниката, а хората, които боравят с нея и я управляват.
  Освен това винаги решението за една централа е политическо.
  Защото зависи от визията за бъдещото развитие на страната.
  Както собственото - така и "партньорското".

  И въобще този разговор тук е глупав и не на място.
  Както писах по-надолу - статийката си е провокацийка и пропагандица. Защото става дума, при това в журналистически преразказ, за една от първите стъпки, при това естетсвена, от един дълъг итерационен процес на разработка и съгласуване.
  Това, че някои истерясвате в едната или другата посока е само и единствено търсеният ефект от това писанийце тука.
  Както вече писах - не мисля, че случайно се появява баш тук

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK