Над 20 хиляди души чакат на опашка за Даровете на влъхвите в Москва


Повече от 20 хиляди души чакат по над 9 часа на опашка в Москва, за да се поклонят на православните реликви, известни като Даровете на влъхвите. Те бяха донесени от Атон преди Рождество и за пръв път напускат границите на Гърция.


Марио Коровина, говорител на организационния комитет, казва, че независимо от работния ден прииждат още хора, предимно поклонници от провинцията.
По думите й в сряда, който в Русия бе почивен ден, в един момент на крайбрежната улица е имало опашка от 30 000 души.


Почти 50 автобуса са паркирани наблизо, за да могат да се сгреят чакащите, 15 са пунктовете за храна, а химическите тоалетни са 300, допълва тя.


Журналисти разказват, че всъщност основната заслуга имат над 120-те доброволци, помагащи за организацията. Задействаните за събитието полицаи и жандармеристи са 1600 души.


Реликвите са в храма "Христос Спасител" до 13 януари. Самите дарове според евангелския разказ представляват съдове със злато, ладан (вид благовонна смола) и смирна, донесени на новородения Исус от трима източни царе. Твърди се, че до IV век те са били съхранявани в Ерусалим, а после са пренесени в Константинопол и изложени в храма "Св. София".


След падането на византийската столица под властта на турците реликварият бил предаден на Атон, където се съхраняват до днес в манастира "Св. Павел". Това са 28 изящно изработени от злато съда за окачване с различна форма, които се съхраняват в 10 специални ковчежета. За поклонение се излагат само част от тях - в случая с Москва те са три.


Останките на тримата царе мъдреци се съхраняват в Кьолнската катедрала.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK