Ариел Шарон - "Касапинът от Бейрут", който се бореше за мир за Израел

Ариел Шарон - "Касапинът от Бейрут", който се бореше за мир за Израел

© ReutersТой е една от легендарните и най-противоречиви личности в историята на Израел. На бойното поле и в политиката Ариел "Арик" Шарон десетилетия наред оказа решаващо влияние за това как изглежда днес страната, но и бе част от някои от най-кървавите й моменти.


Еднакво обичан и ненавиждан, генералът заслужено стои в редицата на такива големи лидери като Менахем Бегин, Ицхак Рабин и Шимон Перес. Те станаха нобелисти за мир, той разбираше мира по свой начин.


Името му дори бе свързано с началото Второто пришествие - прочутият равин и кабалист Ицхак Кадури остави предсмъртна бележка, в която твърдеше, че Месията ще се появи, когато Шарон почине и кодирано добави, че името му ще е Йешуа (Исус).
За разлика от Бегин и Перес и подобно на Рабин той е роден (под името Ариел Шейнерман) на територията на бъдещия Израел. Фамилията Шарон му дава Давид Бен Гурион, първият премиер на страната. За разлика от Перес и подобно на Рабин и Бегин, той е врял и кипял в боевете. На практика, Ариел Шарон е участвал във всички войни от раждането на страната си и с него символично си отива цяло едно поколение, започнало живота си с войната от 1948г.


Неговото верую бе да се гарантира тотална сигурност на Израел - така, както той я разбира, дори когато трябва да плати висока политическа цена.


Шарон бе дълги години защитник на еврейските селища в окупираните през 1967г. територии, но когато стана премиер, показа гъвкавост по въпроса и направи един от най-спорните си ходове - изтегли армията от Газа и изтегли няколко селища.


Това стъписа мнозина от последователите му, но Шарон заяви, че ако трябва ще създаде нова партия и ще се яви с нея на избори, където ще докаже, че повечето израелци го подкрепят. Така и стана - той създаде "Кадима" през 2005г. и победи. Но броени дни по-късно получи инсулта, от който в събота се навършиха точно 8 години, прекарани в кома, от която няма връщане.


Ариел Шарон - "Касапинът от Бейрут", който се бореше за мир за Израел

© Reuters


Друго негово прочуто смело решение е да атакува Ливан в началото на 80-те години, когато е министър на отбраната. Твърди се, че той е изпратил армията и след това е уведомил премиера. Операцията в крайна сметка си струваше от израелска гледна точка, защото Организацията за освобождение на Палестина (ООП) бе прогонена от Бейрут.


Но армията остана в страната близо 20 години и когато се оттегли обществото с облекчение си въздъхна, защото вече смяташе цялата история за една ненужно кървава авантюра.


По същото време е и трагедията, заради която му лепват прякора Касапинът от Бейрут - избиването през 1982г. на стотици (данните се движат в широките рамки от над 800 д облизо 3500) араби в бежанските лагери Сабра и Шатила край ливанската столица. Това е дело на ливанските маронити (християнски милиции), отмъщаващи си за убийството в атентат на техния лидери президент Башир Джемаел.


На 16 юни 1982г. някъде в Южен Ливан сред войници от израелската армия като министър на отбраната.

© Associated Press

На 16 юни 1982г. някъде в Южен Ливан сред войници от израелската армия като министър на отбраната.


Но върху Шарон е хвърлена косвена вина, тъй като районът е бил обграден от израелската армия. През 1983г. специален израелски трибунал, разследващ трагедията, го отстранява от поста му, но това не накърнява особено популярността му сред израелската десница.


Още почти дете той се включва в нелегалната еврейска съпротива и отрядите за самозащита Хагана. През 1948-49г. командва взвод във войната с арабите. През 1953г. създава прочутият Отряд 101 - специална част, подчинена директно на Генералния щаб на армията, натоварена с наказателни акции на чужда територия, целящи спирането на арабските нападения срещу цивилните евреи. Този отряд за борба с федаините просъществува само 5 месеца, но се смята, че е оставил отпечатък върху цялата история на израелските специални и конвенционални сухопътни части. 


През октомври 1953г. Шарон командва операцията в  Кибия на територията на Йордания, от което се смятало, че идват мнозина от нападателите. Палестинското село е обкръжено, пътищата към него са минирани срещу йорданската армия и сапьори взривяват почти всички къщи. Когато се връщат, арабите откриват в руините десетки (цитират се данни между 67 и 85) загинали. Шарон, който тогава е на 25 години, твърди после, че е изненадан и че вероятно загиналите са се скрили по мазета и килерчета, разчитайки, че този път израелците ще си тръгнат без да отмъщават.


Командването на десантна бригада в Суецката война от 1956г. го прави генерал майор на 28 години.


Ариел Шарон (в центъра) като млад офицер, заобиколен от другарите си, в Израел на 1 декември 1956г.

© Associated Press

Ариел Шарон (в центъра) като млад офицер, заобиколен от другарите си, в Израел на 1 декември 1956г.


Няма и 10 години по-късно във Шесдневната война от 1967г. той командва дивизия в Синай и уменията му на стратег се доказват в победата над египетската армия, допринесла за това Израел да окупира целия полуостров.


Тук му се налага да се сражава отново 6 години по-късно, когато Египет и Сирия изненадващо нападат Израел. Маневрата на Шарон, откъснала цялата Трета армия на Египет, обръща хода на войната Йом Кипур, която в един момент изглежда изгубена за Израел.


С премиера Менахем Бегин и външния министър Моше Даян (с превръзката на окото) по време на дебатите в Кнесета през март 1979г. за мирния договор с Египет, предвиждащ демилитаризиране на Синайския полуостров и връщането му под контрола на Кайро. Шарон, тогава министър на земеделието, гласува против в кабинета.

© Associated Press

С премиера Менахем Бегин и външния министър Моше Даян (с превръзката на окото) по време на дебатите в Кнесета през март 1979г. за мирния договор с Египет, предвиждащ демилитаризиране на Синайския полуостров и връщането му под контрола на Кайро. Шарон, тогава министър на земеделието, гласува против в кабинета.


През същата 1973г. започва и политическата му кариера, когато влиза като депутат в Кнесета с новия блок Ликуд.


През 1975-1977г. е специален съветник по въпросите на сигурността на премиера Ицхак Рабин.


От 1977г. Шарон непрекъснато е в управлението като министър - на земеделието, отбраната, търговията и индустрията, строителството и благоустройството, националната инфраструктура, външните работи.


През 2001г. той става 11-ят премиер на Израел с платформата, че мирното споразумение с палестинците е сключено без съществена част - гаранции за сигурността на страната.


Негово посещение в Ерусалим през 2000г. на второто най-свято за мюсюлманите място предизвика Втората палестинска интифада. на последвалата вълна от самоубийствени атентати, организирани предимно от "Хамас", той отговори с издигането на дългата стотици километри бетонна стена.


Преди 12 години той каза: "Аз съм на 73. Видял съм всичко. Срещал съм се с крале, кралици и президенти, обикалял съм света. Днес има едно нещо - да се опитам да постигна мир."

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Вероломен войн беше Шарон и истински политик, който милее за хората и държавата си. Заедно с Дън Шиаопинг са едни от любимите ми политици. Бог ще го прости за многото му грехове, амин!

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 2. 2 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 675 Разстроено

  Генерал на Господ беше Шарон, лека му пръст.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Прякора му беше Булдозера....

 4. 4 Профил на Любомир Христов
  Любомир Христов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  След толкова убииства се сетил на стари години мир да прави..

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#0:"Статия"]Името му дори бе свързано с началото Второто пришествие - прочутият равин и кабалист Ицхак Кадури остави предсмъртна бележка, в която твърдеше, че Месията ще се появи, когато Шарон почине и кодирано добави, че името му ще е Йешуа (Исус).[/quote]

  Щом и сатано-кабалистите взеха да очакват второто идване на месията Иисус, значи работата е дебела.....
  Ми да не го бяхте разпъвали бре....що го разпнахте....У живота няма втори дубъл......Тва е живот...реалност, а не снимачна площадка......втори дубъл нямааааааа.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 6. 6 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#5:"ARRI"]Ми да не го бяхте разпъвали бре....що го разпнахте...[/quote]

  Мислех, че сме около 100 години назад, а някои се оказа, че били с 2000...

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Ако в България имахме такива пълководци и държавници, нямаше сега да сме посмешището на Европа.

  Мир на праха му - беше фигура от най-голям калибър.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Голяма работа беше Ариел Шарон.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Велик човек.Добре ще е и в България да има политици като него.

  писнало ми е от левичари
 11. 11 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#9:"tupaja__obezyana"]Той е човекът , който даде разрешението за кланетата в Сабра и шатила,[/quote]
  Естествено,че ще даде там беше претъпкано с главорези.

  писнало ми е от левичари
 12. 12 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#2:"bibian"]Генерал на Господ беше Шарон, лека му пръст.[/quote]
  Не генерал, а лъв. Името Ариел се превежда като Лъв на Господ. И наистина той живя през целия си живот именно като лъв.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 13. 13 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#6:"northatlantic"]Мислех, че сме около 100 години назад, а някои се оказа, че били с 2000... [/quote]


  Че не си 100 г. назад с матеряла е факт....Но и 2000 не си....Мнооогоооо по-назад си..........
  Ама нищо де....на тебе животът може да ти даде 2 дубъл и да наваксаш ....... .....

  п.п. И м/у другото, коментарът ми беше весел и ироничен.....
  И трети дубъл да ти даде живота, ти лично, трудно ще наваксаш....Дерзай....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  Израел е държава която е обградена от врагове готови да го разкъсат веднага ако покаже минутна слабост. Добре е че тези врагове силно се ненавиждат помежду си и не са способни на общи действия. Само много силен Израел е способен да задържи мира в района наБлизкия изток.
  За 60 години успяха да построят нова и модерна държава на която може да се завиди. Един народ който наистина е сплотен има бъдеще .Чудесен пример за нас.

  klimentm
 15. 15 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#9] от "tupaja__obezyana":
  Определение, което му дават арабите. А колкото до клането извършено от арабите-христяни над арабите-мюсюлмани, като отмъщение, той не е знаел за него камо ли да го е позволявал или насърчавал.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#10:"koiot"]Велик човек.Добре ще е и в България да има политици като него. [/quote]


  Супер.....да размаже турската диаспора на догЪн и да закатанчи границите, та нито един ислямо-терорист да не може да дойде у нас.....
  Мдаааа...идеята ти ми харесва.....без майтап....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  [quote#9:"tupaja__obezyana"]даде разрешението за кланетата в Сабра и шатила[/quote]

  Не е дал разрешение, но той го отнесе като главнокомандващ. Израел обаче признава своята вина дотолкова, че не е предвидил и предотвратил клането. Съвсем друг е въпроса, че клането извършено от фалангистите, е отмъщение, за разстрела на един автобус с християни, извършен от въоръжени лица от тези лагери....

 18. 18 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аз пък се сетих за Моше Даян.

  chavo64
 19. 19 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Кога ще се роди българският Ариел Шарон? Вместо него, тук имахме за мин, председатели Станишко, а сега господин никой, за министър на земеделието имахме един с прякор мършата, 40 години ни управляваше Тошо тиквата и т.н. Имаме нужда от един Шарон, ама няма.... Не знам защо не се раждат такива по нашите земи?

 20. 20 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#16] от "ARRI":

  Точно той показа на света как се действа с ислямски терористи.

  писнало ми е от левичари
 21. 21 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#0:"statiq"]Това е дело на ливанските маронити (християнски милиции), отмъщаващи си за убийството в атентат на техния лидери президент Башир Джемаел. [/quote]
  Maронитите НЕ СА МИЛИЦИЯ! Те са етно'религиозна група, която в Ливан има и своя милиция. За протокола.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Maronites


  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 22. 22 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ето как изглежда истински главнокомандващ и началник щаб на армия:
  http://img209.imageshack.us/img209/4712/cgsk.jpg
  http://img822.imageshack.us/img822/3645/apz8.jpg

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 23. 23 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#13:"ARRI"]п.п. И м/у другото, коментарът ми беше весел и ироничен..... [/quote]

  Сори, не съм разбрал. Коментарът ти може да е бил предвиден за весел, но всъшност е глупав, затова стават такива обърквания.

 24. 24 Профил на сащ терорист номер едно
  сащ терорист номер едно
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Тоз дълго дълго ще се пържи в ада за престъпленията си срещу човечеството.

 25. 25 Профил на сащ терорист номер едно
  сащ терорист номер едно
  Рейтинг: 411 Неутрално

  То Господ го е почнал още прижеве като го е държал толкова време ни жив ни умрял.

 26. 26 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  [quote#24:"vinety"]Тоз дълго дълго ще се пържи в ада за престъпленията си срещу човечеството.[/quote]
  Кое "човечество", онова по дърветата ли?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#3] от "dobrich":
  [quote#3:"dobrich"]Прякора му беше Булдозера.... [/quote]
  До коментар [#20] от "koiot":
  [quote#20:"koiot"]Точно той показа на света как се действа с ислямски терористи. [/quote]
  Toзи прякор Шарон получи като командир на Южния военен окръг, след една операция срещу терористите от Газа през 1970. Те обстрелваха движещите се по пътищата около Газа, и се криеха в разни импровизирани землянки в цитрусови плантации. Та един път Шарон даде заповед да се обгради една плантация, и да се съобщи с високоговорители на всички вътре да излезнат и да се предадат, иначе...кофти. След 2 часа в плантацията влязоха булдозери и почнаха да свалят горните 30-40 см земя (барабар с дърветата), да я правят на купчини, и после пак да я изравняват. Казват след 15-20 мин тези в землянките загряли какво става и почнали да излизат. Колко не са успели да излезнат не се знае. Та тогава арабите от Газа дали на Шарон този прякор.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 30. 30 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#27] от "ARRI":
  По време на войната на Йом Кипур 1973 г. На снимката се вижда че е ранен в главата. А униформата може да е напоена с вражеска или негова кръв , а може и да е от машинно масло. Униформа на боец, а не на щабен плъх с панталони "закърпени" с червени ленти и лампази на раменете.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 31. 31 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Той ще се пържи в ада защото не е православен, а оценка за един политик се дава 100 години след смъртта му.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 32. 32 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1809 Весело

  "той разбираше мира по свой начин." >>><<< -Е това му е великото ! -То наистина много "велики личности" са разбирали мирът по свой начин, ама защо едните са оплювани пък другите възхвалявани ?!? -Примери има, колкото си щете ! -И Сталин и Хитлер са разбирали мира по свой начин !

 33. 33 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Гневно

  [quote#11:"koiot"]Естествено,че ще даде там беше претъпкано с главорези. [/quote]
  1. Бяха изклани основно жени ... главорезите, вече ги нямаше там.
  2. Пророчества има, но не е за Месията, а за Антихриста ...и знаците са няколко ... това на кабалиста не го знаех ...
  3. Има едно на Зинер ван Ренсбург .. свързано е , със събитията в ЮАР
  4. Има и няколко свързани със Сирия - вкл . и на Ванга .."Питат ме, скоро ли ще е това време? Не, не скоро-още Сирия не е паднала"

 34. 34 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  За едни ястреб, за други касапин.Противоречива личност, част от една история без край. Ако положението в този регион се реши при появата на Истинския месия, който очакват евреите има да чакаме още много дълго, цяла вечност. До тогава много кръв ще изтече.

 35. 35 Профил на Телурократия
  Телурократия
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#25] от "vinety":

  [quote#25:"vinety"]То Господ го е почнал още прижеве като го е държал толкова време ни жив ни умрял. [/quote]

  Най-добрият и верен коментар!

  IMAP (iPad) (IP 85.125.247.50)
 36. 36 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  [quote#31:"др. Иванов"]Той ще се пържи в ада защото не е православен, [/quote]
  Докторе, отрано си се наджапкал. Как реши, че рая е само за православните? Ами Христос като е бил евреин и той ли се пържи в ада?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 37. 37 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#9] от "tupaja__obezyana":

  А ты, голубчик, и правда тупая обезьяна!

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 38. 38 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  [quote#29:"Мойше! Толкоз!!!"] като командир на Южния военен окръг, след една операция срещу терористите от Газа[/quote]

  [quote#20:"koiot"]Точно той показа на света как се действа с ислямски терористи. [/quote]
  да бе приятелю ...
  ама може ли така да се действа в Косово, срещу подобни ислямски терористи, или пък в Чечня ..
  Нали световните масмедии , ще изядат съответният командир на военен окръг ... айде, АЗ ДА РЕЧЕМ УТРЕ СЪМ НА ВЛАСТ ... в България ...и искам така да действам .. и???
  колко дена ще съм жив и на свобода?? Че Русия, дето има бомби, може ли ТАКА ДА СЕ БОРИ с ислямистите из Кавказ?? Не може! .. щото има по света Толерантност ... ! Та на Шарон му е било широко около врата, щото е в Израел, и както иска - така действа!

 39. 39 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 563 Весело

  [quote#33:"ajsayder"]1. Бяха изклани основно жени ... главорезите, вече ги нямаше там.[/quote]
  Да бе щото жени терористи няма.

  писнало ми е от левичари
 40. 40 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#22] от "magen_enoshi":


  [quote#22:"magen_enoshi"]Ето как изглежда истински главнокомандващ и началник щаб на армия: [/quote]
  Грешиш, Шарон никога не е бил главнокомандващ/началник щаб на армията.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 41. 41 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Гневно

  [quote#36:"venci4"]Как реши, че рая е само за православните?[/quote]
  абе от къде изпълзяхте бе!
  ЯСНО Е ,за кого е рая! .. да не си вярвал, приятелю, на пасторите.. . да не си скачал из залите в захлас с "Алелуя, алелуя" - погубил си си душата!

 42. 42 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Респект на Лъва на Господ! Да почива в мир. Бог ще го съди за греховете му!

  Човекът е мярка за всички неща.
 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  [quote#31:"др. Иванов"]Той ще се пържи в ада защото не е православен...[/quote]

  Иванов, способността ти на всякакви теми и при всякакви обстоятелства да кажеш най-голямата глупост никога не е спирала да ме изумява.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  [quote#39:"koiot"]Да бе щото жени терористи няма. [/quote]
  и деца....
  вкл. деца на по 4-5 годинки .. да, знам какво ще ми кажеш ..
  "Това са били дечица-терористи" ... Но не беше хубаво, това което стана в Бейрут де ...
  П.П. а ми отговори сега на другия въпрос .. АМИ ЩО В КОСОВО , С МНОГО ПО-МЕКИ АНТИТЕРОРИСТИЧНИ МЕРКИ ... отколкото клане на жени и деца ... Световната общност се намеси???

 45. 45 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  До коментар [#30] от "magen_enoshi":

  И за кво цъкат минуси за този коментар, човекът добър или лош, е бил фронтовак. Явно анти-израелското лоби е излязло да празнува днес.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 46. 46 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Любопитно

  [quote#43:"Norman Granz"]най-голямата глупост никога не е спирала да ме изумява. [/quote]
  що пък да е глупост ... еретиците и неверниците, какво заслужават???!

 47. 47 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#38:"ajsayder"]щото има по света Толерантност[/quote]
  Аман от тази толерантност.
  [quote#38:"ajsayder"]Та на Шарон му е било широко около врата, щото е в Израел, и както иска - така действа![/quote]
  Да защото е имал топки,човека

  писнало ми е от левичари
 48. 48 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2652 Весело

  До коментар [#43] от "Norman Granz":

  Комунистите станаха най-верните православни са отрицателно време.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 49. 49 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Разстроено

  [quote#34:"baxter"]има да чакаме още много дълго, цяла вечност[/quote]
  "А скоро ли ще е това време, питат ме? Не, не скоро - още Сирия не е паднала!"

 50. 50 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1293 Любопитно

  До коментар [#31] от "др. Иванов": Другарю, откога вярвате в съществуването на ад и рай?! Това не противоречи ли на милиционерската закалка?

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 51. 51 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#27:"ARRI"]Тва АРРИелчо като млад ли е.....??? [/quote]
  Това е снимка от войната от 1973 (The Yom Kipur war), когато тоj е мобилизиран отново като командир на танкова дивизия. Няколко месеца преди това той е напуснал армията, на 45 годишна възраст.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 52. 52 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Очевидно забележителен човек - от яростен воин и командир, впоследствие се превръща в силен политик и защитник на мира.
  Колко личности са способни на такава метаморфоза?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 53. 53 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Любопитно

  [quote#47:"koiot"]Да защото е имал топки,човека [/quote]
  .. а Слободан Милошевич е нямал??
  И успя ли, да действа срещу терористите ??

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  [quote#48:"vesolr"]Комунистите станаха най-верните православни са отрицателно време.[/quote]

  Комунист може да стане само човек, който има нужда да се кланя някому. Дали ще е на Маркс, на бае Тодар или на владиката от ДС - все тая.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#31:"др. Иванов"]Той ще се пържи в ада защото не е православен,[/quote]

  Ахх другарю Иванов, вие комуноидите сте винаги вещи по всички въпроси. Но ги тълкувате, както ви изнася.
  След твоите постове вече не се чудя дали се раждате толкова тъпи или карате някакви специални курсове.

 56. 56 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#44:"ajsayder"]и деца....
  вкл. деца на по 4-5 годинки .. да, знам какво ще ми кажеш ..
  "Това са били дечица-терористи" ... Но не беше хубаво, това което стана в Бейрут де ...[/quote]
  Греха за децата да го берат тия които се криха зад гърба им,тоест тяхните майки и бащи.
  [quote#44:"ajsayder"]АМИ ЩО В КОСОВО , С МНОГО ПО-МЕКИ АНТИТЕРОРИСТИЧНИ МЕРКИ ... отколкото клане на жени и деца ... Световната общност се намеси???[/quote]
  Толерастия която не харесвам.

  писнало ми е от левичари
 57. 57 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  спазвал е римското правило
  ако искаш мир готви се за воина

 58. 58 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  1. За това което стана в Бейрут ... българин, сърбин, рускан, румънец, немец или грък, щеше да е съден и осъден, ако и да е имало антитерористична борба
  2. Пророчеството звучи интересно, защото нещата се навързват ... със Зинер ван Ренсбург например (да се отвори и да се чете) и с Ванга за Сирия ... (да се търси и да се прочете)
  3. Двойният аршин на "Световната общност" понякога съвсем ясно се вижда .. случаят е такъв ...
  4. Спирам да пиша по темата, щото каквото имах-го казах, моля да не ми се отговаря ..

 59. 59 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Нетипично заглавие за една добра статия. Дневник изненадвате ме.

 60. 60 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Те (знаем кои) и за Стамболов казват, че бил "противоречива личност"...

  'Let light surround you' Dream Theater
 61. 61 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  Оставил е следите си и дълго ще се помни от племето си и най-вече от враговете си.Голяма личност за която историята ще си каже думата след като никой от съвременниците му няма да жив.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 62. 62 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#40] от "Мойше! Толкоз!!!":
  Прав си. Началник щаб не е бил. Именно поради петното дето му лепнаха за Сабра и Шатила. Ама главнокомандващ дивизия -да.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 63. 63 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#60:"ariel28"]Те (знаем кои) и за Стамболов казват, че бил "противоречива личност"...[/quote]
  А пък Александър Цанков го изкарват направо престъпник същите велики умове.

  писнало ми е от левичари
 64. 64 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#45:"vesolr"]И за кво цъкат минуси за този коментар, човекът добър или лош, е бил фронтовак. Явно анти-израелското лоби е излязло да празнува днес.[/quote]
  Ти не знаеш ли че в този форум, минуси или плюсове се цъкат според това, кой е автора на коментара, без някаква връзка с написаното

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 65. 65 Профил на Весел дрон
  Весел дрон
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  Има ли сме, но през 1944 съветите се погрижиха да нямаме повече!

 66. 66 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#36:"venci4"] православните? Ами Христос като е бил евреин [/quote]

  Какво общо има едното с другото? Над 1 млн. евреи са провославни, други католици или евангелисти, повечето юдаисти.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 67. 67 Профил на Прокопеевски
  Прокопеевски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Убийци, издигнали в култ убийството като престижност.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#63:"koiot"]А пък Александър Цанков го изкарват направо престъпник същите велики умове.[/quote]

  Е, за него си имат утвърдено име: "Кръволока Цанков". Нещо като "Касапинът от Бейрут"...

  'Let light surround you' Dream Theater
 70. 70 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#62] от "magen_enoshi":
  [quote#62:"magen_enoshi"]Началник щаб не е бил. Именно поради петното дето му лепнаха за Сабра и Шатила. Ама главнокомандващ дивизия -да. [/quote]
  Пак грешиш Шарон се уволнява от армията през 1973, с ранг алуф/генерал майор, като командир на Южния военен окръг (Пикуд даром). Послке го връщат от запаса по време на войната през 1973, но веднага след това той пак излиза в запас.

  Аферата "Сабра и Шатила" е от 1982, когато той отдаааавна не е в армията, а в политиката, и служи като министър на отбраната в кабинета на Бегин

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 71. 71 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#41] от "ajsayder":

  Не подскачайте.
  Нито рай има, нито ад.
  А ако вярвате в подобни глупости си е изцяло за ваша сметка

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#31] от "др. Иванов":

  "...Той ще се пържи в ада защото не е православен, а оценка за един политик се дава 100 години след смъртта му...."
  Откога чевеногъзите шимпанзета. пардон комунета станаха масово православни...!? или пак по примера на кремълските ви опекуни? О времена, о нрави...

 75. 75 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  Велик войн и политик...мир на праха Му...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 76. 76 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Неутрално  [quote#0:"статия"]По същото време е и трагедията, заради която му лепват прякора Касапинът от Бейрут - избиването през 1982г. на стотици (данните се движат в широките рамки от над 800 д облизо 3500) араби в бежанските лагери Сабра и Шатила край ливанската столица. Това е дело на ливанските маронити (християнски милиции), отмъщаващи си за убийството в атентат на техния лидери президент Башир Джемаел.
  [/quote]
  Прочистването на Сабра и Шатила е спасителният отговор на палестинските кланета над ливанските християни. Ако тогава израелската армия не се беше намесила на страната на християните днес в Ливан нямаше да има жив християнин. Жалко че днес в Европа няма кой да проведе подобна акция в муслимските квартали.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 77. 77 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#36] от "venci4":

  По принцип, другаря е казал ултимативна глупост, но ти нали все пак правиш разлика между раса и религия? Евреин е етническа принадлежност, докато юдеист е религията, изповядвана от мнозинството евреи.

 78. 78 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#36:"venci4"]Докторе, отрано си се наджапкал.[/quote]

  Този е др. - Другар а не д-р - Доктор.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 79. 79 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#76:"Julian Mall"]Прочистването на Сабра и Шатила е спасителният отговор на палестинските кланета над ливанските християни. [/quote]
  Не е баш така. Тогава маронитите реагираха на атентата в който беше убит новоизбрания ливански президент-Башир (Чарли) Джумайел.

  Иначе още от време оно (в днешни понятия-от началото на 20тия век) ливанските християни, мюсюлмани и друзи са се клали един друг на общо основаниеИма го в нет'а, за кой се интересува. Ама някак си е имало статускво...

  По сериозните междурелигиозни проблеми в Ливан започват след 1969 г, когато ОГРОМНО количество палестински мюсюлмани (барабар с въоръжените до зъби тер' организации като ПЛО/ФАТАХ) навлизат в Ливан и нарушават крехкото статус'кво. От тогава там е...боза...

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 80. 80 Профил на Живко
  Живко
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Дневник, много правописни грешки! Ерусалим е Йерусалим, Шесдневна е Шестдневна. Вече има автоматични редактори, не ги ли ползвате!?!

 81. 81 Профил на Живко
  Живко
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И Ерусалим е правилно. Съжалявам

 82. 82 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  [quote#66:"др. Иванов"]Над 1 млн. евреи са провославни, други католици или евангелисти, повечето юдаисти.[/quote]

  [quote#77:"peron"] Евреин е етническа принадлежност, докато юдеист е религията, изповядвана от мнозинството евреи.[/quote]
  Вижте сега, по моите скромни знания поне на днешно време евреин е и етническа принадлежност и религиозна такава, т.е. ако евреин се откаже от религията (като цяло) то той става евреин атеист, но ако приеме друга престава да бъде изобщо евреин и става съответно християнин, мюсли или будист напр.. Питайте бай Моше, той е по вещ.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 83. 83 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  [quote#78:"Танас"]Този е др. - Другар а не д-р - Доктор.[/quote]
  Достатъчно грамотен съм за да го зная, но така съм си го кръстил- доктор алхимик

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 84. 84 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#78:"Танас"]Този е др. - Другар а не д-р - Доктор. [/quote]

  [quote#83:"venci4"]Достатъчно грамотен съм за да го зная, но така съм си го кръстил- доктор алхимик [/quote]
  Венци, че си грамотен - спор няма Ама баш за туй като наричаш позитанското другарче Д-р, заблуждаваш новодошлите/тези с по къса памет.

  Лично мнение, баш на теб не считам че са ти нужни съвети
  До коментар [#83] от "venci4":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 85. 85 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Гневно

  [quote#63:"koiot"]А пък Александър Цанков го изкарват направо престъпник същите велики умове. [/quote]
  Кой- КРЪВОЛОКА ли? Не случайно са му викали така.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 86. 86 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1738 Любопитно

  [quote#82:"venci4"]Вижте сега, по моите скромни знания поне на днешно време евреин е и етническа принадлежност и религиозна такав[/quote]
  Няма такава етническа принадлежност. Еврейството/Юдаизмът е само религия! Етиопските евреи към коя етническа принадлежност са.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 87. 87 Профил на b
  b
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#22] от "magen_enoshi":
  Втората снимка чудесно доказва защо Шарон е дълбоко уважаван дори от българин като мен.
  Да, когато видя Николай Младенов, Николай Свинаров или някоя друго същество, произведено в края на 20 в България, по този начин в подобна ситуация, най - накрая ще се успокоя, че в България все още се раждат нормални хора - българи и те трябва да управляват българския народ.

 88. 88 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Половин Израел е писал тук....бах маааааа му...

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  [quote#79:"Мойше! Толкоз!!!"]Не е баш така. Тогава маронитите реагираха на атентата в който беше убит новоизбрания ливански президент-Башир (Чарли) Джумайел[/quote]
  Преди това убийство палестинците са извършили достатъчно зверства над християните по време на гражданската война сравними с клането в Батак за да си заслужат окончателното решение на палестинския проблем в Ливан.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 92. 92 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#31:"др. Иванов"]Той ще се пържи в ада защото не е православен[/quote]

  Кога захвърли Манифеста, кога захвана Евангелието бе, товарищ?!

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 93. 93 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3827 Неутрално

  [quote#87:"b"]Да, когато видя Николай Младенов, Николай Свинаров или някоя друго същество, [/quote]
  Най много да ги видим в някой ресторат да пият с криминалните.

  klimentm
 94. 94 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 426 Неутрално

  войната не дели хората на добри и лоши
  -----------

  има Победени и Победители

 95. 95 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  "Еднакво обичан и ненавиждан, генералът заслужено стои в редицата на такива големи лидери като Менахем Бегин, Ицхак Рабин и Шимон Перес. Те станаха нобелисти за мир, той разбираше мира по свой начин.."

  В тази редица по днешните стандарти всички са терористи!

  I Want To Believe
 96. 96 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Дневник, занемарили сте автоцензурата и цензурата. С това заглавие да наречеш евреин касапин, ще берете ядове. Не че не е касапин Шарон.
  Но нали знаете: за евреите като за умрелите- или добро или нищо.

  Има ли живот след демокрацията ?
 97. 97 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  За това, което стана в Бейрут нямаше да съдят никой зад който седи велика сила. Сърбия се дърля с Русия 45 години и лижеше задниника на запада, за което си плати.

  Големият военачалник осигурява стабилност и дълготрайност на държавата си, вероятно Шарон можеше да е такъв ако беше постигнал мир, но не го направи. Заедно с другите "велики" израелски военачалници обрече Израел.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 98. 98 Профил на wvo15352421
  wvo15352421
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вие нормални ли сте бе хора? Той наистина е бил касапин. Всичко, което се случва в Сабра и Шатила е по негова вина. Решението за влизане в лагерите е било взето два дни преди убииството на президента. ИДФ отцепват района, не пускайки никого да излезе и после пускат вътре паравоенните главорези. Какви човеци сте вие?
  http://scholarship.law.wm.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1606&context=facpubs&sei-redir=1&amp;referer=http%3A%2F%2Fscholar.google.com.tr%2Fscholar%3Fhl%3Den%26q%3Dmassacres%2Bin%2Blebanon%26btnG%3D%26as_sdt%3D1%252C5%26as_sdtp%3D#search=%22massacres%20lebanon%22

 99. 99 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Любопитно

  До коментар [#98] от "wvo15352421":
  А ти що за човек си да оправдаваш палестинските кланета над ливанските християни които са аналогични на това което вършат днес в Сирия ислямистките главорези.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 100. 100 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2132 Любопитно

  [quote#97:"др. Иванов"]За това, което стана в Бейрут нямаше да съдят никой зад който седи велика сила.[/quote]
  Да - един се съди и Световната Общност отива да хвърля бомби, за да спре кланетата - друг - за много повече - не го съдят .. ! И няма какво да ми говорите "трябва и български политик да е като него " ! .. ако български политик е като него София и Пловдив , онея да са ги сринали .. !
  Но поне,дори и да има велика сила зад гърба ти, щяха достатъчно да говорят в масмедиите .. Например за село Сонг Ми във Виетнам, се знае, нали ..! А пък за Чечня и Осетия, едни хора ореваха орталъка ...
  Да не забравяме, как изсмукани от пръстите истории, за Малмеди например, се тиражират, тиражират, тиражират ... , а колко хора знаят, че всъщност ЙОАХИМ ПАЙПЕР Е ОПРАВДАН !!!???!!?!
  та така - едни хора на Земята имат възможност да правят разни неща .. Нелсън Мандела например и Шарон ... други хора .. германци, сърби, руснаци - не!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK