"Гардиън": $500 струва трафикът на бежанец за България

Бежанският лагер във Враждебна

© Георги Кожухаров

Бежанският лагер във ВраждебнаПо 500 долара взимат турските трафиканти, за да преведат един човек до границата с България, разказва видеорепортаж на британския вестник "Гардиън", направен в края на миналата година. Изданието проследява историите на двама сирийци – един в България и един в Турция – и трудностите и изпитанията, пред които се сблъскват по пътя си към "крепостта Европа".


Журналистът разказва съдбата на Тарик – сириец, избягал от родината си заедно със съпругата си Ясмин, която е в напреднала бременност, и 4-годишният им син. Ясмин и детето им успели да влязат в България, но не и Тарик. Той пробвал три пъти, но всеки път го залавяли и връщали обратно. Днес мъжът е в Истанбул и заявява, че никога няма да се откаже от опитите си да се събере със семейството си.


Покрай него "Гардиън" се свързва с местен трафикант, който обяснява по телефона, че всяка дестинация и всеки маршрут си имат цена. "Зависи къде искаш да отидеш по път или по море. За България струва около 500 долара." Тарик описва и място в турската столица, където можеш да срещнеш много хора да ти предлагат да те отведат до Гърция, България или друга страна.
Мъжът разказва пред камерата на изданието как "каналджиите" всъщност не прекарват човек през границата, а само го докарват близо до нея и го оставят в гората да се оправя сам. "Принуден си да преговаряш с тях, а единственото, което ги интересува, са парите... не ги интересува дали ще успееш, дали ще те хванат, или ще умреш", обяснява сириецът.


Първоначално той тръгнал за Европа, защото чул, че там възможностите и правата на бежанците са много по-големи, отколкото в Турция. "Тук никога не знаеш дали на края на месеца ще ти дадат заплатата, или ще те уволнят, или ще те изпратят обратно към войната, от която си избягал", споделя той. Въпреки това, сега съжалява, че се е опитал да влезе в България – нещо, което го е разделило със семейството му.


"Каналджийството се е превърнало в Турция не просто в бизнес, а в цяла индустрия. И нашите основни "врагове" всъщност са тези, които организират престъпните групи и ръководят този трафик на хора", обяснява пред "Гардиън" комисар Христо Стефанов от центъра за граничен контрол в Елхово.


Медията проследява и съдбата на съпругата на Тарик – Ясмин, която се намира в бежанския център в Харманли. Видеото показва мизерните условия, в които са настанени сирийските бежанци в лагера, как няма топла вода, как се топлят на дърва и как опъват завеси в помещенията и коридорите, за да си направят "стаи", а 4-5 семейства делят една стая.


"Тук се чувствам като затворник. Ние сме затворени, не ни позволяват да излизаме", споделя Ясмин. Тя също вече съжалява, че е дошла в България, и казва, че ако можеше, би се върнала в Турция.


"Гардиън" се среща и с Азис – сириец, който също е в Харманли и се занимава с това да намира място за новодошлите в лагера и да помага на всички. "Тук е като филм на ужасите", казва той и се усмихва. Неговата съдба също е свързана с трафикантите. Когато били на границата с Германия, те вкарали част от семейството му в страната, но оставили него, две от дъщерите и сина му и поискали още пари. Така той се озовал в България, далеч от съпругата си.


Британското издание изтъква, че както на България е бил оказан натиск, така страната е получила и помощ и финансиране от Европейския съюз, за да укрепи източната си граница в опит да се установи контрол върху неспирния наплив от бежанци. Така мечтаната от тях Европа се оказва затворена крепост, в която единственият начин да влезеш е през задната врата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK