Проучване: Най-богатите 85 души разполагат със средства колкото половината световно население

Проучване: Най-богатите 85 души разполагат със средства колкото половината световно население

© ReutersСветовното неравенство се е увеличило до такава степен, че богатството от 1 трилион лири на 85-те най-богати хора в света е равно на общите средства, с които най-бедните 3.5 милиарда разполагат. Това е извода от нов доклад на организацията за развитие Oxfam.


Докладът, озаглавен "Да работиш за малцината", твърди, че нарастващото неравенство е стимулирано от силната хватка на елитите за властта. Тези елити влияят на политическия процес, за да настроят икономическата система в тяхна полза.


Oxfam призовава участниците на Световния икономически форум, който започва тази седмица в Давос, да обещаят да се справят с проблема, като спрат укриването на данъци и спрат да ползват състоянието си за политическа изгода. Проучване от доклада посочва, че много хора по света смятат, че заможните имат много влияние над това, накъде отива страната им.
"Впечатляващо е, че в 21 век половината от световното население – 3.5 милиарда – разполага с не повече отколкото малък елит, който би се побрал в един автобус", казва изпълнителният директор на Oxfam Уини Биянима. "Не можем и да се надяваме да се справим с бедността без да се справим с неравенството. Увеличаващото се неравенство създава порочен кръг, където благосъстоянието и властта стават все по-концентрирани в ръцете на малцина, а останалите трябва да се борят за трохите от масата", допълва тя.


"Както в развитите, така и в развиващите се страни виждаме как ниските данъци, най-доброто задравеопазване и образование и възможността за влияние се дава не просто на богатите, но и на техните деца. Без конкретни усилия за справяне с неравенството кръговратът на привиленгиите и неравностойното положение ще продължава поколения наред. Скоро ще живеем в свят, където равенството във възможностите ще бъде мечта", обяснява Уини Биянима.


Според доклада на Oxfam през послендите няколко десетилетия заможните успешно повлияха на политиката в своя ползва по редица въпроси – от финансова регулация, данъчни убежища, антиконкурентни бизнес практики за намаляване на данъците върху доходите и ограничаване на публичните услуги за мнозинството. От края на 70-те години на миналия век данъците за най-богатите са се понижили в 29 от 30 държави, за които има достъпни данни.


Това "улавяне на възможностите" от богатите за сметка на бедните и средната класа е довело до ситуация, в която 70% от световното население живее в държави, където неравенството се увеличава от 80-те години, а 1% от семействата притежават 46% от световното богатство – около 70 трилиона лири.


Социологическите проучвания в Испания, Бразилия, Индия, Южна Африка, САЩ, Великобритания и Холандия посочват, че мнозинството смята, че богатите имат прекалено много влияние. Най-голяма е загрижеността в Испания, след това в Бразилия и Индия, а най-ниска – в Холандия.


Oxfam отбелязва, че в собствения си доклад за глобалните рискове Световният икономически форум подчертава нарастващото неравенство като една от най-големите заплахи за света.


Oxfam призовава участниците на Световния икономически форум в Давос да подкрепят прогресивното данъчно облагане и да не укриват своите собствени данъци и да не използват състоянието си, за да влияят на политическите решения по начин, който подкопава демократичната воля на съгражданите им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK