Световният икономически форум предупреждава за пропастта между бедни и богати

Луксозният хотел "Интерконтинентал" в Давос

© Reuters

Луксозният хотел "Интерконтинентал" в ДавосРазрастването на пропастта между бедни и богати е основен риск за света в близките години, предупреждава Световният икономически форум в годишния си доклад за световните рискове.


В проучването на форума, организатор на прочутия форум в Давос, са участвали над 700 световни експерти. Авторите изтъкват, че екстремните метеорологични явления, безработицата, климатичните промени и кибер пиратството са следващите в класацията на рисковете, които имат най-голяма вероятност да предизвикат шок в световен мащаб.


Форумът предупреждава, че има изгубено поколение от млади хора, които едновременно нямат работа и често пъти подходяща квалификация, което засилва натрупаното чувство на безпомощност. Това лесно може да прерасне в социални катаклизми, каквито се наблюдават при вълната от протести срещу неравенството и корупцията от Тайланд до Бразилия.
Докладът на икономическия форум, публикуван една седмица преди 44-ото издание на Давоския форум от 22 до 25 януари, посочва също така бюджетните кризи или евентуална водна криза сред най-обезпокоителните опасности в наши дни, както и нарастващия риск от "кибергедон" (масов срив на компютърните системи, който би имал катастрофални последици за световната икономика).


Все по-голямата зависимост от интернет и мащабното развитие на свързаното с него оборудване правят опасността от систематичен срив по-голям от всякога през 2014 година, предупреждава форумът.


Европа засега е извън зоната на непосредствен финансов риск, но на дневен ред изниква неравенството на доходите, отбелязва Дейвид Коул, ръководител на отдела за рисковете в презастрахователната компания "Сюис Ре" (Swiss Re). Той изтъква, че е поддръжник на капитализма, но има моменти, когато нещата излизат от релсите и са необходими мерки - регулаторни, правителствени или данъчни - които да възпрепятстват прекалените разлики в разпределянето на доходите и богатствата. По думите му мащабните фискални и парични стимули, допринесли за стабилизиране и съживяване на икономиката в различни страни, са имали малко отражение върху бедните, безработните и най-младото поколение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK