Кои високопоставени личности не ходят в Давос и защо

Милиардерът Уорън Бъфет никога не е присъствал на форума в Давос...

© Reuters

Милиардерът Уорън Бъфет никога не е присъствал на форума в Давос...Ежегодният Световен икономически форум в швейцарския курорт Давос събира стотици държавни и бизнес лидери, за които не би било пресилено да се каже, че взимат ключовите решения за световната икономика. Колкото впечатляващо да е присъствието на много световни личности на едно място, толкова и удивително е упоритото отсъствие на други, отбелязва "Ню Йорк таймс".


Милиардерът Уорън Бъфет никога не е присъствал на форума в Давос, нито пък Тим Кук, изпълнителният директор на Apple, компанията с най-висока пазарна оценка. Покойният Стив Джобс също никога не е бил на конференцията в луксозния швейцарски курорт.


Основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин преди няколко години спряха да посещават Световния икономически форум, както и изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг. И двете компании обаче изпращат други представители на висшия мениджмънт.
Шефовете на General Electric и IBM съответно Джефри Имелт и Вирджиния Ромети няма да са сред гостите и тази година. "Не ходя в Давос и на подобни места", е казал веднъж пренебрежително Джефри Имелт.


...нито пък Тим Кук, изпълнителният директор на Apple, компанията с най-висока пазарна оценка. Покойният Стив Джобс също никога не е бил на конференцията в луксозния швейцарски курорт.

© Reuters

...нито пък Тим Кук, изпълнителният директор на Apple, компанията с най-висока пазарна оценка. Покойният Стив Джобс също никога не е бил на конференцията в луксозния швейцарски курорт.


"Ню Йорк таймс" отбелязва, че цената за членство и билет за годишната среща на Световния икономически форум е над 70 000 долара. Форумът е както мечтан, така и презиран като клуба на единия процент от единия процент. Кметът на Лондон Борис Джонсън веднъж е присъствал в Давос и го осъдил като "съзвездие от егота, участващи в оргия на взаимно ласкателство".


"Ню Йорк таймс" се е свързал с няколко от хората, които или редовно присъстват, или упорито отказват да отидат на годишния Световен икономически форум. Честите посетители обикновено казват, че отиват не толкова заради високопарните панелни дискусии, а по-скоро заради възможността да се срещнат с толкова много колеги, клиенти, регулатори и политици на едно място и да проведат ефективни разговори. "Би ми отнело цяла година и не знам колко полета, за да видя толкова много хора, колкото ще видя в Давос за три дни", казва изпълнителен директор на банка, пожелал анонимност.


В клуба на отсъстващите е Мохамед ел Ериан, изпълнителен директор на Pimco, един от най-големите инвеститори в облигации в света и чийто бекграунд го прави да изглежда перфектен за Давос – отраснал в Египет, получил образованието си в "Оксфорд" глобален инвеститор. Той неколкократно отказва покана за форума, тъй като е скептичен към кратките срещи с толкова много клиенти в алпийския курорт.


"За мен става дума за ефективно управление на времето. Предпочитаме по-фокусирани и по-малко бързи срещи", казва той пред "Ню Йорк таймс". Ел Ериан веднъж дори написал статия за списанието, което се разпространява на форума, озаглавена "Защо няма да отида в Давос". "През годините и в контекста на все по-неспокоен и несигурен свят Давос няма кой знае какво влияние", пише той.


Кметът на Лондон Борис Джонсън веднъж е присъствал в Давос и го осъдил като "съзвездие от егота, участващи в оргия на взаимно ласкателство".

© Reuters

Кметът на Лондон Борис Джонсън веднъж е присъствал в Давос и го осъдил като "съзвездие от егота, участващи в оргия на взаимно ласкателство".


Конкурентът на Мохамед ел Ериан, Лорънс Финк, председателят на инвестиционната компания BlackRock, който управлява повече от 4 трилиона долара, също е бил скептичен, с изключение на тази година. С толкова голям световен бизнес той се е превърнал в толкова важна фигура колкото гуверньор на централна банка, коментира "Ню Йорк таймс". Лорънс Финк е единственият бизнесмен в икономическия панел, в който ще участват Марио Драги, президент на ЕЦБ, Марк Карни, гуверньор на британската централна банка, Харухико Курода, на японската централна банка, Волфганг Шойбле, финансов министър на Германия, и Кристин Лагард, директор на МВФ.


Други високопоставени фигури не ходят в Давос от чисто практически съображения. "Неудобно е да се стигне дотам. Студено е. Има много хора. Логистиката или просто да вървиш по улицата може да бъде много изтощаващо", заяви миналата година пред Bloomberg Джон Као, председател на Института за иновации от голям мащаб и дългогодишен участник на Световния икономически форум.


Напредъкът, който участниците правят или се опитват да направят, вероятно е достоен за приветстване, коментира "Ню Йорк таймс". Но във време, когато глобализацията така е трансформирала бизнеса и икономиките, и на събитие, което твърди, че събира най-големите акционери, не е трудно да се разбере защо е толкова трудно да се регистрира прогрес по големи проблеми, когато толкова много хора ги няма, допълва изданието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK