Полша е най-добрата страна за правене на бизнес в Източна Европа и Централна Азия

Притокът на европейски пари помогна на премиера Доналд Туск почти да утрои мрежата от магистрали в страната, откакто пое властта през 2007 г.

© Reuters

Притокът на европейски пари помогна на премиера Доналд Туск почти да утрои мрежата от магистрали в страната, откакто пое властта през 2007 г.Полша е най-добрата страна за правене на бизнес в региона на Източна Европа и Централна Азия заради увеличения потребителски пазар и подобрената инфраструктура, сочи класация на Bloomberg.

България е на шесто място в региона след Чехия, Унгария, Кипър и Турция. В по-голямата световна класация, в която участват 214 държави, България е на 42-ро място, а Полша – на 26-о. Глобалният първенец за правене на бизнес за поредна година е Хонконг, следван от Канада и САЩ. САЩ падат с една позиция, а Канада се изкачва от шесто на второ място.


Отличникът на Източна Европа


Полша оглавява регионалната класация на Bloomberg, защото най-голямата източноевропейска икономика расте най-бързо от 2008 г. насам, когато се разрази дълговата криза. Полша остана и единствената държава, която успя да избегне рецесията. Благодарение на средства от еврофондовете властите похарчиха над 80 милиарда долара за пътища и мостове през последните шест години и така смекчиха негативните последици от кризата в ЕС. "Полша отбелязва изключителен икономически напредък през последните 20 години", казва Роман Риуалд, съдружник в Weil, Gotshal & Manges LLP във Варшава. "До съвсем скоро чуждестранните инвеститори предпочитаха други държави в региона. Полша сега запълни тази дупка", обяснява той.
Злотата е втората най-добре представяща се валута спрямо еврото сред 24-те валути в нововъзникващите пазари. Тя е отбелязала съвсем леки колебания, докато руската рубла е отслабнала с 12%, а бразилският реал – с 15.2 на сто.


Производителността на труда в Полша се е увеличила между 2009 и 2012 г. най-много в сравнение с другите 34 държави, които Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) проследява. Въпреки това заплатите са едва една трета от сумата, която получават служителите в съседна Германия например. Именно това привлича чуждестранните инвеститори, коментира Bloomberg. Amazon, която е третата по големина световна компания за електронна търговия, заяви през октомври, че ще наеме 6000 постоянни работници в нови логистични центрове в Полша, за да осигури капацитет за експанзия в Източна Европа. Друга компания – International Business Machines - e отворила център в южния град Катовице през 2013 г., който ще осигури 1600 работни места следващата година. Procter & Gamble пък ще направи своя хъб за логистика и планиране във Варшава с персонал от 500 души.


Туск е най-дълго управляващият министър-председател в Полша от падането на комунизма през 1989 г. Неговият кабинет беше първият в Източна Европа, който беше преизбран за два последователни мандата.

© Reuters

Туск е най-дълго управляващият министър-председател в Полша от падането на комунизма през 1989 г. Неговият кабинет беше първият в Източна Европа, който беше преизбран за два последователни мандата.


Пътна инфраструктура


Притокът на европейски пари помогна на премиера Доналд Туск почти да утрои мрежата от магистрали в страната, откакто пое властта през 2007 г. Туск е най-дълго управляващият министър-председател в Полша от падането на комунизма през 1989 г. Неговият кабинет беше първият в Източна Европа, който беше преизбран за два последователни мандата.


Подобрената пътна инфраструктура помогна на Полша за представянето й в класацията, като е допринесла за намаляване на разходите за транспорт. Конкретно по този показател Полша е на второ място в региона, изпреварена от Турция. Що се отнася до разходи за труд и консумативи, Полша заема трето място след Казахстан и Русия.


С население от 38.5 милиона души – почти колкото Чехия, Унгария и Румъния, взети заедно – Полша оглавява класацията и за потенциални потребители. Този показател включва още и фактори като размер на средната класа и потребление на домакинствата.


Бюрокрация


Същевременно обаче Полша е на дъното на класацията по разходи и време за създаване на бизнес. Тя е паднала надолу с шест места от 2012 г. и в глобалната класация е наравно с Италия, изпреварена от Люксембург, Португалия, Ирландия, Чили и Нова Зеландия. "Бюрокрацията и сложната законова система продължават да са основните проблеми", казва Риуалд. "Инвеститорите са особено притеснени заради протяжните законови процедури и известното ниво на произвол, когато съдиите тълкуват някои закони", допълва той.


Факторите за успеха


Bloomberg съставя класацията си на базата на няколко фактора – степен на икономическа интеграция, разходи за основаване на компания, разходи за труд и консумативи, както и транспортни разходи. Други фактори включват други по-особени разходи, като например имотни права, корупция и готовност на местното потребление.


На глобално ниво Bloomberg отбелязва, че страните от БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай) като цяло са подобрили позициите си тази година. Бразилия скача от 61-во на 38-мо място, Русия – от 56-о на 44-то, Индия – от 54-то на 48-мо. Китай обаче продължава да пада надолу – от 19-а позиция през първата година на класацията на 28-ма позиция днес. Това се дължи до голяма степен на слабото й представяне именно по показателя за трудно предвидимите разходи, като корупция например.


Bloomberg обяснява доброто представяне на Канада с активното потребление, а падането надолу с едно място на САЩ – със сравнително голямото увеличение на разходите за създаване на бизнес.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ivanasenov2
  ivanasenov2
  Рейтинг: 442 Весело

  Ми да, те поляците са прусаците на Балканите, Енергиен център на Балканите, Швейцария на Балканите, вратата на Китай в ЕС.....
  Та затова успяват .....

 2. 2 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 904 Неутрално


  Полша е "Германията" на източна Европа

  the devil is in the data
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Браво, че някой го казва!
  1)В Полша 50% от предприятията още не са приватизирани-там не бързат да разпродават за жълти стотинки
  2)В Полша няма ВЕИ-та-2020 е далеч, и те не бързат
  3)И най-важното-в Полша над половината от първите милионери са пратени в затвора, заради начина, по който са забогатели!
  Не правете сравнения с България, защото те ще са отчайващи!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Дългавете на страната надхвърлиха 900 млрд.злоти или почти 230 млрд.евро.

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Весело

  Не може да е Полша.
  Даниела Бобева толкова даде толкова много от себе си.

  подпис
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Гневно

  До коментар [#3] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":
  "1)В Полша 50% от предприятията още не са приватизирани-там не бързат да разпродават за жълти стотинки "

  Посмали манго! Още по комунистическо време в Полша имаше огромен частен сектор.
  Почти цялото селско стопанство веше часно, цалата търговия на дребно, много и много индустрии.
  Дори ще дам един пример - Часници произвеждаха прецизните съчмени лагери и всички останали държави от СИВ се бореха да купят от тези лагери.

  подпис
 7. 7 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  До коментар [#3] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  4) В Полша няма руска пета колона, която да генерира престъпност, корупция и да дърпа страната си назад, както България.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#3] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":
  Аз лично съм посещава частни фабрики за прецизни лагери в Полша през 80-те години на миналия век. Бяха в ужасяващо неугледни постройки и поизвеждаха търкалящи лагери, с прецизност, която не можехме да постигнем или го постигахме на умопомрачителни цени и с огромен брак.

  подпис
 9. 9 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 721 Любопитно

  [quote#7:"Blood Red Skies"]В Полша няма руска пета колона,[/quote]
  Кои са в тая колона- училите в Русия,търгуващите с Русия?
  Или трябва да сравняваме политиците на прехода им с нашите?

 10. 10 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 458 Весело

  "Полша е най-добрата страна за правене на бизнес в Източна Европа и Централна Азия"
  "Дневник", или си оправете географията или си коригирайте заглавието.Сме6но е.

  ne mutlu türküm diyene.
 11. 11 Профил на guinness1
  guinness1
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Естествено като страна с голям процент криптоеврейско население(скрити евреи),голямо полско-еврейско лоби в американски юдейски и световни мозъчни тръстове,кино и развлекателна индустрия,38 мил. потенциални потребители и най-малко 7 милиона емигранти само в ЕС от Гибралтар до Гренландия веднага след 2004 без грам рестрикции,няма как да бъдат разрешен икономически,здравен и морален геноцид като на българския народ инспириран от евреите и техните местни марионетки и ДС патриоти...Борисов,Станишев,Костов,Симеон,Орешарски.А всъщност всеки който ги познава знае че имат самочувствието,трудовите навици и манталитета на "богоизбраните",включително и положителни качества като предприемчивост,иновации,хомогенност на нацията и чувство за превъзходство,но нй-важното перманентна нетърпимост към болшевизма и Русия..Силна протекстционистична среда на която България не може да се радва.

 12. 12 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Верни са тези неща бе. А, както и с Естония и други държави, имахме равен старт - познайте кой е виновен или кои са виновни?

 13. 13 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Любопитно

  До коментар [#11] от "red__army":

  А криптоселяните, привърженици на Атака?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 14. 14 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Видяхте ли... инфраструктурата е най-важното нещо за развитието на държавата и на бизнеса. И тук можеше да стане така ако българите мислеха повече, ама не ние трябва да гласуваме за комунягите да дадат някой лев на пенсиите и на майките, щото не ни харесва Бойко.

 15. 15 Профил на guinness1
  guinness1
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#13] от "Blood Red Skies":

  ...sorry...незъзнателно пропуснах "Болен" Сидеров и подобните му паразитоподобни квазипатриоти....останалата част от интернационалната ДС компилация проектирана от комунистическото крило на еврейската световна доктрина.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван К":

  манго ще наричаш децата някой друг, не мен!
  За останалото-да!
  за останалите уточнявам, че когато в соц България не можеше да си частен бръснар, в Полша имаше
  1) частници с ДО 50 души персонал!
  2)Корабостроителницата в Гданск отдавна затвори окончателно врати! Люлката на "Солидарност"-първият неказионен провсъюз в Източния блок !
  3)
  [quote#3:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"] 50% от предприятията още не са приватизирани-там не бързат[/quote] -не ви харесва да го четете-цитат от медиапул на Западен/по име/ наблюдател-преди не -повече от няколко месеца

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Полски министър подаде оставка заради скъп часовник
  Тридесет и осем годишният министър е обвиняван от полската прокуратура, че е пропуснал да впише в декларацията за имуществото си часовник, оценяван на 17 хил. злоти (4000 евро)
  15 ноември 2013, 20:39-там се подава оставка за такива работи

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "Туск почти да утрои мрежата от магистрали в страната, откакто пое властта през 2007 г."

  А тук се съревновават единствено кой ще утрои краденето по време на мандата си. Мама ви да еба.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 20. 20 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Не се учудвам. Поляците отдавна задминаха "отличниците" унгарци и смело дърпат напред.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  Това означава,че след като отмине кризата в Полша ще има нова инвестиционна вълна/от местни и чужди капитали/ в тази държава и добри перспективи за местните граждани!А ние ................пак ще сме на опашката!

 22. 22 Профил на КЛЮЧАРЪ
  КЛЮЧАРЪ
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#3] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  От кога липсата на ВЕИ е плюс?

  ПОРАДИ НАЛОЖЕНИТЕ ИЗВЪНРЕДНИ ИКОНОМИИ, СВЕТЛИНАТА В ТУНЕЛА Е ИЗГАСЕНА ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ. ПРИЯТЕН ДЕН!
 23. 23 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван К": Бобева наистина е един от малкото експерти в това правителство.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 24. 24 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1085 Любопитно

  6-то място за България в регион с над 10 държави и 42-ро от общо 214 не е лошо постижение. Не е върхово, но не е и провал.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 25. 25 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1085 Любопитно

  За всички отрепки, които твърдят, че магистралите не може да са приоритет, асфалтът не се яде, от строителство най-много се краде, всички магистрали се правят само за да ходят софиянци на море и прочие глупости и мерзости:


  "Пътна инфраструктура

  Притокът на европейски пари помогна на премиера Доналд Туск почти да утрои мрежата от магистрали в страната, откакто пое властта през 2007 г. Туск е най-дълго управляващият министър-председател в Полша от падането на комунизма през 1989 г. Неговият кабинет беше първият в Източна Европа, който беше преизбран за два последователни мандата.

  Подобрената пътна инфраструктура помогна на Полша за представянето й в класацията, като е допринесла за намаляване на разходите за транспорт. Конкретно по този показател Полша е на второ място в региона, изпреварена от Турция."

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  [quote#24:"Югозомби (пенсиониран коментатор)"]6-то място за България в регион с над 10 държави и 42-ро от общо 214 не е лошо постижение. Не е върхово, но не е и провал.[/quote]

  Тази класация я е правил някой стажант въз основа на търсене в интернет. Кипър и Унгария са де факто фалирали държави. Едната национализира 70% от спестяванията на вложителите в своите банки, другата прави същото, като взема от "богатите", като им превалюира кредитите по измислени курсове (нещо като валутата първо и второ направление през комунизма). В допълнение, кой идиот ще отиде да прави каквото и да било в държава с 27% ДДС, 10 % данък прехвърляне на имот?

 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  [quote#2:"Meister Eckhart"]Полша е "Германията" на източна Европа[/quote]

  Аз съм го чувал в друг вариант: че поляците били евреите на соцлагера, а българите били циганите. Други го разказват по друг начин: чехите били евреите. Чехите, поляците може да се подмени, но цигани винаги са българите.

 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Много интересно този цитата от статията "... Полша е най-добрата страна за правене на бизнес в региона на Източна Европа и Централна Азия заради УВЕЛИЧЕНИЯ ПОТРЕБИТЕЛСКИ ПАЗАР и подобрената инфраструктура, сочи класация на Bloomberg.
  ..." известен ли е на корифея от икономиката Флик или на корифея от политиката Бат Бам, който пак плаче да е премиер!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#25] от "Югозомби (пенсиониран коментатор)":

  Магистралите сами по себе си не се ядат, това е точно, затова и успеха на Полша се дължи на УВЕЛИЧЕНИЯ ПОТРЕБИТЕЛСКИ ПАЗАРА, постигнат от Туск с ПРИВЛИЧАНЕ на капитали отвън за строеж на инфраструктура......

  Затова и магистралката Тракия, достроена от Бат Бам с нищо не помогна на българите, не помогна и нему да остане на власт... именно щото у нас ПОТРЕБИТЕЛСКИЯ ПАЗАР СЕ СВИ при Бат Бам и Флик.....
  Прочети статията по внимателно....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 30. 30 Профил на hystoyanov
  hystoyanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Прочетох коментарите към тази интересна новина. Преобладават изблици на емоции. Изблиците на емоции означават слабост. Слабост е точното определение за нашата нация. Сломи я половин вековното робство.
  Та само да помислим дали имаме толкова строителни фирми с КАЧЕСТВЕН продукт, за да се сравняваме с някой друг. В горната статия не се споменава, че преобладаващото количество строителни работи, извършени от полски фирми са с много добро качество. Следователно - парите не са похабени, а реално усвоени. При нас за 1 лев некачествено строителство се искат още 2 лева за ремонт и отстраняване на щетите. Перестройчиците доубиха контрола върху строителството и финансите. От там и бедноста на нацията.

 31. 31
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Весело

  До коментар [#31] от "Кентавър":
  [quote#31:"Кентавър"]В Полша съм минавал покрай толкова голяма фотоволтаична станция, каквато в България дори не сме си и помисляли, че може да се направи.
  [/quote] Иди в Китай за да видиш още по-голяма Все пак те са доста по-голяма държава!
  Сега сериозно-важни са-% на ВЕИ токът и цената!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 34. 34 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Неутрално

  [quote#33:"Кентавър"]Така че вземи млъкни и се скрий някъде - изреждаш някакви факти без връзка помежду им и си мислиш, че имаш някакво мнение. [/quote]

  До коментар [#33] от "Кентавър":

  щом си бил в полша брато, знаеш всичко, а? аре те праим посланик там, а? И като си минавал, като че ли знаеш дали ПРЕизпълняват ВЕИ нормите за 2020 или са много далеч от тях!
  За разлика от теб, г-н шофер, чета в интернет, и то в реномирани и обективни източници като медиапул и помня! Е, заради такива като теб, шофере, ще отбелязвам и статиите с една полезна дума или изречение за цитат! Да мога винаги да покажа линк, щото вий не вервате! А глей си пътя там, на теб това ти стига!
  3г и 8м един пожаринкар ни правеше на маймуни, сега що пъък и един шофер да не се изказва като всезнайко!
  А що се отнася до "голямата слънчава центала"-колкото по-ниско продуктивна е една централа/ниско КПД/, толкова по-голяма трябва да бъде, за да произвежда сравнимо количество ток.
  А за пътищата "от никъде до никъде" -вероятно си напълно прав

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 35. 35
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 38. 38 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  Шесто място в Източна Европа!?
  А защо няма всенародни тържества?

 39. 39 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  [quote#3:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]Браво, че някой го казва!
  1)В Полша 50% от предприятията още не са приватизирани-там не бързат да разпродават за жълти стотинки
  2)В Полша няма ВЕИ-та-2020 е далеч, и те не бързат
  3)И най-важното-в Полша над половината от първите милионери са пратени в затвора, заради начина, по който са забогатели!
  Не правете сравнения с България, защото те ще са отчайващи! [/quote]
  +++
  Без малоумници ликвидатори като Иван Косов , Царя и Боко никой не им е обрал икономиката и вървят напред !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  "Злотата е втората най-добре представяща се валута спрямо еврото сред 24-те валути в нововъзникващите пазари. Тя е отбелязала съвсем леки колебания, докато руската рубла е отслабнала с 12%, а бразилският реал – с 15.2 на сто."

  Тия, дето са писали по класацията де, нещо съвсем са му отпуснали края.
  Злотата се обезценява от 3.22 до 4.16 за едно евро, но в пика на кризата и до 4.87 злоти за евро.
  Това са флуктации от близо 50%, а обезценката е с 29%.
  Да сравняваме злотата с рублата и реала е интересно занимание, но е леко несериозно.

  Ecrasez l’infâme
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK