"Бертелсман": България излезе от рецесията с нисък дълг, но на висока социална цена

"Бертелсман": България излезе от рецесията с нисък дълг, но на висока социална цена

© ДневникОчакванията за България, че ще излезе от глобалната икономическа криза със значително намален публичен дълг, но на много висока цена – висока бедност, нарастващо неравенство и отпадане на ученици от училище, напълно се реализираха. Това пише в частта за България в доклад на германската фондация "Бертелсман". В т.нар. индекс на трансформацията се анализаторите разглеждат период от две години и отбелязват, че тогава българският пазар на труда се е свил, нивата на заетост, макар и високи, не са били толкова високи в сравнение с някои други южноевропейски държави. "Идеята за присъединяване към механизма ERM-II (известен като чакалня за еврозоната – бел. ред.) е отпаднала от дневния ред на политиката и от обществено обсъждане" пише още в текста.


Изследването обхваща 129 държави, подредени според индекса им на промяна и България заема 14-о място. Изводът на "Бертелсман", е че като цяло глобалният стремеж за подобряване на демократичните практики и напредък към пазарна икономика изглежда замрял през последните години. Според германския аналитичен център това отчасти се дължи на съсредоточаването на усилия в преодоляването на финансовата криза.


Фондацията пише още, че в България изходът от рецесията, причинена от глобалната икономическа криза, изглежда по-болезнен и бавен от всякога. "Ранните очаквания бяха оптимистични, но в края на 2012 г. вече нямаше агенция, която да даде прогноза, кога България ще се върне към растежа, който ще затвори пропастта между нея и другите държави от ЕС. Индикаторите на правителството за макростабилността бяха добри, ако под макростабилност разбираме липса на прекалено голям дефицит и дълг. Важно е да се отбележи, че такова представяне няма да е възможно без резервите, акумулирани през времето на силен растеж. Ако макростабилността включва по-амбициозната цел за стабилизиране на икономиката, то правителството се е провалило", пише в доклада на "Бертелсман".
Докладът отбелязва, че в глобален мащаб в редица демокрации са се наблюдавали крачки назад. В Европа като негативни примери са дадени членките на ЕС България и Унгария, както и Украйна. Положителни оценки в Европа има за Полша и Словакия. Според фондацията в 59 от 75-те демокрации има негативно развитие по редица стандарти като свободни избори, свобода на словото, справедливо правораздаване и разделение на властите. "Членството в ЕС вече дълго време не оказва желания стимул за подобрения в благосъстоянието на населението и по-бързия процес на икономически напредък", пише в доклада.


Срив на доверието


Фондацията отбелязва, че според много международни организации и български журналисти България е преживяла спад в медийната свобода. "Доверието в държавните институции продължава да намалява, появиха се редиица случаи на конфликт на интереси или корупция, а резултат от това беше огромното прахосване на публични финанси. В много случаи анализи на ситуацията заключават, че причините за това нефункциониране са дълбоко вкоренени в съществуващото законодателство и управленски практики. Затова проблемите не може да се решат просто с нулева толерантност. В деликатни сфери, свързани със злуопотреба с публични ресурси (обществени поръчки на лекарства, публична собственост и имоти и т.н.) правителството се е провалило в опита си да предложи каквито и да е адекватни промени в законодателството или в съществуващите очевидно неадекватни управленски практики", смятат германските анализатори. Според тях големият урок от опита на България е, че подобрението в управлението се нуждае от лидерство, което да предизвика някакви промени. Резултатите обаче ще бъдат устойчиви, само ако са свързани с институционални практики, а не само с личността на лидера.


Без изглед за подобрение


"Предизвикателството пред България е дори още по-голямо, тъй като глобалната икономическа криза разкри сериозни слабости в икономиката. Необходимо е да се намерят нови пътища напред към преструктуриране, тъй като растежът от преди кризата не е бил базиран на знания или иновации в технологиите и процесите, а на прекомерно инвестиране в строителство, търговия и финансови услуги", пише в изследването. Германската фондация отбелязва, че правителството на Бойко Борисов е спазило обещанието си да инвестира в големи транспортни инфраструктурни проекти. В столицата София новите спирки на метрото бяха бързо изградени, а булевардите – ремонтирани. Периодът, който "Бертелсман" анализира приключва още преди правителството на Бойко Борисов да подаде оставка. Затова в текста се отбелязва как през лятото на 2013 г. се очаква да бъде готова първата магистрала, която прекосява територията на страната.


"Имаше инвестиции в инфраструктура паралелно с масови съкращения в програми за безработица в разгара на икономическата криза, докато социалната система беше по-зле от адекватна и здравните услуги се влошаваха. В резултат на това, идикаторите, свързани с развитието на населението не се подобриха. Социологическите проучвания показваха, че макар и българите да оценяват инфратруктурните подобрения, смятат, че нарастващата безработица и проблемите в здравеопазването трябва да бъдат приоритет", се казва в доклада на Бертелсман.


На глобално ниво


Начело на класацията за е Тайван, където икономическата и политическата промяна вървят ръка за ръка. След него са Чехия и Естония. В дъното на класацията са Сомалия и Северна Корея. Докладът на"Бертелсман" подчертава, че усилията на правителствата за възстановяване на икономическата стабилност след глобалната финансова криза са се оказали политически трудно, често спорно начинание. Изследователите предупреждават, че Сингапур, Китай, Малайзия, Шри Ланка и страните от Персийския залив могат да се изкачат по-нагоре в класацията на промяната само ако съчетаят икономическата с политическата либерализация.


Пропастта между богати и бедни, социалното изключване и други политически проблеми може да доведат до още протести в много части на света 2014 г., предупреждават експертите.

Ключови думи към статията:

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Вчера написах, че Дянкофф е пряк потомък на Николае Чауеску-онзи, който изплати дълга до последно за сметка на гладуващото си население и изтощена икономика... :P
  Слагайте минуси, но не ме обвинявайте в НЕобективност!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Весело

  "...Изследването обхваща 129 държави, подредени според индекса им на промяна и България заема 140- място.."
  Бреее..то че не сме много добре си го знаех,ама това си е постижение-от изследвани 129 държави да заемаме 140-то място??Аз ли нещо не мога да разбера?

 3. 3 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Ти искаш да се храниш на заем ли?

 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#1] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":
  Чауеску-онзи, който изплати дълга до последно за сметка на гладуващото си население и изтощена икономика...
  ...........
  Трите милиарда дълг на Орешарски кой ще ги плаща, как смяташ?
  "Ляво" взима дълг, разпределя си го, дясно го плаща с диети и затягане на коланите. Така че следващите десетина година за България, забрави...По-следващите - също.Властващите нямат никакъв интерес от оправяне, за какво им е силна средна класа, че да конкурира шумкар-бастърдчитата им ли?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#3] от "Busy":

  какво искам ли? Искам правителството на Борисов да си беше събирало дължимото, както това се правеше напр в Румъния!
  "Румъния се справя много по-добре"-мога само да добавя включително и в мерките по събирането на приходите-от Боко и Дянк-off

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  [quote#2:"eurogi"]Аз ли нещо не мога да разбера? [/quote]
  Извън класацията сме

 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Както винаги ровим под теоретичното дъно под ръководството на кумунизите. 140 място от 129 държави си е постижение дори за БКП.

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#5] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":


  [quote#5:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]Искам правителството на Борисов да си беше събирало дължимото, както това се правеше напр в Румъния!
  "Румъния се справя много по-добре"-мога само да добавя включително и в мерките по събирането на приходите-от Боко и Дянк-off [/quote]

  Абсолютно невярно. Укриването на ДДС в Румъния е 50% у нас е 15%. Че не харесваш Боко и Дянков си е твой проблем, но не се крият под леглото ти, престани да надничаш там.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#7] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":
  Нещо като държава провалена на 110%.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 10 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#2] от "eurogi":

  от изследвани 129 държави да заемаме 140-то място??Аз ли нещо не мога да разбера?
  ..................
  На 14-то място сме:
  http://www.bti-project.org/atlas/

  nemo malus felix, minime corruptor.
 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1050 Весело

  До коментар [#8] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":
  [quote#8:"Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?"]Абсолютно невярно. Укриването на ДДС в Румъния е 50% у нас е 15%. Че не харесваш Боко и Дянков си е твой проблем, но не се крият под леглото ти, престани да надничаш там[/quote]
  единственото вярно във всичко написано в този постинг е, че си единствения, дето ходиш на протест !

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#4] от "СДС":
  Tази манипулация с "новите" 3млд. лева заем е една нескопосана и лъжлива опора.
  Те даже са повече от 3млд. Написани са в програмата, и в бюджета за 2014 г. Всички те са /и ще бъдат/ взети за рефинансиране на стари кредити, чиито падеж изтича. Така, че нови дългове не се трупат. Нещо повече, по предварителни данни , към края на 2013 г, външния дълг ще бъде 14,1 млд лева, докато в средата на миналата година е бил 14,4 млд. При това , с разплатени почти напълно средства за ДДС дължимо на фирмите от правителството

 13. 13 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1243 Весело

  "Изследването обхваща 129 държави, подредени според индекса им на промяна и България заема 140- място."

  Ъъъ, това на -11 ли да го разбирам ?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 14. 14 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#1] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Обективно тотална липса на разум.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  [quote#7:"Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?"]140 място от 129 държави си е постижение дори за БКП. [/quote]Да проверим ли по времето на БКП на кое място сме били ? Щети падне шапката Не бъркай епохи, за да не останеш неприятно изненадан от челното място.# Тогава пак беше на висока социална цена за жалост

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на Cayo Lara
  Cayo Lara
  Рейтинг: 638 Любопитно

  До коментар [#10] от "СДС":
  14 май не е толкова зле! Дневник е започнал да се бъзика с ползвателите на клишета

  hasta la victoria siempre
 17. 17 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#10] от "СДС":
  мдаа,в Дневник някой не си е изпил следобедното кафе явно...

 18. 18 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 237 Разстроено

  "Без изглед за подобрение"

  Без коментар...

 19. 19 Профил на Радина Колева
  Радина Колева
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#2] от "eurogi":

  14-о е мястото, разбира се. В бързането съм сложила още една нула... Поправено е.

  "It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried." - Sir Winston Churchill
 20. 20 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#17] от "eurogi"
  До коментар [#16] от "vandamme":
  14 място не е зле. 2008 сме били на 16-то, от 2010 сме на 14-то. Заковали сме се, в един кюп сме с Латвия и Хърватско, което горе-долу отговаря на реалността.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 21 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#15:"t' Ankus"]Да проверим ли по времето на БКП на кое място сме били ?[/quote]

  Без съмнение на първо място между всички БКП-та, и по всички земни кълбета. Абсолютен шампион.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 22. 22 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  [quote#15:"t' Ankus"]Да проверим ли по времето на БКП на кое място сме били ? Щети падне шапката[/quote]

  Айде нема нужда! Според напълно достоверните данни на соц. статистиката бяхме надминали всичко живо. На края обаче се оказа, че не успехите, а заемите са ни грандиозни. Тогава бай Тодор рече: Социализъмът другаре, излезе едно недосносче. Едно недоносче, което ядеше долари и акаше рубли, бих добавил.

 23. 23 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Основният проблем в България е корупцията. Въведе ли се електронно управление, сложат ли се камери навсякъде, почне ли НАП да хваща тарикатите и влезнат ли няколко министри и депутати в затвора за цялостно творчество нещата ще се променят. Е верно "наште" хора в администрацията ще останат гладни.

  Евроатлантида
 24. 24 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#22] от "gianni":
  Нема нужда от каквито и да е лъжи. Международните статистики показват къде сме били тогава и къде сме сега. Жалко че все по малко хора знаят за това. 25. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това с ниския външен дълг, около 1000 € на човек, както винаги, за съжаление, е само една част от истината, защото отчита задлъжнялостта само на държавата!

  Брутният външен дълг = външния дълг на държавата + външния дълг на частната икономика към инвеститорите

  Понеже нашата икономика е над 80% частна, то този дълг също е важен, защото повечето, които имат работа, работят в нея.

  Към декември 2013 държавният дълг е около 7,5 млрд. Частния дълг е над 24 млрд!

  Брутният дълг е тогава над 31 млрд или по над 5100 € на човек!

  При около 40 млрд Брутен Вътрешен Продукт БВП, общата задлъжнялост е над 73% от БВП! Маастрихаките критерии са на пух и прах!

  Всеки сам за себе си да го тълкува това, какво значи.

  Цифрите ги има на страницата на БНБ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 26. 26 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Докладът е опустошителен. И май е верен.


  До коментар [#24] от "cobanmaala":

  Няма международни статистики - те се базират винаги на официалните данни, подадени от съответните национални статистически институти. Социалистическата статистика си беше жива стъкмистика и затова за много неща е много трудно да се направи обратен анализ.
  Например - какво от това, че са произведени Х тона стомана, като тя не е сравнима по качества със шведската (да кажем) ?
  Какво от това, че са произведени Х телевизора, като са непродаваеми на свободния пазар ? И други подобни.

  E PLVRIBVS VNVM
 27. 27 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#22] от "gianni":

  Тогава обявихме фалит през март 1990 със задлъжнялост около 54% от БВП или с по 1400 $ на човек при изцяло държавна икономика.

  Сега брутната задлъжнялост е над 70% от БВП или над 5100 € на човек.

  Незнайно защо, при над 80% частна икономика, се отчита само държавната задлъжнялост.

  Виж предишния ми коментар.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Трябва да се знае - икономически погледнато - че с наложените икономически мерки след 1997 година като валутен борд, либерализация на пазара, приватизация на икономиката и прочие и прочие, на нас ни трябват 3 неща - инвеститори, инвеститори и още повече инвеститори.

  И то така, че като дойдат да забравят да си тръгнат!

  И здраво бачкане, за да има производство и връщане на инвестициите им.

  Не дойдат ли тези инвеститори, дори Бойко и 100 пъти да управлява, дори Реф. Блокът и той, дори и БСП да изчезне и прочие, то икономически нищо няма да се промени.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 29. 29 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  [quote#25:"socialen"]Маастрихаките критерии са на пух и прах!
  [/quote]

  Освен комундерските ви илюзии нищо друго не е разбито на прах. След 1986-87 икономиката на СССР забуксува и се крашна, а нашият износ беше 70% за там. Доларите от преботката на нефт и износ на бензин силно намаляха, поради ниските цени на петрола. От уж милиардите за оръжие не бе получена дори и една рогозка или фурма от братските арабски страни. Суперите в България се изпразниха като футболни площадки, а могъщите АПК не можеха да осигурят дори гнили домати, та селяни от пазарджишко и плодивско караха с Москвичи зеленчуци и плодове на женския пазар.

  Социализмът чисто и просто се гътна, заедно със статистиките си. Кредиторите си искаха пари, а не проценти от измисления от Партия БВП.

 30. 30 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#29] от "gianni":

  Всичко, което пишеш е ок, макар да е повече идеологически.

  Виж сега нещата с очите на един, разбиращ само от "сухи" числа:

  Критерият, по който се обяви фалит през 1990 година на държавната икономика, беше брутен дълг от порядъка на около 54% от Брутния Вътрешен Продукт на НРБ и всеки имаше да връща около 1400 $ равни да кажем на малко над 1000 €.

  Сега брутният ни дълг е над 70% от Брутния Вътрешен Продукт.

  По тогавашната логика, значи и сега икономиката отдавна е фалирала.

  И сега всеки от нас има да връща 5100 € или малко над 6500 $.

  Тъй като чакаме на инвеститори, чиито инвестиции са наш дълг, защото ще им вземем парите на заем, за да развиваме икономика и производство с тях, то тези 6500 $ дълг на човек ще се увеличават.

  По критериите за дълг на Европейския Съюз, така наречените Маастрихски Критерии, една страна, член на Европейския Съюз не трябва да има дълг повече от 60% от Брутния Вътрешен Продукт.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#29] от "gianni":

  Между другото тези статистики ги има и на страницата на БНБ и на Световната Банка.

  Просто човек трябва да си поразтършува.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#29] от "gianni":

  Фантазии няма никакви!

  Дори да предположим, че някой го искал отново, то това време си замина окончателно. И това е реалност, а не химера!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на kolev_l
  kolev_l
  Рейтинг: 8 Гневно

  Не мога да разбера, как така надуто и псевдопрофесионално тук се играе с числа - държавният дълг е този, който "плашаме" всички през данъци и фиск - т.е. който държавата като такава трябва да връща. Кой плаща частния дълг към частните кредитори - ами тези, които са го взели - частните предприятия, за които държавата /т.е. ние/ не отговаря. Ако някой от вас е взел заем, някой друг плаща ли му го? Не, той си е негов и той си отговаря за него!
  Ама като е удобно да се обяснява как "ние" имаме да плащаме едни пари и какъв процент са те от БВП!... Мноого специалисти тука, много нещо... И всичките дружно плащат "брутния дълг"... Ами вземете изчислете колко е "брутния дълг" на Обединеното Кралство, например - да ви паднат шапките и мъдро да обясните защо те пък не са фалирали... Аман от умници в тая държава!

 34. 34 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#26] от "PavelCZ": Хубаво че си си сложил +че.
  Друг едва ли ще го сложи за такава простотия.


 35. 35 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 769 Неутрално

  [quote#26:"PavelCZ"]Докладът е опустошителен. И май е верен. [/quote]
  Трудно би разбрал какво пише в доклада. Мий чиниите в Чехия и се радвай че имаш компютър.

 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#33] от "kolev_l":

  Не става дума за паника. Става дума за прозрачност и за факти, пред които не трябва да си затваряме очите, ако искаме да имаме реална представа какво е икономическото положение тука, за което всички се и досещаме.

  По принцип си прав за частните кредитори и частните предриемачи, взимащи тези кредити.

  Само, че ние сме тези, които работят в тези предприятия. И като се вземе предвид, че икономиката е 80% частна, то това играе много, ама много голяма роля!

  Защото тези дългове ще се изплащат от нашата работа. Когато частникът фалира, то работниците остават на улицата, т.е. ще чакат на държавата. А тя няма, както и статията показва, пари за социални разходи, защото топи държавния дълг.

  А това, че частникът е задължен да връща дълга си към инвеститора с лихвите се отразява на неговата печалба, а от там и на заплатите на работниците му!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#33] от "kolev_l":

  По отношение на частния дълг на Великобритания, Германия, Франция и останалите богати страни също си прав!

  Сумите са умопомрачителни! Човек не е в състояние да си го представи дори, защото такива числа не се учат!

  Само че, има една разлика - тези страни са богати, имат реална произвеждаща икономика (с изключение на Великобритания, но която е втора сила на капиталовия пазар след САЩ), изнасят реални стоки, владеят пазарите, но най-важното, техните централни банки могат да правят парична политика и да им помогнат финансово.

  Също много важно - техните инвестори, идват от самите тези страни!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 38. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#33] от "kolev_l":

  Фактът, че БНБ води статистика на частния дълг, показва, че за тях - по една или друга причина - това е важно.

  Всъщност, няма сериозен (макро)икономист, който да не следи тази величина! Особено в страни като нашата, разчитащи изцяло на частни инвестиции.

  Защото във времената на свободния, дерегулиран, отворен пазар, инвеститорите могат да си изтеглят капитала от България толкова бързо, както са и го вкарали.

  И тогава страшното тепърва предстои.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#33] от "kolev_l":

  Аз смятам, че тези факти нарочно не се споменават, защото като се вземе предвид какво произвеждаме, какво печелим от това и какви пари барабар с лихвите икономиката има да връща, ще стане ясно и на тези, които не искат да го приемат, че меко казано, икономиката ни в следващите десетилетия няма шанс да работи на печалба.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  До коментар [#35] от "cobanmaala":

  Аз съм лекар, онколог. За всичките тия години, които се срещаме в този форум, съм го казвал няколко пъти.

  В България имате много интересното усещане, че печелите спор чрез лични нападки. Но не е така, а в международна компания това носи повече негативи.

  E PLVRIBVS VNVM
 41. 41 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#40] от "PavelCZ":

  +!

  Така е! Когато аргументите липсват, започват обидите.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 42. 42 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Весело

  [quote#7:"Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?"]140 място от 129 държави си е постижение дори за БКП[/quote]
  Какво БКП те гони?

  "Периодът, който "Бертелсман" анализира приключва още преди правителството на Бойко Борисов да подаде оставка"

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 43. 43 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Весело

  [quote#10:"СДС"]На 14-то място сме: [/quote]
  ...в източна Европа.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 44. 44 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#20] от "СДС":

  ПП По икономика сме на 17- то. Това 14 е общо по всичките показатели.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 45. 45 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  [quote#21:"magen_enoshi"]Без съмнение на първо място между всички БКП-та, и по всички земни кълбета. Абсолютен шампион[/quote]
  Ами не сме били много далеч от вас:

  България 27 място

  Израел 20 място

  УСА 19 място

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 46. 46 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Кога някой ще започне да мисли и работи по въпроса за социалната цена, която българите плащат за всичко?

  goblenka
 47. 47 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#21] от "magen_enoshi":

  Забравих да ти дам линка:

  http://hdrnet.org/422/1/hdr_1990_en.pdf

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 48. 48 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Разстроено

  До коментар [#46] от "goblenka":

  При сегашната система е невъзможно, за съжаление.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 49. 49 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#48] от "АБПФК":

  Има два варианта: От чувство за самосъхранение, тази система да се заеме да решава социалните проблеми, или, тази система се изрива, идва нова и тя се наема с таи задача. Страхувам се, че първият вариант ще бъде отхвърлен от системата и тя ще пролее кръв, ако се наложи, но ще пречи на идването на нова до последно. Все пак, няма как да не започне ударна работа, истинска, в социалния сектор!

  goblenka
 50. 50 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#45] от "АБПФК":
  До коментар [#47] от "АБПФК":
  Аз пък ти препоръчвам едно много интересно четиво. (Предполагам че можеш да четеш на руски.) Това може да измени малко разбиранията ти:
  http://doctormike10.livejournal.com/20474.html

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  От доклада на "Бертелсман" по голям шамар за времето на управление на Бат БАм и Флик няма.... направо да го преведат на български и да го дават на Цацаров..... да действа....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#50] от "magen_enoshi":

  БВП не е изразител на човешкото благоденствие!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 53. 53 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#49] от "goblenka":

  За това си права! При смяна на системата винаги има кръв, за съжаление.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 54. 54 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#52] от "АБПФК":
  Прочете ли статията?

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 55. 55 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Весело

  До коментар [#54] от "magen_enoshi":
  Това ми стига:

  ВВП на душу населения к 1991 году (в долларах 1993 года)

  Западная Германия


  20908

  Восточная Германия


  11076

  Финляндия


  16477

  Эстония


  5973

  Южная Корея


  9507

  Северная Корея


  640-2500

  Австрия


  18784

  Чехия


  9100

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 56. 56 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#53] от "АБПФК":

  Ако имахме демокрация, както ни убеждават, щеше да е възможно да се смени системата по мирен път. Чрез избори. Но имайки серозен опит знаем, че не сме имали честни, прозрачни, демократични избори. Това е още един знак, че живеем в режим на шизофрения.Реалността е съвсем различна от това, което ние си вярваме, че е. Работата е там, че не всички са шизофреници. Виждаме разминаването и говорим за него. Искаме представите за реалността да имат реално покритие! Поне това, на първо време! А после, ще подобряваме!

  goblenka
 57. 57 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#54] от "magen_enoshi":

  Аз ти дадох пример за ЧОВЕШКОТО РАЗВИТИЕ, а не за БВП на икономиката. ИЧР включва и други компоненти, като здраве, образованост, услуги за населението и т.н....

  Не важна само икономиката, а как се разпределят благата сред населението!

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 58. 58 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#56] от "goblenka":

  От любопитство:

  Какво разбираш под "система"?
  Коя "система" искаш да смениш?
  Коя е според тебе е алтернативната "система"?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 59. 59 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#51] от "boby1945":

  +!

  Имаш предвид, вместо обвинителен акт?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#59] от "socialen":

  Имам предвид, като състав на престъпление от общ характер....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Весело

  [quote#58:"socialen"]Какво разбираш под "система"?
  Коя "система" искаш да смениш?
  Коя е според тебе е алтернативната "система"? [/quote]Те вариантите не са много - това което пробвахме до сега доказамо НЕ РАБОТИ.
  Икономически = пробвахме всичко познато ....
  Политически остават = Теокрация и джамахирия
  Не сме пробвали да правим нещата като хората
  До коментар [#56] от "goblenka":

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#55] от "АБПФК":
  До коментар [#57] от "АБПФК":
  Аз ти дадох материaл за сравнителен анализ на икономиката на двете с-ми. И го направих поради факта че при всеки удобен случай ти изтъкваш някакви въображаеми предимства на икономиката на България през 90-те години. След като разбрах обаче че без дори да прочетеш за какво става дума имаш "компетентно" мнение по въпроса, се отказвам от по-нататъшно обсъждане. Не обичам празните приказки, а някакво обсъждане по-същество, разбрах че няма да се получи. Приятен ден.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 63. 63 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#61] от "t' Ankus":

  +!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 64. 64 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#58] от "socialen":

  Да ти задоволя любопитството, макар да знам, че знаеш отговора. С антипода на тази. Ще кажеш: Ама такова нещо не същствува в реалността никъде. Значи, трябва да го създадем. Защото, в теорията не просто съществува, а и отговаря на нуждите ни. Единствената причина да го няма в реалния свят е в нежеланието на едни 85 човека които държат половината световно богатство. Те се грижат за тази система. Но, вече им е много трудно. Вижда се през послените 5 години. Пък и народите се събуждат и не щат да се починяват. Така, че е въпрос на време и място, където ще се появи прототипът на новата система.

  goblenka
 65. 65 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#64] от "goblenka":

  +!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 66. 66 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ и Дянков.

 67. 67 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#2:"eurogi"]България заема 140- място.." [/quote]

  България е на 14-то място от 140 страни, което никак не е зле. А ти е добре да четеш преди да пишеш.

 68. 68 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#3] от "Busy":

  не обичам да взимам на заем, но все ми се струва, че по-добре заем, отколкото глад.

 69. 69 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Пропастта между богати и бедни, социалното изключване и други политически проблеми може да доведат до още протести в много части на света 2014 г., предупреждават експертите."

  Явно системата им е гнила, щом като е раздирана от кризи и създава социално неравенство и политическа нестабилност. Лишиха народа от средства за съществуване, само и само да достигнат някаква ефимерна финансова стабилност. За какво ти е тази "стабилност", като населението ти гладува, мизерува, няма работа, няма перспективи. Живеем в несправедлив свят, в който едни трупат милиарди, а други нямат елементарни средства за живот. Питам се за това ли ручахме жабетата 25 години, за да съсредоточим всички богатства на страната в ръцете на една шепа "богоизбрани" тарикати, а останалите да се чудим как да свържем двата края.

 70. 70 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#22:"gianni"]Айде нема нужда! Според напълно достоверните данни на соц. статистиката бяхме надминали всичко живо.[/quote]
  Положението на България спорез индексът на човешкото развитие на ООН:
  1990 - 26-то място
  2012 - 57-мо място

 71. 71 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 606 Неутрално

  До коментар [#3] от "Busy":

  На тези, които умрат от глад, студ и/или липса на медицинска помощ, ще бъде ли пръстта по-лека от това, че дългът им е нула?
  Когато говорим за бедност у нас става дума точно за това - физическото оцеляване, а не за невъзможност да отидеш лятос на морето, примерно.
  Трябва мярка, почтеност, законност... Човеците живеят в общности при определени правила и причината да възникне общността са човеците, а не обратното. Съществуващият "ред" у нас обслужва просперирането на шепа олигарси. Ма*ната му на такъв ред. Но както се видя на два пъти през 2013-та, а и преди това, изглежда не достига определен вид потенциал и недостигът не е в потенциала за бунт. Ние сме твърде търпелив народ. За да ни прелее, ножът трябва да е до кокала. Вчера видях една статистика, че от работещите българи 2,2 млн са в България и 2,5 млн извън страната. Ужас, но ако е въпрос на оцеляване, а то Е, явно сме на път да се изселим. С тези темпове - още 20-30 години и готово. Освен ако не се обърнат тенденциите, в което не вярвам.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 72. 72 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 524 Неутрално

  НИКОГА ПОВЕЧЕ ТИКВИ И ДЯНКОВЦИ,ВСИЧКО ДРУГО Е ПОЛИТИКА

 73. 73 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  "но в края на 2012 г. вече нямаше агенция, която да даде прогноза, кога България ще се върне към растежа, който ще затвори пропастта между нея и другите държави от ЕС. "

  България скоро няма да се върне към растеж, с който да догоним развитите страни, тъй като управляващите и обръчите им от фирми от 25 години насам пият жизнените сокове на обществото и това ще продължи и занапред. Присламчването към държавния бюджет е най-доходоносния бизнес у нас, така че скоро няма да имаме просперитет.

 74. 74 Профил на jo
  jo
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#2] от "eurogi":

  В моментът както е написано, 14-о място означава четиринадесето! Не знам къде видя 140?

 75. 75 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#74] от "jo":
  Ми видях го когато трябваше,даже съм го цитирал.Погледни 19-ти коментар и ще го разбереш..

 76. 76 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#71] от "metalogy":

  Няма нещо от това, което сте написали, с което да не съм съгласен.
  Само не виждам връзката с дълга.

 77. 77 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#68] от "owen":

  Много измамно твърдение.
  Тук говорим за държавен дълг и бъдете убедени, че колкото по-голям е той в условия като днешните, толкова повече гладни ще има.
  Увеличаване на дълга е допустимо единствено ако икономиката расте.


 78. 78 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#77] от "Busy":

  т.е. да се мре?

 79. 79 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#77] от "Busy":
  До коментар [#76] от "Busy":

  Ти отново "блестиш" с нулевите си познания по (макро)икономика.

  Българската икономика към днешна дата е 80% частна, т.е. Тя си е частна!

  В сегашното си състояние тя има дългове от порядъка на € 24 млрд, в/у които плаща годишна лихва около 5%.

  За това катастрофално положение обаче никой не говори, защото все се занимаваме с държавния дълг!


  Икономиката ни зависи изцяло от чужди инвестиции! А това означава нови дългове + лихви, защото инвестиция=дълг.

  Когато частникът не може да покрива инвестицията, фалира и хората остават на улицата, т.е. чакат на Държавата.

  Понеже 80% от икономиката е частна, то повечето хора работят в нея. Понеже тя не расте с големи темпов, то касата в Държавата е празна, а разходите и се увеличат.

  Омагьосън кръг!

  Тогава, какво прави правителството?

  Ами най-логичното -

  Взима държавен дълг в рамките на възможното, за да даде по 5 лева повече на най-уязвимите в обществото.

  До коментар [#68] от "owen":

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 80. 80 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#76] от "Busy":

  Дори и да успеем да изплатим държавния дълг към външните ни кредитори до последния цент със стоицизма и героизма на румънците, както те го направиха при и по заповед на Чаушеско, то цената ще е катастрофална и за сметка на най-уязвимите слоеве в обществото - безработни, хора с ниски доходи, пенсионери, деца.

  Ако до преди 1997 година имахме поне макроикономическите инструменти да го направим, то сега и това нямаме.

  Така, че тази полемика с външния държавен дълг е раздута от хора нямащи понятие от макроикономика или нарочно правещи се на такива.

  Пак казвам, разковничето е в познаване на макроикономическите взаимодействия.

  Масали само от сферата на личния живот не са вярни.

  До коментар [#71] от "metalogy":

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 81. 81 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#79] от "socialen":

  от тези 80% засечи каква е частта на крони-капиталистите, за пореден път пояснявам, близки до властта фирми, които печелят от контакти с властта, а не от пазарни отношения и ще видиш, че много не остава. Подсказвам - горива, цигари, алкохол, зърно. После сравни къде има проблеми със събираемостта на данъци, мита и акцизи.
  След като си установил проблема, пак си задай въпроса, кой трябва да поема допълнителни разходи, за да попълва бюджета, коректните данъкоплатци - честни пазарни участници или богопомазаните, чиито бизнес се "контролира" от държавата, а нарушенията му виждат бял свят само конюнктурно, след избори, когато пластовете се пренаместват.
  Нямам претенции да разбирам от макроикономика, но имам претенции да надушвам отдалеч чиновническото мислене, а то е вредно когато излезе от рамките на чисто чиновническите си задачи и започне да изпълнява несвойствени задачи като да диктува правилата.

 82. 82 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#81] от "Busy":

  Аз се опитах да ти обясня сегашната логика на взимане на външен държавен дълг.

  Никой не знае колко са точно кроникапиталистите. Знаем, че доста и фалираха.

  Това обаче няма значение за дълговете като цяло, защото добър или лош капиталист, на всеки му трябват инвестиции, т.е. нови дългове, за да се развива. Аз се интересувам от дългове с положителна прогноза!

  Този € 24 млрд са "само" дълговете на тези 80% от индустрията към външните частни инвеститори!

  Ако прибавим към тях и вътрешните дълговете на 80% приватизирана индустрия към "нашите банки" + брутния държавен дълг (външен и вътрешен) и теглим чертата, то излиза, че цялостната ни задлъжнялост е над 100% от Брутният Вътрешен Продукт (= € 37 млрд за 2013).

  Но най-важната величина е дългът към външните кредитори = външен държавен + външен частен дълг = € 7,5 млрд + € 24 млрд = общо € 31,7 млрд при € 37 млрд БВП!

  Т.е. Нашата икономика е отдавна фалирала.

  Спасение - не знам. За мене това е омагьосън кръг.

  Но такава е реалността - хванали сме се на нея и играем, защото нямаме друг избор.

  И да се надяваме, че в глобален план икономиката в инвестиращите страни ще тръгне, за да потекат потоци от капитали отново, от които и ние да живнем (макар, че знаеш нова инвестиция = нов дълг+лихви).

  Ако това не стане Радан, Бойко и който и да било дори 100 пъти да управляват и дори БСП и ДПС да се закрият нищо няма да стане.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 83. 83 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Като нямаш решение защо си учил толкова?
  Аз описах решение, ама ти разбираш избирателно.
  Бизнес среда - защита на частната собственост, равни условия за всички икономически агенти, правов ред, премахване на излишните регулации и лицензи.
  Това е, от което имаме нужда, за да привлечем външни инвестиции и да стимулираме вътрешните.
  Бизнесът не иска помощ, иска да не му се пречи.
  Има най-разнообразни форми на набиране/привличане на капитал и заемът е само една от тях.
  Държавата да осигури благоприятна бизнес среда, другото го остави на предприемачите и тогава на воля можеш да си цъкаш на компа и да изчисляваш колко точно и от къде идва растежа.

 84. 84 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#82] от "socialen":

  Като нямаш решение защо си учил толкова?
  Аз описах решение, ама ти разбираш избирателно.
  Бизнес среда - защита на частната собственост, равни условия за всички икономически агенти, правов ред, премахване на излишните регулации и лицензи.
  Това е, от което имаме нужда, за да привлечем външни инвестиции и да стимулираме вътрешните.
  Бизнесът не иска помощ, иска да не му се пречи.
  Има най-разнообразни форми на набиране/привличане на капитал и заемът е само една от тях.
  Държавата да осигури благоприятна бизнес среда, другото го остави на предприемачите и тогава на воля можеш да си цъкаш на компа и да изчисляваш колко точно и от къде идва растежа.

 85. 85 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#84] от "Busy":

  Като чета твоите коментари и искрено ме разсмиваш с твоя идеализъм.

  И на мене би ми харесвало всичко да е така easy, ама за съжаление не е.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 86. 86 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#84] от "Busy":

  Само брутният външен дълг (външен държавен + външен частен) в края на 2012 година е € 37.6 млрд = на 94.8% от БВП!

  В края на 2011 година е бил € 36.2 млрд = 94.1% от БВП!

  По приравгени показатели през март/април 1990 година брутният външен дълг (!) на НРБ беше 54% от БВП! (Много под Маастрихския Критерий, който е равен на 60% от БВП!)

  Оказа се, че социалистическата икономика е около 2 пъти по-рентабилна от капиталистическата! При последната, зависеща само от масивни чужди инвестиции в частния сектор, дълговете ще се увеличават още повече с увеличаване на инвестициите!

  Страхотен цирк!!!

  А ти си ми тръгнал либертарианство да правиш

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 87. 87 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#84] от "Busy":

  Когато Луканов обяви мораториума в/у външния дълг на НРБ през март/април 1990, което е признак за фалита на социалистическата икономика, то брутният външен дълг беше равен на 54% от БВП!

  Сега същият този, защото параметрите са приравнени, е над 94% от БВП и тенденцията му е покачваща (, колкото повече намаляваш външния държавен бюджет, толкова повече нараства външния дълг на частната икономика).

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 88. 88 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално


  До коментар [#87] от "socialen":

  По показателя, който посочваш, с по-голям % на gross external date/GDP от този на България са страни като Германия, Швеция, Холандия, Белгия, Великобритания, и още поне 40 развити икономики.
  Нека като фалираме, като тях да сме!

 89. 89 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#87] от "socialen":

  куцат ти изводите

 90. 90 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#87] от "socialen":

  gross external debt. sorry

 91. 91 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#90] от "Busy":
  До коментар [#89] от "Busy":

  Знам, че не са популярни.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 92. 92 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#88] от "Busy":

  Сам го каза!

  Те са развити, богати, със собствена монетарна политика, а ние не!

  И тука е разликата!

  Иначе си прав - usa private corporate debt за 2013 е $ 3000 млрд !!!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 93. 93 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#92] от "socialen":

  Чакай малко. Ти първо излъга, че щом като външния ни дълг е близо 100% от БВП значи сме фалирали. Ами не сме фалирали!
  После, нямаме собствена монетарна политика - нямаме защото социалистите са много крадливи и фалираха държавата за пореден път преди 18 години. Така, че айде да не прехвърляте собствените си недъзи върху читавите хора. Нямал бил монетарна политика. Ами няма да имаш. Задай си въпросът ти самия на колко хора си осигурил работа, колко данъци си внесъл, колко дарения си направил, в какви обществени каузи си се включил. Ако честно си доволен от себе си, тогава имаш право да се окичиш с името socialen. Ако ли не, ще си поредният социален, който гледа в чуждата паница, а социалното му е само индулгенция.

 94. 94 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#93] от "Busy":

  Напротив!

  Използувам вашите аргументи!

  Вие казвате, НРБ фалирала през март/април 1990 година при тотален дълг (всичко!) равен на 54% от БВП! (Този тотален дълг дори е далеч от Маастрихските Критерии) .

  Сега фактът е, че "само" брутният външен дълг е на 94% от БВП! Да не говорим за вътрешните задължения и други фактори, с които отива задълженията на над 100% от БВП!

  Ами значи по вашата логика, която говорите от 23 години, държавата е сега фалирала 2 пъти!

  Но не само това. Ти и останалите като тебе премълчавате на хората точно тези факти и ги будалкате с с либертариански масали и с инвестиции, т.е. с нови дългове, които и те и децата им ще ги изплащат от заплатите си, докато не ги изхвърлят на улицата и пак да чакат на Държавата, на която се борите да и орежете функциите, за да станела още по-атрактивна за инвестиции, т.е. за още повече дългове.

  Поне като ги "образовате", то им кажете фактите, а не да им разправяте приказки от 1001 нощ и се държите асоциално!

  Време е да замените идеологията с икономически познания, за да разберете как функционира пазарът и обществото.

  Уж сте много "обективни" пък не "виждате" елементарни закономерности.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 95. 95 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#94] от "socialen":

  Колега, незная от кой университет ти е дипломата, но бъркаш задлъжнял с фалирал, инвестиция с дълг.
  Подадох ти 40 примера на държави, които са с по-голям дълг, а не само че не са фалирали, а някои дори успяват да емитират и пласират успешно облигации с отрицателна доходност. През 1990 какъв частен бизнес? Разбира се, че държавата фалира защото не можеше да си погасява задълженията. Днес няма такава опасност, нито за държавата, нито във фатални размери за бизнеса.
  Обясни ми как една частна фирма като направи инвестиция, да предположим че за целта емитира дълг, ще натовари с риск някой друг освен себе си. Точно никак. В същото време ако държавата емитира, тя моментално натоварва всички данъкоплатци.
  С две думи, в държавните финанси трябва дисциплина, а финансите на бизнеса са си негова собствена работа, няма ти фа го учиш и да му разправяш, че е фалирал докато той печели и ти се смее.

 96. 96 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#95] от "Busy":

  Но факт е, че фалит се обяви през 1990 при тотален дълг равен на 54% от БВП, а сега имаме тотален дълг над 100% от БВП! (критериите са напълно приравнени).

  Ок. Поне изяснихме дотук, че "фалит" е субективно, по-скоро политическо, а не обективно, понятие, свързано с реалните икономически дадености.

  Гърция има "само" външен държавен дълг равен на 134% от БВП! Ти си прав - тя не е фалирала страна.

  Да, развитите, богатите страни, със собствени независими централни банки, имат огромни дългове. На такива като САЩ, обаче, дори в собствена валута!
  В интерес на истината, обаче, никой не им ги и иска така, както е при такива като нашата, защото има макроикономически връзки, които могат да доведат до глобална рецесия.

  Виждаш ли, че въпросът ти по отношение на дълга на една частна фирма не е правилен. Бъркаш микроикономически ефекти с макроикономически!

  И тука е огромната грешка, която вие, икономическите либерали, пазарни фундаменталисти и либертарианци правите!

  Няма (макро)икономист, който да си затваря очите пред фактора "външен дълг" на частната индустрия, особено при нашата, която е 80% частна, т.е. на практика частна!

  И БНБ, и ЕК, и СБ, и МВФ отчитат този факт тука, и знаят защо!

  За го види човек, трябва да разбира от икономика!

  Проблемът е, обаче, че по медиите всичко се върти само около темата "външен държавен дълг", т.е. казва се на народа само 1/3 от истината!

  И не само това!

  Но не му се и обяснява вярно защо доходите са ниски и хората имат перманентно безпаричие.

  Вместо това, от невежество или умишлено, му се натрапват абсурдни обяснения, които нямат нищо общо с (макро)икономическата логика.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 97. 97 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#95] от "Busy":

  В крайна сметка, първите две изречения на статията описват проблема. Хората, които имат понятие от икономика, знаят за какво става дума.

  Цитат:
  "Очакванията за България, че ще излезе от глобалната икономическа криза със значително намален публичен дълг, но на много висока цена – висока бедност, нарастващо неравенство и отпадане на ученици от училище, напълно се реализираха. Това пише в частта за България в доклад на германската фондация "Бертелсман"."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 98. 98 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#97] от "socialen":

  ... от което не следва извода, че обратно, ако публичният дълг е висок, то бедността ще е ниска. Просто защото ефектите от обществено управляваните средства имат склонност към разсейване, към неизпълняване на целите, към изчезване ... с две думи публичните средства са обречени на некадърно управление и крадене, особено у нас, и в крайна сметка не добавят кой знае каква стойност. Трябва ли да те зарина с примери от ежедневието ни?
  Не ми трябва да съм професор по икономика, за да знам, че не самоцелното увеличаване на дълга е предпоставка за просперитет, а подобряване на конкурентноспособността, иновациите, спестовността, насърчаване на предприемаческия дух, бизнес средата. Дългът е инструмент, който трябва да се ползва консервативно, разумно, премерено, само с ясна конкретна цел, в името на някои от гореспоменатите например.
  Ако държавните и общинските чиновници са крадливи (а те са), какъвто и дълг да емитираш, по-богат ще стане само чиновника, за сметка на всички данъкоплатци - класика! - приватизиране на печалбите и обобществяване на разходите.
  Чел ли си Протестантската Етика и Духът на Капитализма на Макс Вебер?

  А държавен фалит е състояние, при което държавата не може да погасява дълга към кредиторите си. Няма какво да го разтягаме.

 99. 99 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#98] от "Busy":

  Или както се казва в днешно време, докато - по една или друга причина - на Държавата кредитори и дават кредити, за да си покрива дълговете. (Както е и при Гърция и останалите като нея).

  (Изобщо не искам да търся паралел с пример от реалния живот, как би било по отношение на един човек изпаднал в дългова спирала като Гърция, защото няма да е сериозно).

  Ти явно не можеш да излезеш от идеологическите си рамки - едно време едните градиха комунизма, сега градите либертарианството, утре като излезне нещо ново, децата ви ще се юрнат да го градят.

  Но в сегашната и така огромна задлъжнялост на икономиката у нас това би било означавало за "предприемчивите" да задлъжнеят още повече.

  И както виждаш никой не го и прави. Има стагнация. Още повече дългове в частния сектор ще доведат до още повече стагнация.

  Ти забравяш във всеки твои коментар за конкретните (макро)икономически параметри и връзки. Или просто няма как да ги знаеш.

  Така, че взимането на външен и вътрешен (обявен вчера от фин мин) дълг от сегашното правителство не е никак самоцел. Вчера се опитах да ти го обясня простичко.

  Само, че пак повтарям - ти и останалите гледате идеологически, а не (макро)икономически на процесите, и затова не ги "виждате" и респективно, не може да ги разберете.

  Не е нужно да ставаш професор по икономика.

  Процесите са много очевидни за хората завършили икономика без да имат професорски титли.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 100. 100 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#99] от "socialen":

  това с поколенията е вярно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK