ЮНЕСКО: Едва през 2086 г. всички деца по света ще имат достъп до начално образование

ЮНЕСКО: Едва през 2086 г. всички деца по света ще имат достъп до начално образование

© ReutersЩе отнеме 70 години преди всички деца по света да имат достъп до начално училище. Това е изводът от доклад на ЮНЕСКО, въпреки че световните лидери обещаха да постигнат тази цел до 2015 г. Изследването отбелязва, че 57 милиона деца днес остават извън училище и при настоящия темп на развитие едва през 2086 г. достъп до образование ще имат и бедните момичета в селските райони в Африка. Авторът на доклада Полин Роуз определя данните като шокиращи. Липсата на образование за всички и ниското качество на много училища в по-бедните държави е описана като "глобална криза на образованието". В бедните държави един на всеки четирима млади хора не може да прочете дори едно изчречение.


Изследването на ЮНЕСКО, публикувано в сряда в Адис Абеба, Етиопия, представлява годишния мониторингов доклад за обещанията на хилядолетието, направени от международната общност. Експертите предупреждават, че все по-малко вероятно е да се спазят обещания като осигуряването на начално училище за всички деца и увеличаване на грамотността сред възрастните с 50%. Освен това авторите отбелязват, че финансовата помощ за образование по-скоро намалява, а не се увеличава и не е насочена към най-бедните държави с най-големи нужди.


Най-големият бенефициент на помощи за образование е Китай, който взима сума 77 пъти по-голяма от тази за Чад например.
Докладът се основава на данни от 2011 г., според които все още има 57 милиона деца, които дори нямат най-ниското ниво на образование.


Оптимистичен извод е, че все пак има 50% намаление на броя деца, отпаднали от училище, в сравнение с 2000 година.


Докладът отбелязва, че ако беше уловена първоначалната инерция, вероятно целта е можело да се постигне. Но от 2008 г. насам прогресът е спрял.


Страни като Индия, Виетнам, Етиопия и Танзания са регистрирали значителен напредък в разширяването на обхвата на образованието. Има подобрения и в качеството, като Виетнам е една от най-впечатляващо представителите се държави в изследването "Пиза" на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, изпреварвайки САЩ.


Най-проблемни са регионите в Субсахарска Африка, особено в Западна Африка. Нигерия е страната където има най-голям брой деца без начално училище – по-висок, отколкото когато бяха направени обещанията в началото на хилядолетието. Около половината от липсата на достъп до училище се дължи на насилието и конфликтите.


Афганистан обаче, който преживя 35 размирни години, успява да отвори наново училищата. Според министърта на образованието кампанията по места ще гарантира, че до 2020 г. всички деца ще има къде да ходят на училище.


Докладът на ЮНЕСКО подчертава неравенството в достъпа до образование. Момичетата е по-вероятно да не ходят на училище, делът им е още по-голям в селските райони, сред семействата в неравностойно положение.


Именно затова момичетата от бедни селски райони най-бавно ще получат достъп до училище. Според ЮНЕСКО едва през 2086 всички деца ще има къде да учат. Това означава, че днес петгодишните деца, които не ходят на училище, ще имат вече внуци, когато ще е осигурен достъп до образование за всички. Едва през 2111 г. момичетата от бедни селски семейства ще имат достъп до средно образование, ако сегашният темп на развитие се запази.


Има големи различия между държавите по отношение на достъпа до училища. "Възможността да се осигури образование за по-заможните деца и за момчетата показва, че това може да се постигне и за бедните, и за момичетата", обяснява Полин Роуз. "Това показва колко е важно да се фокусираме върху маргинализираните", допълва тя.


Изследването подчертава и ниското качество на образованието в много бедни държави. Въпреки че са посещавали училище, 130 милиона деца остават неграмотни и не могат да смятат. Това означава, че една четвърт от младите хора в по-бедните държави са неграмотни и това има много големи последици за икономическото развитие и политическата стабилност.


Според доклада в някои държави средства, равни на около половината от разходите за образование, са били пропилени заради ниските стандарти. Годишно експертите изчисляват загуби от около 129 милиарда долара в световен мащаб.


Съществуват и практически пречки за образованието. В Танзания например едва 3.5% от децата имат учебници, а в Малави има класове от по 130 ученици. В Западна Африка има прекалено много учители с много ниско заплащане, временни договори и малко опит. Според доклада постигането на целта за начално образование за всички деца по света се нуждае от допъпнителни 26 милиарда долара годишно. Финансовата помощ за образование обаче е намаляла с по-бърз темп, отколкото общата помощ за развитие. "Шокиращо е, че в страните, където доходите са ниски, финансовата помощ е била най-много намалена", казва Роуз.


Китай, който получава най-много средства, до голяма степен печели от стипендии от Германия и Япония. Вече се предприемат мерки за поставянето на нови цели след 2015 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  И сега може да стане, ако парите не отиват в джобовета на търтеи, като тези от ЮНЕСКО?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да, ако плана за редуциране на населението до 1-2 милиарда се изпълни до тогава...

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 3. 3 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Благодаря на СССР у нас всички деца получиха начално образование с 60-70 г на миналия век .

  pacta sunt servanda
 4. 4 Профил на grizin
  grizin
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Недей да говориш глупости, ако не бяха международните организации, щеше да видиш образование. Питай бай ти Сергей, например, дали му се ще цялата държава да няма основно образование като тези по митингите му.

 5. 5 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#1:"Къти"]И сега може да стане, ако парите не отиват в джобовета на търтеи, като тези от ЮНЕСКО?[/quote]

  ЮНЕСКО да е проблема.

  Толкова надежди за 21вият век, а пак същият скапан свят, глад, войни, на училище не могат да идат даже децата...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 6. 6 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До 2086 я камилата,я камиларя.

 7. 7 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#3] от "USSR +":
  Хаххааа,след телефоните и за образованието ще им благодарим)))Хвала!!!

 8. 8 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Ще отнеме 70 години преди всички деца по света да имат достъп до начално училище."
  =================
  До тогава самата ЮНЕСКО няма да съществува.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#3] от "USSR +":

  Ако може без глупости само. Нито всички в България са имали някога достъп до образование, било и начално (всеки служил в казармата, ама без връзки, го знае от собствен опит), нито пък нещо дължим на СССР.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  ЮНЕСКО: Едва през 2086 г. всички деца по света ще имат достъп до начално образование

  По това време, началното образовние вероятно ще има стойността на това, да можеш да се подписваш с палец, или с "кръстче". Тоест, нещо без всякаква стойност, както се оказват повечето цивилизационни придобивки за най-бедните. Това е все едно да направиш предложение за брак на любимата си в някой старчески дом. Нещо като в романа на Маркес,"Любов по веме на холера".

  /не се чете/
 11. 11 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2877 Любопитно

  "Има подобрения и в качеството, като Виетнам е една от най-впечатляващо представителите се държави в изследването "Пиза" на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, изпреварвайки САЩ"
  Брей тези жълтите комуняги ве...Изпреварили световния лидер.

 12. 12 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До тогава кой знае какво ще е...твърде далеч е !

 13. 13 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#6] от "eurogi":

  Вероятно тогава да имаш собствена камила ще е много по-важно от това да имаш основно образование. 2086 ! Имаше едно такова анимационно филмче - ще потърся линк.

 14. 15 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Да, защото няма да има деца. Или хора. По света има много ядрено оръжие и много психопати с власт.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 15. 16 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 838 Любопитно

  [quote#8:"magen_enoshi"]До тогава самата ЮНЕСКО няма да съществува[/quote]
  Затова, че не допусна еврейската "изложба" ли?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 16. 17 Профил на boris333
  boris333
  Рейтинг: 229 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK