Румънци отново протестираха срещу добива на шистов газ

Над 1500 жители на град Куртич (окръг Арад, Западна Румъния) участваха в събота следобед в публично събрание срещу експлоатацията на шистов газ в района, предаде агенция "Аджерпрес".


Протестната акция бе организирана, след като Панфора Ойл енд Гес (Panfora Oil & Gas) - филиал на групата МОЛ (MOL), която се занимава с проучване и производство в Румъния, сключи договор с компания "Проспекциун" АД (Prospectiuni SA), която има опит в сферата на геофизичните проучвания в Румъния. Договорът е за замервания в периметър EX-6 Curtici за идентифициране на конвенционалните ресурси на въглеводороди. Периметърът е около 560 кв.км.


Сред участниците в протестното събрание бяха директорът на Агроиндустриалния комбинат в Куртич, кметът на града, кметове на селища в района, православни свещеници и пастори на неопротестантски църкви в зоната, местни жители. Участниците се обявиха против експлоатация на залежите в зоната и за продължаване на селскостопанската експлоатация на терените в този район.
Директорът на Агроиндустриалния комбинат в Куртич Димитрие Муска обясни пред протестиращите какво означава за здравето на хората и за земеделието експлоатацията на шистов газ и какви са последствията.


"В САЩ най-малко 18 щата са забранили експлоатацията на шистов газ. Същото направиха Франция, Германия, Полша и т.н. А българите, които протестираха срещу експлоатацията на шистов газ в тяхната страна, казаха, че ще дойдат да протестират редом до съседите си румънци, защото химическите вещества, които се използват при експлоатацията на шистов газ, ще влязат в подпочвените води и ще достигнат България по Дунав", заяви Димитрие Муска.


Всички присъстващи на публичното събрание се обявиха срещу експлоатацията на шистов газ в района, който по думите им разполага с едни от най-добрите земеделски райони в страната и където всяка година се регистрира рекордна земеделска продукция. Същевременно всички призоваха към спокойствие и мирни протестни действия.


Кметът на село Доробанц предложи учредяване на команден център на борбата срещу експлоатацията на шистов газ, който да координира протестните действия. Присъстващите на събранието се подписаха под тази инициатива, след което преминаха в протестно шествие по главната пътна артерия на Куртич.


За да се предотвратят евентуални сблъсъци, в зоната бяха изпратени засилен брой жандармеристи и полицаи. Протестът бе мирен и те не се намесиха, посочва "Аджерпрес".


През последните месеци в Румъния зачестиха протестите срещу експлоатацията на шистов газ, най-вече в източния окръг Васлуй, където американската компания "Шеврон" има концесия за няколко периметъра и разполага с необходимите разрешителни за инсталиране на проучвателни сонди.


В община Пунджещ във Васлуй на 8 декември м.г. жандармерията обяви "специална зона за сигурност" след инциденти по време на протестите. Стигна се до арести и обвинения в нарушаване на обществения ред, а някои местни жители протестираха с гладна стачка срещу плановете на "Шеврон".

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 992 Весело

  Браво на румънците!

  Докато тази технология е опасна за природата, водите, здравето и живота ни, тя трябва да е забранена!

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3987 Весело

  ОХОЛНАТА СРЕДА

  ОХОЛНАТА СРЕДА
  на Газпром и Русия е застрашена другарки и другари
  Зер почне ли всяка държава да си добива собствен газ
  Къде отиват СВРЪХПЕЧАЛБИТЕ И МОНОПОЛА НА ГАЗПРОМ
  И струващите му МИЛИАРДИ КЮНЦИ
  Пардон - тръби
  Затова са и протестите
  А Газпром и РУСИЯ ПРОСПАХА ШИСТОВАТА РЕВОЛЮЦИЯ
  Оставени сами с газа си
  Ще си го втечняват газот за пиене както е тръгнало
  Ха-хааааааааа

 3. 3 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 637 Весело

  [quote#1:"BlueWater"]Докато тази технология е опасна за природата, водите, здравето и живота ни, тя трябва да е забранена! [/quote]

  Така е, но по твоята логика енергетика не трябва да има, особено ядрена! Ами петролните сонди и разливи..., значи и транспорт да няма, особено въздушен...

  Да се забранят и пестицидите, антибиотиците и болкоуспокояващите /последните защото са наркотици/. Също цигарите и алкохола...

  Да не си бръкнал погрешка в контакта?

 4. 4 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ако не беше БСП сега и у нас щяхме да имаме добив на шистов газ и по-ниски цени.

  And Freedom for all
 5. 5 Профил на washington.usa
  washington.usa
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#4] от "zapadnqka":

  И съсипана околна среда.

 6. 6 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 992 Разстроено

  До коментар [#3] от "m_style":

  Въпроса е в мащаба на вредата, която една технология може да нанесе. Всички изброени от вас също вредят и то все повече.

  За ваше сведение за да има добив на промишлени количества шистов газ (милиарди куб. м.) е необходимо да се правят по няколко хиляди сондажа ВСЯКА ГОДИНА на разстояние 1-3 км един от друг с използването за ВСЕКИ от тях на няколко 10 тонни цистерни със смеси от химикали (които дори самите сондиращи фирми не знаят какви са точно) и огромно количество ПРЯСНА ВОДА (5-10 басейна с олимпийски размери) която после е почти невъзможно да се пречисти от химикалите, тежките и радиоактивни елементи извлечени с нея при добива. Представете си всичко това да става въа вододайни зони и плодородни земи като Добруджа.

 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 992 Разстроено

  [quote#6:"BlueWater"]е необходимо да се правят по няколко хиляди сондажа ВСЯКА ГОДИНА на разстояние 1-3 км един от друг [/quote]За да се направят тези сондажи са необходими ПЪТИЩА, газопроводи, "БЕЗОПАСНО" транспортиране на отровни и канцерогенни химикали. Депониране, неизвестно къде и на какво разстояние, на огромни количества ЗАМЪРСЕНИ отпадни води за които НЯМА технология за ПЪЛНО ПРЕЧИСТВАНЕ.

 8. 8 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#4:"zapadnqka"]Ако не беше БСП сега и у нас щяхме да имаме добив на шистов газ и по-ниски цени. [/quote]
  с цялото ми уважение, БСП ли забрани добива ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  много опасно начинание ,особено както се казва ,че ще се замърсят подпочвените води на Дунав ,не е тайна ,че голяма част от северна България е водоснабдена от кладенци край дунава с 100 м дълбочина ,освен това са правени експерименти край Русе с изсипване на варели с червена боя в подземни кладенци ,като червената вода е излязла на 50-60 км в Румъния ,което показва ,че сме взаимно свързани под земата и замърсяване там ,ще доведе проблема и тук .

 10. 10 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Теоретично Румъния би могла да добива шистов, за разлика от нас.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 11. 11 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#6] от "BlueWater":

  [quote#6:"BlueWater"]За ваше сведение за да има добив на промишлени количества шистов газ (милиарди куб. м.) е необходимо да се правят по няколко хиляди сондажа ВСЯКА ГОДИНА на разстояние 1-3 км един от друг с използването за ВСЕКИ от [/quote]
  Виждал си ти такъв сондаж през плет.
  ЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ - Един обикновен сондаж (не хоризонтален каквито за шистовите) до необходимата дълбочина от 3-4-5 км струва около 5 млн долара. С хоризонтален участък -още повече.
  Така че няма как някой да ти набива по 5 МИЛИАРДА всяка година за сондиране.
  Другите ти просстотии няма смисъл да се коментират, защото няма как да разбереш за какво иде реч.

 12. 12 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 992 Весело

  [quote#11:"k_"]Така че няма как някой да ти набива по 5 МИЛИАРДА всяка година за сондиране. [/quote]Ще ви цитирам част от експертен доклад за добива на шистов газ в Полша и се надявам да разберете за какво иде реч.

  Well development costs in the United States average around $3 million per well (for the Barnett); however, well costs in Poland are projected to be around $15 million per well, a fivefold increase.
  "Цената на един сондаж в САЩ регион "Barnett" е средно 3 млн. долара. За Полша цените по проект са около 15 млн. долара за един сондаж."

  "Experts estimate, based on US experience, approximately 11,000 wells must be drilled to in order to produce 1 Tcf of natural gas from shale. This implies 50 rigs capable of drilling 700-1,000 wells per year would be required in order to reach that target production by 2020."
  Експертите оценяват, базирано на опита от САЩ, че ще са необходими 11 000 сондажа за добива на 1 трилион кубични фута = 28.317 млрд. куб. метра природен газ от шистовите скали. Това означава 50 сонди да пробиват всяка година 700-1000 сондажа за да се достигне планираното производство до 2020г.
  http://pacwestcp.com/education/shaleunconventional-resources/poland/

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  [quote#4:"zapadnqka"]Ако не беше БСП сега и у нас щяхме да имаме добив на шистов газ и по-ниски цени. [/quote]
  Генарал Бойко постъпи много мъдро като отмени добива на газ от шисти под натиска на протестиращите!
  ШЕВРОНтийте трябва да бъдат гонени на всякъде по света!
  http://www.youtube.com/watch?v=2zmIE9vQnNU

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  [quote#10:"др. Иванов"]Теоретично Румъния би могла да добива шистов, за разлика от нас. [/quote]
  Румънците не са безкрайно прости и ще отменят тази лудост ...тук редом със сондите ще живеят хора ,не сме безлюдните аризонски пустини !
  http://www.bluelink.net/files/main-images/shistov_gaz_protest_1.jpg

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#12] от "BlueWater":
  Душичко мила, в интернета подобни фамилни "консултанти" и "експерти" с лопата да ги ринеш не моеш и изрина.
  Та твойте "експерти" изчислили, че ще са им нужни 11 000 сондажа по 15 милиона долара всеки, демек ще им трябват около 150 МИЛИАРДА за сондиране да извадят 1 ТРИЛИОНА куб фита или 30 МИЛИАРДА кубометра газ, който по най-скъпата му цена по коята Газпром продава на България (500 долара за 1000 кубика) струва 15 МИЛИАРДА долара.
  Де е Киро на Кирия?
  Тез "експерти" си ги дръж за себе си. Навъдиха се защото покрай тия компове, гуглета и уикипедии новото поколение с промити мозъци вече не полага усилие да научи наизуст и таблицата за умножение, камо ли мерните единици.

 16. 16 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 992 Весело

  [quote#15:"k_"]Де е Киро на Кирия? [/quote]Те точно за това фирмите добиващи шистов газ започват една по една да се оттеглят от Полша.

 17. 17 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#2] от "Hawaii":
  До коментар [#4] от "zapadnqka":

  Я че си подпалим къщата та да изгОри на Вуте плевнико?

  Докато я караме шопската, няма да прокопсаме да знаете!  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#16] от "BlueWater":

  [quote#16:"BlueWater"]Те точно за това фирмите добиващи шистов газ започват една по една да се оттеглят от Полша. [/quote]
  Айде пак празни приказки. Добив в момента с хорисонтално сондиране едва ли има в Полша. В тоя бизнес е съвсем нормално да отидеш, провериш и като няма икономическо изгодно находище да си тръгнеш. Само в наивните чутури на атакистчета от всяка сонда блика нефт, газ или злато. От повече от сто просондирани проекта ЕДИН може да се превърне в находище или мина.
  Ако нямаше мораториум в България досега щяха да влязат за поучване повече от 100 милиона долара без никаква гаранция, че ще има нещо. Около 20-30 млади, току що завършилли българчета щяха да са се поотъркали в технологиите и най-свестните от тях да са поели пътя по широкия свят.
  Да, ама матряла писна и рече че го е шубе и предпочита да опъва хомота и си пасе козите, ама проучване поне през това поколение няма да има.
  Оправяйте се. Ако искате и резерват за маймуни може да отворите.

 19. 19 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 992 Весело

  [quote#18:"k_"] Добив в момента с хорисонтално сондиране едва ли има в Полша.[/quote]Вашите "агументи" са "едва ли", което красноречиво говори за знанията ви и възможностите ви да търсите и намирате информация. Ето малко помощ от мен.

  Poland's shale gas dreams fade as investors complain of red tape.
  http://www.reuters.com/article/2013/07/05/poland-shale-gas-idUSL5N0EG2KD20130705

  "A horizontal well about 1,000 metres long was drilled but technical reasons prevented fracking along half of it, cutting potential output."

 20. 20 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#19] от "BlueWater":
  Предполага се, че четеш английски но едва ли разбираш за какво става въпрос.
  Инвестиорите спират работа в Полша, не защото някакъв сондаж е имал проблеми а поради друга много по-сериозна причина, която ще бъде разрешена и работата ще продължи.

 21. 21 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#6] от "BlueWater":

  Ами отровеният океан от Фукушима как ти изглежда на фона на няколко басейна под земята? Ами Чернобил? сравнение не може да става между несравними неща!

 22. 22 Профил на shalegaseurope
  shalegaseurope
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Според проучване, цитирано в статия на Би Би Си, фракингът не води до замърсяване на водата (http://www.bbc.co.uk/news/uk-24880452). За повече информация, посетете страницата на Shale Gas Europe (http://www.shalegas-europe.eu/en/) или ни следете на Twitter (@ShaleGasEurope).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK