Румънци отново протестираха срещу добива на шистов газ

Над 1500 жители на град Куртич (окръг Арад, Западна Румъния) участваха в събота следобед в публично събрание срещу експлоатацията на шистов газ в района, предаде агенция "Аджерпрес".


Протестната акция бе организирана, след като Панфора Ойл енд Гес (Panfora Oil & Gas) - филиал на групата МОЛ (MOL), която се занимава с проучване и производство в Румъния, сключи договор с компания "Проспекциун" АД (Prospectiuni SA), която има опит в сферата на геофизичните проучвания в Румъния. Договорът е за замервания в периметър EX-6 Curtici за идентифициране на конвенционалните ресурси на въглеводороди. Периметърът е около 560 кв.км.


Сред участниците в протестното събрание бяха директорът на Агроиндустриалния комбинат в Куртич, кметът на града, кметове на селища в района, православни свещеници и пастори на неопротестантски църкви в зоната, местни жители. Участниците се обявиха против експлоатация на залежите в зоната и за продължаване на селскостопанската експлоатация на терените в този район.
Директорът на Агроиндустриалния комбинат в Куртич Димитрие Муска обясни пред протестиращите какво означава за здравето на хората и за земеделието експлоатацията на шистов газ и какви са последствията.


"В САЩ най-малко 18 щата са забранили експлоатацията на шистов газ. Същото направиха Франция, Германия, Полша и т.н. А българите, които протестираха срещу експлоатацията на шистов газ в тяхната страна, казаха, че ще дойдат да протестират редом до съседите си румънци, защото химическите вещества, които се използват при експлоатацията на шистов газ, ще влязат в подпочвените води и ще достигнат България по Дунав", заяви Димитрие Муска.


Всички присъстващи на публичното събрание се обявиха срещу експлоатацията на шистов газ в района, който по думите им разполага с едни от най-добрите земеделски райони в страната и където всяка година се регистрира рекордна земеделска продукция. Същевременно всички призоваха към спокойствие и мирни протестни действия.


Кметът на село Доробанц предложи учредяване на команден център на борбата срещу експлоатацията на шистов газ, който да координира протестните действия. Присъстващите на събранието се подписаха под тази инициатива, след което преминаха в протестно шествие по главната пътна артерия на Куртич.


За да се предотвратят евентуални сблъсъци, в зоната бяха изпратени засилен брой жандармеристи и полицаи. Протестът бе мирен и те не се намесиха, посочва "Аджерпрес".


През последните месеци в Румъния зачестиха протестите срещу експлоатацията на шистов газ, най-вече в източния окръг Васлуй, където американската компания "Шеврон" има концесия за няколко периметъра и разполага с необходимите разрешителни за инсталиране на проучвателни сонди.


В община Пунджещ във Васлуй на 8 декември м.г. жандармерията обяви "специална зона за сигурност" след инциденти по време на протестите. Стигна се до арести и обвинения в нарушаване на обществения ред, а някои местни жители протестираха с гладна стачка срещу плановете на "Шеврон".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK