Германия обеща по-активна външна политика, но не и на бойното поле

Отляво-надясно: Френският външен министър Лоран Фабиюс, руският му колега Сергей Лавров и германският Франк-Валтер Щайнмайер на 50-та годишна Конференция по сигурността в Мюнхен

© Reuters

Отляво-надясно: Френският външен министър Лоран Фабиюс, руският му колега Сергей Лавров и германският Франк-Валтер Щайнмайер на 50-та годишна Конференция по сигурността в МюнхенНа 50-ата годишна Конференция по сигурността в Мюнхен, която се проведе този уикенд, Германия обеща да води по-силна външна политика и политика по сигурността. При все че нейните американски и европейски партньори приветстваха тази заявка, липсата на апетит на германците за замесване в бойни действия би могло да означава, че промяната ще се изрази просто в допълнителна логистика и по-категорична реторика, пише в свой репортаж агенция "Ройтерс".


11 години след като на същата конференция пацифистки настроеният външен министър на Германия Йошка Фишер заявява на американския държавен секретар Доналд Ръмсфелд "Извинете, но не съм убеден" по повод войната в Ирак, сега Берлин се ангажира отговорът му на бъдещи военни мисии да не бъде първосигналното "не".


"По мое мнение, за да бъде добър партньор, Германия трябва да се намесва по-бързо, по-решително и повече по същество", каза в речта си президентът Йоахим Гаук. Посланието на външния министър Франк-Валтер Щайнмайер беше в същия дух: "Германия е твърде голяма, за да стои в периферията на световната политика и само да коментира."
САЩ и европейските съседи отдавна призовават Берлин да поеме по-решително лидерство на Европа – отвъд отстояването на строгите икономии по време на кризата в еврозоната – и да играе по-видна геополитическа роля. През последните години призивите за по-активна роля на Европа и в частност на Германия в конфликтните зони по света се засилват заради постепенното изтегляне на американските части и нежеланието на американския народ да се замесва в поредната далечна война.


"Лидерството, казвам го с уважение, не означава да се срещаме в Мюнхен за дискусии, а означава посвещаването на повече ресурси", коментира американският държавен секретар Джон Кери.


Полският външен министър Радослав Сикорски, който през 2011 г. каза, че се страхува повече от бездействието на Германия, отколкото от нейната сила, сега споделя пред "Ройтерс", че в украинската криза "радвам се да отбележа, тя поема своята роля".


Засега това включва категоричното отхвърляне от страна на канцлера Ангела Меркел на силовото разгонване на протестите в Киев и разговор по телефона с руския президент Владимир Путин.


Сред възможните причини за промяната на позицията на Берлин във външните отношения е активността на вечния й политически съперник Франция, която през изминалата година поведе военна кампания в Мали и започна операция в Централноафриканската република. На конференцията в Мюнхен френският външен министър Лоран Фабиюс изтъкна, че президентът Франсоа Оланд е демонстрирал волята си "да свърши работата" в Африка, а сега Европа "е решила да дойде с нас".


За новия тон на Германия има и вътрешнополитически обяснения. Третият мандат на Меркел започна със засилена активност по въпроси като пенсиите и възобновяемата енергия, а министерствата на отбраната и на външните работи не искат да останат назад. И след като в коалиционното правителство социалдемократите не получиха финансите, сега Щайнмайер държи да засили ролята на външното ведомство, позагубило влияние по време на неговия предшественик.


Остава обаче въпросът, който зададе и самият Гаук – дали германците са готови да "споделят рисковете" със своите съюзници. А по-вероятният отговор е не. Според социологическите проучвания едва половината запитани одобряват увеличено ангажиране на страната в хуманитарните мисии в Африка, а две трети се противопоставят на по-голяма отвъдморска военна роля.


Управляващите също така осъзнават добре, че макар и техните настоящи съюзници да са преодолели миналото на Германия, седем десетилетия след победата над нацизма самите германци все още се чувстват смутени от своята история. Затова и изказването на Меркел пред парламента, че евентуално включване в европейската мисия в Централноафриканската република "няма да засяга германски бойци" е съвсем очаквано.


Американският сенатор републиканец Джон Маккейн призна важността на речта на германския президент, но също така изтъкна, че Гаук "не е обвързал Германия с нищо специфично или голямо". Маккейн сподели, че не очаква повече от засилена военна роля на Берлин при бедствия и хуманитарни операции.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Империалетата, пак се готвят да воюват, я в Мали, я в Сирия, я в Украйна, сега и Германия подкокоросват.... да не им се случат случки като на 01.05.1945 ?
  Да не плачкаме хорово???

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 2. 2 Профил на 1452
  1452
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Да, Боби, време е Източна Прусия и Кьонингсберг да се върнат на изконния си притежател, а блядовете да се избутат отвъд Урал :P:P:P

  Абе вие на Позитано сте болни хора и промити мозъци...

 3. 3 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Германия козирува и така трябва защото германците не са в състояние сами да вземат важни решения.

  And Freedom for all
 4. 4 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#1:"boby1945"]мпериалетата, пак се готвят да воюват, я в Мали, я в Сирия, я в Украйна, сега и Германия подкокоросват.... да не им се случат случки като на 01.05.1945 ? [/quote]


  Германия няма ресурс и подготовка да води нищо без САЩ. За Мали не съм сигурен но за нещо по-значимо ще има неизбежно фиаско. Затова и си траят и козируват на когото трябва.

  And Freedom for all
 5. 5 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#2] от "ndd_1452":

  Дам, време е Германия да бъде наритана отново

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 6. 6 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 521 Весело

  Още една война и Полша и Франция ще си имат обща граница

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 7. 7 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Германия натрупа малко парици от обира на ЕС и се почувства че може да води света но това е измамно. Германците нямат кадърни лидери и капацитет за нищо значимо освен нещо като евтината пропаганда в немските медии за ниско-качественото им автомобилостроене.

  And Freedom for all
 8. 8 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#6:"Рачко Пръдлето"]Още една война и Полша и Франция ще си имат обща граница[/quote]
  Всъщност ще има обща граница между Китай и ЕС

  zenrus.ru
 9. 9 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#8:"SPQR"]Всъщност ще има обща граница между Китай и ЕС[/quote]
  Да, откъм Атлантическия океан.

 10. 10 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Чудно ми е, как всички по-горни коментари са изпълнение със злоба и реваншизъм, кой бил по-добър и кой кого щял заличи.

  Вместо подобни коментари, очаквах поне едно стойностно мнение, как Германия си е взела поуки от войните и как се стреми да създаде по-добър живот на своите граждани и активизирането на външната й политика няма да е пряко свързано с употребата на сила, а ще се ограничи до дипломатически совалки и логистична подкрепа.

  България в своята история, два пъти е граничела с три морета, при Симеон и Иван Асен II, първият път това е станало с кръвопролития, вторият с една война и многобройни успешни диплотически ходове.

  Вие кой път бихте избрали?

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 11. 11 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#10:"toffeetwr"]Вместо подобни коментари, очаквах поне едно стойностно мнение, как Германия си е взела поуки от войните и как се стреми да създаде по-добър живот на своите граждани и активизирането на външната й[/quote]
  През 1938-а демократично настроените западни правителства си мислели, че Германия си е взела поука от Първата световна война и решили на Мюнхенската Конференция да подарят цяла Чехословакия на Хитлер. Подвел се от Великобритания и Франция, една година по-късно, Сталин, също повярвал, че Германия си е взела поука и подарил на Хитлер цяла Полша. Резултата го знаем всички.

 12. 12 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#11] от "Отнесен":

  Това Господ може да ти го приказва и да ви е новата опорна точчка и да си вярваш колкото искаш. Фактите са коренно различни ВСВ е започната от Сталин и Хитлер едновремнно с агресията към Полша, а преди това СССР окупират Литва, Латвия и Естония и нападат без всякакъв повод Финландия.

  През това време Хитлер окупира Судетите и прави аншлуса с Австрия. Приказките за добрия Сталин и лошия Хитлер не държат вода дори и за средноинтелигентен човек.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 13. 13 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Неутрално

  * след това СССР окупира Прибалтика спрямо тайните клаузи на Моллотов-Рибентроп

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4330 Весело

  [quote#7:"zapadnqka"]Германците нямат кадърни лидери и капацитет за нищо значимо освен нещо като евтината пропаганда в немските медии за ниско-качественото им автомобилостроене. [/quote]

  Ти наистина си много смешен американофил! За твоя информация, германците произвеждат сто пъти по-качествени и надеждни автомобили от американските трошки!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4330 Любопитно

  [quote#12:"toffeetwr"]Фактите са коренно различни ВСВ е започната от Сталин и Хитлер едновремнно с агресията към Полша, а преди това СССР окупират Литва, Латвия и Естония и нападат без всякакъв повод Финландия. [/quote]

  Не е било едновременно! СССР напада Полша три-четири седмици след германците! СССР напада Финландия, защото двете държави са имали отколешни териториални спорове помежду си!

  [quote#12:"toffeetwr"]През това време Хитлер окупира Судетите и прави аншлуса с Австрия. Приказките за добрия Сталин и лошия Хитлер не държат вода дори и за средноинтелигентен човек. [/quote]

  Хитлер окупира първо Судетите, а след това окупира ЦЯЛА Чехословакия и това става преди нападението над Полша!

  П.П.
  Иначе, нито Хитлер, нито Сталин са били добри хора... това наистина е ясно за всеки средностатистически образован човек!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 806 Неутрално

  [quote#12:"toffeetwr"]През това време Хитлер окупира Судетите и прави аншлуса с Австрия.[/quote]
  Судетите ги взима Хитлер през 38-а с подписа на Великобритания и Франция в Мюнхен. Полша Хитлер я взема с подписа на Сталин през август 39-а. Даже мога да се хвана на бас, и ще го правя винаги без ни-най малко да се замисля, ако някой се върже, защото това са абсолютно сигурни пари.

 17. 17 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#7] от "zapadnqka":

  Какво машиностроене на Германия, че не съм сигурен дали разбрах ?

 18. 18 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иво":

  Ако искаш да си буквоядец и да ти разпиша кога какво става няма проблем. Германия атакува Полша на 1 септември, а СССР на 17 септември,т.е. след 2 седмици, а не след 3-4. През 1932г СССР и Финландия сключват пакт за ненападение потвърден през 1934г, как тогава са нямали претенции пък после изведнъж имали отколешни териториални спорове.

  Причината е проста - пактът Моллотов-Рибентроп, и разделянето на Европа на сфери на влияние. С подписването на този пакт започва на практика ВСВ, което беше и смисълът на моя пост. Дали е станало след седмица или 3 и кога точно е маловажно в случая. Фактът който, партийни войници и от двата лагера не признават е, че ВСВ е започната от Сталин и Хитлер и при тях няма добър или лош.

  Бях чел спомените на руски войник, който казва нещо от сорта на проливахме тонове кръв за двама диктатори,разликата е че единият говореше руски. Вместо ората да си вземат поука от това 70г след това се срещат малоумни постове от типа на кой повече народ избил и кой е по-виновен?!?!?!?!?

  Срамно, не смяташ ли?

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 19. 19 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Германия се провали вее няколко пъти в опита си да изгради обединена Европа, над която да доминира. В тях се е насадила досадната идея на мисионерство и макар следването и непрекъснато да води до катастрофи те не се отказват, с традиционно присъщото си упортство намират други средства и продължават да следват изначалния си порив. В нашето съвремие заедно с Франция успяха да опорочат идеите на свободното икономическо стопанство и превърнаха цели страни в свои крепостни и с това всъщност увеличиха собствената си слабост. Колкото и да е развита икономическаи без военна сила си остава в периферията на голямата геополитика. Германците страдат от огромна липса на кредит на доверие дори от собствените си съюзници, които не им разрешават поддържането на ядрен арсенал и отказват изтеглянето на свои военни формирования от немска територия въпреки нееднократните намеци на немските управляващи по този въпрос.

 20. 20 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#16] от "Отнесен":

  [quote#16:"Отнесен"]Судетите ги взима Хитлер през 38-а с подписа на Великобритания и Франция в Мюнхен. Полша Хитлер я взема с подписа на Сталин през август 39-а. Даже мога да се хвана на бас, и ще го правя винаги без ни-най малко да се замисля, ако някой се върже, защото това са абсолютно сигурни пари. [/quote]

  Другарю партиен войник, пак ще ти обясня като на другия колега от форума, кога са присъединени Судетите и Австрия в случая е без значение, те стават по мирен път. Избухването на ВСВ е санкционирано с пакта Рибентроп-Моллотов и неговите тайни клаузи - и Хитлер и Сталин, са основната причина за започване на войната. След подписването на пакта Германия и СССР заличават Полша, СССР анексира прибалтийските републики и напада Финландия, а на Хитлер се отваря път към Франция, след като си е осигурил тила.

  Това, че 90% от участниците тук сте партийни войници, защитаващи сляпо едната или другата страна, няма да промени фактите.

  П.С. ако смяташ че историческите ти знания са на високо ниво може да го проверим по всяко верме

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 21. 21 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#14] от "Иво":

  Още една жертва на пропагандата. Поне провери какви коли киснат по сервизите с дни. За това няма значение в коя страна се намираш.

  And Freedom for all
 22. 22 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#18] от "toffeetwr":

  Защо страните победителки стоят безучастно, когато Германия започва своето превъоръжаване в началото на 30-те. Защо Франция не се противопоставя на навлизането на въоръжени немски части в демилитаризираната Рейнска област и де факто обртното и присъединяване към Германия, с което последната отряза пряката връзка между Франция и страните на изток, чиято сигурност заедно със САЩ и Великобритания са гарантирали няколко години преди това ? Не е ли защото явно нямат никакво намерение да спазят поетите ангажименти към Полша и Чехословакия и всъщност точно така и става в последствие. Къде са САЩ, Великобритания и Франция, когато Чехословакия е разпарчедисана и оплячкосана от Хитлер ? Защо не спазват поетият ангажимент и дадените преди това гаранции да защитават суверинитета и териториалната и цялост ? Кои тласка Райхът към Аншлуса със забраната за търговия между Германия и Австрия ? Кои не позволява на СССР да присъства на мирната конференция в Мюнхен през 1938 като по този начин реално отказва всякаква възможност за изграждане на отбранителен съюз за обуздаване на немската агресия ? Защо непрекъснато до атаката срещу Франция се води паралелно преговори ту с СССР ту с Германия като винаги едните са изключени и се правят опити за насаждане на взаимно недоверие между двете диктатури. И най-важното защо при положение, че Франция разполага с готови 200 дивизии, а великобритания с 400 000 си експедиционен корпус не предприемат нищо при атаката на Германия срещу Полша след като преди това уверяват последната, че при агресия срещу нея веднага ще отговорят с масираната атака?

 23. 23 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#22] от "power_decided":

  Доста разпилени и неструктурирани въпроси, примесени с очевидно неверни факти, на ккоито ще ми трябва много време да отговоря. Ще пробвам да ти оговоря доста съкратено и то на най взните точки

  [quote#22:"power_decided"]Франция не се противопоставя на навлизането на въоръжени немски части в демилитаризираната Рейнска област и де факто обртното и присъединяване към Германия, с което последната отряза пряката връзка между Франция и страните на изток, чиято сигурност заедно със САЩ и Великобритания са гарантирали няколко години преди това ?[/quote]

  Основна цел на Германия след ПСВ е ремилитаризирането Рейнската област, което става възможно след 1930г и изтеглянето на войските на Антантата, а германците използват като повод руско-френската спогодба за взаимопомощ през 1935г. САЩ никога не са гарантирали каквито и да е граници или сигурност на Рейнската област

  [quote#22:"power_decided"] Не е ли защото явно нямат никакво намерение да спазят поетите ангажименти към Полша и Чехословакия и всъщност точно така и става в последствие. Къде са САЩ, Великобритания и Франция, когато Чехословакия е разпарчедисана и оплячкосана от Хитлер ?[/quote]

  Веднага след нахлуването в Полша Франция и Великобритания обявяват война на Германия и "де юре" спазват поетият ангажимент. САЩ пак казвам не поемали никога какъвто и да е ангажимент в Европа, те спазват политика за ненамеса по това време. Отстъпките и за Рейн и за Судетите и за Чехословакия са опит да се запази мирът, т.к. ПСВ взима над 16 милиона жертви и 20 милиона ранени и оскатени и дори Чембърлейн обявява запазването на мира като успех

  [quote#22:"power_decided"]И най-важното защо при положение, че Франция разполага с готови 200 дивизии, а великобритания с 400 000 си експедиционен корпус не предприемат нищо при атаката на Германия срещу Полша след като преди това уверяват последната, че при агресия срещу нея веднага ще отговорят с масираната атака? [/quote]

  За това ти необходимо да прочетеш малко историята на ПСВ и защо Германия губи войната, а после и ВСВ. Причината е, че плановете на съюзниците са били за война на изтощение - основната причина, поради която Германия губи ПСВ. Позиционна война на множество малки фронтове и разпиляване на германските ресурси, до пълното им изтощаване, коеот и се получава във втората фаза на войната.

  Надявам се съм бил изчерпателен

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 24. 24 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#23] от "toffeetwr":

  Не си нито изчерпателен нито конкретен още по-малко точен.

  Както вече съм го споменавал, в свойте мемоари Манщайн публикува прихванато писмо на френското командване адресирано до полското, в което французите настояват Полша да хвърли всички сили за задържане на германците на границата вместо да се оттегли на удобните за отбрана рубежи в Карпатите и Висла където биха могли да задържат немската армия с месеци.На всичкото отгоре откровено лъжат в същото писмо като описват тежките сражения, които били водели с германците и това че подготвяли голяма офанзива. Един от много примери за предателството срещу Полша от западните и "съюзници". Месеци наред окуражават Полша да отхвърля всякакви немски искания и предложения, като за финал и обещават военна намеса и сключват съответните споразумения за взаимопомощ в случай на агресия от третастрана, за да я тласнат към самоубийствен отказ пред немския ултиматум и накрая какво ? Товавъобще не е никакво спазване на договореностите. това си е реализация на простичкия план да бъде премахната географската граница между нациският и комунистическия режим трезвата представа, че две диктатури няма как да съжилтестват мирно, когато имат обща граница. Това е предателството на Франция и Великобритания спрямо цяла централна и източна Европа. Точно поради тези причини мисля, че и сега не трябва да се доверявме на същите за гарантиране на сигурността и икономическият си просперитет.

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4330 Любопитно

  До коментар [#21] от "zapadnqka":

  Западняче, далеч си от истината.... само една статия, която ще ти покаже, какви са реалностите в автомобилния пазар днес:

  http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/01/17/2222058_bmv_audi_i_mercedes_izpratiha_poredna_rekordna_godina/

  П.П.
  И между другото, от няколко източника вече чувам, че голяма част от заможните американци и тези от средната класа там се движат с европейски или японски автомобили... това се случва в твоята любима америка, а изводите ти ги оставям на теб!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4330 Любопитно

  [quote#23:"toffeetwr"] Отстъпките и за Рейн и за Судетите и за Чехословакия са опит да се запази мирът, т.к. ПСВ взима над 16 милиона жертви и 20 милиона ранени и оскатени и дори Чембърлейн обявява запазването на мира като успех [/quote]

  Виж сега... не са само Судетите! Малко след като германците навлизат там, германските войски окупират ЦЯЛА Чехословакия! Това става преди 1 септември 1939 г. и избухването на войната! Нещо друго Франция е била сключила съюзен договор с Чехословакия за взаимопомощ в случай на война или агресия към една от двете държави, но след превземането на Чехословакия, което няма нищо общо с решенията от Мюнхенската конференция Франция не прави нищо за да спре германската агресия!

  И нещо много важно, преди сключването на Пакта за ненападение между СССР и Нацистка Германия, в предишните години Сталин многократно е предлагал създаването на общ съюз между СССР, Франция и Великобритания, който е трябвало да бъде насочен срещу агресивната политика на Германия.... британците и англичаните отхвърлят това предложение на Сталин! Със своята неадекватна политика от това време Франция и Великобритания сближават СССР и нацистите....!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK