Северна и Южна Корея подновяват срещите на разделени семейства

Северна и Южна Корея подновяват срещите на разделени семейства

© ReutersСеверна и Южна Корея са се споразумели да проведат срещи на разделени семейства през февруари, съобщиха световните медии. Това ще бъдат първите подобни срещи от 2010 г. насам.


През септември Северна Корея отмени такова планирано събиране на разделени семейства след Корейската война с аргумента, че Южна Корея се държи враждебно. Би Би Си отбелязва, че сега срещите ще се състоят преди годишното съвместно военно учение на САЩ и Южна Корея, което по всяка вероятност ще разгневи КНДР.


Милиони корейци бяха разделени след войната през 1950 – 1953 г. и срещите на семействата обикновено са съвсем кратки, като южнокорейците отиват в Северна. Програмата беше прекратена през 2010 г., след като Пхенян обстреля южнокорейски граничен остров.


Срещите се очаква да се проведат от 20 до 25 февруари. Около 72 000 южнокорейци, половината от които над 80 години, са в списъците на чакащите да се срещнат със свои роднини от Севера. Само няколкостотин души участват в срещите. Повечето от тях не знаят дали близките им са все още живи, защото двете държави не позволяват на разделените семейства да поддържат контакт по поща, телефон или имейл. Често КНДР е обвинявана, че използва тези срещи, за да получи каквото иска при преговорите с Южна Корея.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK