ООН остро разкритикува Ватикана за политиките, допускали сексуални злоупотреби

Би Би Си припомня, че Ватиканът създаде специална комисия за борба срещу злоупотребите от страна на свещениците в римокатолическата църква.

© Reuters

Би Би Си припомня, че Ватиканът създаде специална комисия за борба срещу злоупотребите от страна на свещениците в римокатолическата църква.ООН остро разкритикува Ватикана за "систематично" прилагане на политики, които са позволявали на свещениците да злоупотребяват сексуално с хиляди деца, съобщи Би Би Си. Комисията към ООН за правата на децата заяви, че Светият престол трябва "незабавно да отстрани" всички духовници, за които се знае или се подозира, че са насилвали деца.


Агенцията остро разкритикува Ватикана и за отношението му към хомосексуалните, контрацепцията и абортите. Би Би Си припомня, че Ватиканът създаде специална комисия за борба срещу злоупотребите от страна на свещениците в римокатолическата църква.


Очаква се по-късно да има изявление по случая. Препоръките на ООН не са обвързващи и няма конкретен механизъм за прилагането им.
В доклада си комисията за правата на децата пише, че Светият престол трябва да отвори досиетата на духовниците, които са прикрили престъпленията си, така че да бъдат подведени под отговорност. Авторите на доклада подчертават, че са изключително загрижени за това как Светият престол не е признал мащаба на извършените престъпления. Комисията изразява "най-дълбоки притеснения за сексуалните злоупотреби, извършени от католически духовници, които се ползват с благословията на Светия престол, като свещеници са участвали в злоупотреби с десетки хиляди деца по целия свят".


Освен това ООН порица и практиката за мобилност на нарушителите, при която духовници, блудствали с деца, са били премествани от една енория в друга в рамките на една държава, а понякога и в чужбина. Според комисията тази практика излага деца в много държави на риск от сексуално насилие, като има твърдения, че десетки нарушители са все още в контакт с жертвите си.


Миналия месец представители на Светия престол дадоха публични показания за това, че не искат да публикуват информация за мерките, които са предприели за противодействие на злоупотребите. През декември Ватиканът отказа да предостави на ООН данни за злоупотребители. Аргументът беше, че такава практика има само когато националните власти в отделна държава провеждат законово разследване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK