Турция ще спира сайтове без съдебно решение

Турция ще спира сайтове без съдебно решение

© ReutersТурският парламент одобри проектозакон, затягащ контрола на властите над ползването на интернет. 


Текстът му позволява на телекомуникационния регулатор да блокира сайтове, без да е искал преди това разрешение от съда. Мотивът е, че така се защитава личното пространство, защото ще се спират онези, които публикуват лични данни или информация, смятана за обидна и хулеща.


Освен това доставчиците на интернет ще бъдат принудени да съхраняват данни за активността на потребителите в продължение на 2 години, за да ги предоставят при поискване на властите и без да уведомяват потребителя, че са предали тези данни.
Опозицията критикува закона като атака срещу свободата на волеизявлението в момент, когато вече са забранени хиляди интернет сайтове в страната. По време на миналогодишните протести премиерът Реджеп Тайип Ердоган открито критикува интернет и социалните мрежи, през които се организираха демонстрантите.


Парламентарните дебати по текста бяха ожесточени, като опозиционен лидер сравни премиера с Адолф Хитлер и го обвини, че се опитва да въведе фашизъм. Вицепремиерът Бюлент Арънч обаче настоя, че в Турция няма интернет цензура и в сравнение с други държави има по-голяма свобода на медиите.


Управляващите контролират 319 места в 550-местния парламент и законът бе приет без проблеми за тях. За да влезе в сила, той трябва да бъде подписан от президента, който е съпартиец на Ердоган.


Според ОССЕ текстовете в него позволяват на регулатора "да събира информация за всички интернет потребители без никакви правни ограничения или предели, а самите потребители никога не могат да разберат как и кога се събира тази информация".


През 2007 г. бе прокаран закон, който според доклад на "Гугъл" от декември 2013 г. за свободата на достъп Турция е на едно равнище с Китай като най-големия цензор в света. Законът от преди 7 години позволява временно блокиране на места за публикуване на блогове и видеоинформация като Wordpress, DailyMotion, Vimeo и YouTube.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK