Щурм срещу президентството в Сараево, горят административни сгради в Босна

Офисът на районната администрация в Тузла е потрошен и горят няколко етажа.

© Associated Press

Офисът на районната администрация в Тузла е потрошен и горят няколко етажа.Хиляди недоволни от корупцията и лошото управление в Босна и Херцеговина протестират из цялата страна, като в петък полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да отблъсне опитващите се да влязат в президентството в Сараево. Поне в два града бяха подпалени сгради на местната администрация и протестиращи бяха разпръснати с гумени куршуми.


Правителството на мюсюлманско-хърватската република в босненската федерация се събра на извънредно заседание и призова протестиращите да преговарят за изсканията си.


Поне 8 души са ранени днес, включително двама полицаи, от които единият е в тежко състояние.
Според "Ройтерс" ескалацията на насилието в третия ден на недоволство бележи най-масовите протести от края на гражданската война през 1995г.


В столицата очевидец на агенцията разказва за горящи два автомобила и полицейска будка през президентството, а издигащите се колони дим над столицата се виждат отдалеч. В центъра на Сараево се носи миризма на сълзотворен газ.


Щурм срещу президентството в Сараево, горят административни сгради в Босна

© Associated Press


Най-ожесточените сблъсъци засега са в Тузла, където хората излязоха на улицата заради затваряне на предприятия. В петък протестиращи засипаха с камъни сградата на местната администрация и я подпалиха. "Ройтерс" разказва, че някои блокирани по етажите се е наложило да скачат от прозорците, за да избягат от пламъците. Полицаите, подсилени със специални кучета, не успя да отблъсне недоволните, някои от които ги заливаха с кофи с вода. Възрастни босненци подкрепят протеста от прозорците си, удряйки домакинска посуда.


Опожарена е и правителствена сграда в централния град Зеница, твърдят местни медии. Много от протестиращите, отзовали се на призиви по "Фейсбук", скандират "Крадци!", "Оставка!" и "Революция!". Демоннстрации има в Зеница, Мостар и Бихач.


Недоволството избухна в сряда в Тузла, която някога бе индустриалното сърце на бившата югорепублика. После то бързо се разпространи из страната, където официално всеки четвърти е без работа, а неофициално се смята, че до 40% от хората в работоспособна възраст са безработни.


Четири компании в Тузла обявиха банкрут малко след като бяха приватизирани. Ръководителят на района на Тузла Шеад Чаушевич каза през босненската държавна телевизия, че раздържавяването с цел разграбване вече е било в ход, когато неговият екип е поел властта и определи като легитимни исканията на протестиращите. 


Щурм срещу президентството в Сараево, горят административни сгради в Босна

© Associated Press


В предприятията за мебели и прах за пране работеше по-голямата част от населението на града, а приватизационните договори задължават новите собственици да инвестират в тях и да ги направят печеливши. Вместо това между 2000г. и 2008г. активите бяха разпродадени, заплатите за работниците не се изплащаха и бе поискано обявяване в несъстоятелност. Когато хората си потърсиха парите чрез съда, започна процес, продължаващ години наред без резултат. Според Чаушевич съдът направо саботира въздаването на справедливост.


Подобни граждански протести не са характерни за Босна, защото почти две десетилетия сърби, хървати и мюсюлмани предпочитаха политическата стагнация пред риска да се завърнат отново към стария конфликт, в който загинаха около 100 000 души. Политиканстването на етническа основа забави модернизирането на страната, докато съседите й един по един станаха членове или преговарят за членство с ЕС.


"Докато има етническо разделение, дълбоко вкоренена корупция и връзкарство, за това общество няма да се намерят решения", коментира анализаторът Гойко Берич пред "Ройтерс".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK