Иранската революция в числа 35 години по-късно

Иранската революция в числа 35 години по-късно

© Associated PressКолко камшика може да получи една жена, защото е облечена неподходящо? Колко месо може да си купи един учител със заплатата си? Колко души са били убити с камъни заради прелюбодейство?


На подобни въпроси се опитва да отговори Голназ Есфандари от Радио "Свободна Европа" на 35-та годишнина от идването на власт на аятолах Хомейни.0
Броят на жените съдии в Иран днес. Преди революцията няколко жени, включително нобелистът за мир Ширин Ебади, работеха като съдии. След ислямизирането на правораздавателната система на жените е забранено да работят като съдии, а правата им са силно ограничени от закона.
1
Девизът на революцията бе "Независимост, свобода, ислямска република". Но 35 години по-късно критиците й твърдят, че тя е успяла да постигне независимост за Иран, но е доста спорно дали има свобода, а ислямските принципи се прилагат селективно.


10
Броят на празниците, в които през годината се почита революцията. Те се наричат Десетте дни на зората и отбелязват времето от завръщането на аятолах Хомейни от изгнание 1 февруари 1979 г. до поемането на властта на 11 февруари. Някои разочаровани иранци обаче наричат този период Десетте дни на болка.


28
На толкова килограма месо се равнява средната месечна учителска заплата. Преди революцията учител можеше да си купи 6 пъти повече месо.


38
Нивото на инфлацията днес, поне според официалните данни. Точно преди революцията тя беше около 10%.


60
Толкова процента са момичетата студенти. Преди революцията от 1979 г. жените бяха три пъти по-малко сред допуснатите до университетите. Една от причините за забележителното увеличаване е, че много момичета от консервативни семейства търсят висше образование. Зад този резултат обаче обикновено се подминават опитите за налагане на квоти за жени в университетите и забраната да се обучават в определени сектори.


70
Броят на убитите с камъни по обвинения в прелюбодеяние от 1980 г. насам, според данни на "Хюмън райтс уоч". Екзекуцията с камъни, както и други форми на ислямско наказание като ампутациите, са въведени след революцията. Смята се, че мнозинството от осъдените на пребиване с камъни са жени.


74
Това е броят удари с камшик, които може да получи жена като наказание, че не е спазвала изискванията за ислямско облекло на публично място. След революцията бе въведено правило жените да покриват косите и тялото си.


86
Това е мястото (редом с Ангола и точно под Северна Корея), което Иран заема в индекс за свободно пътуване според класацията от 2013 г. на "Хенли енд партнърс". В тази класация иранският паспорт е обявен за най-неподходящия за влизане в някоя страна без виза отчасти заради свързването на ислямската република с представите за тероризъм и изолация. Преди революцията иранците се срещаха с малко ограничения за пътуване и можеха да влизат в редица европейски държави без виза.


136
Толкова последователи на бахайската вяра са затворени заради убежденията си. След революцията в Иран са екзекутирани 222 бахайци, твърди Бахайската международна общност. Те са преследвани в страната още от основаването на тяхната религия, но правозащитници твърдят, че след революцията репресията - включително икономическа и социално изолиране - се е засилила особено много и е организирана от държавата.


200-250
Броят на кината не надхвърля 250, докато във времената на шаха те бяха около два пъти повече. Някои бяха разрушени по време на революцията, други бяха затворени, а трети бяха превърнати в места за религиозни нужди.


444
Толкова дни прекараха като заложници американците от завзетото посолство в Техеран.


624
През 2013 г. толкова хора са били екзекутирани в страната според данни на ирански център за човешки права. Години наред Иран е в челото на световните класации за изпълнени смъртни присъди основно защото прилага крайното наказание за редица престъпления, включително за трафик на наркотици. Смъртно наказание имаше и преди революцията, но то не бе толкова масово налагано и нямаше публично обесване, както днес.


1000
Вероятно поне толкова са политическите затворници, включително 35 журналисти, сочат данни на Комитета за защита на журналистите. Преди революцията този брой беше между 3 и 10 пъти по-голям, макар че има мнение, че относително ниските показатели днес се дължат в значителна степен на изпълнените смъртни наказания.


3000
Срещу 1 щатски долар днес можете да получите три хиляди ирански риала (или тумана). През последната година националната валута е изгубила над 60% от обменната си стойност. Преди революцията курсът бе около 7 риала за долар.


70 000
Толкова са джамиите в страната, като около 20 000 от тях са построени след революцията. Наблюдатели обаче смятат, че за същото време иранците са станали повече светски настроени и това важи особено за младите. Официални лица са изразявали тревогата си, че младежите не следват достатъчно религиозните и революционните ценности.


150 000
Броят на талантливите и образовани иранци, които напускат страната си всяка година в търсене на по-добро бъдеще. След революцията от 1979 г. Иран преминава през огромно "изтичане на сиво вещество" и нова вълна емиграция след спорните президентски избори от 2009 г. и последвалите репресии срещу политическата опозиция.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Предлагам да пратим всички комунета в Иран и да приберем от там няколкото стотици свестни люде които са останали.

 2. 2 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1228 Весело

  Дотук с преимуществата на хуманния шериат.
  Да, лоши вести за форумните ислямокомунета, но ще го преживеят.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 3. 3 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Извода е един: революциите не водят до нищо добро.

 4. 4 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "lordcris":
  Не съм хич съгласен.
  Комундерите нямат проблем да живеят в несвободно общество,нямат проблем да се нагаждат според тоягата,стига да има осигурено и достъпно ,,едене,, , а в Иран глад не ми е известно да има.
  Затова,ако ще ги запращаме нанякъде-в Северна Корея да е.И там тоягата е голяма,но гладът е осезаема част от битието.И понеже дрогарете не са от най-работливите,гладната смърт им е в кърпа вързана.
  И после-на кучетата.
  За сеир на Вожда и за поука на потомството.

  Homo ludens sum
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  Червените симпатизанти на "арийската" теокрация що не са излезли още с опорни точки?

  За да ги улесня, предлагам следните:
  1. Авторът на статията е евреин.
  2. Шахът беше агент на ЦРУ.
  3. Единствената разрешена религия е официалната - съответно "православие" (България, Россия) или ислям (братските държави в Близкия Изток).
  4. Виновни за обезценяването на прогресивната иранска валута са евреите от Федерал Ризърв.
  5. И все пак Иран може с две ракети да ликвидира ционизма и юдео-империализма - иншаллах!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на Слави
  Слави
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Доста тенденциозна и евтина пропаганда. Няма "добра" държава, има държава, която се грижи за интересите си и за поданниците и такава, която не го прави. Нашата е ясна...

 7. 7 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Пародия на числата, а бе що някой не напише малко числа за Ирак?Или да напише колко измряха тук в "устрема ни към свобода и демокрация"
  И на всички дето ще ми кажат,че съм комунистка,не не съм такава.Тогава на времето в България имаше страх,страх да не сбъркаш партийната линия,витрините бяха празни(ама стоките които имаше не може да се сравняват с боклуците които ядем сега),но хората нямаха страх,за насъщния си,нямаха страх за утрешния ден,нямаха страх за старините си.

 8. 8 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  За 136 бахайци всички знаят (макар те да са хиляди и са подложени на преследване), а за това колко иранци християни са изтрепани (новоповярвали, главно поради отвращение от ислямисткия режим) никой никъде не пише и не знае

 9. 9 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4436 Весело

  До коментар [#5] от "Norman Granz":
  Като допълненение към 5.
  - Имаше тук един умопомрачен, който твърдеше, че Иран може за 2-3 дена да асимилира Израел (ако поиска).

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1399 Любопитно

  74
  Това е броят удари с камшик, които може да получи жена като наказание, че не е спазвала изискванията за ислямско облекло на публично място. След революцията бе въведено правило жените да покриват косите и тялото си.
  ********************

  Мдам... А ето как се обличаха жените в Иран преди революцията
  http://www.pagef30.com/2009/04/iran-in-1970s-before-islamic-revolution.html

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Ето един от случаите , в които пасуването на световните лидери и воденето по акъла на световната не хард ,а розова леващина доведе до трайно и крайно негативни последствия.

  Иначе - като протестира някой/смазва народа си - те казват - ми законно право/той е законно избран , хората искат свобода , дайте да изпушим едно козче , фриидъм мееен , фрии Виетнам и т.н.

  След което последствията са такива - ми то така се случи , дай да дръпнем едно козче

  15.02.1989 - 07.02.2018
 12. 12 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Без особени проблеми може да се напише такава статия, но с обратен знак. Статистическите данни дават достатъчно основание: https://www.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&idim=country:IRN&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%20%D0%B1%D0%B2%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=se_prm_enrl_fe_zs&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:IRN&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
  А пък ако правим сравенение с правата на жените, иноверците и инакомислещите в разни съюзници на САЩ като Саудитска Арабия, нещата вече стават съвсем в други краски

 13. 13 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":


  тези две аятоляшки ракети носят свещените революционни имена:
  LEFT + RITE

  иначе 150 хиляди ирански граждани напускат всяка година тази държава. тези 150 хиляди, разбира се, са предатели, чуждопоклонници, изменници, и сребролюбци... според доктрината на аятолясите и техните по-млади и по-прости аятоляшки братя...

  РЕФОРМИ !
 14. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  [quote#9:"vesolr"]- Имаше тук един умопомрачен...[/quote]

  Пълно е с такива другари.

  Ето горе една, дето в никакъв случай не е комунистка , разправя, че при социализма хората ядяли качествена храна и не се страхували за утрешния ден...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 16 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Нищо кой знае какво като за страна от ислямския свят. Ако направим аналогично сравнение със Саудитска Арабия и Катар ще стане ясно, че може да е и далеч по зле, но за тях никой не казва, че режимите им са престъпни. Нека мерим с един аршин.
  Нека обърнем внимание на 60. Едва ли има друга ислямска страна, в която сред получаващите висше образование жените да преобладават над мъжете. Тази страна ще се реформира макар и бавно и е по-добре развития свят да участва в този процес и да му бъде катализатор. Иран има вторите по-големина запаси на природен газ и е сред водещите по-петролни запаси и най-важното находищата са сравнително слабо експлоатирани и има възможност за много десетилетия добив.

 16. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  [quote#16:"power_decided"]Тази страна ще се реформира макар и бавно[/quote]

  Като Россия или по-бързичко?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 18 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 764 Любопитно

  Преди 2 г обиколих половината Иран - Маку , Тебриз, Кум, Исфахан и по малки градчета. Мисля че нещата в статията са доста точни но, не отразяват реалното положение , което може би е по-лошо, и до известна степен е въпрос и на регионално култура.Приемам за вярно че броя на студентките по време на революциятя нарастнал 3 пъти. И че страната е независима. Такова е усещането на доста хора.
  Не са казани обаче неща. В страната цари нещо като ислямски сталинизъм.
  Имах "шанса" да говоря с полицай , който бе напуснал работа. Според него , при демонстрациите преди 5 г срещу фалшификациите на изборите са убити около 10000 души. Официално бяха дедени около 2000./ако някой си спомня/ Той лично бе участвал в стрелба срещу демонстранти и побоища на арестувани и и се срамуваше от това.
  На някои от нас, буквално на улицата, бе предлаган брак-договор, от случайни ирански жени, които искаха да излезат от Иран.
  Можете да си представите за какво става дума...


 18. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  "0 Броят на жените съдии в Иран днес. Преди революцията няколко жени, включително нобелистът за мир Ширин Ебади, работеха като съдии. След ислямизирането на правораздавателната система на жените е забранено да работят като съдии, а правата им са силно ограничени от закона."

  Поне в политиката иранските жени имат място... те имат право да гласуват, в иранския парламент има жени депутатки, а мисля, че имат и жени министри.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  "1000 човека - Вероятно поне толкова са политическите затворници, включително 35 журналисти, сочат данни на Комитета за защита на журналистите. Преди революцията този брой беше между 3 и 10 пъти по-голям"

  В това отношение днешен Иран не се различава от монархически Иран, в който диктатора шах Пахлави управляваше страната... всъщност има разлика, сега политическите затворници в Иран са много по-малко от тези по-времето на шаха диктатор.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  [quote#17:"Norman Granz"]Като Россия или по-бързичко? [/quote]

  Оф, не ти ли писна постоянно да говориш за Русия? Дори и под теми, нямащи нищо общо с нея? Не се ли усещаш, че ставаш за смях с тази твоя мания?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 21. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  В едно отношение днешен Иран е много по-напред в сравнение със своите арабски съседи, които до един са приятелчета със САЩ... а именно отношението към иранските християни, ето повече подробности:

  http://www.mesbg.org/index.php/studiesall-2989/604-787678576ty9675y8t676

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  [quote#16:"power_decided"] Ако направим аналогично сравнение със Саудитска Арабия и Катар ще стане ясно, че може да е и далеч по зле, но за тях никой не казва, че режимите им са престъпни. [/quote]

  Разликата е, че СА и Катар не се репчат на САЩ и не планират да унищожат Израел. Кютат си там кротко и си живеят както си искат. Ако Иран си караше по шариата, без да се репчи на света и да се кани да изтрива държави от картата, никой нищо нямаше да му каже, нито да му се меси.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Неутрално

  [quote#3:"balkantourist"]Извода е един: революциите не водят до нищо добро. [/quote]

  Дали наистина е така? Американската революция срещу британците дали не донесе по-добър живот за американците?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  До коментар [#16] от "power_decided":

  Абсолютно вярно!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  Би било хубаво в дневник.бг да пуснат и някоя статия, която да обясни и анализира причините довели до избухването на иранската революция? Каква е причината милиони млади и образовани иранци преди 35 години да се вдигнат на власт срещу диктатора Мохамед Пахлави!?

  Ето статия, която поне отчасти засяга тези въпроси:

  http://www.dw.de/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0/a-17421740?maca=bul-dnevnik-svet_bg-4461-xml-mrss

  П.П.
  В случая на Иран през 1979г. една монархическа диктатура бива сменена от друга - религиозна диктатура!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 27 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#7] от "mimeto71":

  Простете,Мимето71,ама Вие да не би да сте алтер егото на бай Таньо...

  Homo ludens sum
 27. 28 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3217 Весело

  "3000
  Срещу 1 щатски долар днес можете да получите три хиляди ирански риала (или тумана)....."

  Комунетата и ислямските им двойници борят долара, и той по- силен излиза, не пада и не се дава!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 28. 29 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3217 Весело

  [quote#17:"Norman Granz"]Тази страна ще се реформира макар и бавно- цитат на коментар #16 от “power_decided”
  Като Россия или по-бързичко? [/quote]

  Абе, да имаш търпението да изчакаш да дойде кефа на съответният батюшка да реформира положението!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 29. 30 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  "150 000
  Броят на талантливите и образовани иранци, които напускат страната си всяка година в търсене на по-добро бъдеще."

  Тъй, таваришчи и таварашутки, хората ако не могат да променят нещата в своят полза гласуват с краката си!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 30. 31 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  [quote#13:"Rage Against"] тези 150 хиляди, разбира се, са предатели[/quote]
  Предатели и при това "образовани"(според статията).И как става това в една мракобесна теокрация?

 31. 32 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 697 Разстроено

  Ужас! Най-голямата грешка на Запада беше, че не подкрепи до последно Шаха. При него бяха вав всяко отношение по-добре и до днес щяха да са една нормална развита и светска държава. Но тогава пресата и на изток и на запад се скъсваше да громи "подтисническия" му режим, а след това като дойде истинският ад при аятоласите някак замлъкнаха. Това е истински позор. Да не говориме, че в статията не се споменава нищо за християните (арамеи) Иран....

 32. 33 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  [quote#31:"тулса"]Предатели и при това "образовани"(според статията).И как става това в една мракобесна теокрация? [/quote]

  Така става, че една колежка иранка не може да се върне в родината си да види родителите си. Чичо и, Мусави е загубилият от Ахмадинеджат на нагласените избори кандидат президент. Чичо и още е под домашен арест заради събитията през 2009, по думите й в лошо здравословно състояние.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 33. 34 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  Мога да ви кажа, че е талантлив инженер!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 34. 35 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":

  Ако беше наясно какво говориш, социалистчето на майка ти ... Тя и пуйката на село при баба ми се има за голяма работа, ама ...

 35. 36 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 697 Любопитно

  [quote#16:"power_decided"]Ако направим аналогично сравнение със Саудитска Арабия и Катар [/quote]
  Катар не е чак толкова зле, СА е настина ужасно консервативна страна, но те винаги са били така, дори и по-зле от колкото е сега. Докато тук става дума за това, че Иран сравнено с това което е бил 70те години върви като развитие ясно назад. Да не говориме до къде щеше да е стигнал ако беше продължила политиката на модернизация на Шаха.
  И понеже спомена СА аз доста се притеснявам, защото забелязвам че прогресивната преса и общественост на запад е започнала да ги взема на мушка както едно време подхвана Шаха. Понеже и те както и той не били добри съюзници, не изповядвали същите ценности и не можело да се разчита на тях. А това е ужасно защото ако не дай си Боже паднат Шейховета от Залива всеки може да се сети какво би дошло на тяхно място, и това определено не е свобода и демокрация...

 36. 37 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Неутрално
 37. 38 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#18] от "Петър Иванов":

  Иранки има доста и в интернет, има някои сайтове където те имат достъп, особено в пограничните зони с Ирак, Турция и Азербайджан, които си търсят кандидати за женитба, за да се махнат оттам.

 38. 39 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#16] от "power_decided":

  Иран е друго тесто, те не са араби и който ми каже, че народите са еднакви и всичко е от възпитанието, много се лъже. Всъщност, камилотаковачите НИЩО не са построили, всичко кажи речи, което се нарича "ислямска цивилизация", е изградено от перси, сирийци, египтяни и североафриканци. Ислямът само съсипва тези територии и ги превръща в дупка.

 39. 40 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":

  Спри да четеш буламачи и да ядеш храни с консерванти!

 40. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 42 Профил на Национал капиталист
  Национал капиталист
  Рейтинг: 395 Гневно

  [quote#32:"antikommunist"]Ужас! Най-голямата грешка на Запада беше, че не подкрепи до последно Шаха. При него бяха вав всяко отношение по-добре и до днес щяха да са една нормална развита и светска държава. Но тогава пресата и на изток и на запад се скъсваше да громи "подтисническия" му режим, а след това като дойде истинският ад при аятоласите някак замлъкнаха. Това е истински позор. Да не говориме, че в статията не се споменава нищо за християните (арамеи) Иран.... [/quote]


  Запада крадеше петрола на Иран, а населението мизерстваше!

  Дневник е жълта медия!
 42. 43 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1129 Весело

  [quote#41:"Тракийско слънце"]Шубе ли ви е чифутопоклонници от могъщ арийски Иран![/quote]
  Мне. Шубе ни е единствено от тоталното орязване на парите в здравната каса, отиващи за психиатрична помощ, защото последствията от това започват да стават застрашителни.

 43. 44 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#43] от "pterodaktil":

  И за образование - имаш пред себе си жив трак от ирано-кушански произход ...

 44. 45 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#38] от "Снежанко":

  [quote#38:"Снежанко"] които си търсят кандидати за женитба, за да се махнат оттам[/quote]
  Макар че те нямат паспорти и могат да пътуват само с мъжете си, а иранка да се ожени за немюсюлманин е възможно само ако и тя е християнка по рождение. Който смени вярата си според исляма ...

 45. 46 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3217 Весело

  [quote#44:"Снежанко"]ирано-кушански произход[/quote]

  Вероятно кръвен потомък на Орфей от времето на митарствата му с аргонавтите в Иран, явно на някоя иранка и е излезнал късмета и се е пръкнало тракийско слънце!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 46. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Неутрално

  До коментар [#32] от "anticommunist":

  Антикомунисте, не разбрах защо си сложил в кавички подтисническия режим на Пахлави, когато този режим наистина е бил ПОДТИСНИЧЕСКИ, АНТИДЕМОКРАТИЧЕН И АВТОРИТАРЕН! Дори авторите на тази пропагандна статия си признават, че по-време на неговото диктаторско управление е имало хиляди политически затворници!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Неутрално

  До коментар [#35] от "Снежанко":

  Снежинке, какви глупости пак си написал? Какви пуйки, какво село, какви 5 лева? Ако, не си разбрал статията е за Иран, а не за твоята майка и баба живееща на село!?

  П.П.
  Чудя се защо модераторите още не са ти изтрили коментара след като очевидно той не е по темата!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 49 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#45] от "Снежанко":

  Недей го разобличава в лъжи. Ще те обвини, че си платен форумен трол и комунист.

 49. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Неутрално

  До коментар [#37] от "Снежанко":

  От интервюто на този протестански американски сайт се разбира, че броя на иранските християни се увеличава в страната, жалко, че те са станали протестанти, а не православни или католици, но както и да е...

  Иначе, както в статията, която показах аз по-рано, се разбра, че в Иран православните християни свободно изповядват своята Християнска вяра и че те дори имат запазени места в иранския парламент... в Иран има дори и юдеи, които свободно изповядват своята вяра... Всичко това е невъзможно да се случи в приятелската на САЩ гнусна саудитска диктатура.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 50. 51 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Ами със сигурност няма да се реформира по бързата процедура като Афганистан и Ирак. Те откакто се радват на американското въоръжено присъствие не са в хуманитарна катастрофа, абсолютен разцвет е там. Местните са толкова благодарни на американската армия за оказаната им помощ вече над 10 години, че всекиден се взривяват някъде като отнасят и по някой друг солджър. Ама какво значение има за управляващите живота на солжърите им. Ами ако не бяха в армията щяха да са в гетата, да продават наркотички, да крадат и разни подобни дела отговарящи на статуса им на граждани на световното светило САЩ. За постъпване е читаво учлище или колеж не говорим. Кой ти има пари за такива екстри, пук и пустите компании и правителство предпочитат да плащат луди пари на специалисти от чужбина. Месните да правят хамбургери и да разнасят '"демокрация" с пушкалата ги бива само.

 51. 52 Профил на tashko1
  tashko1
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#48] от "Иво":
  Отново се коментират неща, който нямат нищо общо.
  Теб визирам. Идеята на статията е, че когато дойдат крайни ислямисти на власт, нещата като качество на живот, демокрация и т.н. се прецакват. Айде за домашно да прочетеш за Афганистан каква страна е била преди да дойдат ония:Хосейни е роден на 4 март 1965 г. в Кабул, Афганистан. Най-голямото от петте деца в семейството – има трима братя и една сестра. Баща му работи като дипломат в Афганистанското външно министерство, а майка му преподава в голяма девическа гимназия. Семейството живяло в богатия квартал Уазир Акбар Хан в образована, космополитна среда, където жените живеели и работели с равни на мъжете права. През 1970 г., след преназначаване на баща му на работа към Посолството на Афганистан, Хосейни и семейството му се местят в Техеран, Иран. През 1973 г. семейството му се завръща в Кабул, където се ражда по-малкият брат на Хосейни. През 1976 г. бащата на Хосейни получава ново назначение и семейството се премества в Париж, Франция. След кървавия преврат през април 1978, чрез който НДПА – народно демократичната партия на Афганистан - подкрепяни от СССР чрез Политбюро на ЦК на КПСС и инвазията на съветската армия в края на 1979 – началото на 1980, семейството решават да не се връщат в страната си и искат политическо убежище от САЩ. Преместват се в Сан Хосе, Калифорния, САЩ през 1980 г, където се установяват.

  Не чета отговори на коментарите си :)
 52. 53 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#48] от "Иво":

  Ша го изтрият, както и тоя тука, затуй позволи един запис от тренировката на братовчедките ти.

  http://www.youtube.com/watch?v=In5s7r6JQW0

  А ти чети повече, имаш данни. Но недей да четеш Дойчо Велев поне на български. С тия аз и дупницата не бих си изтрил ...

 53. 54 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3887 Весело

  [quote#46:"Realist"]явно на някоя иранка и е излезнал късмета[/quote]Всичко става..Ето и при мен братовчедка на майка ми се е омъжила за престолонаследника Фередун Мирза и единствен син на последния шах на Иран от династията Кажар(управлявала до 1925).Казва се е Магдалина Иванова Гевренова(почива 2002 в Женева)
  http://en.rodovid.org/wk/Person:731035
  Баща и , Иван Гервренов ,е известен инженер преди 1944:
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1505332

 54. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Неутрално

  До коментар [#40] от "Снежанко":

  Въпросния "буламач" е публикуван в една от най-големите и уважавани медии в ЕС - DW, а автора на статията е иранец, който е бил свидетел на революцията и събитията, които я предхождат...

  П.П.
  И благодаря за съвета, но нямаше нужда... винаги избягвам да ям храни с много Е-та. ^_~

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 56 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#50] от "Иво":

  В Иран православни няма. Има арменски и асирийски християнски общности. Ти обаче не каза какво трябва да разбирам като християни, аз реших, че християните са всички.
  Няма разлика между протестанти, католици, православни и дори източни църкви (нехалкедонски), защото те взаимно се признават като християни.
  Откога обаче социалистите разбират от тая тема не помня, явна е обаче материалистическата щампа на Карл Маркс.

 56. 57 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3217 Весело

  До коментар [#54] от "тулса":

  ++++

  ДрОгара е чист ариец, вероятно не се къпе за да не изтърка арийското в себе си. И мирише на спарени партенки!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 57. 58 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иво":

  Уважавана медия, верно, и особено българската й редакция.
  Току що каза, че си православен, а нищо ли не ти прави впечатление в писанията на българската редакция на ДВ?
  У много хора, особено напоследък, възмущението само кипва при четене на материалите им. Дойче веле са по-зле и от ВВС, но само ако има с какво да се проумее това

 58. 59 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 697 Разстроено

  [quote#47:"Иво"]Антикомунисте, не разбрах защо си сложил в кавички подтисническия режим на Пахлави[/quote]
  Въобще не твърдя, че при Шаха е било рай, че не е така го знае всеки който разбира малко от материята. Между другото и самият Шах не е твърдял това. Но в сравнение с това което дойде след него режимът на Мохамад Реза Пахлави си беше наистина либерален. И статията въобще не е пропагандна, напротив, доста непълна е. Сравнението на подтисничеството преди и след революцията е толкова шокиращо, че такива като тебе са ми направо смешни как се опитват да защитават аятоласите. И се пише за борец за свобода и демокрация. При Шаха затваряха противниците на режима и от време на време имаше измъчвания, след революцията директно ги трепеха и то по доста средновековни начини.
  И преди да разправяш глупости за ислямската революция провери коло милиона иранци (най-вече цвета на нацията) емигрираха заради нея...
  Просто равносметката не е просто от трън та на глог, а в пъти дори по-трагчна!

 59. 60 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#55:"Иво"]а автора на статията е иранец, който е бил свидетел на революцията и събитията, които я предхождат... [/quote]
  Те и басиджите са иранци, а да се прави възхвала на такова античовешко правителство от човек, който току що се нарече православен, за мене е скандално (лично мнение)

 60. 61 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Разстроено

  [quote#50:"Иво"]жалко, че те са станали протестанти, а не православни или католици,[/quote]

  Чувате ли това, граждани?

  Аз съм толкова впечатлен, че не знам откъде да го захапя.
  Между другото, да, в Африка - Уганда, Мадагаскар, има православни мисии от гръцки свещеници.

 61. 62 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 697 Разстроено

  [quote#50:"Иво"]че в Иран православните християни свободно изповядват своята Християнска вяра[/quote]
  Защо не питаш колко свободно изповядват вярата си някои от стотиците хиляди ирански християни арамеи емигрирали след революцията. Само внимавай да не вземът въпроса малко емоционално. Защото аз познавам такива и това което разказват няма нищо общо с твоите митове.
  Ето това е съдбата на християните там...

  http://www.welt.de/debatte/kolumnen/Iran-aktuell/article8386042/So-werden-Christen-im-Iran-verfolgt.html

  http://charismatismus.wordpress.com/2014/01/15/iran-christen-uber-weihnachten-und-neujahr-verhaftet-hausgemeinden-verfolgt/

 62. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Неутрално

  До коментар [#56] от "Снежанко":

  Очевидно имаш липсващи познания и по-религиозните теми.
  Първо, арменската църква е една от многото православни цъекви! Второ има огромни разлики между православните християни от една страна и многобройните протестански секти от друга. Докато с католиците ние православните имаме много повече общи неща...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Неутрално

  До коментар [#59] от "anticommunist":

  Извинявай, но били ми посочил къде точно съм защитил режима на аятоласите??? Техния режим също е антидемократичен и често не спазва човвшките права на своитв граждани... разбира се в сравнение с приятелския и съюзнически на американците саудитски режим ирански е много повече демократичен и либерален. Това което аз се опитах да обясня е, че предишния монархически режим също е бил дълбоко репресивен и авторитарен подобно на днешния режим...! И всеки който защитава Пахлави и неговия авторитарен и тираничен режим наистина няма правото да смята себе си за демократ и защитник на човешките права.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Неутрално

  До коментар [#60] от "Снежанко":

  Снежинке, защо лъжеш и манипулираш? Къде точно и по какъв начин съм "възхвалявал" религиозния режим в Иран???

  П.П. И защо се учудваш, че съм православен християнин? Това, че имам леви политически убеждения по никакъв начин не противоречи на християнската ми вяра. Европейската демократична левица отрича комунизма и тоталитаризма и защитава свободата на вероизповеданията... милиони европейци с леви убеждени са също и християни, от Португалия (католици) до България и Румъния (православни). Един съвет от мен научи се да правиш разлика между тоталитарния и атеистичен комунизъм и демократичния европейски социализъм! Разликата между тях е огромна!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 66 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  [quote#64:"Иво"]разбира се в сравнение с приятелския и съюзнически на американците саудитски режим[/quote]

  За около 100-тен път - проблемът е ,че:

  Статията не е за СА.
  СА винаги е била зле , като всички араби.Иран за разлика от тях беше съвсем различен по времето на Пахлави. Това е проблемът. СА Си беше кочина и си остана кочина. Иран беше източната перла и стана страна , в която се убива с камъни

  15.02.1989 - 07.02.2018
 66. 67 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Можеше и по- зле, поне разказаха играта на комунистите след революцията... браво на аятолаха!

 67. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Неутрално

  До коментар [#62] от "anticommunist":

  Щом лично познаваш ирански християни арамеи съм готов да ти повярвам... От това което аз съм чел знам, че поне арменските християни в Иран имат що годе нормален живот, те свободно могат да изповядват вярата си, имат действащи храмове, имат право да си купуват и използват алкохол (вино), имат запазено място във всеки ирански парламент (това последното не е мит, а реален факт) и т.н... Иран не е най-добрия пример за религиозна свобода, но пак е по-добре от съседните мюсюлмански държави.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 69 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Имам познати Иранци - много са близки по манталитет до нас. От това което ми разказват (лоето знаят от роднини в Иран) - точно като България по времето на Соца. Хората не вярват на ислямските простотии точно както и ние не вярвахме на Соца. В къщи всички гледат Американска телевизия и слушат модерна музика. Тези които са в държавния апарат са там за лични облаги - точно както нашите комунисти които след падането на Тошо станаха моментално най-големите капиталисти. Просто подлеци и мържеливци които живеят на гърба на системата. Да ви звучи познато?
  Изглежда всички репресивни режими работят по една и съща формула.

  California Über Alles
 69. 70 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#66] от "Karelson (Не съм платен ,мразя ви безплатно)":

  Самата перла е била. В момента Иран въпреки всичко е страна с развиваща се индустрия. В Иран вече се произвеждат по над 1 500 000 автомобила на година - което с равностойно на произведените във Великобритания ако за последната включим и чуждестранните фирми, които сглобяват за местния пазар. Иран произвежда самолети, танкери, аудио-визуална техника, инструменти и машини, минно оборудване, химикали, лекарства, торове, препарати половината страни от ЕС нямат подобна промишленост. Тази страна е една от най-напреднали в техническо и технологично отношение ако не и на първо място сред мюсюлманските страни. Всичко това е постигнато след смяната на режима, а дали е щяло да бъде така или по-добре при запазване на предишната власт можем само да гадаем. Факт, е че преди революцията не са полагани особени грижи за развитие на местните производства. Олигархо-аристокрацията изнася природни богатства и трупа пари в сметки в чужбина. Нещо като при нас.

 70. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Неутрално

  До коментар [#66] от "Karelson":

  Приемам забележката ти, темата наистина не е СА... Темата е иранската революция през 1978-1979 г. Пак ще се опитам да насоча вниманието на останалите форумци за причините, които доведоха до тази революция? Защо мнозинството иранци от това време - либерали, социалисти, комунисти, националисти и ислямисти заедно са свалили шаха от власт? Дали тоза омраза към него не е била свързана с репресиите и насилието спрямо всеки инакомислещ и опозиция? Дали не е свързана с цензурата на медиите от страна на шаха? Дали не е свързана с корупцията и бедността в страната? И още с авторитарния му и абсолютно АНТИдемократичен начин на управление? Или, че неговия режим е бил абсолютно подчинен, зависим и васален спрямо САЩ? Аз мисля, че всичко това има връзка с бунта на иранците срещу Пахлави и неговия режим. Съжалявам само, че след като този корумпиран диктатор е бил свален от власт начело на страната идват консервативните ирански ислямисти, а не умерените и светски настроени ирански социалисти и либерали. :-/

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 72 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Това, че в Сирия иранците играят някаква възпираща роля срещу ислямизацията откъм сунитската й версия (също толкова брутална) не променя дивашкия характер на сегашната власт в Иран.

  http://www.youtube.com/watch?v=EHEynnldZDE
  http://www.youtube.com/watch?v=6UA6cFVIAQs
  http://www.youtube.com/watch?v=e2kFzGyKgpA

  http://www.foxnews.com/world/2013/03/22/nursing-mothers-imprisoned-un-report-details-iranian-persecution-non-muslims/

 72. 73 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 697 Разстроено

  До коментар [#68] от "Иво":

  Това което го описваш е про форма вярно, но фактически хората биват ежадневно шиканирани и правени на нищо от админисрацията и службите. Това винаги е било известен проблем,но след ислямската революция става доста по-зле. Освен това преминаването от светската към ислямската правна система е огромен проблем за християните там, въпреки правните изключения за тях. Така например за християнско мисиониране можеш да получиш и смъртна присъда. А какво е мисиониране решават длъжностните лица, и понякога обикновен разговор на религиозна или приблжена тема може да се окаже изведнъж "мисиониране". Да не говориме какво става ако някой реши да премине от ислям към християнството. Това вероятно го знаеш...

 73. 74 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#65] от "Иво":

  Аха
  Добре, ще се постарая.
  Ама несторианците, арменците и протестантите много ги мразиш нещо, поради что ? Не е ли по-важно в случая с иранците, че са повярвали и са готови да платят с живота си? Ама лошо, че не били православни. Няма православни и кривославни, щото Христос не се е разделил. А понеже днес достатъчно обидни имена ти налепих, сега трябва и да ти се извиня за тях. Обаче наистина препоръчвам на всички - да не четат само официози, защото там се манипулира брутално.
  Имаше един филм, в който един много умен герой четеше само жълта преса, за да прочете истината каквато е, нефризирана. Нещо такова ми е мисълта - ако не наистина жълта преса, то по-неформална. Дойче веле са ужасни, и статиите им са кошмарни, не мога да прочета статия дори за Германия без да се ядосам за отвратителната и никому не нужна политкоректност, смесване на факти, премълчаване на факти, опити за манипулация на българското обществено мнение, неуважение към България, към историята, към каквото се сетиш ...

 74. 75 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 697 Неутрално

  [quote#71:"Иво"]Или, че неговия режим е бил абсолютно подчинен, зависим и васален спрямо САЩ?[/quote]
  Това не е баш така. И това май се оказа и голямата грешка на Шаха, че хем беше със Запада в рамките на студената война, хем се опитваше да играе малко двулична и самостоятелна игра и дори действа доста агресивно, дори с изнудване към Запада покрай петролните кризи 70те години. И заради това никой на Запад после не си и помръдна пръста да му помага когато стана напечено. Пуснаха го с удоволствие като горещ картоф. Дори напротив, Хомейни и неговите хора си бяха отгледани във Франция и с тяхна помощ той се върна в Иран. На срещата на Г7 тогава всички се отдръпват еднозначно от Пахлави и дават тласък на революцията. Както се разбира по-късно това става защото администрацията на Картър е била сигурна, че при една революция властта ще бъде поета от армията, а офицерите и генералите на Иран били образовани в САЩ и щели да са по-добри съюзници от Шаха. Е, всички знаем какво стана после.
  Затова и аз много се притеснявам когато прогресивното човечество вземе да громи монархиите от Арабския Полуостров. Не че СА сега е цвете, но ако падат шейховете там надявам се не си въобразяваш, че ще настане една либерална или социална демокрация. Или по скоро ще се настанят аверите на Осама и пак ще режат крайници и убиват с камани жени, но освен това ще унищожават Израел, финансират Ал Каида и громят Запада?

 75. 76 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#16] от "power_decided":

  [quote#16:"power_decided"]Едва ли има друга ислямска страна, в която сред получаващите висше образование жените да преобладават над мъжете.[/quote]

  В много ислямски държави днес жените-студенти са повече от мъжете (както е и в Европа и Америките). В Саудитска Арабия например жените са 60% от общия брой. Друг въпрос е, че над 90% от тях получават дипломи по педагогика или ислямска културология, докато дисциплини като право, инженерство или архитектура са традиционно резервирани за мъжете.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 76. 77 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":


  Че качествената храна беше по-качествена от това, което трябва да се яде днес, не може да има спор изобщо. Това,че хората не се страхуваха от крадци и всякакъв вид битова престъпност, е абсолютно вярно. Че територията имаше много по-приличен вид, също е вярно. Че държавата все пак беше държава - а не прогнило корито, каквато е сега, също е вярно. Проблемите бяха само два - това,че нямаше свобода на информацията (и свободен избор на идеи) и свобода на пътуването. Разбира се, и това, че нямаше свобода на икономическата инициатива (т.е. пазарна икономика). Но свободата на икономическата иниициатива -каквато има сега, не е за да създаваш фалшиви салами и фалшиво мляко. А нима сега не държат хората в принудителна бедност, ограбвайки национални ресурси? Бедността също е липса на свобода. А това,че Волен Сидеров и Росен Петров могат свободно да изразяват идеите си, малко ни топли. Така че не сме намерили златната среда все още и сравняването на двата варианта не е в полза на нито един от тях.

 77. 78 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  [quote#77:"waterfall"]Че качествената храна беше по-качествена от това, което трябва да се яде днес, не може да има спор изобщо. [/quote]

  Тия ги разправяй на човек, дето не е ходил на "бригада" в консервен комбинат, другарю.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 79 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1228 Весело

  До коментар [#78] от "Norman Granz":

  Чудесните български домати не са били виновни за мърлявата работа на бригадирите.

 79. 80 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  [quote#74:"Снежанко"]Ама несторианците, арменците и протестантите много ги мразиш нещо, поради что ? [/quote]

  Объркал си се нещо... арменците много ги уважавам даже, защото са близки до нас българските православни християни. Относно несторианците и протестантите, не ги мразя, но определено не ги уважавам и въобще НЕ ги харесвам поради много причини! Несторианците защото са секта, която разпространява лъжеучения за нашият спасител Исус Христос, поради тази причина нестрорианците са изключени от православната вяра още през 5 век. Протестантите не ги харесвам, защото голяма част от сектите там развращават нашата вяра... има протестански секти, които не приемат Символа на вярата, не приемат 7-те тайнства, а това е основата на Християнската религия! Има протестански секти, които одобряват хомосексуалисти, други приемат вече жени за свещеници... а, преди няколко години разбрах, че в САЩ вече има и "християнска" протестанска църква, която се управлява от две жени лесбийки! Извинявай.... няма как да изпитвам добри чувства към подобни псевдохристияни!

  [quote#74:"Снежанко"]А понеже днес достатъчно обидни имена ти налепих, сега трябва и да ти се извиня за тях. [/quote]

  Чест ти права, че се извиняваш... малко хора тук биха го направили, прощавам ти и надявам се в бъдеще да не се обиждаме дори и да имаме различни мнения по-дадена тема...

  [quote#74:"Снежанко"]Дойче веле са ужасни, и статиите им са кошмарни, не мога да прочета статия дори за Германия без да се ядосам за отвратителната и никому не нужна политкоректност, смесване на факти, премълчаване на факти, опити за манипулация на българското обществено мнение, неуважение към България, към историята, към каквото се сетиш ... [/quote]

  Виж сега, статиите на ДВ за България и аз не ги харесвам много, но статиите им свързани със световните новини, поне според моето мнение са добри и коректно написани.... разбира се понякога има и глупости, но аз повечето им статии за света са добри...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 81 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  [quote#75:"antikommunist"]Затова и аз много се притеснявам когато прогресивното човечество вземе да громи монархиите от Арабския Полуостров. Не че СА сега е цвете, но ако падат шейховете там надявам се не си въобразяваш, че ще настане една либерална или социална демокрация. Или по скоро ще се настанят аверите на Осама и пак ще режат крайници и убиват с камани жени, но освен това ще унищожават Израел, финансират Ал Каида и громят Запада? [/quote]

  Аз пък мисля, по-различен от теб начин... според мен добра диктатура НЯМА! Това, че видиш ли, ако сегашните саудитски сатрапи паднат от власт е щяло да ги наследят по-големи мръсници за мен не е аргумент в защита на сегашните монархически диктатури в Персийския залив! Държавите от типа на СА и в момента подронват сигурността и стабилността в Близкия изток, а и не само там! Саудитските боклуци разпространяват своята отвратителна и агресивна версия на Исляма - Уахабизма в целия свят! Виж в какво се е превърнал Пакистан.... в тази държава радикалния ислямизъм беше създаден от СА!!! Виж, какво правят сунитските ислямисти в Ирак и Сирия (често те са финансирани от богаташи в СА, Катар, Бахрейн и Кувейт)! Това зло, което управлява по-тези земи, трябва да бъде унищожено! Но, за съжаление не виждам как ще стане след като САЩ пазят гърба на СА и защитават техните интереси и цели! Между другото в самата СА и в момента всеки, който се обяви за някаква демократизация на политическата система бива обявен за враг на държава и бива изпратен в затвора, където често и си умира! В саудитските затвори е пълно с саудитски либерално и светски настроени блогъри и опозиционери, които са тикнати там от "просветеното" саудитско кралско семейство и режим! В Бахрейн вече няколко години има големи бунтове на местното население срещу репресивния. престъпен и корумпиран монархически режим... хората желаят страната им да стане по-демократична и свободна, а бахрейнските служби за сигурност, подкрепяни от СА бият, изтезават или директно убиват десетки протестиращи! Цивилизования свят, не бива да си затваря очите за тези престъпления извършвани от сунитските монархии от региона!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 82 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  [quote#79:"waterfall"]Чудесните български домати не са били виновни за мърлявата работа на бригадирите.[/quote]

  Виновна е системата, защото на студенти по право не им е работата да берат домати.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 82. 83 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#82] от "Norman Granz":

  Освен студенти - преподаватели, лекари, дори хирурзи... Имах познат хирург - две седмици след бригада не смее да влезе в операционна заради нараняванията по ръцете си.

 83. 84 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3887 Любопитно

  [quote#78:"Norman Granz"]Тия ги разправяй на човек, дето не е ходил на "бригада" в консервен комбинат[/quote]Май и ти си водил борба с руско съветските окупатори, като един друг съфорумец, "оросявайки" консервите с домати за износ с ..флуидите си.

 84. 85 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#80] от "Иво":

  Разделенията водят до процъфтяване на култове, като исляма

 85. 86 Профил на bedniaka
  bedniaka
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аха ,ясно!
  Пак вечната тема???
  Било ли е по-добре през соца. и има ли той почва у нас!
  Завалийки!!!

  Светът е достатъчно голям за да удовлетвори нуждите на всеки човек,но твърде малък за да удовлетвори човешката алчност! - Махатма Ганди
 86. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  [quote#85:"Снежанко"]Разделенията водят до процъфтяване на култове, като исляма [/quote]

  Разделенията водят до появата на всевъзможни секти и течения в Християнството. Често тези секти се отдалечават твърде много от основите и постулатите на светата Православна църква. Първо това е станало с Католическата църква, но тя поне е единна... въпреки, че е имало в миналото схизма между православните и католиците днес се наблюдава процес на сближаване на двете църкви. Лично аз приветствам това, защото смятам, че почти няма големи разлики между нас православните и католиците... смятам, че християните трябва да бъдем единни, когато обаче, стъпим на някаква здрава основа... в случая това може да бъде Символа на Вярата и седемте тайнства, които се признават и от католици и от православни. При протестантите обаче е друга история... след раждането на Протестанството в Германия, това ново течение се разпада на много различни секти...! Някой от тях си тълкуват Светото Писание, както на тях им е изгодно, често по един абсолютно погрешен начин. Знаеш ли, например за калвинистите? Те са били доста агресивни, към всеки различен от тях. Тези псевдохристияните калвинисти са опожарявали църкви и манастири в миналото. Те са унищожавали икони и статуи на Исус, света Богородица и различни светци.... Историята е много дълга, безспорен факт е, че православните и католиците от една страна доста се различаваме от протестантите.... и честно казано, не вярвам някой ден ние да се обединим с тези сектанти или поне докато те не се върнат в лоното на истинското и автентично католическо и православно Християнство!

  П.П.
  Разделения има и в другите основни религии, в Исляма и Будизма, подобно в Християнството съществуват десетки различни секти, които понякога са агресивни една спрямо друга....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 88 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#77:"waterfall"]Че качествената храна беше по-качествена от това, което трябва да се яде днес, не може да има спор изобщо.[/quote]

  Не само, че има спор, но се учудвам как е възможно възрастен индивид да разпространява такива откровени и абсурдни лъжи.

  Едно от нещата с които социализма остава известен е тоталната липса на качество - това е негова присъща черта, следствие от неговия икономически "механизъм".
  Качеството на стоките от онова време беше ужасно ниско и това важи не само за храните, но и за облеклото, обувките, битовата техника доколкото въобще се произвеждаше такава, автомобилите и т. н., и т. н. Дори военната продукция на която соца толкова разчиташе се оказа с ниско качество.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 88. 89 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#88] от "Ian Smith":

  Кореком!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 89. 90 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  [quote#89:"WOI"]Кореком! [/quote]

  Какво имаше в Кореком, два- три чифта турски дънки, два калкулатора Касио, един два касетофона, няколко стека цигари. Същата мърляшка работа като останалите магазини. Кореком, безмитните магазини, показният магазин, обикновените магазини, централни хали, .... каквото изберете от времето на соц- а не може да се сравнява с асортимента и качеството на магазините сега. В магазините сега всичко се купува с лефчета, не с бонове, долари или каквото и да е друго твърдо само за избраници.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 90. 91 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  До коментар [#82] от "Norman Granz":


  Да - сега ходят да берат ягоди в Англия или на бригади в САЩ. Та ако им се плаща добре и тук ще ходят на бригада. А ако на всички се плаща добре - всички ще работят качествено. Бедността - преди и сега, си е актуална и това е една от причините за лошо качество.

 91. 92 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  [quote#88:"Ian Smith"]Не само, че има спор, но се учудвам как е възможно възрастен индивид да разпространява такива откровени и абсурдни лъжи. [/quote]

  Според мен това се прави, за да се подклажда заблудата, че социализмът всъщност "не е чак толкова лош строй".

  Което е вярно - социализмът не е толкова лош, той е МНОГО по-лош.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 92. 93 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  [quote#91:"waterfall"]Да - сега ходят да берат ягоди в Англия или на бригади в САЩ. [/quote]

  А, тъй ли? И задължително ли ходят?

  Щото по мое време бригадите бяха ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ и БЕЗПЛАТНИ.

  С други думи - робски детски труд.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 93. 94 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3478 Неутрално

  [quote#83:"Знам и Мога"]Имах познат хирург - две седмици след бригада не смее да влезе в операционна заради нараняванията по ръцете си.[/quote]

  Като "бригадир" е наскубал за два лева моркови, а като хирург не е помогнал двайсетина души минимум.

  По-добра илюстрация за яловостта на социализма трудно може да се измисли.

  Но целта не е била хирургът да помогне на "народното стопанство" - целта е била да му се покаже, че е роб, че е никой, че една седмица в годината може някакъв въшлив текезесар да го командари и да му се качва на главата.

  Хирург-шмирург - всички сте равни пред шаячената правда.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 94. 95 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1170 Весело

  До коментар [#90] от "Realist":

  Моля ви се, да не помислите, че изпитвам някаква носталгия по "учрежденията за търговия с несоциалистичека валута"?

  А Булгаков е описал по много забавен начин в "Майсторът и Маргарита" аналогичните учреждения в СССР.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 95. 96 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 876 Весело

  Не я мислете Персия, страна на 4000 години....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 96. 97 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 876 Весело

  До коментар [#90] от "Realist":

  Е в магазините има, ама хората нямат парета, само това е проблемът.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK