Десетки руски писатели се обявиха в защита на свободата на словото

Десетки руски писатели се обявиха в защита на свободата на словото


Десетки руски писатели се подписаха в открито писмо по инициатива на местното поделение на международния ПЕН-клуб, с което се обявиха против ограничаването свободата в страната.


Над 40 автори, сред които Андрей Битов, президент на Руския ПЕН-център, Алексей Симонов и Людмила Улицкая - вицепрезиденти на центъра, протестират и срещу начина, по който се задушава правото за разпространяване и получаване на информация.


Другите по-известни имена в писмото са Борис Акунин, Виктор Ерофеев, Олег Хлебников, Лариса Миллер.
То е предизвикано от разправията в Русия около текст на популярния сатирик и публицист Виктор Шендерович, направил паралел между олимпиадите в Сочи през 2014г. и в Берлин през 1936г.


Ето текста на обръщението:


"Напоследък в страната все по-отчетливо се проявява изключително опасна тенденция на ограничаване конституционните права на гражданите и на първо място ограничаване свободата на словото и правото на разпространяване и получаване на информация. 


Ето събитията само от последните няколко седмици. Фактически е прекратено излъчването на телевизионния канал "Дождь", известен със своята независима позиция и нерядко разминаващ се в оценките на събитията в държавните канали. Не спира, напротив, увеличава се натискът над радио "Ехото на Москва" и "Новая газета" и, накрая, разгърната е безпрецедентна, поне за постсъветския период, кампания срещу нашия колега, членът на Руския ПЕН-център, известният сатирик и публицист Виктор Шендерович. Отвратително и дълбоко безнравствено е - дори на някого да се струват спорни авторските му оценки - той да бъде заливан с мръсотия по държавната телевизия, както се случи в програмата "Вести" от 11 февруари, съпроводено с демагогски коментари на водещия и излъчване на кадри със скрита камера, заснети по време на планирана провокация.


Според най-новото проучване на организацията "Репортери без граници" по рейтинг за свобода на медиите нашата страна е на 148-о място. Разбира се при такива показатели и дума не може да става за някакво подобряване престижа на Русия пред международната общественост. Очевидно, че само със спортни постижения не става.


Не може да не разбирате, че задушаването на каквито и да било конституционни права и особено на свободата на словото помага и все повече ще помага за съживяването на най-мрачните обществени инстинкти, което, на свой ред, задължително ще доведе към непредсказуеми и навярно гибелни за страната последици. Да не говорим за това, че развиване на събитията в тази посока поставя Русия извън глобалния цивилизационен процес.


Имаме правото да разчитаме държавата със съответните си институции, включително висшите органи на властта, да не бяга поне този път от своите преки отговорности и да застане в защита на конституционните права и свободи, включително и на свободата на средствата за масова информация, използвайки всички налични правови механизми."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK