Депутат предлага в Румъния човешки права за делфините

В Констанца е делфинариумът с единствените два делфина, отглеждани в изкуствена среда.

© Reuters

В Констанца е делфинариумът с единствените два делфина, отглеждани в изкуствена среда.В Сената на Румъния в следващите седмици ще бъде обсъждан проект на закон, според който хората и делфините ще бъдат признати за равни пред закона, съобщи "Ройтерс".


Текстът, инициатор на който е 39-годишният политик и активист Ремус Чернея, предвижда на убийците на делфини да се налагат същите наказания като на отнелите човешки живот. Освен това ще бъде забранено използването на делфини в увеселителни програми.


Идеята е този морски бозайник да бъде признат за "личност, която не е човек" заради силно развития си интелект, личностни характеристики и поведение. Целта у да се помогне за защитата на черноморските делфини, обяснява Чернея. 
"Ройтерс" допълва, че няма да му е лесно да привлече внимание и да постигне успех, особено в година, когато румънците два пъти ще участвта на избори - веднъж през май за Европейски парламент, а по-късно - за президент. На защитниците н аживотните ще им се наложи да се вместят сред такива проблеми като корупцията, повишаването на жизнения стандарт и подобряването на работата на администрацията във втората по бедност държава в ЕС.


Делфините бяха купени през 2010г. от Китай.

© Reuters

Делфините бяха купени през 2010г. от Китай.


"В момента по-скоро нямам подкрепа", признава Чернея в черноморския град Констанца. "С този закон може да се направи огромна крачка, казано във философски план, за разбирането и приемането, че има същества, които са много сходни на нас".


Чернея се отдели миналата година от Зелената партия и днес е независим депутат от района на Констанца. Тук рибарите често разказват, че откриват - понякога десетки - мъртви делфини, оплели се в мрежите. 


Чернея нарича делфинариума затвор, с което категорично не е съгласен директорът Николае Пападопол. Според директора в страната има достатъчно добри закони за защита на животните, а румънците се гордеят с делфинариума си.


Депутат предлага в Румъния човешки права за делфините

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1125 Весело

  Чернея явно е зоофил и му се иска да опъне някой делфин, но се притеснява, че ще го погнат природозащитниците.
  А след като делфините се признаят за равни на хората, остава само една малко стъпка - да се харесат с някой делфинка.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2171 Весело

  До обяд,две много впечетляващи новини,че актрисата Елън Пейдж е гей и сега това "личност, която не е човек",като за събота е добре.

 3. 3 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Възхищавам се на хората, които са загрижени за правата на животните - но не мога да не отбележа, че понякога се подхожда малко инфантилно към въпроса.
  Защитаваме делфините, защото са симпатични и им се носи славата на интелигентни, грижим се за пандите, защото са пухкави и милички. Колкото по-сладко е едно животно, толкова повече следим за спазването на правата му.
  А с по-обикновените животни какво правим?

 4. 4 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално
 5. 5 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#3] от "persifedron1":

  Препоръчвам ти да почетеш по въпроса повече,преди да правиш такива изказвания.Човешката арогантност,че сме най-великите същества е пословична.Всъщност делфините имат мозък,много близък до човешкия,общуват помежду си и проявяват изумителна интелигентност при тестовете.Те са личности с разум.

 6. 6 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 374 Весело

  [quote#3:"persifedron1"]А с по-обикновените животни какво правим?[/quote]

  Ядем ги
  А за делфините румънеца може и да е прав.

 7. 7 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Свинята е по-интелигентна от кучето. Със сигурност много делфини са по-стойностни личности от много човеци. Идеята на румънеца не е лоша, но не виждам как биха се прилагали наказателните мерки при смърт на делфин, оплетен в мрежи. "Убийство по непредпазливост" или нещастен случай? Също има значение дали други държави имат аналогични закони - ако не е така, е безсмислено да се търсят такива законови промени.
  Но няма спор, че за жестокост към животни и нараняване/убийство на делфини в частност трябват сурови мерки.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 8. 8 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 649 Любопитно

  А правото да сключват гей бракове ще им се признае ли, че в ограничени и затворени пространства ... нали разбирате .

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 9. 9 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#5:"fener"]Всъщност делфините имат мозък,много близък до човешкия,общуват помежду си и проявяват изумителна интелигентност при тестовете.[/quote]

  Опасявам се, че постът ми е останал неразбран.
  Това, че делфините проявяват "изумителна интелигентност" на нашите тестове, означава ли, че са по-ценни от животните, които възприемаме за по-глупави?
  Това ли следва да е приоритетът - да пазим най-вече животните, които намираме за разумни? За разлика от кокошките, например.
  Просто се питам за разни неща, не натрапвам никакво мнение, още по-малко съм арогантен.

 10. 10 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "persifedron1":

  На острова е модерно да се осиновяват опърпани и изоставени помияри, както и в други страни!

 11. 12 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#9] от "persifedron1":

  Личност,означава разумно,мислещо същество.Делфинът е животно,колкото сме и ние по тази логика.Той не е обикновена риба или бозайник,което живее по инстинкт.Много са случаите на давещи се хора спасени от делфини.Това обикновено животно не би го направило.

 12. 13 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#7] от "doneva_a":

  В САЩ има Зоополиция,която се грижи за животните и следи да не се проявява насилие срещу тях.Това е непонятно за България,
  където дори няма нормална грижа за хората.

 13. 14 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Акула, нападнала делфин, трябва ли да се третира като акула-човекоубиец? Възрастните делфини имат ли право на пенсия и място в старчески дом? Ако два делфина се млатят (мъжки в съперничество за женска, примерно), трябва ли да идат на съд за непристойно поведение/лека телесна повреда?


  Аман от идиотщини!

 14. 15 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#12:"fener"]Личност,означава разумно,мислещо същество.Делфинът е животно,колкото сме и ние по тази логика.Той не е обикновена риба или бозайник,което живее по инстинкт.[/quote]

  Всяко същество е мислещо. "Обикновените" бозайници и риби също мислят - как да стигнат до храна, как да избегнат хищници.
  Понятието "разумен" е доста противоречиво. Ние възприемаме за най-разумни тези същества, които мислят по сходен на човека начин и постигат високи оценки на тестове, създадени от човека. Говорейки за "разумни същества", вие давате пример за антропоцентрично мислене - с което си противоречите, защото преди малко казахте, че "човешката арогантност,че сме най-великите същества е пословична."

 15. 16 Профил на castle81
  castle81
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Че те са много по-интелигентни от доста човеци, така че защо не?

 16. 17 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#15] от "persifedron1":

  Все пак почетете по въпроса и ще си промените мнението. Има много убийства на делфини и това иска депутатът да защити.
  Тъй,като доста съм чела по темата на мен да ми поднесат делфинско месо е равнозначно на човешко.По време на военните учения в Черно море също се избиват много делфини, рибарите и те ги мразят,защото им ядяли рибата.

 17. 18 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 636 Неутрално

  А как ще се събират санкциите от делфините за убитата риба по време на забраната и уловът над определено количество? На кой адрес ще се връчват наказателните постановления, в каква валута ще се работи, ако нарушението е станало в извънтериториални води, ще се плащат ли надбавки на съдиите по изпълнението за тежки условия на труд под водата?

  В случай на убийство на делфин от други делфини на какъв език ще са разпитите и как ще се запознават обвиняемите със съдържанието на протоколите?

  Малко е несериозна тази работа!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 18. 19 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 606 Неутрално


  [quote#9:"persifedron1"] "изумителна интелигентност" на нашите тестове, означава ли, че са по-ценни от животните, които възприемаме за по-глупави? [/quote]

  [quote#7:"doneva_a"]Идеята на румънеца не е лоша, но не виждам как биха се прилагали наказателните мерки при смърт на делфин, оплетен в мрежи. "Убийство по непредпазливост" или нещастен случай? Съ[/quote]

  [quote#18:"др. Иванов"]А как ще се събират санкциите от делфините за убитата риба по време на забраната и уловът над определено количество?[/quote]


  Вие верно сте безмозъчни... дори и обикновена скумрия в консерва има повече интелект.

  If you are going through hell... Keep going!
 19. 20 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#17:"fener"]. Има много убийства на делфини и това иска депутатът да защити. [/quote]

  Тук няма спор, никой не иска да има убийства на делфини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK