Преди 25 години Червената армия напусна Афганистан

Изтеглянето започва на 15 май 1988г. и приключва на 15 февруари следващата година.

© Associated Press

Изтеглянето започва на 15 май 1988г. и приключва на 15 февруари следващата година.В деня, когато се навършиха 25 години от изтеглянето на армията на бившия СССР от Афганистан, талибаните призоваха афганистанците да изгонят американците, както са го сторили муджахидините с руснаците.


В страната днес това е национален празник, а в Русия продължава да се спори дали мисията в Афганистан е повод за гордост или е безславна страница във военната история. Множество руски организации провеждат специални кампании в помощ на "афганците" - бойците, които продължават да се нуждаят от медицинска и обществена подкрепа десетилетия след завръщането у дома.


"Искаме да напомним на американците, че не приемаме нашественици с техните сладникави и красиви лозунги от миналото. Ние ги премахваме от световната карта. Ако е рекъл Аллах, вашата съдба ще бъде същата", се казва в специалното талибанско изявление. С него се прави опит да се сравнят постепенното намаляване на военното присъствие на съюзническите войски, предвождани от НАТО, и изпълнението на Женевските споразумения за оттеглянето на съветската армия.
На 15 февруари 1989г. последният конвой на Червената армия напусна страната, преминавайки по граничен мост между Северен Афганистан и тогавашния СССР под командването на ген. Борис Громов. Отделни части, осигуряващи сигурността, приключват изтеглянето няколко дни по-късно.Днес също не е сигурно дали Афганистан няма да затъне в гражданска война и талибаните да се върнат на власт в Кабул. Не е известно още дали няма в страната да остане намален по численост чуждестранен корпус.


Почти 10-годишното съветско военно присъствие в Афганистан продължава да повдига много въпроси в днешна Русия, най-малкото защото не са дадени отговори за начина, по който е взето решението за нахлуването през декември 1979г.


Журналистът Евгений Кисельов, който две години е бил военен преводач в Кабул още от средата на 1979г., т.е. преди навлизането на армейските части, припомни, че на 24 декември 1989г. парламентът на СССР е определил решението за навлизането в Афганистан като "заслужаващо политическо и морално осъждане".


"Много съм виждал и чул, общувал съм с мнозина участници в онези съдбоносни събития, имах достъп до много информация, въпреки младостта и ниския си чин, виждал съм с очите си как вкарахме войските, как сменяхме управници и въобще как се държахме в Афганистан", пише той в блога си.


Кисельов предупреждава, че сегашните управници от партията "Единна Русия" - достатъчно далеч от кървавия и болезнен спомен за непопулярната сред руснаците война с десетки хиляди убити и ранени, се опитват да преразгледат историята и да я представят героично на подрастващите в нови учебници по "правилен начин".


"Мина достатъчно време, за да погледнем без гняв и пристрастие на събитията от 1979г.", призовава Кисельов. Той припомня въпроса на починалият през декември 1989г. правозащитник акад. Андрей Сахаров не трябва ли да се говори и за престъпленията, извършени от съветската армия в Афганистан.


Преди 25 години Червената армия напусна Афганистан

© Reuters


"Както и да се отговори на други въпроси. Кой, как и защо е взел съдбоносното решение, последиците от което плащаме толкова години? (Решението от 12 декември 1979г. е взето на закрито заседание на на Политбюро на ЦК КПСС и е оформено в секретно постановление на ЦК КПСС - бел.ред.) Какви документи са лежали на бюрото на Брежнев, Андропов, Устинов, Громико - на хората, които в тесен кръг са взимали това решение? Кой е написал тези документи?


Вярно ли е, че, че някои членове на висшето ръководство са били против вкарването на войски, включително Косигин, началникът на Генщаба маршал Огарков, влиятелният секретар на ЦК на партията Пономарьов, отговарял за международните отношения?


Съветската армия започва да дава жертви още в първите седмици след навлизането в Афганистан.

© Associated Press

Съветската армия започва да дава жертви още в първите седмици след навлизането в Афганистан.


Наистина ли многобройни специалисти по външна политика, авторитетни познавачи на Изтока в поверителни доклади до ръководството на страната са предупреждавали за възможни съдбоносни последици за СССР?.


Доколко е вярно, че докладите за случващото се в Афганистан, идващи по различни канали - ЦК на КПСС, външно министерство, КГБ, военното разузнаване и т.н. - често толкова са си противоречали, че само са влошавали още повече ситуацията?


Вярно ли е, че тези ведомства са пробутвали различни афганистански политици, докато са се борели отчаяно помежду си, и в резултат победителят КГБ, е организирал вкарването на армията, защото само така е можел да закрепи в Кабул докараният от чужбина свой фаворит Бабрак Кармал (тогава бивш посланик в Прага, напуснал поста и получил политическо убежище в Чехословакия - бел.ред.)?


Нахлуването в Афганистан води до бойкота на лятната олимпиада в Москва през 1980г.

© Associated Press

Нахлуването в Афганистан води до бойкота на лятната олимпиада в Москва през 1980г.


Колко е истината в тезата, че заради контрабандата на оръжие, наркотици и евтини стоки от Афганистан в СССР е започнало процъфтяването на организираните престъпни групировки?"


След изреждането на тези въпроси Кисельов призовава да се отворят архиви и да се потърсят спомени на участници и очевидци, за да се противодейства на заместването на комунизма с култа към митологизирано минало, създаван от сегашните управляващи в Москва.


В предавания и публикации през последните дни в Русия се коментира, че не бива да се забравя контекстът на студената война, в който се развиват онези събития. Критериите и геополитическата обстановка са били различни и в края на 70-те години в Кремъл все още е бил жив силовият рефлекс от смазването на Пражката пролет през август 1968г.


Преди 25 години Червената армия напусна Афганистан

© Associated Press


Това е и фазата от надпреварата във въоръжаването, когато в Европа започва струпването на ракети със среден обсег СС-20 от съветска страна и "Пършинг" от страна на НАТО. В Москва подозират, че Западът ще опита да притисне СССР и в "слабините", за каквито се смята азиатската граница и специално Афганистан. С преврата на Хафизула Амин започва "горещата" част от противоборството за Кабул, в което Амин опитва да се представи приятелски настроен към Москва, макар да е учил в САЩ и да е подозиран за връзки с американските или китайските спецслужби.


Тогава СССР залага на Бабрак Кармал и свалянето на Амин, макар че той позволява до двореца му да се разположат части от спецназ на КГБ и ГРУ с численост от няколкостотин души. В крайна сметка отряд командоси го убиват.


Упорито в ръководството на СССР се говори за опасност от разполагане на американски военни в Афганистан по покана на Амин, което днес се знае, че изобщо няма общо с реалността.


Преди 25 години Червената армия напусна Афганистан

© Associated Press


В Таджикистан и Узбекистан се създава т.нар. Ислямски батальон от специалните части на ГРУ. Тези няколкостотин души от тези републики са вкарани за охрана на обекти в Афганистан, но се преценява, че те не са достатъчни. В Афганистан започва изпращане на десантни отряди и подготовката за прехвърляне на Бабрак Кармал в Кабул. Той обаче има основна слабост - не е от племената пащу (макар че майка му е с такъв произход), а е по-скоро индиец по произход.


Според Павел Фелгенгауер, анализатор по въпросите на отбраната, цялата мисия предварително е била обречена на провал. С огромни и слабо охранявани граници и със съседи като Пакистан и Иран, използвани като бази за подготовка на муждахидини, нямаше никакъв шанс да се избегне този "съветски Виетнам", допълва той.


По повод версията, че в Афганистан руснаците водят косвена война със САЩ, както е било във Виетнам, Фелгенгауер посочва, че този път се е воювало с доста повече косвени противници, включително Саудитска Арабия, Китай, Пакистан, Иран... В стратегически и военно-технически смисъл Москва напълно изгуби тази война, без да бъде победена в някакво конкретно сражение, смята той.


Преди 25 години Червената армия напусна Афганистан

© Reuters


Необявената Афганистанска война продължава от 25 декември 1979 до 15 февруари 1989 година, или 2238 дни. Изтеглянето започва на 15 май 1988г. и приключва след точно 9 месеца. През Афганистан преминават над 550 000 военни от СССР.


По официални данни загиват или са безследно изчезнали 14 427 души от армията, 576 служители на КГБ и 28 души от МВР. Ранените са над 53 000.


Никой не знае поне приблизителния брой загинали от афганистанска страна. Оценките за жертвите се движат между 1 и 2 милиона души.


Преди 25 години Червената армия напусна Афганистан

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Весело

  в момента афганистан за прогресираща и демократична дърбава,вечна слава на сащ и нейните макови полета)

 2. 2 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Неутрално

  развълнуван допуснах няколко правописни грешки но демократичните сили нека ми простят

 3. 3 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Съветският "Виетнам"...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  [quote#1:"miglen lokunev"]вечна слава на сащ и нейните макови полета[/quote]
  Мдааа когато генерал Лебед се бореше с джихадистите (нарко индустриалци ), тогава САЩ тренираха и въоръжаваха във военни лагери бъдещите лидери на Ал Кайда!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Любопитно

  Мен пък ме умили самочувствието на талибаните:"Искаме на да напомним на американците, че не приемаме нашественици с техните сладникави и красиви лозунги от миналото. Ние ги премахваме от световната карта. Ако е рекъл Аллах, вашата съдба ще бъде същата"

 6. 6 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Началото на края на прогнилия СССР.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 7. 7 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 521 Любопитно
 8. 8 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  А бре истината е една:
  Съветската армия се прибра с подвита опашка, а сега я следва и славната американска армия, барабар с всите сателити.
  Да не забравяме и нашите войничета, отшли да загиват незнайно защо в пущинаците на Азия.
  Май само Александър Македонски и то за кратко е успял да превземе и покори териториите на Афганистан.
  Бе с една дума, изпълзяващите от каменните пещери муджахидини с вай Аллах, успяват да надвият не една и две модерни арми и и управа няма.
  Та и американците ще си тръгнат като насрани, но ще пропагандират как са успяли да махнат фереджетта на няколко афганистанки, ама това е друга тема!

  ура и да живей!!!
 9. 9 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Даа, до тогава съветската армия беше известна като Непобедимата....
  Не че американците направиха неще по- добро, но поне не дадоха толкова жертви, пък и не избиха толкова Авганистанци.
  На хората там им трябват училища и просвещение, но империите искат да решат проблемите с бомби...

 10. 10 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Да не забравяме и друго, руснаците свалиха ЗАКОННО избрания Авганистански президент на времето.
  Американците, като погнаха талибаните, последните бяха забранили и телевизията в страната си, смятай за какво става дума...

 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#9] от "dutch":

  че кой я е победил просто тази война беше безмислена
  но пък САЩ създаде Бин Ладен и си го отнесе на 11,09

 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1760 Весело

  "края на 70-те години в Кремъл все още е бил жив силовият рефлекс от смазването на Пражката пролет през август 1968г."

  Това е интригата. Рефлекс имаше а сила вече нямаше.

  подпис
 13. 13 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 441 Любопитно

  От военна гледна точка операцията не е провал за руснаците.
  За 10 години те дават 14 хиляди жертви, а примерно американците във Виетнам само през 68-а имат 18 хиляди убити.
  Войната е провал за съветската икономика, която просто не може да си позволи да издържи на разходите за поддръжка и логистика.

 14. 14 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Позитанските тролчета налазиха безмислено темата - белким се каже и нещо лошо за американците, да не останат капо.
  Комунета, от 1917 год., Аврора не е спирала да живее в плитките ви мозъци - влизането, където и да е било на съветската армия, е носило само нещастие за народите. Никъде след нейното излизане не се е установявал любимия ви съветски модел.
  Слава богу само в путинова Русия може човек да се наслади на "свобода", "просперитет" и най великите олимпийски игри от съществуването на човечеството досега.

 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  "По официални данни загиват или са безследно изчезнали 14 427 души от армията, 576 служители на КГБ"

  Ето една радостна информация, която не знаех до днес. Толкова много изроди от КГБ никой друг не е ликвидирал до сега.

  подпис
 16. 16 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Преди 25 години Натовската армия напусна Афганистан.Очаквам след15г. и това заглавие.
  Но не съм сигурна дали ще го прочета в "Дневник".

 17. 17 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  [quote#9:"dutch"]На хората там им трябват училища и просвещение, но империите искат да решат проблемите с бомби.[/quote]Там е работата,че и двете империи се грижеха и за училищата, и за просвещението(освен, че решаваха геополитически въпроси).Друг въпрос, че голяма част от местните хора живеят с представи от средновековието, като талибаните определено не са сред най големите почитатели на прогреса и мултикултурализма...
  п.п.Великобритания на времето, също е претърпяла неуспех в борбата с гордите и свирепи в боя пущуни.

 18. 18 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#11] от "1001":
  талибаните я победиха с американските ракети внасяни през Пакистан. За това кой съсдаде осмата си прав.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  [quote#16:"nicoleta"]Очаквам след15г. и това заглавие.[/quote]
  Е що толкова дълго смяташ да чакаш?Както ти еизвестно,Карзай нещо се е заинатил и не иска да продължи сроковете за пребиваване на натовските сили в Афганистан, а и съвета на старейшините(Лоя Джирга ) го подкрепи неотдавна в
  решението му 2014 да е последната година, в която американски войски ще са разположени в Афганистан.След това се предполага самите да си се оправят...като си знаят..Со кротце и благо

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на USSR
  USSR
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Като цяло статията е тенденциознна - в ползу на "силният на деня"-САЩ ! Не се казва , " забравено"Е навярно, за колосалната помощ на САЩ към талибаните В размер 6 000 000 000 долара и зараждането на Ал Кайда .
  Брежнев е бил до последно против войната в Афганистан , пробвали са да отрвоят Амин - но по щастлива или нещастлива случайност руския доктор си свършва добре работата и спасява Амин и вече се решава за свалянето на Амин . Безжински на следващият ден натиска Картър да отговори на руснаците .... и 6 милиарда биват хвърлени от американците в Афганистан за създаване на Ал Кайда и война между мюсолманите и християните .

  pacta sunt servanda
 24. 24 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#13] от "Убитака":
  Погледнах в Уикипедията - там пише каквото ти си казал - 14 хил. загинали руснаци. Ама данните там ми се виждат много не надежни. Пише, руснаците били между 80 и 100хил. И че има 54хил. Ранени. Всеки втори !?! Пише, че авганистанците имали 150 хил. Армия, загиналите са 3.5 мил. + цивилни!?!. Двата източника на които се позовават вече не съществуват. На същата страница, само че на руски език говорят за 15 хил. убити руснаци.
  Въобще не може да се вярва..умножи тия 15 хил. по 4 и мисля, че ще сме по близо до истината. (Не че се радвам, ама фактите са си факти)

 25. 25 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Гневно

  До коментар [#7] от "aei":

  Така ти се иска,но няма да стане защото не разсъждаваш правилно!

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  До коментар [#1] от "miglen lokunev":
  До коментар [#4] от "comandante":
  До коментар [#5] от "тулса":
  Да напомня на някои тук, че в статията се говори само и единствено за напускането на Афганистан от СЪВЕТСКИТЕ войски.
  Това няма нищо общо със САЩ....
  Не го взимайте присърце драги ми недругари!

  п.п. Докато войната на СССР срещу Афганистан беше по чисто политически причини, то войната на САЩ имаше съвсем други цели и намерения.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#25] от "protivbspdpsatak":

  Ти как разбра какво ми се иска?

 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Весело

  А бе стига сте се препирали за минали работи..В момента САЩ и Русия се сражават на хокейното поле.2:1 за щатите след
  точно попадение на американския ..поляк Ковалски.Много злопаметни тези поляци ве

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#9] от "dutch":

  "На хората там им трябват училища и просвещение, но империите искат да решат проблемите с бомби..."
  А хората живеещи там,от един куп племена с рзличните им нрави и противоборства,наистина ли искат училища и просвещение?Ако искат,какво трябва да бъде и кой да им помогне?Явно нашата цивилизация не е желаят,остават студентите талибани......

 31. 31 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#9] от "dutch":

  това че се оттеглиха не значи че са победени просто беше безмислена от самото начало сега да не кажеш че са победили САЩ защото и те се изтеглят

 32. 32 Профил на български русофил
  български русофил
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#30] от "miho45":

  и там хората искат нормален йивот. талибаните са им натресени - не забравяй тази малка подробност

  Произведенията на гениите представляват кристализация на мислите и емоциите на художника - Светослав Рьорих
 33. 33 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1631 Весело

  До коментар [#18] от "dutch":

  между другото и са причината Русия да има най модерните хеликоптери в света не случайно Израел иска Руски а не от САЩ

 34. 34 Профил на български русофил
  български русофил
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#31] от "1001":

  Те не могат да се изтеглят . това им е проблемът на янките. хем губят постсъветските държавици една след друга, хем губят териториален контрол в самия афганистан - тотално падение на агрессивната им политика

  Произведенията на гениите представляват кристализация на мислите и емоциите на художника - Светослав Рьорих
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3711 Весело

  [quote#29:"Рьорих"]Какви цели имат американците? да убиват невинни деца и йени ли? [/quote]
  Ама разбира се, че съветските войници са отишли там да ги галят с перце.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Чавдар Михов
  Чавдар Михов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не само американците и руснаците са имали проблеми в Афганистан. Великобритания също понася срамни загуби от афганистанците през 19-ти век. Дори страшилището Чингиз хан е срещнал трудности в афганистанските пущинаци. Единствено Александър Македонски е успял да покори тези земи, може би защото се е оженил за бактрийската принцеса Роксана и местните са го възприели като техен зет. Така че Обама да побърза да си вземе някоя афганистанска булка.
  http://www.chavdarmihov.com/bg/home.php

  Чавдар Михов
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  [quote#2:"miglen lokunev"]развълнуван допуснах няколко правописни грешки но демократичните сили нека ми простят[/quote]
  По-спокойно, щото може и да се гътнеш от толкози вълнения.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Даа.. След инфарктна размяна на "дузпи" , 3:2 за САЩ. Не победила дружба този път.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 441 Любопитно

  [quote#24:"dutch"]Ама данните там ми се виждат много не надежни[/quote]
  Е намери по-надеждни...
  В същите данни руснаците не се свенят да си признаят, че са загубили:
  147 танка,
  1314 бронемашин (БТР, БМП, БМД, БРДМ),
  510 инженерных машин,
  11 369 грузовиков и бензовозов,
  433 артсистемы,
  118 самолётов,
  333 вертолета
  Да, постоянното присъствие е било на околко 100 000 военни, които са се сменяли периодично.
  Така че няма нищо странно в това да има 50 хиляди ранени за 10 години.
  Прави по 5 на година, от 100 - т.е около 5%.
  Като цяло командването цени живота на войника, за разлика от половин век по рано - изоставя се техника, но не и хора. Пращат се хеликоптери за спасяване на новобранци. Стратегически бомбардировачи(Ту-22м3 и дори Ту-95) са готови да стоварят бомбен килим до няколко часа след поискана помощ.
  За пръв път руснаците се опитват да водят война по "западен" модел, но чисто финансово не издържат...

 41. 41 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#27] от "aei":

  Аз разбрах,но ти явно че не си разбрал и няма и да разбереш! Непоправим си!

 42. 42 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Неутрално
 43. 43 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ако погледнем статистиката за числеността на въоръжените сили на СССР и наличното материално обезпечение става повече от ясно, че няма как да има поражение във военния смисъл на думата. За цялата 10 годишна война са загубени около 15 000 военнослужещи, няколко стотин единици авиациона техника около 1500 единици бронирана техника и определено количество ремонни, транспортни, евакуационно машини - около 2000. В същото време въоръжените сили на СССР разполагат с над 45 000 танка, над 20000 БТР, БМП, над 15 000 артилерийски системи, над 100 000 транспортни и ремонтни машини. В Афганистан дори не са използвани най-модерните за времето си съветски машини. Реално погледното за тях няма и достойни мишени и би било излишен разход. Афганистанците не превземат нито една сратегически важна точка в цялата страна. Афганистанците не проведат нито една успешна мащабна офанзива. Не успяват дори да увеличат човешките загуби на Червената армия до темп, който би провокирал бурна, антивоенна обществена реакция. За справка във Виетнам американските загуби достигат 400-500 души на седмици и това е критичния момент. Обществото не е подготвено да жертва толко много от свойте млади мъже в името на съмнителни каузи. Загубите в техника са далеч по-големи. Макар тактически да надделяват над виетнамците и да им нанасят упостошителни загуби в жива сила, армията на Виетконг и партизаните продължават да извършват системни и кординирани атаки над американските баи, летища, щабове и дори навлизат в градовете на Южен Виетнам. Афганистан е политическо, икономическо и разузнавателно поражение - Виетнам е преди всичко военно-психологическо. Афганистан е логичния край на грешно съветско уравнение, Виетнам е поучителна история.

 44. 44 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#41] от "protivbspdpsatak":

  Ами не си разбрал, а явно водиш разговор с някого във въображението си. Дали подкрепям САЩ или не, няма отношение към това, какво смятам, че ще стане в Афганистан.

 45. 45 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Съвецката армия от Афганистан я изгони Рамбо. Имаше и филм за тая история.

 46. 46 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  Крахът в Афганистан нанесе удар върху самочуствието на СССР,жалко за невините руски войници загинали за кауза без смисъл.Бог да прости и нашите войници загинали там.

  klimentm
 47. 47 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#45] от "dosetliv":

  време е пак да го пратят,да спасява техните задници сега

 48. 48 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Гневно

  До коментар [#44] от "aei":
  Явно,че тотално си се объркал като пате в калчища!Каквото и да кажеш е глупост! САЩ победиха в Афганистан и талибаните никога няма да са на власт там! А навремето СССР бяха победени тотално от тези талибани защото руснаците не могат да воюват със сериозни съперници!

 49. 49 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#48] от "protivbspdpsatak":

  кой в момента управлява в афганистан?)

 50. 50 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#48] от "protivbspdpsatak":

  Ами не смятам, че съм се объркал.

  САЩ подкрепя Сауди Арабия и Пакистан.
  САЩ се борят с талибаните в Афганистан.
  Сауди Арабия и Пакистан подкрепят талибаните в Афганистан.

  Резултат - САЩ никога няма да се пребори с талибаните в Афганистан.

 51. 51 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#49] от "miglen lokunev":

  Правителството на Хамид Карзай което е приближено със САЩ да не кажа от САЩ!Талибаните се крият в дупките и никой не ги бръсне вече защото повечето от обикновените афганистанци не им вярват и не изповядват тяхната политика с терористични средства!Сега разбра ли или не разбра???? Да ти го напиша ли пак да белким влезе нещо в главата ти!!!!!!!!!!!!

 52. 52 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Гневно

  До коментар [#50] от "aei":

  Бря много ги разбираш ти тези работи!!!!!!!! Да ти се чуди човек от къде извади такава логическа мисъл!!!!

 53. 53 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  И нека да припомня на позитанчетата, само на афгано- пакистанската граница имаше към 2 милиона бежанци, около 1 милиона на иранската. Общо 6 милиона афганистанци избягаха по време на съветската интервенция. Жертвите от афганистанска страна са към милион.

  Толкоз за "освободителната" червена армия. Съветската инвазия не може да се сравнява с американската срещу талибаните.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 54. 54 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#26] от "Храбър":

  И какви цели и намерения са имали американските "демкрати" в Афганистан, та не вдявам???
  що щат на десетки хиляди километри от дома и с какво право искат да вкарат един народ в коловоз, който те не харесват.
  Може да ви звучи тъпо и ретроградно, но защо считате западната демокрация, за най,най,най.?
  Аз пък имам друго мнение и сматам, че потребителското и алчно печалбарско общество, просто води човечеството към гибел, но това все пак е друга тема.

  ура и да живей!!!
 55. 55 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  До коментар [#22] от "Рьорих":

  Тази публикация не описва точно какво се случва в прохода.
  Едно от най-фрапиращите събития в британската военна история е клането в прохода по пътя между Кабул и Джалалабад . След поредица от грешки в командването на генерал Уйлям Елфинстън, същия решава да евакуира британския гарнизон в Кабул и да отстъпи към Джалалбад.. На 6ти януари 1842 година целия гарнизон от 4500 души британци и индийски войници и 12 000 цивилни от гарнизона сред които семействата с децата на британските висши офицери на гарнизона излизат и преминават едва 16 километра когато афганистанци ги засипват с огън от височините и почват да колят ариергарда от цивилни в колоната . На пристъпи клането продължава 6 дни при което са избити почти всички. Ген . Елфинстън и няколко други позорно се предават, отвличат жените им, Lady Sale и други офицерски съпруги са заловени от афганците , но клането не спира. Оцелява случайно само един – хирург от британския гарнизон (Dr Brydon) с дълбока рана на главата и засегнати черепни кости посечен от сабя. Добира се до Джалалбад на кон в безсъзнание и когато го питат ‘Какво се е случило, къде е армията’ отговаря ‘Аз съм армията’...
  Едва ли има по-костелив орех от Афганистан за всяка армия. Великобритания на практика губи 3 войни с Афганистан 1839–42; 1878–80; 1919

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 56. 56 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#51] от "protivbspdpsatak":

  значи е демокрация у афганистан,да не ги мислим)

  то и навремето официалната власт е била с москва като че ли...

 57. 57 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  [quote#53:"Realist"]Жертвите от афганистанска страна са към милион. [/quote]Тези числа са доста спорни.Колко от загиналите са станали жертви на зверства срещу мирното население(ако има и такива там ..),колко пък в разните меджугрупови схватки.Между другото, какво ще кажеш за основната причина афганистанската страна да не желае продължаване на пребиваване американски войски след 2014?Едва ли ще е комунистическата пропаганда този път..

 58. 58 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  По отношение на СССР няма значение как си тълкуват резултатите от военната интервенция. ТЯ Е ПРОВАЛ преди всичко на митовете за непобедимата и благородна Червена Армия, лепнала си определението агресор. Същото определение , която слагаха на армията на САЩ в комунистическата си пропаганда. Маските паднаха. По-късно научихме и за изнасилваческата слава на нейните червеноармейци в Източна Прусия и въобще докъдето стигат в Средна и Западна Европа през 1945 г....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 59. 59 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#58] от "Dr_Doolittle":
  те като паднаха маските напоследък стана ясно че и демократична сащ не е толкова демократична

 60. 60 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  [quote#57:"тулса"]Колко от загиналите са станали жертви на зверства срещу мирното население(ако има и такива там ..),колко пък в разните меджугрупови схватки.[/quote]

  Ами това е гражданска война предизвикана от безмислената съветска инвазия, това са жертвите на войната. Афганистан беше мирна държава, имаше светско управление, жените масово ходеха без фереджета преди съветската окупация.

  Талибаните и тогава се борят срещу властта в Афганистан, но са малцинство, какво стана 10 години по- късно.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 61. 61 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Каквото и да се каже 25 години по-късно ще е малко за да се оправдаят жертвите на войниците които са изпратени курбан и от двете страни!

 62. 62 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#57] от "тулса":

  Нежеланието на афганците по нататъшно присъствие на САЩ е продиктувано от желанието им за анархия,безредие и хаос.Така както са свикнали да живеят.

  klimentm
 63. 63 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#58] от "Dr_Doolittle":

  Каквото повикало такова се обадило. Расовата война я започват германците. Тук винаги трябва да забравяме един простичък, но ясен факт-Хитлер, Химлер и Гьоринг не са преките извършители на всяко едно престъпление, а всеки един Ханс, Гюнтер и т.н. които използва официалната пропаганда, за да оправдае зверските си пориви масово да избива, изнасилва, граби, пали и унищожава всичко на изток. Ако комунистическият режим е наложен със сила и гражданска война, германците съвсем съзнателно и доброволна, дори с радост преггръшат идеята, че са над всички останали и е тяхно право да изтребят населението на източна Европа. Платили са си цената и аз не ги съжалявам.

 64. 64 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#43] от "power_decided":


  [quote#43:"power_decided"]Не успяват дори да увеличат човешките загуби на Червената армия до темп, който би провокирал бурна, антивоенна обществена реакция.[/quote]

  Бурна обществена реакция в комунистически СССР !???

  Това виц ли е??

  Звучи като косвен съвет към Ким Чен Ун да не разстрелва много хора, да не предизвика бурна обществена реакция в Сев.Корея.

  Иначе ясно, че американците щяха да смачкат северовиетнамските голтаци, ако не беше бурната обществена реакция.

  Също е ясно, че една шепа бунтовници по пещерите направиха калпавата съветска армия за смях.

 65. 65 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#57] от "тулса":

  Афганистанци са подозрително настроени към всички! Всички!
  Няма значение дали са руснаци или американци! Еднакво нежелани са!

  Да разлая троловете!!
 66. 66 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#60] от "Realist":

  Намесата е причинена именно заради настъплението на радикалния ислям в Афганистан. Светската власт на практика вече е била изгубила контрол. Съветите ясно осъзнават още тогава огромната опасност от възраждането на агресивния ислям. В Афганистан съветите строят болници, училища, канализация, осигуряват електричество (поне в столицата). САЩ въоръжаваха ислямистите. Те отгледаха това зло. Недей да прехвърляш техните грехове върху съветите. Изтеглянето на СССР от Афганистан де факто е първата победа на модерните джихадистите над светска страна. Вече четвърт век настъплението им не е спряно и пълзи опасно близо до нас - в Турция. Въпросът е какво прави САЩ по въпроса ? Ами същото - въоръжава и обучава радикали.

 67. 67 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#64] от "iazdakaja":

  Ника ти пасва просто перфектно, но вече си закъснял за сбирката в кръчмата, за където знанията и уменията ти да ги представиш пасват.

 68. 68 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#7:"aei"]Следва САЩ..

  http://www.liveleak.com/view?i=126_1374941167[/quote]


  Като се изтеглят ще цъфнете и завържете.

  And Freedom for all
 69. 69 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  Престоя там по-кратко време, отколкото НАТО... ако трябва да бъдем честни. Ние още сме там, но ако искаме някой да свърши работата наистина - време е да насъскаме (отново?!?) Македония - онези са единствените, които биха могли да уморят пущуните само с приказки!

  Свобода за Надежда Савченко!
 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Любопитно

  [quote#60:"Realist"]жените масово ходеха без фереджета преди съветската окупация[/quote]
  Да..Восток дело тонкое.Дошли съветските войници и забрадили с фереджетата афганските жени.Апропо, кога дойдоха в Иран съветските войници,та съм пропуснал?

 71. 71 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#20] от "Рьорих":  Ти ме умря!
  Я ни осветли по въпроса кой подкрепяше афганистанците във войната им срещу англичаните! Кой изпитваше панически страх от една победа на англичаните?

  Да разлая троловете!!
 72. 72 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#66] от "power_decided":

  Мислиш ли че афганистанците са викали руснаците да им строя болници и пътища?

  Да разлая троловете!!
 73. 73 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#70] от "тулса":

  Даже към момента, в ОГРОМНАТА си част, иранското население е проамериканско настроено!
  Може да ти се струва пресилено и невероятно, но интернет е необятен, може да намериш информация.

  Да разлая троловете!!
 74. 74 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  [quote#72:"lone_wolf"]Мислиш ли че афганистанците са викали руснаците да им строя болници и пътища?[/quote]
  За тогава ти ще кажеш.. А преди месец и малко в Афганистан беше председателя на руската Дума на работна визита.Срешна се с президента Карзай и председателите на двете палати на Националната им асамеблея(Джиргата..).
  http://www.ria-pobeda.ru/print.php?type=txt&ID=6898
  "..Глава нижней палаты Национальной Ассамблеи Афганистана попросил Россию оказать помощь в реализации инфраструктурных проектов и обеспечение безопасности. Среди таких проектов – восстановление тоннеля Саланг, строительство второго тоннеля Саланг, а также предоставление учебных стипендий афганским студентам. «Рассчитываем, что Россия предоставит льготы афганским бизнесменам, чтобы мы могли развивать торговые связи между двумя странами и способствовать развитию Афганистана», - сказал Абдул Рауф Ибрагими.Он также поблагодарил Сергея Нарышкина за его усилия, которые позволили парламенту Афганистана получить статус наблюдателя в Парламентской ассамблее ОДКБ(с членки Русия, Белорусия,Таджикистан, Казахстан , Армения , Киргизстан)"

 75. 75 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#72] от "lone_wolf":

  Ами реално погледнато афганистан е държава без нация. Един сборище от най-различни племена. Факт, е че част от тях са били и дори и сега са пропруски настроени-племената от северния съюз.

 76. 76 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#52] от "protivbspdpsatak":

  Ами да, разбирам ги. И да, мисълта е логична. Ако имаш други въпроси за Афганистан, с радост ще ти отговоря.


  [quote#68:"zapadnqka"]Като се изтеглят ще цъфнете и завържете. [/quote]

  Кои са тия вие?

 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Любопитно

  [quote#48:"protivbspdpsatak"]САЩ победиха в Афганистан и талибаните никога няма да са на власт там! А навремето СССР бяха победени тотално от тези талибани защото руснаците не могат да воюват със сериозни съперници! [/quote]

  Не е точно така! Вярно е, че САЩ свалиха от власт талибаните в Афганистан, но НЕ е вярно, че талибаните са победени и те вече не представляват опасност за сигурността на страната! Даже, напротив в последните години позициите на талибаните в Афганистан се укрепиха...!

  Иначе, талибаните (през 80-те години на миналия век се наричаха муджахидини) не са победили тотално руснаците... по-скоро руснаците сами се оттеглиха защото видя, че не могат да се наложат в страната, а и цената на войната в икономически план стана твърде скъпа за СССР! Нещо подобно стана с янките по време на Виетнамската война, янките сами се изтеглиха след като видяха, че не могат да сломят съпротивата на Виетконг и северно виетнамците....!

  П.П.
  А, най-голямата глупост, която си написал в коментара си, че руснаците не могат да воюват със сериозни съперници.... явно си забравил, че именно руснаците успяха да сломят едни от най-силните армии в света... Наполеоновата армия през 19-ти век, и Вермахта (германската армия) през 20-ти век! Това, ако не са сериозни противници, здраве му кажи!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#67] от "power_decided":

  Ти знания по темата нямаш, а само твои интерпретации. Които обаче са грешни, а някои смешни. Затова се смях, сори.

 79. 79 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  На първата псевдодемократично избрана Дума по време на перестройката националната ни телевизия предаваше директно дебатите където един по един излизаха оратори и обясняваха как са сбъркали посоката и как ще се поправят. И тогава излезе Сахаров, напълно реабилитиран и избран от някой от районите. Посрещнаха го с бурни аплодисменти като символ на промяната. Сахаров тогава беше един измъчен човек и даже трудно говореше. Със слаб глас под аплодисменти започна речта си и заговори за страданията които СССР е причинил на афганистанския народ и за броя на жертвите и за техните майки. Залата стихна невярваща на ушите си. Те са го реабилитирали и са го допуснали да техните благинки, а той излиза извън рамките на отредената му роля. Словото му завърши под бурни освирквания и той отново беше враг на СССР, което за пореден път доказа че вълкът си сменя само козината. Светла му памет на Сахаров.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 80. 80 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Любопитно

  До коментар [#66] от "power_decided":

  Всичко което си написал е вярно! Само искам да добавя, че всички главатари и лидери на днешните талибани са бивши муджахидини, които пък по-време на Афганистанската война бяха активно финансирани, подкрепяни и въоръжавани от САЩ и техните съюзници - Саудитска Арабия и Пакистан!

  http://en.wikipedia.org/wiki/Mohammed_Omar

  http://en.wikipedia.org/wiki/Maulavi_Jalaluddin_Haqqani

  http://en.wikipedia.org/wiki/Nek_Muhammad_Wazir

  http://en.wikipedia.org/wiki/Gulbuddin_Hekmatyar

  П.П.
  Осама бен Ладен също е бивш муджахидин ветеран сражавал се Афганистанската война срещу СССР.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 81 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#78] от "iazdakaja":

  Смееш се безпричинно от евтия алкохол, с който се давиш. Бих те посъветвал да спреш, но не ми пука, така че дерзай !!!

 82. 82 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#80] от "Иво":

  От прочетеното стигам до един извод. Радикалния ислям е доктрина за абсолютната власт на една върхушка над огромна безправна маса. Великият емир е върховен водач с неоспорима власт.Той се идига с доказване в бой и унищожаване на врагове или нарочени за такива най-малко. По същество тия са 1500 години назад в общественото си развитие и упорито отказват всякаква промяна. И защо им е да се променят ? Ако с безкруполност и бруталност можеш да си осигуриш привилегии, защо да се образоваш, да се усъвършенстваш, да работиш и да се конкурираш с други личности на база придобити уменияя и знания, след като ти се предлага ваианта да се отдаваш на животинската си страна и с това да изплуваш над общата маса. Доказано, е че цивилизацията и варварството не могат да съществуват по мирен път съвместно. Не ми е ясно защо продължаваме да се самонаказваме с примирението си към тези елементи. Не мога и да разбера удовлетворението на някой уж изповядващи ценностите на западната цивилизация хора във форума, които се радват на успехите на описаната по-горе категория хора.

 83. 83 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#81] от "power_decided":

  Разкажи, разкажи колко хиляди гаубици имали руснаците и колко чифта чорапи и как от това следвало, че провалът им не бил провал, а само полупровал... Тоя също беше готин...

 84. 84 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 543 Неутрално

  ВС
  "Локомотивен доклад,
  Цел отрязване транспортните трасета за петролни доставки от персийският залив за САЩ.
  Първа цел Афганистан, следваща провинция Белуджистан, следваща Иран и излаз на персийският залив, ормузкият пролив и т.н."

 85. 85 Профил на 111
  111
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До # 82 да така е прав си и ви сложих + за коментара по-горе .
  Но какво ще стане ако да речем след две или три години се измисли енергия заместител на петрола???????????
  Какво ще правят държавите с много население и без продажба на ПЕТРОЛ?????????

 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  До коментар [#82] от "power_decided":

  Точно...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK