Орбан: Избираме между бъдещето и връщането към посткомунизма

Орбан: Избираме между бъдещето и връщането към посткомунизма

© ReutersУнгарският премиер Виктор Орбан предложи на избирателите в страната избор между неговото правителство и завръщането към посткомунистическия режим, който по думите му е докарал страната до ръба на рухването.


За 6 април са насрочени парламентарни избори и във всички социологически проучвания неговата партия "Фидес" има значителна преднина пред опозиционния социалистически алианс, предвождан от социалистите.


Премиерът, чиято партия спечели на предишния вот през 2010 г. безпрецедентните за бившия съветски блок две трети от местата в парламента, каза, че правителството му е намалило бюджетния дефицит под 3% от БВП, свалило е цените на тока за домакинствата и е върнало икономиката към растеж. Инфлацията е най-ниската от повече от 40 години насам, добави Орбан в реч пред стотици поддръжници.
"Знаем много добре, че днес има два пътя  пред нас и трябва да изберем между два варианта, две идеологии и две сили. Бъдещето или миналото. Много е просто: да градим бъдеще или да има реставрация на посткомунизма", добави той, цитиран от "Ройтерс".


Правителството му промени важни части от законодателството в страната, включително конституцията, което според критиците му е направил, за да се задържи на власт. Икономическите му успехи те обясняват със събраните средства от облагането на банките и специалните данъци на енергийни дружества и едрия бизнес. Той национализира и активите на частните пенсионни фондове в размер на около 14 млрд. долара.


Премиерът, който е на 50 години, но е в политиката още от 1989 г., каза в неделя, че социалистическите правителства в периода 2002-2010 година са съсипали страната и се е наложило през 2008 г. тя да търси помощ от МВФ.


"Трябва да защитим постигнатото дотук", призова Орбан. По думите му правителството е стабилизирало финансите на страната чрез отблъскване "атаката на брюкселските бюрократи", когато Будапеща наложи специална такса на банките и на притежаваните от чуждестранни компании компании в енергетиката, телекомуникациите и търговията.


След серия мерки за спечелване симпатиите на избирателите, включително намаляване режийните разходи на домакинствата, повишаване заплатите на учителите и щедри детски помощи, "Фидес" има подкрепата на 30% от населението, а левицата - на 23%, съгласно най-новото проучване на института "Ипсос".


Левият алианс, който още не е представил предизборната си платформа, е предвождан от лидера на социалистите Атила Местерхази, чиято партия иска да отмени 16-процентния плосък данък върху доходите, въведен от Орбан, защото облагодетелствал богатите. Опозицията иска да премахне и кризисните данъци върху банките и други бизнес сектори.


В реакцията си в неделя Местерхази каза, че речта на Орбан била "страхлива, пълна с лъжи и откъсната от реалността", защото 4 милиона унгарци живеят под прага на бедността.


Премиерът обаче говори за това, че пред Унгария се отваря историческа възможност, защото предстоял икономически възход в Централна и Източна Европа. "Можем да си поставим за цел да намалим още повече облагането на труда, да имаме най-евтината енергия в Европа и всички, които искат работа, да имат работа."


Данни от петък показаха, че в последното тримесечие на 2013 г. унгарската икономика е нараснала с 2.7% на годишна база, което е над очакванията на анализаторите за 2.1%.


Слабост обаче остава високата публична задлъжнялост - около 80% от БВП. Това прави страната податлива на негативни последици от прекратяването на стимулите за американската икономика от страна на Федералния резерв на САЩ. През последните седмици обменният курс на форинта стигна двегодишно дъно спрямо еврото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK