Стивън Хокинг призова международната общност да сложи край на войната в Сирия

Стивън Хокинг призова международната общност да сложи край на войната в Сирия

© Associated PressСветовноизвестният британски учен Стивън Хокинг призова международната общност да сложи край на войната в Сирия чрез коментар, публикуван в американския вестник "Уошингтън поуст" и в британския "Гардиън".


Професорът по физика и математика определя конфликта като отблъскващ и го сравнява с природните катаклизми, спъвали човешката цивилизация и връщали я назад. "Агресията винаги е имала категорични предимства при оцеляването, но когато модерните технологии се срещнат с древната агресия, цялата човешка раса и голяма част от останалия живот на Земята са подложени на риск", пише Хокинг.


"Днес в Сирия виждаме модерните технологии под формата на бомби, химикали и други оръжия да се използват за придвижването на т.нар. интелигентни политически цели. Но не ми се струва интелигентно да гледаш как над 100 000 души биват убити или как са атакувани деца... докато светът гледа студено от разстояние...Като баща и дядо наблюдавам страданията на сирийските деца и сега трябва да кажа: Стига!", заявява космологът. Той призовава международната общност да работи заедно, за да защити децата на Сирия и да сложи край на ужасяващите кръвопролития.
Хокинг се пита как би изглеждала човешката цивилизация отстрани, от гледната точка на някое друго същество от далечния Космос. "Когато някой види нашето минало, дали ще сме горди с това, което сме показали – как се отнасяме един с друг, със своите братя?"


"Войната в Сирия може и да не предвещава края на човечеството, но всяка несправедливост представлява треска във фасадата на това, което ни държи заедно... Защото без справедливост не след дълго човешките същества със сигурност ще престанат да съществуват", завършва професорът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK