Ким Чен Ун може да бъде съден за престъпления срещу човечеството (обновена)

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун в компанията на генерали от армията посети в неделя Двореца на слънцето, където е изложено балсамираното тяло на дядо му Ким Ир Сен. 

© Reuters

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун в компанията на генерали от армията посети в неделя Двореца на слънцето, където е изложено балсамираното тяло на дядо му Ким Ир Сен. Екипът, разследващ от името на ООН състоянието на човешките права в Северна Корея, препоръча световната организация да изправи пред Международния наказателен съд виновните за откритите груби нарушения, включително лидера Ким Чен Ун, съобщи "Ройтерс".


В специално писмо от 20 януари на Майкъл Кирби, ръководител на екипа на ООН, се казва, че третият управник от комунистическата династия, основана от дядо му Ким Ир Сен, може би е лично отговорен за престъпления срещу човечеството.


Запитан на специалната пресконференция има ли представа колко души може да са отговорни за описаното от разследващите, Кирби каза, че вероятно става дума за стотици официални лица, стоящи зад най-тежките престъпления срещу човечеството, извършвани в наши дни в една отделна страна.
В специалния доклад от над 370 страници е описано масово потъпкване на правата на човека, в някои случаи стигащо до престъпления срещу човечеството. Отговорност за това се търси в Международния наказателен съд (International Criminal Court или ICC). Според Пхенян заключенията са направени на базата на "фалшиви твърдения".


Авторите на едногодишното разследване се позовават на безпрецедентни публични свидетелства от бегълци от режима в Корейската народно-демократична република (КНДР), направени в Южна Корея, Япония, Великобритания и САЩ. Съдържанието на доклада ще бъде дискутирано на 17 март от Съвета на ООН по човешките права в Женева.


В неделя КНДР отбеляза 72 години от рождението на Ким Ир Сен. На снимаката до статуята му е добавена и тази на сина му Ким Чен Ир, който почина преди няколко години.

© Reuters

В неделя КНДР отбеляза 72 години от рождението на Ким Ир Сен. На снимаката до статуята му е добавена и тази на сина му Ким Чен Ир, който почина преди няколко години.


Ето част от заключенията:


- Систематични, масови и тежки нарушение на човешките права са били извършвани и се извършват от КНДР, нейните институции и ръководители. В много случаи става дума за престъпления срещу човечеството;


- Тежестта, мащабът и естеството на тези нарушения описват една държава без паралел в съвременния свят;


- Числеността на предишни и настоящи системни и масови нарушения е документирана от комисията и те отговарят на изискванията, които се поставят пред доказателства за престъпления срещу човечеството съгласно международното право. Извършителите им се ползват от имунитет.


- Ключът към системата е огромният политически и репресивен апарат, който стратегически използва следене, изнудване, сплашване и наказания, за да заглуши изразяването на каквото и да е несъгласие;


- Хората, които принудително са репатрирани от Китай, обикновено биват подлагани на изтезания, несанкционирано задържане, групови екзекуции, принудителни аборти и други форми на сексуално насилие.


Майкъл Кирби, ръководител на специалната разследваща комисия на ООН.

© Reuters

Майкъл Кирби, ръководител на специалната разследваща комисия на ООН.


Ролята на Китай


Докладът включва и писмо от 16 декември от Кирби до китайски посланик в Женева Ву Хатао, в което той настоява "да предупреди съовтетните официални лица, че подобно поведение може да бъде тълкувано като съучастие в подпомагане и подтикване към извършване на престъпления срещу човечеството".


Посланикът отговаря на 30 декември, че въпросните севернокорейци нелегално влизат в страната му по икономически причини и извършват престъпления като "кражби, обири и кражба на реколтата", а това, че някои от репатрираните пак се връщат, означава, че твърденията за изтезаването им не отговарят на истината.


Докладът обаче твърди, че има между 10 хиляди и 25 хиляди деца, родени от китайски бащи и севернокорейски майки, като статутът на тези бебета е неуреден. Те остават без гражданство, понеже бащите не ги регистрират от опасения, че ще се разкрие, че майките пребивават в Китай нелегално.


Агенти на КНДР "изглежда оперират на китайска територия и се опитват да съберат информация за своите сънародници и хората, които им помагат, а в някои случаи изглежда и отвличат граждани на КНДР, както и поне един гражданин на Южна Корея."


Член на комисията сочи към подробна карта на един от "трудовите лагери" в КНДР, изработена благодарение разказа на преминал през репресивната система.

© Reuters

Член на комисията сочи към подробна карта на един от "трудовите лагери" в КНДР, изработена благодарение разказа на преминал през репресивната система.


Стаи за мъчения и концлагери


"Заподозрените в големи политически прегрешения може да се окажат арестувани и разпитвани в специални центрове между няколко дни и половин година или повече", пише още в доклада.


"Изтезанията са установен метод в процеса на разпитите", а има свидетелства за стаи за мъчения в обекти на Държавна сигурност, оборудвани с варели с вода, окови за обесване надолу с главата и дълги игли за набиване под ноктите. 


"Мнозина умират в такива центрове в резултат на мъчения, умишлено лишаване от храна или болести, предизвикани от ужасяващите условия. 


Ако не ги екзекутират веднага, тези хора отговарят за тежки политически престъпления и изчезват в лагерите за политзатворници, които обаче официално не съществуват. Повечето жертви са затворени за цял живот без шанс да напуснат лагерите живи.


Ограничената информация, изтичаща от тези лагери, също така всява страх сред населението на КНДР, създавайки мощен възпиращ ефект срещу каквито и да е бъдещи предизвикателства към политическата система.


Известно ни е за съществуването на 4 големи лагера, но може би има и други, след като в миналото броят им е бил 12 или повече.


С течение на времето системата се консолидира, някои лагери са закрити, а обитателите им са прехвърлени на други места, които са разширени."


Над 100 000 политзатворници


Източници, включително правозащитни организации, казват, че през последните години е намаляла числеността на политзатворниците в лагерите, "но това може да се дължи и на високата смъртност там", причинена от глад, липса на елементарни грижи, тежък труд, болести и екзекуции, допълват авторите на доклада.


Корейският институт за национално обединение предполага на базата на свидетелства и сателитни снимки, че днес в лагерите има 80-120 хиляди политзатворници. Неправителственият Комитет за човешки права в Северна Корея посочва същите данни - 80-130 хиляди затворници по лагерите.


Ким Чен Ун може да бъде съден за престъпления срещу човечеството (обновена)

© Reuters


Глад 


Кризата за храни от 1995г., предизвикана от наводнения и липсата на подкрепа и валута след разпада на СССР, е довела до глад.


"Държавата е използвала храната като средство за контролиране на населението... Прилагано е умишлено предизвикване на глад с цел контрол и наказание в центровете за задържане, поради което са умрели много политически и обикновени затворници.


Военните разходи - предимно тези за техника и разработване на оръжейни и ядрени системи - винаги са имали приоритет, дори в периоди на масово гладуване.


Комисията установи, че решенията, действията и пропуските на държавата и нейното ръководство са предизвикали гибелта на стотици хиляди хора, най-малкото, а на оцелелите са нанесени непоправими психически и физически травми.


Гладът и недохранването продължават да имат масови размери. Продължават съобщенията за смърт от глад.


Комисията е разтревожена, че стурктурни проблеми, включително от действащите закони и политики, нарушаващи правото на адекватен достъп до храна, заради които може отново да се появи масово недохранване.


Ким Чен Ун на стрелбището на ново предприятие за производство на патрони за спортни състезания.

© Reuters

Ким Чен Ун на стрелбището на ново предприятие за производство на патрони за спортни състезания.


Луксозни стоки и паралелни фондове


Северна Корея "продължава да заделя значителни държавни ресурси за закупуване на луксозни стоки", посочват авторите на доклада на фона на свидетелствата за масово гладуване на населението.


Те са в нарушение на санкциите на ООН и включват скъп коняк и уиски, елитно оборудване за кино за 1000 души, модерна звукозаписна техника, луксозни германски автомобили и десетки пиана.


Само през 2012г. за "луксозни разходи" са отишли 645.8 млн. долара, което е рязък скок от 300 млн. долара годишно, които са се изразходвали по това перо при Ким Чен Ир, писа през октомври 2013г. британски вестник. Севернокорейските власти се занимават с легална и нелегална дейност за сдобиване с чуждестранна валута, като я насочват към "паралелни фондове" извън държавния бюджет, припомня "Ройтерс" още твърдения от публикацията. "Те са съхранявани на лично разположение на Върховния лидер, който покрива своите нужди и тези на семейството си, на хората от елита около него, както и за други политически деликатни разходи."


В същата публикация се твърди, че приходите от престъпна дейност, включително трафик на наркотици, са достигнали през 2008г. около 500 млн. долара, което се е равнявало на една трета от годишния износ на страната по това време.


Севернокорейски служител, чието име не се посочва в доклада, разказва за "незаконна дейност по посолстват ана КНДР по света като продажба на алкохол в мюсюлмански държави или трафик на слонова кост от Африка към Китай."

Коментари (225)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 914 Весело

  Айде отивайте да го арестувате той лежи в 10-тата спалня на 5 етаж от двореца му в провинция джан-джун Аматьоти

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1209 Весело

  Нашите комунета ще скочат да защитават другаря Ким ІІІ, пък уж били против монархизЪма....

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  абсурд ,той е приятел на Станишев и на Делян Пеевски

 4. 4 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Ей пак се започнаха козните и долните инсинуации на световният импИриализЪм и мракобесните капиталисти срещу примера и упованието на световните прогресивни сили КНДР и великият вожд и учител Ким Чен Ун

 5. 5 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1635 Любопитно

  На сукалчето май започва да му се вижда края ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 6. 6 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 426 Неутрално
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Явно започва демократизацията на поредната държава, която не върви успоредно на априлската линия

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 9. 9 Профил на Alex Kurtev
  Alex Kurtev
  Рейтинг: 374 Весело

  Я нашите политически титани да скочат малко в защита на другаря Ун, че инак както е тръгнало скоро нема да има с кой да си сътрудничим...

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Весело

  [quote#5:"Нефертити"]На сукалчето май започва да му се вижда края ... [/quote]
  Ъхъм.
  Чувам, че Кимчо се потресъл, разридал се горчиво в разкаянието си и утре още тръгва пеш към най-близкия офис на ООН-ето, този в Пекин, да се предаде.

 11. 11 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А оже ли заедно с него да съдят и всички които са подписали договори с него, за СЪУЧАСТНИЧЕСТВО ?

 12. 12 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ей тъкмо експерта сключи договор за научно-техническо сътрудничество и хамериканците искат да ни развалят далаверата

  Birds of a feather flock together.
 13. 13 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Алоуууууу, тва е от 50-60 години - 3 та династия поспада демократи. Обикновено като се сбият няколко големи сили, малкия най-страда. А като не се довърши и работата до край - още по-лошо.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Това е ужасно! Тъкмо подписахме спогодба за сътрудничество!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ако се докаже вината му редно е да бъде санкциониран!!!

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Весело

  [quote#8:"iSiktir"]Явно започва демократизацията на поредната държава, която не върви успоредно на априлската линия [/quote]
  Доколкото върви успоредно на китайската линия дреме им за априлската ...

 17. 17 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 583 Неутрално

  А нашите защо ги пропускат??

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 18. 18 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  По принцип, Сев Корея е една криминалана държава, която не би трябвало да съществува. Сравнена с Ю. Корея, това е нагледен пример за несъстоятелността на комунизма като теория, практика и идеология. Нагледен пример за общество, чиято АНТИХУМАННА и ДЕГРАДИРАЩА същност е в много степени по-опасна от хитлеровия нацизъм. Самото съществуване на Северна Корея е престъпление срещу човечеството!

 19. 19 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Дано ООН успее да възстанови поне чстица от погазените човешки права в Северна Корея...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  [quote#18:"transvaal"]Самото съществуване на Северна Корея е престъпление срещу човечеството! [/quote]
  Начи ... по въпроса са обръщаш към същото това ООН.
  Дет' е теглило една черта по един паралел. Още при дядо му на сегашния Вожд, преди повече от половин век.
  И е приемало същата тази диктатура в редиците си и при дядото, и при таткото. Че и до вчера при този ...
  Като най-жестоко е било при дядото. Когато легитимират и приемат режима международно ...

 21. 21 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#7:"kaiser"]
  A нашите дебили ще си сътрудничат с тях. Не сме имали толкова тъпо и гнусно правителство до сега! [/quote]
  Само ти ли не разбра, че сътрудничеството с тях е от 2010 г. Сегашното правителство ли е управлявало тогава?

 22. 22 Профил на .
  .
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#19:"Γαλλα"]Дано ООН успее да възстанови поне чстица от погазените човешки права в Северна Корея...

  [/quote]
  Бе тоя е обикалял на 100 км от границата, вероятно да не го отвлечат, и в тия истории как севернокорейките като видят китаец лягали, ми приличат на чути в местната кръчма. Корейките са много по хубави и женствени от китайките, ама са и по-едрички, ама че умирали за китайци, нещо ме съмнява.

 23. 23 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#18] от "transvaal":

  Напротив! Съществуването на Северна Корея в определена степен е много добре за останалата част от човечеството. Тази държава демонстрира нагледно какво представлява комунизма. Още по-хубаво е, че в съседство има Южна Корея тоест комунистите не могат да се измъкнат, че става дума за национална особеност.

 24. 24 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 897 Весело

  Ще си премести запалката от единия в другия джоб!

 25. 25 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 870 Неутрално

  И като го осъдят задочно голям праз! Едва ли някой ще отиде да го арестува в Северна Корея.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 26. 26 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Аууу, на Кимчо са му вдигнали мерника.
  Това е хубаво, защото може и да и се види края на СК диктатура.
  Това не е хубаво,защото лоения Кимчо има атомна бомбичка.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 27. 27 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не може, а трябва!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 28. 28 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До редакторите на статията.
  Надписът под втората снимка е грешен. Чествали са 72 г. от рождението на втория Ким (Ким Чен Ир), а не на Ким Ир Сен.
  Не че има някакво значение, де....

 29. 29 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 507 Весело

  Вече е ясно и каква е била първата реакция на Ким Чен Ун на призива да бъде съден. Той е казал само: "Дреме ми на Ун-а!")))

 30. 30 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ким Чен Ун може да бъде съден за престъпления срещу човечеството

  Според мен ООН, малко надскача боя си. То ако ставаше така и Третият райх щеше да бъде съден, преди края на Втората световна война. Силата на правото, обикновено действа само там, където преди това, е победило правото на силата.

  /не се чете/
 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  [quote#26:"Cherry"]Аууу, на Кимчо са му вдигнали мерника.
  Това е хубаво, защото може и да и се види края на СК диктатура.
  Това не е хубаво,защото лоения Кимчо има атомна бомбичка. [/quote]
  Поради последното не мисля, че е вярно предположението за "мерника". Плюс статута на Северна Корея спрямо братски Китай ...
  По-скоро ми се струва, че се разлайват кучетата. Като гледам, че разбързалият се вестоносец е небеизвестната обслужваща госпойца Ройтерс ...
  Оглеждайте се къде ще се размирише наистина ...

 32. 32 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1117 Весело

  ... И ще го осъдят на смъ... пардон, нали сме цивилизовани, на доживотен затвор.
  А кой ще изпълни присъдата?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Весело

  [quote#30:"Тони Шнайдера"]Според мен ООН, малко надскача боя си. [/quote]
  Бе, брат'чет, че ООНето сал' да понадигне малце главичка и вече е надскочило боя си!

  Изпразнено от съдържание и ползвано само за разлайване на кучетата или за лозово листенце, според случая - такваз му е ролята от едно дестина години, че и оттатък!

 34. 34 Профил на Българска Идилия
  Българска Идилия
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Интересно е мнението на Върджина коментар #21 тоест ако ти се изпикаеш на булеварда, няма да бъде проблем ако някой преди теб го е направил Щом от 2010 има споготба, колкото и дебилна да е тя, няма проблем да я преподпишем нали

 35. 35 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Сега ще заплаши империализма с ядрено унищожение. И ще вярва, че само комунягите ще останат да управляват света.

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 36. 36 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#7:"kaiser"]. Не сме имали толкова тъпо и гнусно правителство до сега!
  [/quote]
  като това което подписа с тях ли, 2010 или като кое

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 37. 37 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Направо да почват целия политически елит по света.

  And Freedom for all
 38. 38 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#31] от "xm...":
  Тоя предполагаем съд, само ще налее масло в машината на Ким-чо.Има да се пени диктаторчето срещу империалистите, да раз мества войски насам-натам, да помпа мускули.Не че му дреме де, както спомена един съфорумец по - горе - а , да идат да го хванат у Пхенян.....
  Друго ми е странно на мен, Пхенян наскоро възобнови срещите между разделени семейства с ЮКорея, Пхенян поиска мир със Сеул януари месец(разбира се с всички уговорки,че утре може да му щукне да ги отмени)...и сега хоп, Международен съд за Ким.
  А и както си посочил по - горе, ООН как така си траеше за режима на баща му и на дедо му на Ким,пък сега се закъхари извднъж за правата на хората там.Въобще....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 39. 39 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ким Чен Ун може да бъде съден за престъпления срещу човечеството..

  - Правителството , на ДПС и БСП, също !!!

  urkobozambo
 40. 40 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "безпрецедентни публични свидетелства от бегълци от режима в Корейската народно-демократична република (КНДР), направени в Южна Корея, Япония, Великобритания и САЩ." Не, че подкрепям прасето от КНДР ама само на мен ли ми прави впечатление, че тия безпрецедентни свидетелства са направени все в САЩ и страни лижещи определени част ина САЩ? Случайност, м? Що не ги направиха в Германия, Китай, Русия, Канада, Франция ако щете ...

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 41. 41 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 598 Неутрално

  От кога някой нормален съд брои свидетелските показания за достатъчни да се осъди някой? Без веществени доказателства (а такива няма) подобен процес ще е едно фиаско (каквито сме виждали много в Хага). А снимките дето вадят от сателитите не доказват какви са затворниците (дали са политически или криминални) нито колко са, абе нищо не доказват направо освен празно бръщолевене. САЩ е с най голям процент затворници в света и всички са политически - жертва на капитализма.

 42. 42 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Тия са луди за връзване ... Да обвинят Китай в съучатсничество ... е прекалено. Ще събудят дракона. Сега вече със сигурност ще има втвърдяване на позициите, не в полза на ООН.
  Защо им трябва конфронтация ... и с Китай ?

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 43. 43 Профил на Иван Гавазов
  Иван Гавазов
  Рейтинг: 838 Гневно

  Дано има достатъчно инициатива да го изправят пред съд!

  Better to reign in Hell than to serve in Heaven
 44. 44 Профил на mahakalah
  mahakalah
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Айде де! Ама на Китай никой не смее да гъкне за Тибет... (

  You don't have a soul. You are a soul. You have a body.
 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  [quote#38:"Cherry"]ООН как така си траеше за режима на баща му и на дедо му на Ким,пък сега се закъхари извднъж за правата на хората там.[/quote]
  Ъм да, де ...
  И това писмо до китайците през посланика им в ... Женева ...
  В което страда за случаите в Китай, ама не са и стъпвали в Китай, та да разпитват свидетели. Че и ги "плаши" китайците ...
  Както и в Русия, че и там има севернокорейски емигранти ...
  Някой вика "Вълк!", ама да се огледаме от къде ще изкочи наистина ...

 46. 46 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#21] от "virgin":

  Сътрудничеството е от 1970 г.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 47. 47 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#40] от "bludniq_sin":

  Ако се наложи и там ще ги направят, просто опипват почвата и пискат пипала за насочване на общественото мнение (основно на балъците, а те са мнозинство) в определена посока и нагласа. Номерът ще мине, но до изправяне на подсъдими реално няма да стане - 100 000 американски жертви във война пиндосляка не може да си позволи - това да не е Ирак.

 48. 48 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 578 Разстроено

  Всичко Мара Фтасала , че и международното положение да оправим. Пък и от всичко разбираме бе тц..тц..тц..само 'дето собствената си къща не можем да подредим ...

  Stupid people make me sick
 49. 49 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 688 Весело

  [quote#34:"bulgarskaidiliya"]Интересно е мнението на Върджина коментар #21 тоест ако ти се изпикаеш на булеварда, няма да бъде проблем ако някой преди теб го е направил[/quote]
  Няма какво толкова да ти е инетресно, при положение че основната теза на коментара е "Не сме имали толкова тъпо и гнусно правителство до сега!"

 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Наскоро чух говорене на посланник на САЩ в подобен стил и по отношение на Русия ...
  Мисля, че САЩ поемат курс конфронтация ... ама още не са решили с кого точно. ПАЗИ БОЖЕ ! Дано пак се рамине само със студена война . Без глобално противопоставяне икононмиката на запада спря

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5020 Неутрално
 52. 52 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 525 Неутрално
 53. 53 Профил на emiromar
  emiromar
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Първо да се нападне Корея и това творение на север да се заличи! После по реда си и сценария от ВСВ да бъдат съдени всички! Стига вече глупости.

 54. 54 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 583 Неутрално

  хайде кога ще има натовска атака над северна корея ???

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 55. 55 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#50:"t' Ankus"]Мисля, че САЩ поемат курс конфронтация ... ама още не са решили с кого точно[/quote]
  Обама каза преди няколко дни, че война в Сирия,като международна намеса, не може да бъде напълно изключена...

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 56. 56 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  [quote#29:"Vassco"]Той е казал само: "Дреме ми на Ун-а!")) [/quote]
  То и на Слобо Милошевич му дремеше, докато не го изправиха пред съда в Хага.

 57. 57 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#23] от "johnniewalker":
  Това, което хората изживяват в Северна Корея е огромна трагедия. Прочетете някои от показанията на хората, които са избягали от лагери. Умопомрачаващи са! Ужасяващи са! Нечовешки са! Затова, драги форумци, престанете да си упражнявате остроумието, крайно неподходящо е. Да се твърди, че тези нечовешки страдания са нужни за да се илюстрира каквото и да било е меко казано недопустимо!

 58. 58 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 691 Неутрално

  [quote#8:"iSiktir"]Явно започва демократизацията на поредната държава, която не върви успоредно на априлската линия[/quote]

  Не, просто спасяват хората от комунизъм.

  The best way to predict the future is to invent it.
 59. 59 Профил на sospecha
  sospecha
  Рейтинг: 530 Весело

  Лидера толкова много се притеснил от Разкритията че използвал българския метод на сепукото-преместил го в другия си крачол.

 60. 60 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Не "може", а трябва.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 61. 61 Профил на trulr
  trulr
  Рейтинг: 628 Неутрално

  От целия ужас в Северна Корея има нещо положително. И това е да служи за урок на останалата част от човечеството какво се случва когато някой се заиграе с призрака на комунизма.

 62. 62 Профил на Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Sir Percival ГЛАСУВАЙТЕ
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Затова Орешарски подписа с КНДР, за да може под прикритие лесно да предаде на международния съд виновника за престъпленията против човечеството.

  ЖУСТИС (фр.- правосъдие) ИЛИ ЖОСТЕРИС (бълг. - гьостерица)!!!
 63. 63 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1309 Любопитно

  Е как ще го накажат,или мислят със сила да атакуват Северна Коря.Избира се момент когато се затоплиха отношенията със Южна Корея, някой пак "ръчка".

 64. 64 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#56] от "Blood Red Skies":

  И какво стана с Слободан Милошевич? Според теб притесниха ли го?
  Умря неосъден в затвора, но беше достатъчно горд да каже, че не признава съда в Хага...и не му пукаше какво ще му направят.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 65. 65 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#9:"svnm"]Я нашите политически титани да скочат малко в защита на другаря Ун, че инак както е тръгнало скоро нема да има с кой да си сътрудничим... [/quote]

  +++++

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 66. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  [quote#64:"iSiktir"]Според теб притесниха ли го? [/quote]
  Не бе, не го притесниха. Само малко умря.

 67. 67 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 583 Разстроено

  Изобщо не оправдавам Северна Корея, да не говорим да съм съгласна с политиката или режима им... всичко което се чува е ужасяващо... но не мога да не се зачудя, защо точно сега и защо точно тях ООН е решило да проверява? Проверяват ли се в момента и други страни ? Сигурна съм, че в не една или две африкански страни, за които дори не сме и чували, се извършват не по-малко престъпления срещу човечеството... там какво правим?

  Дали този засилен интерес не е подсилен и от други интереси ? И как точно ще съдят лидера? Ще пратят американците да го отвлекат от страната му ?

  Fortuna favet fortibus!
 68. 68 Профил на P.S.
  P.S.
  Рейтинг: 426 Неутрално

  В една книга на Артър Кларк (последната теорема) се описва оръжие "тих гръм", с което се слага край на режима в Северна корея и като цяло войните по света
  ех.. мечти..

 69. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#55] от "Чери": "война в Сирия,като международна намеса, не може да бъде напълно изключена..."
  Вече има международна намеса и тя не зависи нито от САЩ, нито от Обама = Там само на страната ба Асад има ислямски гвардейци от Иран, Хисбула, Руснаци, кюрди... и Ирански, Руски и Китайски флот.
  Въпреки това Сирия не може да бъде защитавана за дълго ... Падне ли Сирия... на следващата стъпка САЩ директно настъпва мотиката. Не биха рискували.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 70 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3870 Неутрално

  Крайно време е за това!Комунистите в Северна Корея показват нагледно колко уродлива и престъпна е тяхната власт!

 71. 71 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 531 Неутрално

  може ?!? как така може да бъде осъден ? да не би да има опция да не бъде осъден ?

 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4276 Неутрално

  "Ким Чен Ун може да бъде съден за престъпления срещу човечеството"

  Дано бъде наистина съден тоя диктатор! И дано измъчения севернокорейски народ види по-добър и нормален живот в скоро време!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#55] от "Чери":
  Мисля, че САЩ искат само ескалация на дразнилката ... и изтощение на икономиката като със СССР , а не сериозен конфликт със силни противници = макар, че имат нужда точно от това !!! Проблемът е , че например северокорейците няма какво да губят, а американците има какво да губят ... и не им се иска да е точно днес

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на kanarata2
  kanarata2
  Рейтинг: 230 Разстроено

  До коментар [#53] от "emiromar":

  Много лесно решавате за война все пак да ви напомня че истинската война не е като компютърна игра или филм.

 76. 76 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#57] от "alffastar":

  Забелязвам че даваш пълна вяра на всичко което си прочел, а това според мен е грешка. Давам ти простичък пример - оная песничка детска дето я пееха корейчета която я представиха ,че текстът бил срещу САЩ, а се оказа обикновена детска песничка само дето докато го покажат това коментарите в нета и те бяха потресаващи и ужасяващи. Познавам хора, които лично са посетили северна корея и имат малко по-различни впечатления от това, за което се разказва в медии и тн. Просто трябва да започнем да смиламе информацията сами и да събираме от различни източници, а не да чакаме да ни я дадат смляна на готово и да приемаме всяко написано някъде нещо за неоспорим факт (нещо което в нашето общество в БГ е тенденция). По същия начин представяха и либия и ирак и афганистан преди да ги ударят - забеляза ли, че откак ги удариха и взенякой сложи ръка на кладенците, а други получиха обществени поръчки за милиони или милиарди за възстановяване на разрушената инфраструктура изведнъж рязко спряха репортажите за тези страни. Ти имаш ли от някъде информация (видял ли си в наши и чужди медии) подробни репортажи за това как се възстановява либия например, стават ли още атентати, как живеят хората там след като им пуснаха няколко тона демокрация и тн ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 77. 77 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#61] от "трулр": "От целия ужас в Северна Корея има нещо положително. И това е да служи за урок на останалата част от човечеството какво се случва когато някой се заиграе с призрака на комунизма."
  България е пример по учебник, че и от северокорейски комунизъм има и ... ПО-ЛОШО !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 78. 78 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3779 Неутрално

  [quote#67:"Едно_Българче"]Сигурна съм, че в не една или две африкански страни, за които дори не сме и чували, се извършват не по-малко престъпления срещу човечеството... там какво правим? [/quote]
  Като си толкова сигурна, дай пример кои са тези страни.

 79. 79 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 583 Гневно

  Комунистически животни.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 80. 80 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#77:"t' Ankus"]има нещо положително. И това е да служи за урок на останалата част от човечеството [/quote]

  Братчед, ти не си ли забелязал, че човечеството винаги е бягало от часа по история. Затова и до ден днешен, не е в час.

  /не се чете/
 81. 81 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  [quote#74:"t' Ankus"]Проблемът е , че например северокорейците няма какво да губят, а американците има какво да губят ... [/quote]
  проблем вероятно се явява и фактът, че ако числата са верни северна корея има около 1 млн армия а може при нужда да мобилизира 4-5 млн партизани и тн. готови на какво ли не.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 82. 82 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#76] от "bludniq_sin":
  Не желая да обхване всички теми засегнати в поста ти, че и не мога. За Северна Корея съм чел показания на хора, избягали от лагери - прочети ги, тогава пиши мнения по темата. Не коментирам световната политика, говоря за нещо конкретно!

 83. 83 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Всъщност никой от големите не иска демократизирането на Северна Корея, защото това би довело до обединяването и с Южна Корея.

  САЩ ще трябва да разкарат военните си от региона. Това едва ли ги устройва.
  Русия и Китай не искат още една обща граница със Запада. Буферната СК им изнася повече.
  Япония се страхува по традиция от една силна, обединена Корея.
  Дори не съм сигурен, че Южна Корея е готова за подобно обединение. Така че...

  Най-смешното е, че БСП отново сгафиха тотално, като само преди няколко дни обявиха, че членката на ЕС, България, ще си сътрудничи с държава, която очевидно нашите партньори и съюзници смятат за тоталитарна, а тези, с които нашите пишман-политици искат да си сътрудничат, ги готвят за затвора... Колко тъп трябва да си, за да не предвидиш това стечение на обстоятелствата?

 84. 84 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#78] от "Blood Red Skies":

  Децата войници в сомалия и судан, конго, геноцида в руанда, жертвите в либерия ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 85. 85 Профил на nevver
  nevver
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Колко жалко за обикновените хора там!

 86. 86 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 558 Неутрално

  И да го съдят какво... няма да му дреме много

 87. 87 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  А след като Другарят Орешарски подписа спогодба за сътрудничество, не става ли съучастник?

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 88. 88 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#40] от "bludniq_sin":

  Хайде погледай малко кадри за Северна Корея:
  http://www.youtube.com/watch?v=JNVCdL908ko

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 89. 89 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нищо ново под небето - все едно са в Римската империя преди 2500-3000 години ..... Иначе Ким Трети се тресе от страх, че някакво си там ООН ще го съди. Колкото уплашиха и Башар Асад. Не разбирам защо се харчат безумни пари за издръжката на абсолютно безполезни импотентни мегаструктури като ООН. Но не е луд, който яде баницата, а който му я дава. Само си чешат езиците.

 90. 90 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "iSiktir":

  Имаме участник, познал верния отговор За растеж е нужно разширяване на пазарите. Западните другари ще изметат източните другари и ще направят корейците по-свободни... и още по-бедни с лавините от кредити които ще последват.

 91. 91 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2918 Весело

  Как ли се чуства дОгарА Станишеф сред колегите си песове след подписването на договора за взаимно сътрудничество със Северна Корея.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  От комунист друго не може да се очаква.

 93. 93 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#15:"anni_geo"]Ако се докаже вината му редно е да бъде санкциониран!!! [/quote]
  Той Е санкциониран!

  [quote#0:"^"] санкциите на ООН включват скъп коняк и уиски, елитно оборудване за кино за 1000 души, модерна звукозаписна техника, луксозни германски автомобили и десетки пиана.[/quote]

  Схващаш ли? Малко му остава на режима, той просто се гърчи без скъп коняк и уиски, кино за 1000 души, звукозаписна техника, луксозни германски автомобили и пиана.

  ПП Разправих на баба Гицка за санкциите, пък тя вика: "Отива му-у-у на ООН-ето таквиз санкци-и-и..."

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 94. 94 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  [quote#2:"dobrich"]

  Нашите комунета ще скочат да защитават другаря Ким ІІІ, пък уж били против монархизЪма....[/quote]
  Ако в Северна Корея имаше петрол щеше да и се случи "демокрацията" още през 1959!

  Разбира се никой не е убил повече цивилни от армията на Съединените Американски Щати , ама това ООН никога няма да го прави на въпрос !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 95. 95 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Браво на този екип на ООН за доклада. Но! Дали някой нещо ще направи? ООН ако повдигне въпроса какво става? Най-много да стигне дао съвета за сигурност с 5-те члена. Ще последва вето от знаем кой и кой и после? САЩ няма да им се занимава сами да водят пак инвазионна война, особено като имаме предвид лошия им опит в региона + последните им миротворни инвазии, а и тук "кой и кой" няма да допуснат война до техните граници... Ако големите играчи се съгласуват и успеят да сменят режима там с по-мек и отворен, нещо като днешния кубински, пак би било невероятен успех. Но надали...

 96. 96 Профил на Строител
  Строител
  Рейтинг: 374 Неутрално

  За чий грездей им трябва да си завират носа в Корея?
  Има толкова много държави, в които основни права се потъпкват,
  но за тях не смеят да се обадят.
  А, и никой не знае, как точно се чувстват хората в КНДР.
  Едва ли са много по-зле от половината сегашно население на България

 97. 97 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Западът не бърза или няма никаква възможност да свали режима

 98. 98 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  [quote#42:"t' Ankus"]Да обвинят Китай в съучатсничество ... е прекалено. Ще събудят дракона. [/quote]
  Никого няма да събудят
  Дори в Китай вече се чуват влиятелни гласове за това че издръжката и отглеждането на 25 милиона нищо непроизвеждащи гладници в Северна Корея идва в повече дори за страна като Китай
  Ако не са доставките на храни и въглища от Китай картонената кула на режима в Северна Корея ще се срути за една нощ
  В Китай вече се оформя и мнението че една обединена и със свободна капиталистическа икономика Корея е далеч по-желан съсед и партньор от непредвидимата гладна и непроизвеждаща нищо Северна Корея
  Северна Корея даже не е и пазар за китайските стоки
  Китай ПОДАРЯВА ХРАНА И ГОРИВО на Севера
  При една обединена просперираща и капиталистическа Корея само на територията на днешна Сев Корея Китай би пласирал поне ХИЛЯДА ПЪТИ ПОВЕЧЕ СТОКИ И УСЛУГИ и то СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ
  Не като сега - да им ДАВА МИЛОСТИНЯ

 99. 99 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Представят въпросът на Съвета за Сигурност на ООН, Русия и Китай както винаги налагат вето. Все пак хубаво е, че го има този доклад, показва истинското лице на комунизма, най- "прогресивният" строй според червените дрОгарЕ.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 100. 100 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Могат да го отнесат с някой нерегистриран дрон, но това определено няма да съответства на правото. В същото време, под вещото му ръководство умират хиляди и гладуват милиони... Кой може да определи какво е правилното решение?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK