Парламентът гласува за демилитаризиране на Киев

Парламентът гласува за демилитаризиране на Киев

© ReutersДепутатите от украинския парламент приеха в четвъртък постановление за спиране на насилието по улиците, връщане на полицията и жандармерията в казармите и демилитаризиране на Киев.


Според Андрей Магера, зам.-председател на ЦИК, президентът Виктор Янукович не може да наложи вето върху документа. Това може да стане единствено с решение на Върховния административен съд. Но Магера припомни, че парламентът има контрол и над ВАС, защото с 226 гласа може да лиши съдия или съдии от този съд от статут във връзка с нарушаване на положената клетва.


От 238 регистрирани на заседанието народни представители във Върховната рада "за" гласуваха 236, включително десетки депутати от управляващата партия. Представител на Партията на регионите обясни, че колегите му са искали да се помогне за спиране на кръвопролитията, но не са били наясно кога точно ще е събирането и при какъв дневен ред и затова не всички са успели да се съберат. Сесията се проведе по инициатива на опозицията, а не на председателя на Върховната рада Владимир Рибак, който не беше в сградата.
Тепърва ще се изяснява дали части от приетия документ не противоречат на конституцията и други закони, за да ги подпише председателят на парламента.


Парламентът гласува за демилитаризиране на Киев

© Reuters


Депутатите гласуваха също заседанието им да стане безсрочно до приключване на политическата криза в страната. "Има се предвид, че парламентът ще работи всеки ден и в почивните дни дори, за което трябва да се промени и целият график", поясни Арсений Яценюк, един от лидерите на опозицията и депутат от партията "Баткивщина". След това бе обявена почивка до 10 часа сутринта в петък.


С текста се нарежда на частите за борба с безредици, вътрешните войски и армията да се върнат в местата си на постоянна дислокация и се забранява употребата на оръжие.


Забранява се блокирането на транспортни комуникации и ограничаването на трафика, което означава, че трябва да бъде снето обсадното положение, в което МВР постави столицата Киев.


На правителството и органите на държавната власт е наредено да спрат да изпълняват програмата мерки, наречени "антитерористична операция", т.е. се отменя съответното решение на Съвета за национална сигурност.


Депутатите изрично решиха, че извънредно положение може да въведат единствено те.


На прокуратурата се възлага да проведе пълно разследване на смъртта на участници в протестите и на обстоятелствата, при които са ранени толкова много хора. На други органи на държавната власт е наредено да помогнат на семействата на загиналите и на лечението на пострадалите.


От следствените органи се изисква да поискат от съда да бъдат пуснати от ареста и да бъде прекратено преследването на участници в протеста.


Здравното министерство публикува късно в четвъртък актуална информация за жертвите, според която официално загиналите в сблъсъците от вторник насам са 75, а ранените - 571, от които 363 са настанени в болници.


Парламентът гласува за демилитаризиране на Киев

© Reuters

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK