Оригиналът: Какво се казва в споразумението от Киев

Оригиналът: Какво се казва в споразумението от Киев

© Reuters



На интернет сайта на украинския президент е публикуван пълният текст на Споразумението за уреждане на кризата в Украйна, с който се прави опит за спиране на кръвопролитието в страната.


То е подписано от президента Виктор Янукович и ръководителите на парламентарните групи на партия УДАР Виталий Кличко, на партия "Баткивщина" Арсений Яценюк и на движението "Свобода" Олег Тягнибок.


Като свидетели на споразумението се явяват външните министри на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и на Полша Радослав Шикорски, както и ръководителят на Департамента за континентална Европа към външното министерство на Франция Ерик Фурние.




Ето какво съдържа споразумението:


Обезпокоени от трагичните случаи на загинали в Украйна, 


Стремейки се незабавно да прекратим кръвопролитието,


Решително настроени да продължим пътя към политическо уреждане на кризата.


Ние, долуподписаните страни, се договорихме за следното:


1. В продължение на 48 часа от подписването на настоящото Споразумение да бъде приет, подписан и обнародван специален закон, който подновява действието на Конституцията на Украйна от 2004г. с внесените по-рано промени. Подписаните заявяват за намерението си да създадат коалиция и да сформират Правителство на националното единство в следващите 10 дни.


2. Конституционна реформа, която да балансира правомощията на президента, правителството и парламента, ще започне незабавно и ще бъде завършена през септември 2014г.


3. Президентските избори ще се проведат веднага след приемането на нова Конституция на Украйна, но не по-късно от декември 2014г. Ще бъде прието ново изборно законодателство, както и ще се сформира нов състав на Централната избирателн акомисия на пропорционална основа  в съответстви есправилата на ОССЕ и Венецианската комисия.


4. Разследването на неотдавнашните актове на насилие ще се проведе под общия мониторинг на властите, опозицията и Съвета на Европа.


5. Властта няма да въвежда извънредно положение. Властта и опозицията ще се въздържат от употребата на силови мерки.


Върховната Рада на Украйна ще приеме трети закон за освобождаване от отговорност, който ще действа и върху тези правонарушения, които предвижда и законът от 17 фхевруари 2014г.


Двете страни ще полагат сериозни усилия за нормализиране живота в градовете и селата по пътя на освобождаване на административните и обществени сгради и разблокиране на улици, кръстовища и площади.


Незаконното оръжие трябва да бъде предадено на органите на МВР на Украйна в рамките на 24 часа след встъпването в сила на указания по-горе указ (т.1. от Споразумението).


След указания период всички случаи на незаконно носене и притежаване на оръжие ще попадат под действащото законодателство на Украйна. Силите на опозицията и властите ще се оттеглят от позициите на противопоставяне. Властта ще използва силите на реда изключително за физическа защита на сградите на органите на властта.


6. Министрите на външните работи на Франция, Германия, Полша и Специалният представител на Президента на Руската федерация призовават към незабавно прекратяване на всички видове насилие и противостоене.


Киев, 21 февруари 2014г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK