Източна Украйна се отцепва "до възстановяване на реда"

Снимка от събирането на представителите на руски говорящите райони не изглежда като импровизирана спешна среща. Под надписа на сцената е изобразена т.нар. Георгиевска лента - част от руския орден за храброст, с която в Русия отдават почит на загиналите във Великата отечествена война и за родината.

© Associated Press

Снимка от събирането на представителите на руски говорящите райони не изглежда като импровизирана спешна среща. Под надписа на сцената е изобразена т.нар. Георгиевска лента - част от руския орден за храброст, с която в Русия отдават почит на загиналите във Великата отечествена война и за родината.Лидерите на руски говорящите райони  в Източна Украйна обявиха, че поемат контрола над тази част от територията на страната "до възстановяване на конституционния и правовия ред".


Малко след това президентът Виктор Янукович се отметна от подписаното от него ден по-рано споразумение за мирен край на кризата и заяви, че в страната се извършва държавен преврат, съобщи руската агенция "Интерфакс". Решенията, които взима Върховната Рада в момента, са нелегитимни, добавил той според "Интерфакс". 


Лоялните на президента Виктор Янукович местни ръководители се събраха в Харков - на около час път от руската граница - поставиха под въпрос легитимността на националния парламент в Киев.
През последните 24 часа Върховната Рада прие поредица от решения, в които върна старата конституция от 2004г., с която силно се ограничават правата на президента и започнаха процедура за предсрочни президентски изболи и съставяне на правителство на националното единство. Всички тези мерки бяха договорени и подписан иден по-рано от държавния глава в присъствието на западни дипломати, действащи като своеобразни гаранти на сделката за ненасилствен край на политическата криза.


По същото време обаче Михайло Добкин, управител на Харковска област, започна да събира сепаратистки настроени лидери. 


На срещата им в събота в Харков той заяви: "Не се подготвяме да раздробим страната, искаме да я запазим".


Но резолюцията, която приеха в края на заседанието, изпраща точно противоположния сигнал: "Решенията, взети от украинския парламент при тези обстоятелства, поставят под съмнение тяхната легитимност и законност. Централните държавни органи са парализирани. До възстановяване на конституционния ред и законността... решихме да поемем отговорност за гарантиране на конституционния ред, законността, правата на гражданите и тяхната сигурност на нашите територии".


Сградата на президентската администрация в Киев е изоставена, местонахождението на Янукович е неизвестно, части на протестиращите поеха охраната на президентството и парламента (на снимката).

© Reuters

Сградата на президентската администрация в Киев е изоставена, местонахождението на Янукович е неизвестно, части на протестиращите поеха охраната на президентството и парламента (на снимката).


Според руската агенция "Интерфакс" на Конгреса в Харков на депутатите на всички нива на властта в Югоизточна Украйна, град Севастопол и автономната република Крим има и много руски политици.


От Москва в ролята на "наблюдател по поръка на председателя на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент - бел.ред.)" пристигна Михаил Маргелов, ръководител на комисията по международни отношения в Съвета. Там е и колегата му от същата комисия в Държавната Дума (долната камара) Алексей Пушков. С тях са е губернаторите на четирите южни области на Русия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK