"Ройтерс": Западът се чуди как да спасява Украйна

"Ройтерс": Западът се чуди как да спасява Украйна

© ReutersЗападните държави са изправени пред сложната задача да помогнат за стабилизирането на почти банкрутиралата Украйна след като бунт свали подкрепяния от Русия президент. Освен това ще трябва и да удовлетвори по някакъв начин накърненото самочувствие на Москва, коментира Пол Тейлър от "Ройтерс".


Най-голямото предизвикателство се пада на Европейския съюз, който помогна да се сложи край на насилието в Киев. Сега ЕС трябва да намери отговор на стария принцип от грънчарските магазини: "Чупи-купи". Все още изобщо не е ясно дали западните държави в съюза искат да приемат правилото, че "който счупи нещо, си е негово" и да започнат да спасяват обширната държава с 46 милиона души население.


Без ентусиазъм за членство
Еврокомисарят Оли Рен обеща в неделя значителна финансова помощ и дори си позволи да каже, че Украйна заслужава перспектива за членство в ЕС един ден. "От европейска гледна точка е важно да предоставим ясна европейска перспектива за украинския народ, който демонстрира отдаденост на европейските ценности", каза Рен в Сидни, където е на срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-20.


В жаргона на ЕС изразът "европейска перспектива" означава възможност за членство в съюза. 


Но не всички от 28-те държави членки са съгласни.


Франция, например, би предпочела да държи Украйна в същия статут, който си представя за Турция - тясно партньорство, но не и членство. Ангела Меркел също реагира хладно на идеята за една Украйна в ЕС.


Съюзът изпитва затруднение да спасява собственит еси държави от фалит, а нови големи разходи за страна извън ЕС, макар и на границите му, ще бъде още по-сложна задача.


Оли Рен даде ясно да се разбере ,че Брюксел е готов незабавно да предостави над 610 милиона евро помощ, които бяха предложени още през ноември, когато внезапно Виктор Янукович отказа да асоциира страната и се обърна към Русия и предложените от президента Владимир Путин 15 млрд. долара изгоден кредит.


Ролята на МВФ и САЩ


МВФ също заяви, че е готов да помогне на ново правителство в Киев, ако то поиска помощ. Но управляващият директор Кристин Лагард напомни, че все още условие за такъв кредит са "важните икономически реформи", които администрацията на Янукович отхвърли. В тези мерки влизат премахване на субсидирането на природния газ, от което щедро се възползват украинските олигарси, но също така и всички обикновени украинци, както и да се вдигнат данъците върху продажбите. "Очевидно се надяваме ситуацията да се уталожи... готови сме да се ангажираме, да помогнем", заяви Лагард в Сидни.


Що се отнася до Вашингтон, в петък - още преди Янукович да избяга от столицата - официални лица заявиха, че едно правителство на националното единство би получило "силна подкрепа", ако се договори с МВФ за програма от реформи за стабилизиране на икономиката. Нямаше дума обаче за двустранна американска помощ.


Източници на "Ройтерс" от МВФ казват, че фондът не е във възторг да кредитира преходно правителство на Украйна, като се има предвид традицията на хилави икономически реформи от властите в Киев.


Милиарди, изтеглени напред във времето 


Представители на ЕС обясняват, че има възможност средствата, предвидени за 7-годишния период на предложеното споразумение за асоцииране, да бъдат предоставени в началото на периода. Това означава, че Киев може да разчита на над 2 млрд. евро много бързо след подписването на сделката.


Освен това Украйна би могла получи достъп до пазара от 500 милиона потребители на ЕС преди ратифицирането на споразумението, за което обикновено минават няколко месеца. Проблемът е, че Украйна няма кой знае какво да предложи.


Всичко това изисква и едно силно украинско правителство, което да подпише сделката. Но такова едва ли ще се появи преди президентските избори, насрочени извънредно за 25 май.


Експерти като Майкъл Лей, бивш високопоставен служител на департамента на Европейската комисия по разширяването, казват, че подготвеното споразумение за асоцииране не е достатъчно добро и трябва да се пренапише. Целта е в него да се предложат повече стимули и да се поставят по-малко условия към Украйна относно приемането на законодателство и стандарти на ЕС, за да се ползва страната от единния пазар.


Икономисти предупреждават, че в началото прилагането на търговското партньорство може допълнително да отслаби украинската икономика и да удари неконкурентните производства, повечето от които работят за руския пазар.


Политическите рискове


Освен това има и политически рискове - освобождаването от затвора на бившия премиер Юлия Тимошенко вече вещае остра борба за власт в Киев.


Представители на ЕС припомнят какво стана след Оранжевата революция от 2004-2005г. - последвалият период се оказа не по-малко корумпиран от мандата на Янукович. В последния доклад на "Трансперънс иинтернешънъл" Украйна е на 144-о място в света по корупция.


"Политическата несигурност се увеличи, включително около това какво ще се получи от президентските избори през май. С нея идва и потенциалният риск от фалит на държавата", казва Алистър Нютън, политически анализатор от банка "Номура".


Риск от разпадане


Една от най-големите тревоги в момента е, че в Украйна трябва да се предотврати разцеплението и отделянето на руски говорящата индустриална източна част. "Териториалният интегритет на страната е фундаментален принцип. Той се гарантира от Русия и всички други останали европейски държави", припомни шведският външен министър Карл Билд.


В събота лидери на Източна Украйна заявиха, че не искат страната да се разцепва, а после част от тях заминаха за Русия, докато в няколко градове в района имаше демонстрации в подкрепа на Майдана.


Русия, която засега изглежда губеща от този кръг на геополитическа борба, разполага с голяма военноморска база в Севастопол и също може да тласне Украйна към фалит като си поиска милиардите, които Киев й дължи, както и да настоява "Газпром" да си получи парите за доставеното гориво. Специалисти твърдят, че сега "Газпром" е в по-слаба позиция, но служители на ЕС се опасяват, че Путин може да отвърне със спиране на търговията и енергийните доставки и съживяване на замразените териториални спорове в Грузия и Молдова - други две бивши съветски републики, подписали споразумения с ЕС.


Барак Обама и ангела Меркел проведоха няколко телефонни разговора с Путин през последните дни в опит да убедят Москва да приеме мирен преход на властта в Украйна Кремъл се потопи в мълчание и единствено повтаря, че оспорва легитимността на отстраняването на Янукович.


В петък от Белия дом казаха, че Путин е приел американски и руски пратеници заедно да отидат в Киев и да помогнат за прилагане на преходното споразумение между Янукович и опонентите му.


Но това беше преди да падне Янукович.


"Ако имаме икономически пакет, ще бъде много важно Русия да не прави нищо, което да го подкопава, както и да работи в сътрудничество с нас и да го подкрепя", каза британският външен министър Уилям Хейг пред Би Би Си.


Запитан дали се притеснява от сценарий руснаците да пратят танкове в защита на руски говорящото население в Украйна, той предупреди да не се оказва "външна принуда" и да няма руска интервенция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK