"Защитниците на Киев" обръщат взор към Източна Украйна

"Защитниците на Киев" обръщат взор към Източна Украйна

© Baz Ratner, ReutersНякои носят черни маски и зацапани военни униформи, други са въоръжени със сопи с пирони, а всички имат една обща цел – да предпазят Киев в момента на безвластие, последвал свалянето на президента Виктор Янукович.


Тази нова полиция има планове и отвъд столицата, разказва "Ройтерс".


През месеците на протести против правителството, които доведоха до смъртоносни престрелки и падането на президента, ядрото на демонстрантите се е организирало в отряди от по около 100 души. Те оформят авангарда на движението, приело за своя цел да свали Янукович и да върне Украйна на пътя към Европа.
Именно тези отряди – така наречените сотни – завзеха офисите на Янукович, след като той избяга от столицата в петък.


Те продължават да патрулират по улиците, да охраняват държавните сгради или да маршируват в колони по двама сред тълпите на Площада на независимостта в Киев, по-известен като Майдан - средоточие на сблъсъка между Изток и Запад в Украйна.


На улица "Институтска" – полето на най-кървавите сблъсъци от последната седмица, двама от "защитниците на Майдан" облечени в бронежилетки, охраняват входа на Централната банка на Украйна – центърът на разпадащата се икономика на страната.


"Киев все е още не е извън опасност", казва един от тях, който се представя като Руслан, 43-годишен шофьор на такси от Западна Украйна, където е съсредоточено проевропейското движение в Украйна.


"Длъжни сме да стоим тук, понеже парите, с които ще възстановяваме страната, ще дойдат от нашите джобове през тази банка", казва той, стискайки бейзболната си бухалка.


По-надолу по улицата мъже с шлемове и камуфлажни дрехи втора ръка са образували жива верига.


"Защитниците на Киев" обръщат взор към Източна Украйна

© Baz Ratner, Reuters


Политически хаос


Отрядите действат с благословията на парламента, който вече е в ръцете на опонентите на Янукович и полицията, която изчезна в събота, когато президентът беше свален.


В неделя Министерство на вътрешните работи обяви, че пътната полиция на Киев ще работи заедно с активистите в поддържането на реда по пътищата.


Стражите – само мъже, голяма част от тях тийнейджъри – са разквартирувани в палаткови лагери на Площада на независимостта. Там те се събират около мангали или седят върху барикади от автомобилни гуми и изровени павета.


Бойният им дух е заразен, но импровизираната полиция е отражение на несигурността за бъдещето на Украйна. То е заплашено най-вече от намеренията на президента беглец да запали огньовете на сепаратизма, както и от икономически колапс. 


Сотните твърдят, че са необходими, за да предпазват украинския народ и институциите по време на политическия хаос, най-малко до избирането на новия президент на 25 май.


Техните амбиции, изглежда, обаче се простират далеч извън Киев, чак до източната крепост на Янукович – регионите с преобладаващо руски говорещо население, които не одобряват случващото се в столицата.


Регионалните лидери на Изтока се събраха в събота и излязоха с изказване, което подлага под съмнение легитимността на народното събрание. 


Напрежението подклажда опасания, че Украйна ще се разпадне по историческата, езикова и културна линия, която отделя Изтока и Запада.


По тази причина Руслан и членовете на сотните се отправят на изток.


"Отиват в Донецк, Харков, Луганск – райони, където още има много работа за вършене", добавя той. Друг от бойците, охраняващ входа на земеделското министерство, окупирано от членове на радикалната антипрезидентска групировка "Десен сектор", също заяви, че защитниците на Киев ще се заемат с поддържането на реда на Изток. 


"Защитниците на Киев" обръщат взор към Източна Украйна

© Baz Ratner, Reuters


"Не сме рогати дяволи"


Ако това е истина, последствията могат да са катастрофални.


"Преглеждаме стотици доброволци всеки ден. Сега изпращаме част от тях на изток, в Харков и други градове", разказва Любомир, 58-годишен ветеран от съветската армия, служил в Кавказ. Около него се въртят млади новобранци в различни военни облекла, показвайки своите импровизирани пропуски.


Някои от хората на Майдана обаче се опасяват, че експанзия на изток може да се разчете там като агресивно действие в територия, която разчита на старите връзки с Русия, а не на Европа, като гарант за стабилност. 


"Полицията заяви, че подкрепя народа – тяхна работа е сега да защитават обществото", заявява 27-годишният финансов съветник Андрей Кондор. 


"Изпращането на тези мъже на изток ще бъде разчетено като провокация. Хората няма да харесат това."


Неофициалната униформа на бойците е военна и се състои от ботуши, маски, различен камуфлаж, броня и големи метални щитове.


Много от доброволците са безработни и намират смисъла на живота сред бойните си другари.


Те не получават заплащане, но, ако се върнем назад в историята, много от тях ще потърсят своето място в новия политически ред, когато той бъде установен. Руслан поне твърди, че не иска никаква награда.


"Нямаме рога, не сме сатани – ние сме миролюбиви хора, които искаме децата ни да живеят с нормално управление", казва той.


"Когато всичко това свърши, ще се върнем вкъщи и ще работим по градините си, но винаги ще бъдем готови отново да действаме."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK