Парламентът смени централния банкер на Украйна и уволни министри и магистрати

Новият централен банкер е от партията "Баткивщина" на Юлия Тимошенко.

Новият централен банкер е от партията "Баткивщина" на Юлия Тимошенко.Върховната Рада на Укарйна прие оставката на управителя на Централната банка на Украйна Игор Соркин и на негово място назначи депутат, който три месеца отговаряше за финансите на лагера на протестиращите на Майдана.


Степан Кубив е от партията "Баткивщина" на Юлия Тимошенко, а преди да стане народен представител е бил председател на Управителния съвет на "Кредобанка" и е бил в ръководството на няколко други търговски банки.


"Обещавам ви прозрачност в Централната банка. Искаме да можем да заявим, че Украйна е голям пазар и платформа за инвестиции", каза той, след като за него гласуваха 310 депутати от 450-членния парламент.
През деня парламентът продължи с демонтирането на системата, изградена от бившия президент Виктор Янукович, като уволни няколко министри, предложи предсрочното отстраняване на петима конституционни съдии и избра нов Главен прокурор.


Начело на обвинението застана депутата от националистическата партия "Свобода" Олег Мапниценко, който в събота бе назначен за пълномощен представител на Радата з аконтрол върх удейността на прокуратурата. Той е с опит на следовател от района на Лвов и е първи зам.-председател на парламентарната комисия по въпросите на правосъдието и върховенството на закона.


За предсрочно прекратяване на правомощията им като членове на Конституционния съд бяха предложени петима от назначените с парламентарнат аквота. Те са обвинявани, че са нарушили клетвата си като през 2010г. са предоставили на Янукович пълномощия, за които той не е бил избиран да упражнява. В последствие това разширяване на властта му е довело до масови убийства на украинци, се казва в мотивите към решението. Депутатите предложиха на и.д. президента и на съюза на съдеити също за уволнят своите представители в Конституционния съд, за да бъде той обновен напълно.


Валентин Наливайченко стана новият ръководител на Службата за сигурност на Украюйна. За него гласуваха 333 от 373 регистрирани депутати.


Освободени бяха и двама министри - на културата Леонид Новохатко и на социалната политика Наталия Королевская.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK