Правозащитници от Лвов се обявиха против натиска над етническите руснаци

Правозащитници от Лвов се обявиха против натиска над етническите руснаци

© ReutersГрупа правозащитници от западния украински град Лвов призоваха новата власт в Киев и особено парламентът да проявят хладнокръвие и да не допускат ограничаване културните права на етническите руснаци и другите малцинства в страната.


Поводът са опасенията от последиците след отмяната в края на миналата седмица на закона "За основите на държавната езикова политика", премахващ статута на руския език като официален. С този текст в 13 региона руският език имаше статут на държавен и от него се ползваха и етническите българи в местата, където наброяват повече от 10% от населението.


Под откритото писмо са се подписали известни имена като дисидентът от съветските времена Юрий Шухевич (той е син на Роман Шухевич, прочут командир на украинските националистически части, сражавали се редом с Вермахта по време на Втората световна война за независима Украйна) и основателят на местното поделение на "Амнести интернешънъл" и "Хелзинкския комитет" Мирослав Маринович (той е и зам.-ректор на Украинския католически университет в Лвов).
В текста се казва:


"Настояваме Върховната рада, назначените членове на правителството и и.д. президентът на Украйна да провеждат балансирана културна и езикова политика.


Украйна преживя трагични дни. Загинаха над 100 деца на нашето Отечество, хиляди са ранените. Със сълзи на очи погребваме най-добрите, тези, които уби режимът на Янукович.


В същото време с тревога чуваме подстрекаващи фрази за необходимостта от настъпление към  изтока и юга на Украйна. Призоваваме Върховната рада към сдържаност. Престъпленията на режима трябва да се разследват докрай, а всички техни вдъхновители, организатори и изпълнители да понесат сурово наказание. 


Но разследването на престъпления и привличането към отговорност на убийците и бандитите не трябва да се подменя с линч или лов на вещици. Най-важното е наказанието на убийците да бъде необратимо и в страната да се проведат последователни и дълбоки реформи.


Осъзнаваме, че десетилетия наред в изтока и юга на Украйна е провеждана политика на съзнателна културна колонизация и деукрайнизация, заложници на която станаха обикновените хора. Ние сме против това да бъдат притискани хората само заради мястото, където живеят, или езика, който говорят, защото от това имат полза единствено враговете на Украйна.


Изискваме от Върховната рада, от назначените министри и и.д. президента да провеждат балансирана културна и езикова политика. Хиляди жители на Южна и Източна Украйна са дезориентирани и не разбират какво става, тъй като слушат само московската пропаганда. Имаме шанс да построим нова, честна и справедлива Украйна и да съхраним териториалната й цялост. Но не бива да налагаме на хората по река Дон или в Крим начина на живот в Галиция. 


На Майдана рамо до рамо с украинците стояха руснаци, поляци, белоруси, арменци, евреи, грузинци, татари и други. Всички те бяха обединени от искрената си любов към Украйна и ненавистта към тиранията. И затова платиха страшна цена - собствената си кръв.


Длъжни сме да уважаваме културните и езиковите нужди на жителите на Юга и Изтока, за да не се чувстват чужденци в Украйна. Длъжни сме да демонстрираме принципно ново качество в Украйна, която няма изкуствено да дели своите граждани на различно качество. И призоваваме да не се позволи на политически маргинали да спекулират с кръвта и да се опитат да унищожат териториалната цялост на нашата държава."


Във вторник отново в Лвов местно издателство обяви, че ще пусне книга на руски език в подкрепа правата на сънародниците си, говорещи на руски. "Никога не сме печатали на руски, защото се защитавахме от натиска на руския книжен пазар, но сега обещавам като издател, че следващата ни книга ще бъде на руски. Уважавам правото на всеки гражданин да изказва мислите си на родния си език, ако ще и на суахили. Изказвам дълбокото си уважение към всеки руски говорещ гражданин на нашата страна, защитавал нашата чест, независимост и правото да бъдем хора", обяви главният редактор на "Видавництво старого лева" Марияна Савка.


Вечерта популярният независим телевизионен "5 канал" обяви, че започва да излъчва емисия новини в 22 часа на руски език. "Тя не е за тези, които не разбират новините на украински, защото сме уверени, че в нашата страна украински разбират всички", се казва в официалното съобщение. Целта на собствениците е да демонстрират подкрепата си за своите съграждани от руски произход.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK