Путин получи право да използва армията в Украйна

Путин получи право да използва армията в Украйна

© ReutersНа извънредно заседание Съветът на федерацията (горната камара на руския парламент) даде с пълно единодушие разрешение на президента Владимир Путин да използва руската армия в Украйна.


Решението влиза в сила незабавно, но по думите на  Григорий Карасин - зам.-министър на външните работи на Русия и официален представител на президента за гласуването на искането, използването на даденото разрешение може да не стане бързо.


Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко заяви в края на заседанието: "Ситуацията е необикновена, продължава кризата, заплахата за украинците и нашите граждани. От началото Русия призоваваше всички, гражданското общество, партиите, да изработят политическо решение и разчитахме, че този глас ще бъде чут. Но днес виждаме ,че планът от 21 февруари е провален, завзета е властта, грубо се погазват правата на човека, преследват се хора по национален и религиозен признак, ужасяваща националистическа реторика от лидерите на Маxдана ни убеди, че е невъзможно в тези условия да се спазват правата на рускоезичните и на целия украински народ."
Путин получи право да използва армията в Украйна

© Reuters


Небето над Крим е затворено за граждански самолети, а "Аерофлот" отмени всичките си полети до и от тази част от Украйна, въпреки че забраната трябваше да остане в сила зо 18:30 в събота.


Александър Клишас, председател на комисията в руския Сенат по конституционно законодателство, съобщи, че е получено съобщение от Виктор Янукови', подкрепящо исканията на Владимир Путин за използване на армията. По думите му това е "достатъчно основание да подкрепим обръщението на президента". Янукович също говорел за признаване териториалната цялост на Украйна, но и за "незаконни опити за насилствено завземане на властта в Крим".


Зма.-председателят на Съвета на федерацията Юрий Воробьов се обяви за отзоваване на руския посланик от Вашингтон. Причината били думите на президента Барак Обама, че Русия ще плати скъпо за всяка военна интервенция в Украйна, което според сенатора било директна заплаха срещу страната. "Знаем, че бойците в Киев и не само са се подготвяли в Литва и Полша и сега искат да разпространят влиянието си с такива действия на източните райони на Украйна и Крим. Ако не одобрим искането на Путин, това ще стане трагедия за украинския народ. Обама пресече червената линия, оскърби руския народ".


"При цялото ни уважение към САЩ, но къде е Америка, къде е Украйна. Не можем да оставим братски народ", каза още Матвеенко. "Когато се завземат органите на властта, опитва се запушване устата на пресата, отразяваща случващото и т.н., братската ни съседна държава е в хаос, ние не можем да сме безучастни."


Губернаторът на Белгород заяви, че областта била залята от бежанци от Украйна и пристигат "хиляди добри хора, не само от Югоизточна, но и от Централна Украйна, спасяващи се от беззаконието на радикалите, завзели властта в Киев". Евгений Савченко обаче не посочи никакви конкретни факти и доказателства, нито за какъв период от време става дума и къде са тези хора.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK