Володимир Парасюк - "човекът, който изгони Янукович от Киев" (видео)

Володимир Парасюк говори на Площада на Независимостта.

© Reuters

Володимир Парасюк говори на Площада на Независимостта.Когато започне да се пише историята на кървавите събития в Украйна двадесет и шест годишен мъж, усвоил бойните си умения в армията  ще бъде запомнен като човека, който прогони Виктор Янукович.


Минувачите през цялото време искат да стиснат ръката на Володимир Парасюк, мъж с момчешки вид който се смущава, когато го наричат герой.


Предпочита да използва това определение за другарите си и за другите протестиращи сред над осемдесетте убити по улиците на Киев в трите дни на сражения с полицията на Янукович.
След като с помощта на ЕС лидерите на опозицията подписаха договорка с президента Янукович, Парасюк беше този, който в петък взe микрофона и настрои тълпата срещу споразумението.


Парасюк, родом от западния град Лвов, направи вдъхновяваща реч заедно с бившия шампион по бокс и лидер на опозицията Витали Кличко, в която критикува опозицията, защото "се е договорила с онзи убиец".


"Никой няма намерение да чака избори по-късно тази година," каза той. "Янукович трябва да напусне града утре сутрин или да си понесе последствията."


Емоционалната реч на Парасюк, прекъсвана на няколко пъти при спомена за починалите му другари, развълнува дълбоко събралите се на Площада на Независимостта, които го аплодираха горещо. Опозицията тогава не успя да предаде постиженията си на Майдана. Договореността, която беше обсъждана заедно с външни министри от ЕС цяла нощ, практически беше мъртва.


Дойде и редът на Янукович. Той напусна Киев с хеликоптер през нощта, по думите на изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи, а във вторник избяга някъде из Украйна. Търсен за масово убийство, той се появи в Русия.


"Лидерите на опозицията казват, че са се договорили за предсрочни избори през декември. Това преля чашата на търпението на украинския народ," каза Парасюк в интервю пред "Ройтерс".


"Емоциите бяха много силни, понеже бяхме загубили много хора. Изведнъж политиците дойдоха и казаха "Янукович ще остане президент, ще насрочим избори". Аз имам твърдо мнение по въпроса – Янукович е терорист, той е враг номер едно на Украйна," заяви Парасюк.


Същата вечер Янукович напусна Киев с хеликоптер и автомобил към югоизточна Украйна в търсене на убежище или бягство от страната. Според някои, решението за бягство е взето още преди Майданът да отхвърли сделката. Според нея трябваше да има ранни избори, да се сформира правителство на националното спасение и да се възстанови предишната конституция на страната. В такъв случай, Янукович нямаше да има контрол над назначението на премиера и формирането на правителството; тази роля щеше да се върне на парламента.  


Парламентът, вече откъснал се от контрола на Янукович след дезертирането на много депутати от Партията на Регионите, почти веднага започна да гласува законодателство въз основа на тези предложения.


Тези, които станаха свидетели на подписването на сделката от страна на Янукович, описват нещастна личност, която преживява тежко раздялата си с властта, но е наясно с риска, на който е изложена. 


"Той беше наясно с положението, в което се е поставил. Не изглеждаше толкова неуязвим и сдържан както преди. Не беше уплашен, но вече не беше уверен в себе си," разказа един от свидетелите на подписването.


Във всеки случай, когато лидерите на опозицията оповестиха сделката пред Майдана в петък вечер, тя се разпадна пред очите им.


Причина за това беше и емоционалната реч на Парасюк.


Кличко и другите опозиционни лидери вече разказваха за своето постижение, но Майданът ги посрещна със смесени чувства. Дюдюкането и възгласите тласнаха Парасюк към действие. Докато над събралите се носеха отворените ковчези на жертвите към сцената, на която стояха опозиционните лидери, Парасюк се изправи, взе микорфона и заговори развълнувано:


"Ние, обикновените хора, ще кажем на застаналите пред нас политици: ‚Не, Янукович няма да е президент още цяла година‘," каза той. Тълпата му отговори с одобрителен рев. "Нашите братя бяха убити, а сега ние стискаме ръката на убиеца. Това е срамно. Утре до 10 часа той трябва да си е отишъл," обяви Парасюк.Янукович всъщност още преди това беше избягал в Харков, според министъра на вътрешните работи Арсен Авакаов. Близки до президента твърдят, че той вероятно е имал съмнения, че споразумението няма да бъде прието. Запознат с това, което се случва по улиците той е бил наясно какво ще се случи.


Двама от тримата основни опозиционни лидери – бившият министър на икономиката Арсений Яценюк и националистът Олег Тягнибок – напуснаха сцената скоро след речта на Парасюк. Само Кличко се върна и се извини, че се е договорил с Янукович


"Ако Парасюк не се беше намесил със своята реч, някой друг щеше да го направи," твърди един дипломат.


Спомняйки си петъчната вечер, Парасюк, ръководител на отряд за "самозащита" от 130 души, защити своята критика към Кличко и останалите лидери на опозицията. "Всичко, което постигнахме, е заслуга на хората на Майдана. Лидерите нищо не са постигнали," каза той в интерю в ресторант в центъра на Киев.


Парасюк има приятна и обезоръжаваща усмивка. Според приятелката му Ирина той е участвал "активно" в сблъсъците с полицията, но отказва да съобщи какви оръжия е ползвал. Той защитава силата на Майдана с плама на боец от Френската революция. Запитан кога барикадите в Киев ще бъдат свалени, отвръща: "Ако Майданът се разпръсне, политиците ще престанат да се страхуват. Няма да си отидем. Няма да позволим да се повторят събтията от 2004 г.". Тук той има предвид Оранжевата революция от 2004 г., която сложи край на първия опит на Янукович да се добере до властта, но пък доведе правителства, които се разпадаха под тежестта на вътрешни борби и позволиха той да се върне на власт през 2010 г.


Според Парасюк, новото ръководство на Украйна трябва да се съобразява с общественото мнение, ако иска да изгради мирно общество. "Те трябва да разберат, че истинската власт е в Майдана, не в 450-те души в парламента. Моето изказване от трибуната имаше само една цел: да кажа на опозицията ‚Разберете. Ако не изпълните нашите условия, то събитията ще се развият както ние решим, не както вие решите."


"Ние просто им казахме: ‚Момчета, действайте решително защото ако вие не го направите, ние ще‘ свършим работата," завършва Парасюк.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK