Русия е принципно против намеса във вътрешните работи на Украйна, заяви посланикът в София (допълнена)

Юрий Исаков

© Георги Кожухаров

Юрий ИсаковРусия винаги е заемала и ще заема ясна и последователна позиция за уреждането на международни конфликти въз основа на международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Страната ни иска съществуващите проблеми да бъдат решени чрез мирни и политически средства, заяви посланикът на Русия в България Юрий Исаков, предаде "Фокус".


Русия е принципно против намесата във вътрешните работи на Украйна. Ние очакваме, че всички партньори ще се придържат към подобна логика, каза Исаков.


Опасно и контрапродуктивно е да се налага на Украйна изборът "или с нас или срещу нас", подчерта той.
"Ние искаме да разберем каква ще бъде програмата на новосформираното от Майдан правителство, включително по отношение на стабилизирането на икономиката. Много е важно да се осигурят нормални условия за възстановяване и развитие на страната, което на свой ред изисква незабавно прекратяване на всякакво насилие, възстановяване на закона и реда и националното помирение", заяви Юрий Исаков.


Като цяло, ние сме заинтересовани да не допуснем влияние от радикали и националисти, които в момента явно опитват да свирят първа цигулка. Движими от революционни настроения, те взимат решения, които пряко нарушават правата на голяма част от украинската държава, каза той.


"Ние не можем да не се обезпокоим от такива решения като например премахването на Закона за държавната езикова политика, който беше приет след дълъг национален диалог в Украйна. Този документ, в съответствие с изискванията на Европейската харта за регионалните или малцинствените езици, предоставя право на националните малцинства да използват своя майчин език. При това той касае не само руснаците, а и българите, поляците, румънците, унгарците и другите националности, живеещи в Украйна. Сега законът е отменен, във връзка с което Русия, както и България, изрази своето безпокойство", посочи посланикът.


"Предизвиква тревога ситуацията около медиите. На нас ни е известно за предложението да се забрани на територията на Украйна излъчването от телекомпаниите на тези държави, които не участват в Европейската конвенция за трансгранична телевизия. Приемането на подобно решение би било сериозно нарушение на свободата на словото", отбеляза Исаков.


В събота Съветът на федерацията (горната камара на руския парламент) реши да даде с пълно единодушие разрешение на президента Владимир Путин да използва руската армия в Украйна. С това Русия създаде напрежение в международната общност. РЕдица международни лидери, начело с президента на САЩ Барак Обама, призоваха Москва да зачита суверенитета на Украйна.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK