НАТО: Русия застрашава мира в Европа (обновена)

НАТО: Русия застрашава мира в Европа (обновена)

© Yves Herman, Reuters"Това, което Русия прави днес в Украйна, нарушава принципите на Хартата на Обединените нации. Тя заплашва мира мира и сигурността в Европа. Русия трябва да прекрати своите военни действия и заплахи."


Това е част от изявлението на Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, което той прочете преди свиканото от него извънредно заседание на посланиците в алианса.


"Свиках Северноатлантическия съвет днес заради руските военни действия в Украйна и заради заплахите на президента Путин срещу тази суверенна държава. (...) Ще обсъдим последиците за европейския мир и сигурност и за отношенията на НАТО с Русия", заяви още Расмусен.
По думите му след заседанието ще бъде свикана комисията НАТО-Украйна, защото "Украйна е наш съсед и ценен партньор за НАТО".


Расмусен призова изрично Русия да намали напрежението и се обърна "към всички страни спешно да продължат с всички усилия за излизане от тази опасна ситуация".


"Подкрепяме украинския териториален интегрират и суверенитет. Подкрепяме правото на народа на Украйна да определи сам бъдещето си без външна намеса. И подчертаваме нуждата Украйна да продължи да спазва демократичните права на всички хора и да гарантира защита правата на малцинствата."


НАТО: Русия застрашава мира в Европа (обновена)

© Yves Herman, Reuters


Посланикът на Украйна в ООН заяви пред Си Ен Ен, че страната му се подготвя да се зашити от Русия, но ако се разшири руската военна активност, ще поиска помощ, включително военна, от други държави.


"Ще демонстрираме, че имаме собствени възможности да се защитим, както бе решено днес от парламента и ние се подготвяме за защита. Но ако нещата се влошат, ако руските войски увеличатн числеността си, естествено, че ще поискаме военна и друг вид подкрепа", каза Юрий Сергеев.


Но дипломати от НАТО коментираха пред "Ройтерс", че на извънредното събиране на ниво посланици днес едва ли ще бъдат взети някакви конкретни решения да се действа за натиск срещу Русия. Причината е, че Западът не иска да тласне най-тежката криза със сигурността в Европа от края на СССР насам към военен конфликт.


"Не очаквайте някакви големи решения", казва посланик на натовска държава. Друг дипломат добавя: "Трябва да внимаваме да не дадем на руснаците нещо, което да раздуха проруските настроения в Крим."


Въпреки 90-минутния разговор на президентите Барак Обама и Владимир Путин в събота вечерта, руската армия продължава да действа в Крим и де факто е окупирала полуострова.


Москва казва ,че само защитава правата на руски говорящите украинци и на своите граждани в Украйна и вероятно разчита, че Западът няма да се конфронтира с нея, коментира "Ройтерс"


Максималното, което за момента може да се очаква, е САЩ да предислоцират част от военните си кораби в Черно море, но това може да е едностранен акт, без участието или мандат на НАТО.


НАТО може да заяви само това, което казват 28-те му членове. А сред тях има такива, които са повече проруски настроени от други", коментира Кар-Хайнц Камп, директор на Федералната академия по политика за сигурността в Берлин.


Няколко натовски държави и членки на ЕС, включително България, са силно зависими от руските енергийни източници. Това ги кара по геополитически съображения да осъждат публично действията на Русия в Украйна, но в действителност да поддържат по-балансирани връзки с Москва, допълва "Ройтерс".


На Запад пък "войните не са особено популярни в момента", казва Тим Рипли, експерт по отбраната в списание Jane's Defence Weekly.


Но ако Западът не намери начин да притисне Русия, сам ще понесе загуби. "Ако руснаците превземат Крим, това ще е унижение за Запада и демонстрация, че е напълно беззъб и не желае да защити европейска държава срещу външна агресия", казва Рипли. Това ще даде на руснаците обширни териториални води, които да контролират в Черно море,... ще е наистина голямо унижение."


Така най-вероятните стъпки на НАТО са прекратяване на сътрудничеството с Русия под формата на чести контакти на министерско ниво и съвместни военни учения.


Възможно е да се обсъдят политически и икономически санкции, но това по-скоро ще бъде оставено на ООН, където обаче руснаците имат право на вето. Остават САЩ и ЕС да действат в синхрон.


"Най-ефективната подкрепа от страните на НАТО за Украйна е да се наложат финансови санкции срещу Русия, да се откаже да се купуват нейния петрол и газ", обяснява Рипли за стратегията с най-високи рискове. "Но това е въпрос за яйцето и кокошката. Дали те се нуждаят повече от нашите пари, отколкото ние от техния петрол и газ?"


Алтернатива е изолирането на Русия, която ще е домакин на срещата на върха на Г-8 в Сочи през юни. Към 18 часа в неделя четири от държавите в групата обявиха, се спират подготовката си за събирането. "Ако Г-8 изгони руснаците и се превърне отново в Г-7, това би накърнило самочувствието на Путин", смята Ник Уитни от Европейския съвет за външна политика.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK