Борсата в Москва рухна, рублата бързо се обезцени заради окупирането на Крим (обновена)

Борсата в Москва рухна, рублата бързо се обезцени заради окупирането на Крим (обновена)

© ReutersПървият работен ден на фондовата борса в Москва след избухването на военната фаза от кризата в Украйна потвърди най-мрачните очаквания на анализатори и инвеститори. За половин час търговия индексът ММВБ се понижи с почти 7%, РТС - с близо 8%, а до 10% изгубиха от стойността си акциите на някои от най-големите компании. Водеща по загуби засега е групата "Мечел", която за 30 минути се раздели с над 12% от пазарната си оценка.


В същото време рублата достигна исторически минимум спрямо долара и еврото. Буквално за няколко минути единната европейска валута скочи с над 1 рубла и вече се обменя на борсата срещу 50.50 рубли. Доларът също поскъпна с почти 90 копейки и струва 36.75 рубли.


Централната банка на Русия се опитва да контролира процеса, като веднага драстично вдигна основната лихва от 5.5% на 7%.
Към 9 часа българско време индексите продължиха да потъват, като ММВБ слезе с 9.55%, а РТС - с 10.76% спрямо нивата от затварянето на търговията в петък.


"Сега, когато страната е фактически на прага на военен конфликт, инвеститорите с особено настървение ще започнат да разпродават руски акции. Европейсксите индекси също ще бъдат повлияни от негативните настроения и вероятно там ефектът ще е още по-голям", коментира пред агенция РБК Анастасия Соснова, анализатор в АКБ "Российский капитал".


Котировките на акците на големи корпорации като "Интер РАО" паднаха към 8:30 българско време с 8.61%, на банка ВТБ - с 8.26%, на Сбербанк - с 6.1%, на "Газпром" - с 6.89%, на "Роснефт" - с 4.48%, на "Северстал" - са 6.15%, ЛУКОЙЛ изгуби 4.16% от стойността си, а "Сургутнефтегаз" - 4,27%.


"Макар решението за военна операция да не е взето от руското ръководство, Западът вече възприе действията на Русия като подготовка за нахлуване на територията на суверенна държава. Растат рисковете от непосредствено предстоящ конфликт между Русия и Украйна и рязко изостряне на отношенията Русия - САЩ/ЕС. Това може да доведе до разпродаване на още руски активи", прогнозира Олга Беленская, ръководител на анализаторите в инвестиционна къща "Совлинк". 


В същия момент "Ройтерс" съобщи, че според украинската гранична служба от другата страна на границата с Русия наблюдават струпване на бронирана техника в района на Керч.


"Военната операция за "принуждаване към мир" на Грузия през 2008 г. доведе до падане на индекса РТС за 20 дни (7 - 26 август) с 14%. Днес всичко зависи от развоя на събитията около Украйна", допълва Беленская.


Според правилата на Московската борса, ако индексът падне под 15%, се спира търговията за половин час. Ако понижението надхвърли 25%, спира работа до края на деня.


Рублата може да изгуби днес до 3%


Бързо се понижи и обменният курс на рублата към долара, еврото и кошницата от тези две валути, спрямо която централната банка определя основния курс. На 1 март Банк России определи за понеделник обменен курс 36.1847 рубли за долар и 49.5839 рубли за едно евро. Към 8:10 българско време на валутния пазар в Москва вече сключваха сделки на над 37 рубли за долар и за над 51.20 рубли за евро.


Анализаторите очакваха това. "Рублата практически ще се срине с началото на търговията и може да изгуби до 3% от стойността си до нови исторически рекорди", предупреди Василий Олейник от  БГ "Ай Ти Инвест"


Колегата му Владислав Антонов коментира, че нова вълна от нестабилност на борсата в Москва очакват в 15 часа българско време, когато се очаква изявление на управителя на Европейската централна банка Марио Драги.


Путин не се е консултирал с правителството


Путин не се е съветвал с финансово-икономическия блок в правителството на Русия преди да поиска от парламента одобрение да използва войските в Украйна, твърдят два източника от правителството, цитирани от "Ведомости". По този повод не са провеждани съвещания и не са планирани, няма и оценка на рисковете за руската икономика, добавя един от тях в неделя. Друг твърди, че Путин се е консултирал с премиера Дмитрий Медведев, но не знае за какво точно.


Още в неделния следобед анализатори като Владимир Тихомиров от финансовата къща "Открытие" прогнозираха, че търговията в понеделник ще започне със срив на рублата от 1.5-2 процента, защото в извънборсовата търговия в почивните дни тя се е обезценила с 4-5 процента спрямо еврото и долара. Към 18 часа в неделя на обменните бюра руската валута вече се продаваше по 38.3 рубли з адолар и над 52 рубли за евро (в петък бюрата продаваха по 36.3 и 49.9). Разликата между курсовете купува и продава в петък се промени 5-6 пъти, макар че по принцип бюрата винаги реагират спекулаятивно на подобни новини.


Тихомиров съветва да се следи какво ще направи Централната банка, защото ако се опита да ограничи ликвидността, това ще затормози още повече икономиката, а ако не прави нищо, товагава ще изгуби авторитета си на контролираща инфлацията институция.


Дмитрий Белоусов, друг от анализаторите, разговаряли с "Ведомости", казва, че сътресенията на финансовия пазар ще продължат около седмица. В това време от Русия ще си тръгне спекулативният капитал. Според икономиста Евгений Ясин негативният ефект от решението на политиците няма да е сериозен.


През миналата година руската икономика отчете ръст от 1.3%, а планът беше за 3-6% растеж. Ръстът на промишленото производство бе едва 0.3%, а мерките на правителството за ускоряване на икономиката не дават резултатите засега - през януари е регистриран спад на производството, съкращаване на инвестициите и на реалните доходи на населението, припомня "Ведомости". 


Тихомиров смята, че ескалация на конфликта в Крим най-вероятно ще вкара Русия в рецесия. Политологът Алексей Малашенко допълва, че събитията в Украйна само временно ще отвлекат вниманието на руснаците от икономическите проблеми, инфлацията, поскъпването на кредитите и живота. Пропагандата ще твърди, че виновни са това враговете на Русия, които са я обкръжили, но и това няма да издържи дълго, ако нещо не се направи с икономиката.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK