Москва подготвя за Крим $5 млрд. инвестиции и мост за $3 млрд. (обновена)

Москва подготвя за Крим $5 млрд. инвестиции и мост за $3 млрд. (обновена)

© ReutersРуският премиер Дмитрий Медведев нареди в понеделник да започне подготовката за строителството на мост между руския Тамански полуостров и Кримския полуостров в Украйна "независимо от текущата политическа конюнктура".


Според данни, цитирани от московския в."Комерсант", тепърва започва изработването на технико-икономическата обосновка на проекта и в зависимост от това какъв вариант ще се избере за тази транспортна връзка до края на 2014 г. разходите за нея ще са в рамките на 1.5-3 млрд. долара.


Това е съвместна инициатива с Украйна от времето на президента Виктор Янукович, но в контекста на военната операция на руската армия в Крим се коментира, че подобен мост за автомобили или комбиниран с железница (има и идея за тунел под капризния Керченски проток) може да се окаже стратегически важен и за бързо прехвърляне на тежка военна техника и войски директно към Крим, без да се преминава през Източна Украйна. Новата власт в Киев не е коментирала позицията си по този проект.
Вижте по-голяма карта


Оценката е възложена на специално акционерно дружество, създадено от държавната руска компания за пътно строителство "Росавтодор". По думите на Медведев от "надеждна и нескъпа транспортна връзка" са заинтересовани "и в Русия, и в Украйна, както и в развитието на допълнителни канали за търговия и съвместни инвестиционни проекти".


"Имаме решения, които са обвързващи - в частност, документи, подписани през декември миналата година, които никой не е променял и не са отменяни", добави той и обясни, че сега работата по транспортната връзка навлиза в практическа фаза.


Договорът за Керченския мост бе едно от последните подобни действия на Янукович и правителството му. Той бе подписан на равнище междуправителствена комисия на 17 декември, а две седмици по-късно бе одобрен и от министрите в Киев. Проучванията, инвестирането на паритетна основа и строителството трябва да са на двете държави, изграждането да отнеме 4-5 години, а възвръщането на вложените средства да стане за 5-10 години. В края на януари в Москва бе възложено на три министерства да създадат особен данъчен режим за строежа и експлоатацията на транспортната връзка.


Призив за хуманитарна помощ за Крим


Също в понеделник Съветът на федерацията на Русия съобщи, че в сряда ще призове регионите на страната и населението да съберат за Крим финансови средства, хуманитарна и материално-техническа помощ. Според Сергей Рябухин, председател на комисията по бюджет в руския сенат, така може в специална набирателна сметка да се съберат около 3-4 млрд. рубли (по курса на рязко обезценилата се в понеделник рубла това са около 100 млн. долара).


Любопитното е, че Рябухин смята тези средства да се използват в друга държава за социални плащания, помощи и пенсии, защото по думите му украинските власти били изоставили част от страната си, включително Крим, да мизерстват. Макар проруски отряди и руската армия да окупираха и свалиха администрацията на Крим, сенаторът казва, че "в тази ситуация Русия не може да изостави братския народ на Крим".


Предлага се и създаване на специални комисии за помощ на граничните с Русия райони на Украйна, където всъщност населението са предимно етнически руснаци. Рябухин говори още за "възстановяване и запазване на обществено икономическата стабилност в украинското общество", но добавя, че това ще стане, "като се използват икономическите връзки на ниво украински райони, включително Крим", т.е. той визира, че тази помощ няма да минава през Киев, където Москва не признава новата власт.


Пакет проекти за $5 млрд.


Подготовката на Русия на инвестира в населения с около 2.5 млн. души Кримски полуостров е започнала на същата спомената дата 17 декември 2013г. на срещата Путин-Янукович в Москва, съобщи московският в."Комерсант". Събеседник на изданието от руското търговско представителство в Украйна споделя, че им било наредено бързо да направят списък с инвестиционни проекти и той бил изпратен в Министерството на икономика в Москва в края на годината. 


Служител на министерството обяснява, че независимо от обстановката се търсят руски инвеститори и Крим е "особено привлекателна територия". Най-скъпите проекти са инфраструктурни - например реконструкция на пътя Херсон-Керч за 1.4 млрд. долара и проекти в пристанищата в Евпатория, Феодосия, Керч и Ялта за общо 1.8 млрд. долара. В списъка са туристически обекти, проекти в селското стопанство и идеи за летища в Керч и Севстопол.


Плановете на властите в Москва обаче се посрещнат скептично от бизнеса. Александър Муричев от ръководството на РСПП - най-голямото обединение на националните предприемачи, казва, че не са получавали още предложения за инвестиционна програма, но очевидно въпреки близостта на Крим до Русия и известен опит на руския бизнес с инвестиции там ще трябва да се изчака стабилизиране на ситуацията, за да има гаранции, че тези инвестиции ще бъдат запазени.


Фьодор Лукянов, главен редактор на списание "Русия в глобалната политика" в контекста на сегашните събития, това е по-скоро политически жест на съпричастност от Русия към Крим.


Москва подготвя за Крим млрд. инвестиции и мост за млрд. (обновена)

© Reuters


Годишна издръжка от 300 млн. долара


Всички подобни изчисления са направени по сценарий, в който Крим остава част от Украйна. В случай на опит на Русия за отделянето му в самостоятелна република по модела на грузинските Абхазия и Южна Осетия, загубите ще са многократно по-големи - всички украински дългове към руски банки или държавата (те са оценявани в рамките на 30 млрд. долара), както и прекъсване на бизнеса с индустриални сектор в Източна Украйна. Руската държава ще трябва да инвестира в нова инфраструктура за водоснабдяване и електроснабдяване на територията или да се договаря отново с украинските доставчици.


В най-лошия сценарий Москва практически ще трябва да поеме издръжката на Крим, тъй като според местни депутати едва 34% от бюджета на автономната република се създава от нейната икономика - останалите 66% са дотация от националния бюджет на Украйна. В Севастопол - отделна административна единица в структурата на страната, където е разположена основната база на Черноморския флот на Русия (годишният наем за това е около 94 млн. долара), едва 20% от бюджета идват от местната икономика.
Така според анализатори, коментиращи пред агенция "Росбалт", всяка година бюджетът на полуострова ще се нуждае от 300 милиона долара доплащания. Сумата може да скочи още повече, ако военното напрежение съсипе туристическия бизнес - основно перо в икономиката на Крим. Някакъв вид компенсация би могло да се окаже евентуалното преместване на подводното трасе на газопровода "Южен поток" от турската икономическа зона в Черно море към очертана наново и доста по-широка руска икономическа зона в северната част на морето. Анкара заяви през уикенда, че категорично не приема военната намеса на Москва и евентуалното преначертаване на граници в която и да било част на черноморския басейн.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (194)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  Късно е либе за китка ...

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Защо не го направихте по-рано?

  Късно е, либе, за китка...

 3. 3 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Рибата не е ли още в морето?

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Ай, ай ай, каква загриженост !!! А на бас, че ако се стигне до изграждането на този мост, той ще излезе поне 6 пъти по-скъп.

 5. 5 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Брей, цял ден форумци ме убеждават че Русия е във финансов колапс и сега ще се срине икономически ... В огромна Русия си имат и газ, и петрол, и суровини .... без дългове са а имат да вземат от половин свят - само Сърбия им дължи над 2 милиарда долара от заеми последните 3 години .... И пак повтарям - не съм русофил, ама не съм и заслепен прозападен русофоб !

 6. 6 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 671 Неутрално

  "3-4 млрд. рубли (по курса на рязко обезценилата се в понеделник рубла това са около 1 млрд. долара)"

  Абе около сто милиона са, но незнаенето на елементарна математика тук отдавна не ме учудва. Всъщност грешката е само една нула, нулата както знаем не е нищо.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 7. 7 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А някой искаха да минат с едно бяло пиано

 8. 8 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ЧЕСТИТ ПРАЗНИК,БЪЛГАРИ.
  Днес нашия 3-март е Украйна....

  Homo ludens sum
 9. 9 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1072 Весело

  Значи, все пак, ще дадат пари на Украйна ХАХАХАХ

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 10. 10 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Абе, тия международни инфраструктурни проекти, не се ли съгласуваха и от двете страни.
  Да не взривяваме мостове по почина на 1917?

 11. 11 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#9:"#оставка"]Значи, все пак, ще дадат пари на Украйна ХАХАХАХ[/quote]


  Ще дадат но на своята част от баницата... Ще си ги мерите, кой повече е дал.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#4:"442"]Ай, ай ай, каква загриженост !!! А на бас, че ако се стигне до изграждането на този мост, той ще излезе поне 6 пъти по-скъп.[/quote]


  Но ще го има и ще ви е трън в очите, както беше в Сочи!

 14. 14 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Това с моста хубаво,пътища към него щ има ли.Виждал съм им пътищата но преди около 30 години.Ако са същите за какво им е мост.
  Някой може ли да ми каже нещо за пътищата им сега.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Нашите чугунисти са толкова нагли, защото са се метнали на тия в Москва!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 18. 18 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Те, дожбре че са дали стойността в долари, че рублата върви надоле...

 19. 19 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Абе те много нагли тези наши пишман-осводители! Ще строели мост, нищо че не е тяхно! то направо налудничава наглост. А що да не им спрем Южното ручейче, е така, за вкарване на акъл в путинските тикви! Утре не 55 рубли ами вече 100 за евро - танкови колони в Украйна - митинги пред чейнджовете в Москва! Да им е халал окупираната придобивка!

 20. 20 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ха така - в терористични соросоидски долари обещавайте, че ако обещаете в рубли не е ясно дали другия месец ще стигнат и за един сладолед

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 21. 21 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Коментарът ми бе изяден, яко халва по Заговезни. Повтарян.

  Доктрината - да превърнеш суверенна съседна държава в зависима от теб, да създадеш в нея малцинство и опозиция, да подкрепяш своята "опозиция" до степен на предизвикано държавно разединение, да извършиш военна интервенция в името на "онеправданите" свои граждани и като за капак да обвиниш чужди сили за това, че не те посрещат с хляб и сол, а с презрение и оръжие... Шизофренично е. Моралните категории въобще не ги намесвам.

 22. 22 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#15:"00222"]Откакто печелят избори, а не щурмуват със сопи държавните институции! Понял!???[/quote]
  Кво е тва понял бе - аз съм БЪЛГАРИН! И от къде знаеш за кой диктатор говоря?!?! Има една БЪЛГАРСКА поговорка - Гузен не гонен бяха хахахахахахаха!

  dnevnik са част от статуквото!
 23. 23 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  А Южен пАток ще стоим ли?

  Или само ще вземат пари за него и ще ги хвърлят в Черно море?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 24. 24 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#9:"#оставка"]Значи, все пак, ще дадат пари на Украйна ХАХАХАХ[/quote]

  Нали знаете, че обещаването не е като даването а и само преди Нова година май ние дадохме на Южен поток 192 милиона та това е някакъв блъф на Путлер за да избегне санкциите.
  Паживьом увидим !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 25. 25 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тато така беше изкуфял за възродителния процес. Отнесохме го ние, обаче

 26. 26 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#16:"pepi1442"]- какъв трън в очите - за двойните кенефи ли говориш?!?! Кумунизма и плешивия диктатор - заедно на боклука на историята! [/quote]

  За мъката ви говоря, за мъката! Последната проява на комунизъмъ беше щурмът на Киев от платените сопаджии...

 27. 27 Профил на Ръкоделев
  Ръкоделев
  Рейтинг: 450 Неутрално


  Путин си знае работата не се претеснявайте господа, ще ги сложи всички на място.

  Най-любимите властници на западняците-''демократи'' са тези от породата ''YES SIR''!
 28. 28 Профил на rexos
  rexos
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Оле мале ко туй нещо??? А ЕС дава "общо" недостижимите 1 милиард и то за цяла Украйна с уговорки

 29. 29 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 941 Неутрално

  И, и най-накрая, инвестиции. В какво инвестирате? В разбиването на интегритета на съседна държава? Погазихте собствените си договорни отношения десетки пъти. И все друг ви е виновен. Путин, остаряваш. Измененията са налице. Мисли не за себе си, а за това, което ще остане след теб. А това време ще дойде скоро.

 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4409 Весело

  Тъй...тъй.....
  ОБЕЩАВАТ СЕ !!!! ан гро едни там МИЛИАРДИ !!!
  Нали видяхме ЕДИН ОЛИМПИАРД
  Демек 54 МИЛИАРДА ЕВРО за какво стигнаха.
  За няколко ПОТЬОМКИНСКИ ХОТЕЛЧЕТА и няколко ски писти.
  Та и ТЕЗИ МИЛИАРДИ ЩЕ ОТИДАТ ПРИ ОНЕЗИ
  Сочинските 54 МИЛИАРДА
  Впрочем
  ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ !!!!
  РУБЛАТА ЧУКНА 50
  Обезцени се до 50 РУБЛИ ЗА ЕВРО
  Некой другари във Форума ДА ПОЧЕРПЯТ
  Ха-хааааааааа......

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Брей, тия не издържаха и седмица от края на корумпиадата "Сочи 2014", и започват нова. Данъкоплатците покриват разходите за "партито"....

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 639 Неутрално

  видяхме им "инвестициите" в сочи

  да товарят кеша на военен самолет и да раздават 5 млрд. в евро на всеки кримски гражданин!

  иначе - нахуй...

 35. 35 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много ви е заболяло от бой на Олимпиадата. Много! Но ще обръгнете! И с Украйна така ще стане. Като си стиснат ръцете с Запада, някъде западно от Киев, ще заглъхне и скимтенето ви.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Хахаха,това с моста за 3 милиарда ще ме умори от смях.
  Е,таман ще си спомнят въздушния мост до Берлин през 1948-49 само че от другата страна...хахахахах.

  Homo ludens sum
 38. 38 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  опитват се да си го купят, може би? като не успяха да си напазаруват Украйна, поне Крим

 39. 39 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Първо си взеха Крим обратно /не си правя илюзии, че ще го върнат на Украйна/, после инвестират и мостове строят.
  [quote#19:"richardnixon"]А що да не им спрем Южното ручейче[/quote]
  Ами щото нашите продажници няма да разрешат. А и ако се задълбочат нещата в Украйна, /да пази Бог/, няма да имаме избор, заради същите тия продажници. Големите от ЕС имат избор, дори Украйна има, ама ние сме по-по-най...

  [quote#21:"cor.ne.edito"]Доктрината - да превърнеш суверенна съседна държава в зависима от теб, да създадеш в нея малцинство и опозиция, да подкрепяш своята "опозиция" до степен на предизвикано държавно разединение, да извършиш военна интервенция в името на "онеправданите" свои граждани и като за капак да обвиниш чужди сили за това, че не те посрещат с хляб и сол, а с презрение и оръжие... Шизофренично е. Моралните категории въобще не ги намесвам.[/quote]

  Моралът тук няма нищо общо. "Цезаровото/кесарово/ безумие е виновно.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 40. 40 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Путин е голям стратег явно, само не разбрах с този мост трета световна или нова студена война мисли да спечели. Или може би кибер войната?

 41. 41 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#37:"Nacho Libre"]Хахаха,това с моста за 3 милиарда ще ме умори от смях. [/quote]


  Ами, може и три милиарда да не стигнат, ако продължавате да сте накокърджани... Печатаните хартийки дълго няма да се задържат на познатия ви курс.

 42. 42 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#32] от "Велислав":този текст дава представа колко е важна за Мосва нейната Пета колона в други държави - имали вече ОБВЪРЗВАЩИ споразумения и никой не можел вече да спре руските корумпиери да си напълнят джобовете! Едно към едно като с Гьола Белене - вашите подписаха - ще ви строим ада!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#38:"luda_krava"]опитват се да си го купят, може би? като не успяха да си напазаруват Украйна, поне Крим[/quote]

  Явно са си правили сметките в рубли.

 45. 45 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Въпросният мост е трябвало за бъде готов ДО началото на олимпиадата в Сочи:
  http://bulgarian.ruvr.ru/2010/11/26/35725003/

  Можем само да гадаем какви планове е замислял Путин и от кога, та работата по моста да се отложи.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 46. 46 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 891 Неутрално
 47. 47 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#38:"luda_krava"]опитват се да си го купят, може би? като не успяха да си напазаруват Украйна, поне Крим[/quote]


  Няма да се отървете само с Крим!!! Линията Кързън, ще е следващата цел на Православието!

 48. 48 Профил на rexos
  rexos
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И какво, петрола, газта, въглищата, рудата на 1/3 от Света са в Русия, какво му пука на руснака за зелени хартийки без покритие. Населението е под 150мил. което е пак бонус защото не се изисква изхранването на 200 (350 общо) милиона затлъстели зомби-консуматори както е в САЩ Е ще трябва да забравят за германските "надценени"коли и американските "надценени" телефони НО могат да внасят от Корея, Китай и Япония автомобили и електроника много по-качествени и на по- ниски цена. Тук не споменавам руските олигарси за които на никой не му пука дали ще си ЗАГУБЯТ парите в швейцарски банки. И те така сега можете да се възмутите от написаното

 49. 49 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#21:"cor.ne.edito"]да извършиш военна интервенция в името на "онеправданите" свои граждани и като за капак да обвиниш чужди сили за това, че не те посрещат с хляб и сол, а с презрение и оръжие...[/quote]
  По принцип широко се пропагандира, че Путин си е измислил някаква въображаема фашистка заплаха, с която стряска рускоезичното население в Украйна и то приема с хляб и сол и викове "Ура" руските освободители. Но питам, кой е този човек, и Путин ли го измисли, или западната преса всякак се опитва да цензурира информацията за него?

  http://www.gramofona.com/cachаe/1021dfc72629f963938c59f6cf88d27f.jpg

 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Разбира се, нито копейка от тези милиарди няма да стигне до кьорав мужик извън военните и "обръчите" от близки до Кремъл строителни фирми, които ще осъществяват поредната Потьомкинска грандомания.

  Във всеки милиард се калкулира 80% фира (кражби) - това а положението в Русия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  [quote#21:"cor.ne.edito"]да създадеш в нея малцинство и опозиция, да подкрепяш своята "опозиция" до степен на предизвикано държавно разединение[/quote]
  Това си го имаме и у нас. Сделано от ДС.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 52. 52 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Янукович договорил и Украйна да плати 50% от моста който да ползва само Русия , ама сега ще се наложи руснаците сами да си го строят !

 53. 53 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#47] от "00222":

  Аааа, най ги обичам такива, дето ми тревожат дъртите кокали.


  Прощавай, каква е линията на Православието?

  Щото аз, ради Бога, поне се имам за православен и вярващ.

  Канонични въпроси няма да отправям.

  3 примера след 1584 г., в които Русия е защитила Православието /НЕ СЕБЕ СИ И ИНТЕРЕСИТЕ СИ/ Три примера. И доказателства?

 54. 54 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Те и в Южна Осетия щяха да сътворят чудеса, но крайният резултат е милитаризация, беззаконие, разруха и масова емиграция...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 55. 55 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#30] от "Hawaii":
  Плаченето на чужд гроб в стил "На Вуте да му е зле" е характерен и типичен пример за ограничèност и безсилна , но безпомощна злоба.
  Споко.
  Само заради "врачките" ке падне империята.Нали?
  А бе, смех

 56. 56 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Любопитното е, че Рябухин смята тези средства да се използват в друга държава за социални плащания, помощи и пенсии...
  ---------------------------
  Коментарите са излишни...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  [quote#55:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Само заради "врачките" ке падне империята.[/quote]

  Днес само за 4 часа Газпром олекна с 11.5%, а ВТБ - с близо 20%.
  Не знам врачките какво казват, но Путин вкара страната си в икономическа криза.
  Дали до вчера верните му олигарси ще му останат още дълго верни?
  Верно, че мужика никой не го бръсне за слива...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#49:"Отнесен"]кой е този човек[/quote]
  Грешка в линка.

  http://www.gramofona.com/cache/1021dfc72629f963938c59f6cf88d27f.jpg

  П.П. "Дневник", капчата ви не работи както трябва, кажете на програмиста да я оправи.

 59. 59 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Даа, някой в Москва е знаел, че така ще се развият нещата още в края на м.г., или преди това.
  И не само в Москва. Инвеститорите са знаели също. Рублата почна да пада доста от отдавна!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 60. 60 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#56] от "Tod":

  Има насрочен за 30 март референдум в Крим.
  Каквото и да става, руснаците няма да излязат от Крим, както и ще се намесят в Донбас при изостряне на ситуацията. Достатъчно е да си спомним какво се случва на зааралиите след изтеглянето на Предния отряд на Гурко през 1877 година, за да разбереш че няма остъпление назад.

 61. 61 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Стига пиляха пари. Не се правят така нещата. Досега къде бляха?

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 62. 62 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Това не е ново - моста при Керч. Имаше проект за скоростна магистрала от Баку до Одеса, а и турците да направят такава,
  и фактически Черно море да е обиколено със скоростна магистрала.

 63. 63 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#60:"nikero"]Има насрочен за 30 март референдум в Крим. [/quote]

  Естествено, даже в Москва знаят резултатите от него.

  Какво стана с рублата? Нещо ни виждам тълпи от руснаци преплували морето да търсят левове?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  [quote#63:"др. Иванов"]Нещо ни виждам тълпи от руснаци преплували морето да търсят левове?[/quote]

  Вероятно защото се редят на опашки за долари.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#57:"Norman Granz"]Днес само за 4 часа Газпром олекна с 11.5%...
  ---------------------
  Спад на акциите на Газпром,на Лондонската борса,-17,68%($6.34 за акция)...
  http://itar-tass.com/ekonomika/1017700

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 66. 66 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#63] от "др. Иванов":
  Търсят долари за мостове

 67. 67 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  [quote#60:"nikero"]Има насрочен за 30 март референдум в Крим.
  Каквото и да става, руснаците няма да излязат от Крим, както и ще се намесят в Донбас при изостряне на ситуацията.[/quote]
  Референдума е за широка автономия на Крим, в състава на Украйна.
  Украинците го считат за нелегитимен, ама никой няма да ги пита. Крим е правил 1994г. такъв референдум, тогава руснаците го бутат пак в Украйна....

 68. 68 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#63:"др. Иванов"]Какво стана с рублата?
  --------------------------------
  Иванов,виж какво става с рублата...
  http://itar-tass.com/ekonomika/1017700

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  [quote#65:"Tod"]Спад на акциите на Газпром,на Лондонската борса,-17,68%($6.34 за акция)... [/quote]

  Да, аз ги следях някъде докъм ранния следобяд. Нека сега Путин обясни на ония, дето го крепят на власт, защо заради него днес са с 18% по-бедни от вчера.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70 Профил на rexos
  rexos
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Вие си мислите играчка работа ама днешната "технологична" икономика няма да издържи на една евентуална Студена война и ще има много изненадани от това. И само да добавя, че СССР както и САЩ благодарение на ВСВ станаха супер сили, преди това господари бяха британци, французи и германци. От историята се вижда, че руснаците глобална война не са губили докато ЕС без Великобритания е бил на колене!

 71. 71 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#53:"cor.ne.edito"]Три примера. И доказателства? [/quote]

  Първи анти-пример веднага: през 2008 смаза православна Грузия чрез подобна на днешната постановка - руско малцинство, което трябвало да се защити и т.н.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 72. 72 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#70] от "rexos":
  "Руснаците Глобална война не са губили"-по ктатък виц не бях чел

 73. 73 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#57] от "Norman Granz":
  Ха-ха.
  Да ама цената на петрола, на златото скочи. Пък и никой не се кани да продава ВТБ, или Газпром.
  Истината, è че всички ще изпитат затруднения, а най-лошото вероятно ще е за нас. Така , че плаченето на чужд гроб не ни облекчава

 74. 74 Профил на rexos
  rexos
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Имаше подобен коментар по рано, но пак да попитам защо новите "превратаджии" в Киев вместо да плямпат глупости не поискат финансова помощ от ЕС и САЩ? Това не е ли по важно за украинците от това Запада да ги потупва по рамото без никакви решения. Та те ако продължават така и МВФ няма да може да ги спаси от пълния крах на икономиката им. Всичките АЕЦ са зависими от руски суровини, след края на тази "война" трябва да ги затварят и да слагат слънчеви панели на мястото на житниците си

 75. 75 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  [quote#73:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Истината, è че всички ще изпитат затруднения, а най-лошото вероятно ще е за нас.[/quote]

  За което трябва да благодарим на Путин, нали?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 76. 76 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Любопитно

  До коментар [#13] от "00222":

  На кого е трън в очите?

 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 565 Неутрално

  "66% са дотация от
  националния бюджет на
  Украйна."- да обобщим - в Крим населението е руско, а бюджетът хич го няма. далавера ли е да си седят в Украйна? На кого не е ясно, че ако не се присъединят към Русия просто районът ще обезлюдее и ще има само диви татари.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 78. 78 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#71:"Настрадин Ходжа"]Първи анти-пример веднага: през 2008 смаза православна Грузия чрез подобна на днешната постановка - руско малцинство, което трябвало да се защити и т.н.[/quote]
  А това малцинство Саакашвили защо реши да го бомби в деня на откриването на олимпийските игри в Пекин?

 79. 79 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#53:"cor.ne.edito"]3 примера след 1584 г., в които Русия е защитила Православието /НЕ СЕБЕ СИ И ИНТЕРЕСИТЕ СИ/ Три примера. И доказателства? [/quote]

  Втори пример веднага - съветските лидери подменят християнския пантеон с комунистически. Светата троица става Маркс, Ленин и Сталин. Християнските ценности на обич към ближния и саможерва се изкористяват в ценностите на тоталитарно общество, базирано на страха и репресиите, в което човек за човека е доносник. Възможно ли е след десетилетия мачкане на християнсстово то да възкръсне за една нощ? Не. Трябва да се сменят поколения. Следователно претендиращите да говорят сега от името на православието са едни преоблечени апаратчици, които бързат да забравят миналото си и греховете му, и в същото време да започнат да издават заповеди в качеството си на пророци на православието точно както доскоро са били пророци на марксизъм-ленинизма.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 80. 80 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#60] от "nikero":

  Какво общо има между заралиите и рускоговорящото население на област Крим? Турците дебнат да ги изколят?

 81. 81 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#63] от "др. Иванов":

  Иванич, кажи по-добре кво стана с моста, кога ще е готов? И дотогава как ще се снабдява населението, с гемии от Сочи ли?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 82. 82 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#63] от "др. Иванов":

  Защо да преплуват морето за левове?
  Това пък що за неадекватно изказване е? )
  Те си ги купуват в Москва доларите. Само трябва да почакат малко на опашка, че има доста желаещи

 83. 83 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#57:"Norman Granz"]Дали до вчера верните му олигарси ще му останат още дълго верни? [/quote]

  В момента в който чуят "замразяване на чуждестранни сметки" те ще трябва да избират - дали да останат олигарси, или да останат верни на Путин.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 84. 84 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#68] от "Tod":

  Нищо не видях за рублата.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 85. 85 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#75] от "Norman Granz":
  Ако искате - благодарете му. Ваша си работа.
  Аз такова не съм писал, даже и не съм си помислял.

  Просто съм учуден на неистовата и глупава радост, която някои първосигнално изпитват от обезценката на рублата.
  Независимо от това, кой има вина от създалата се ситуация, и какво всеки си фантазира, Русия е велика сила, с много ресурси, и сравнително леко ще превъзмогне затруднението. И не ми пука за това.
  Малко обаче садомазо ми изглежда това, че, някои се радват на нашите затруднения, които безспорно ще изпитаме.

  Всъщност, не би трябвало да учудвам на нечия глупост.

 86. 86 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#70] от "rexos":

  "От историята се вижда, че руснаците глобална война не са губили докато ЕС без Великобритания е бил на колене!"

  Пич, ЕС не е имало тогава. Бъркаш епохите. Бъркаш и доста други работи ми се струва

 87. 87 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#80] от "Noal":
  Кандидати за тази роля дал бол. Чак масови кланета едва ли, достатъчно е любезно да им се съобщи, че от другия ден не им е гарантирана сигурността. Имат си светъл пример в лицето на държава, понастоящем член на ЕС, осъществила навремето етническо прочистване, виновниците за което бяха впоследствие оправдани от Хагския трибунал - Хърватия.

 88. 88 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1222 Весело

  [quote#84:"др. Иванов"]Нищо не видях за рублата.[/quote]
  Ползвай лупа.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 89. 89 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#70:"rexos"]От историята се вижда, че руснаците глобална война не са губили ...[/quote]

  Във възход империите печелят войни, после точно глупавите войни ги съсипват.
  Ако си толкова самоуверен сложи си парите където са ти приказките - купувай рубли!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 90. 90 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#85:"ПРОРОК ИЛИЯ"]сравнително леко ще превъзмогне затруднението[/quote]

  Как? Русия печели главно от износ на горива, които са все по-евтини, към държави, които може да наложат на Русия санкции и да я душат както задушиха Саддам.

  Мислиш, че пренасочването на Руския износ 100% към Китай е опция?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 91. 91 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#78] от "Отнесен"
  Православните уж руснаци влязоха в Крим в навечерието на Всеобщото опрощение....подготви се преди да пишеш

 92. 92 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#87] от "nikero":

  Това е абсолютно измислена фантасмагория.
  Никой не заплашва рускоезичното население на Крим, нито има намерение да го прави.
  Няма причина за военно присъствие на русия с изключение на простия грабеж на територии

 93. 93 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#84] от "др. Иванов":
  Знаеш ли защо не си видял?Защото си заслепен от русофилство!

 94. 94 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4409 Весело

  [quote#48:"rexos"]И какво, петрола, газта, въглищата, рудата на 1/3 от Света са в Русия, какво му пука на руснака за зелени хартийки без покритие. Населението е под 150мил. което е пак бонус [/quote]
  Тъй....тъй....
  Това,НА КОГО В РУСИЯ МУ ПУКА ЗА "ЗЕЛЕНИ ХАРТИЙКИ БЕЗ ПОКРИТИЕ" можеш да попиташ НА ОПАШКИТЕ ЗА ДОЛАРИ В МОСКВА И ВСЯ РАССИЯ,га-гаааааааа......
  Впрочем,при официални валутни курсове
  50 РУБЛИ ЗА ЕВРО
  банките и сарафите продават 1 ЕВРО ЗА 60 /ШЕСТДЕСЕТ/ РУБЛИ !!!!!
  И при официален курс
  36 РУБЛИ ЗА ДОЛАР
  банки и сарафи продават 1 ДОЛАР ЗА 50 /ПЕТДЕСЕТ/ РУБЛИ !!!!
  И докато съм го написал са станали още отгоре
  Ха-хаааааааааа......

  ПОКРИТИЕТО на ЗЕЛЕНИТЕ ХАРТИЙКИ СА ДЪЛГИТЕ МОСКОВСКИ ОПАШКИ ЗА КУПУВАНЕ НА ДОЛАРИ.
  Другото е ТРОЛЕНЕ без покритие.

  Апропо,
  В Северна Корея смятат техните 25 милиона също за бонус.
  Защото и тях не могат да изхранят.

  Иначе,
  Тези ИЗЦЕПКИ ЗА ЕДНИ МИЛИАРДИ които да се ПРОФУКАТ ТУК И ТАМ БЕЗ ЯСНА СМЕТКА И ОТЧЕТНОСТ само помпат това,което ИМА ДА СЕ СЛУЧВА С РУБЛАТА.

  Дето ВЕЧЕ 51 РУБЛИ ЕДВА СТИГАТ ЗА ДА ПОКРИЯТ !!!!!
  "ЗЕЛЕНИТЕ ХАРТИЙКИ БЕЗ ПОКРИТИЕ"
  ХА - ХА - ХА - ХАААААААААА.....

 95. 95 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 728 Неутрално
 96. 96 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1963 Весело

  105$ е петрола .......!!!!???..... на ПУТИН му дреме на пуловера за КУЧЕТАТА .....КЕРВАНА СИ ВЪРВИ.......!!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 97. 97 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 506 Любопитно

  До коментар [#92] от "Noal":
  Митинга на татарите от миналата седмица, при който много народ пострада, и който напрактика задвижи цялата верига от по-нататъшни събития, фантасмагория ли е?

 98. 98 Профил на comment
  comment
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Някакъв вид компенсация би могло да се окаже евентуалното преместване на подводното трасе на газопровода "Южен поток" от турската икономическа зона в Черно море към очертана наново и доста по-широка руска икономическа зона в северната част на морето. Анкара заяви през уикенда, че категорично не приема военната намеса на Москва и евентуалното преначертаване на граници в която и да било част на черноморския басейн"

  Някой не обърна ли внимание на последните няколко изречения?
  "евентуалното преместване на подводното трасе на газопровода "Южен поток" - пак за пари става на въпрос.

 99. 99 Профил на z_z_z
  z_z_z
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Няма да е зле да обърнат внимание и на по-нестратегически елементи на инфраструктурата, като например построяването на най-обикновена канализация в квартал Приморский на Феодосия, където все още се използват кладенци, помийната вода от домакинствата тече по вади от двете страни на улицата, а малко дъждец надига такава воня от изпопаните в земята тоалетни, че дошлото на почивка през лятото простолюдие на Русия трябва да стои на плажа за да избегне натрапчивото присъствие на изпражнения в обкръжението му.

 100. 100 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1118 Весело

  Смях в залата!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK