Един ден от кримската операция на Русия заличи 72 млрд. долара от икономиката

Един ден от кримската операция на Русия заличи 72 млрд. долара от икономиката

© ReutersЕдин ден присъствие на руските специални части в Крим струва на руската икономика загуби от 72 милиарда долара. 


С 62.4 млрд. долара намаля капитализацията на търгуваните на московската борса руски компании, а централната банка изля на валутните пазари около 10 млрд. долара от резервите си, за да крепи рязко поевтинялата рубла. Основният индкес ММВБ падна с 10.8% 


Засега едрият бизнес в Русия запазва хладнокръвие, но вълната от разпродаване на акции на банки и компании - предимно енергийни и телекомуникационни, имащи присъствие на руския и украинския пазари, продължи през Европа към САЩ. 
С откриването на търговията индексът ММВБ веднага падна с 4.63% като продаваха предимно чуждестранни инвеститори. През деня съотношението продажби-покупки се запази в съотношение приблизително 80% към 20%, а общият обем на сделките надхвърли 4 пъти този в нормален ден. Борсата опита да ограничи тази активност като незабавно въведе условие при търговията с 15-те най-ликвидни акции да се вдигне 1.5-2 пъти размерът на обезпечението.


Централната банка на Русия рязко вдигна основната лихва от 5.5% на 7% и според служители във финансово-административната част от руското правителство ще има още вдигане на лихвата, защото банката ще се бори с инфлацията, независимо, че това задушава икономическия ръст. Пред агенция РБК те казват, че вероятно следващата стъпка ще бъде направена на 14 март, но тя може и да бъде надолу.


Бюджетът засега печели от обезценяването на рублата, най-вече защото основно перо е износът на петрол и газ, продавани в долари. По изчисления на експертна група, цитирана от РБК, поскъпването на долара с 1 рубла носи допълнителни приходи от 315 млрд. рубли. Но понеже расте е инфлацията, реалната сума се намалява на около 170 млрд. рубли. Текущият бюджет на Русия е изчислен при курс 33.4 рубли за долар и очаквани приходи от 13.57 трилиона рубли. В понеделник доларът достигна среден курс от 36.42 рубли, което означава, ме финансовото министерство на Русия ще събере над 951 млрд. рубли повече в номинално и 513.4 млрд. рубли в реално измерение.


С понижаването с 12% и на индекса РТС сериозно поевтиняха акциите на "Газпром" (-14%), Сбербанк (-15%), Ростелеком (-9%), а повече от 20% изгубиха от цената си акциите на Мечел и КАМАЗ. Не бяха пощадени имена като НОВАТЭК (-15.67%) и "Интер РАО" (16,79%).


Книжата на някои компании бяха практически извадени от търговията и вкарани в режим на т.нар. дискретни аукциони, защото изгубиха повече от една пета от стойността си. Това засегна ЕЭС, "Россет", "Иркутскэнерго" и МОЭСК=


Напрежението покрай най-сериозната геополитическа криза в Европа от началото на века насам отнесе и 2-3% от индексите на европейските фондови пазари и почти 1% от Уолстрийт. 


Бягството към сигурни вложения вдигна цената на златото до 4-месечен връх.

© Reuters

Бягството към сигурни вложения вдигна цената на златото до 4-месечен връх.


На стоковата борса в Чикаго фючърсите за жито скочиха с над 5%, а тези за царевица с около 4% поради опасения, че кризата ще прекъсне износа на зърно от черноморския район, в който Русия и Украйна са най-големите производители.


Кримската операция засега не поставя под съмнение платежоспособността на Русия - централната й банка има валутни резерви от близо половин трилион долара, а и политическият риск винаги е бил основен съставен елемент за всеки, които прави бизнес с тази страна, коментира "Ройтерс".


Но дори да не се стигне до налагане на международни санкции, ударът по доверието на нивеститорите към руските институции вече е факт.


Гари Грийнбърг, ръководител на отдела за възникващи пазари в Hermes Fund Managers, казва пред агенцията, че "оценката на пазара е, че руското правителство е готово да пожертва и икономиката и международните позиции на страната в името на проекта за Евразийски съюз".


Както и да приключи кризата, Русия ще е най-големият губещ, казва фонд мениджърът от PIMCO Франсеск Барселс. Руските компании и тези, които имат бизнес в страната, ще започнат да изпитнат трудности с достъпа до валутни средства, а цената на кредитите им ще се повиши, понеже чуждестранните банки ще им дават заеми с по-висока рискова премия.


"Руските корпорации са сред най-активните на международните дългови пазари и Русия опитва усилено да отвори за чужденци своя пазар за заеми във валута и да подобри инвестиционния си климат. Но конфронтацията със Запада ще отслаби много от тези постижения и ще прогони чуждестранните инвеститори", допълва Барселс.


Събитията на пазарите съвпадат с такива ключови макропоказатели като годишен растеж на руската икономика под 2%, стагнирали инвестиции и покачваща се инфлация. Освен това значителен дял -(25 млрд. долара, почти 25% от пазара, или увеличение от 9 пъти спрямо началото на 2012г.) на облигации в рубли се държат от чужденци, заложили на това, че централната банка ще поддържа силна национална валута. 


Кристъфър Гранвил, управляващ директор на консултантската Trusted Sources, който отдавна следи и анализира Русия, казва, че Кремъл ще трябва доста да се постарае да върне инвеститорите. "Този път Путин реши, че има по-висши интереси в Украйна и затова ще получи кроше по брадичката. Ако последва управление на понесените щети, руските активи може да поскъпнат. Иначе всички ще се убедят, че Путин е прекосил Рубикон и това ще направи страната му неподходяща за инвестиране в обозримо бъдеще."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK