Един ден от кримската операция на Русия заличи 72 млрд. долара от икономиката

Един ден от кримската операция на Русия заличи 72 млрд. долара от икономиката

© ReutersЕдин ден присъствие на руските специални части в Крим струва на руската икономика загуби от 72 милиарда долара. 


С 62.4 млрд. долара намаля капитализацията на търгуваните на московската борса руски компании, а централната банка изля на валутните пазари около 10 млрд. долара от резервите си, за да крепи рязко поевтинялата рубла. Основният индкес ММВБ падна с 10.8% 


Засега едрият бизнес в Русия запазва хладнокръвие, но вълната от разпродаване на акции на банки и компании - предимно енергийни и телекомуникационни, имащи присъствие на руския и украинския пазари, продължи през Европа към САЩ. 
С откриването на търговията индексът ММВБ веднага падна с 4.63% като продаваха предимно чуждестранни инвеститори. През деня съотношението продажби-покупки се запази в съотношение приблизително 80% към 20%, а общият обем на сделките надхвърли 4 пъти този в нормален ден. Борсата опита да ограничи тази активност като незабавно въведе условие при търговията с 15-те най-ликвидни акции да се вдигне 1.5-2 пъти размерът на обезпечението.


Централната банка на Русия рязко вдигна основната лихва от 5.5% на 7% и според служители във финансово-административната част от руското правителство ще има още вдигане на лихвата, защото банката ще се бори с инфлацията, независимо, че това задушава икономическия ръст. Пред агенция РБК те казват, че вероятно следващата стъпка ще бъде направена на 14 март, но тя може и да бъде надолу.


Бюджетът засега печели от обезценяването на рублата, най-вече защото основно перо е износът на петрол и газ, продавани в долари. По изчисления на експертна група, цитирана от РБК, поскъпването на долара с 1 рубла носи допълнителни приходи от 315 млрд. рубли. Но понеже расте е инфлацията, реалната сума се намалява на около 170 млрд. рубли. Текущият бюджет на Русия е изчислен при курс 33.4 рубли за долар и очаквани приходи от 13.57 трилиона рубли. В понеделник доларът достигна среден курс от 36.42 рубли, което означава, ме финансовото министерство на Русия ще събере над 951 млрд. рубли повече в номинално и 513.4 млрд. рубли в реално измерение.


С понижаването с 12% и на индекса РТС сериозно поевтиняха акциите на "Газпром" (-14%), Сбербанк (-15%), Ростелеком (-9%), а повече от 20% изгубиха от цената си акциите на Мечел и КАМАЗ. Не бяха пощадени имена като НОВАТЭК (-15.67%) и "Интер РАО" (16,79%).


Книжата на някои компании бяха практически извадени от търговията и вкарани в режим на т.нар. дискретни аукциони, защото изгубиха повече от една пета от стойността си. Това засегна ЕЭС, "Россет", "Иркутскэнерго" и МОЭСК=


Напрежението покрай най-сериозната геополитическа криза в Европа от началото на века насам отнесе и 2-3% от индексите на европейските фондови пазари и почти 1% от Уолстрийт. 


Бягството към сигурни вложения вдигна цената на златото до 4-месечен връх.

© Reuters

Бягството към сигурни вложения вдигна цената на златото до 4-месечен връх.


На стоковата борса в Чикаго фючърсите за жито скочиха с над 5%, а тези за царевица с около 4% поради опасения, че кризата ще прекъсне износа на зърно от черноморския район, в който Русия и Украйна са най-големите производители.


Кримската операция засега не поставя под съмнение платежоспособността на Русия - централната й банка има валутни резерви от близо половин трилион долара, а и политическият риск винаги е бил основен съставен елемент за всеки, които прави бизнес с тази страна, коментира "Ройтерс".


Но дори да не се стигне до налагане на международни санкции, ударът по доверието на нивеститорите към руските институции вече е факт.


Гари Грийнбърг, ръководител на отдела за възникващи пазари в Hermes Fund Managers, казва пред агенцията, че "оценката на пазара е, че руското правителство е готово да пожертва и икономиката и международните позиции на страната в името на проекта за Евразийски съюз".


Както и да приключи кризата, Русия ще е най-големият губещ, казва фонд мениджърът от PIMCO Франсеск Барселс. Руските компании и тези, които имат бизнес в страната, ще започнат да изпитнат трудности с достъпа до валутни средства, а цената на кредитите им ще се повиши, понеже чуждестранните банки ще им дават заеми с по-висока рискова премия.


"Руските корпорации са сред най-активните на международните дългови пазари и Русия опитва усилено да отвори за чужденци своя пазар за заеми във валута и да подобри инвестиционния си климат. Но конфронтацията със Запада ще отслаби много от тези постижения и ще прогони чуждестранните инвеститори", допълва Барселс.


Събитията на пазарите съвпадат с такива ключови макропоказатели като годишен растеж на руската икономика под 2%, стагнирали инвестиции и покачваща се инфлация. Освен това значителен дял -(25 млрд. долара, почти 25% от пазара, или увеличение от 9 пъти спрямо началото на 2012г.) на облигации в рубли се държат от чужденци, заложили на това, че централната банка ще поддържа силна национална валута. 


Кристъфър Гранвил, управляващ директор на консултантската Trusted Sources, който отдавна следи и анализира Русия, казва, че Кремъл ще трябва доста да се постарае да върне инвеститорите. "Този път Путин реши, че има по-висши интереси в Украйна и затова ще получи кроше по брадичката. Ако последва управление на понесените щети, руските активи може да поскъпнат. Иначе всички ще се убедят, че Путин е прекосил Рубикон и това ще направи страната му неподходяща за инвестиране в обозримо бъдеще."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (325)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 458 Неутрално
 2. 2 Профил на qwerty123123
  qwerty123123
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Колко ли такива дни могат да си позволят...?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Е,сега чакаме някой двукрак остатък от комунизма /др.Иванов,Каишков.../да ни разясни как борсите нямат нищо общо с иначе стабилната и велика руска икономика....

  Homo ludens sum
 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Леле, ама наистина ли?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Хей руп, хей руууп , Хей руб ла упала ....!

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на Conservator
  Conservator
  Рейтинг: 568 Разстроено

  Световните финансови престъпници започнаха война срещу Русия.

  Trump '16
 7. 7 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nacho Libre":

  а Украинската економика е във възход !

 8. 8 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#7:"venc100"]а Украинската економика е във възход ![/quote]
  Е и....

  Homo ludens sum
 9. 9 Профил на marteniza_de
  marteniza_de
  Рейтинг: 402 Неутрално

  как ли изглежда огледалото от страната на 20те процента ...

 10. 10 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 515 Неутрално

  " По изчисления на експертна група, цитирана от РБК, поскъпването на долара с 1 рубла носи допълнителни приходи от 315 млрд. рубли."

  Хм, нещо.... май, не е случайно... Да не се окаже окаже един голям сценарий!

 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Сто на сто "анализът" е на титаните на мисълта от ИПИ.
  Каролев, да не си помагал и ти?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 899 Неутрално

  [quote#2:"qwerty123123"]Колко ли такива дни могат да си позволят...?[/quote]
  Че то повече такива дни не може да има. Повече от абсолютно всички акции не могат да разпродадат, а очевидно днес е разпродадено почти всичко.

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  Много се надявам потърпевшите руснаци да си поискат парите лично от Путин. Това обяснява и взезапната сговорчивост на кремълските гномове, които се отрекоха от ултиматума на командващия флота до украинските въоръжени сили да сложат оръжие до 3 сутринта утре, обявявайки ги за "пълни глупости":
  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/ukraine-latest-g7-condemns-russias-movement-into-the-crimea-9164961.html

  Както викаше дядо ми: Кучето скача според тоягата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нищо не е заличил. Путин откакто управлява заличи лека по лека де що имаше и се върна към старите революционни навици. Борсите винаги реагират постфактум.

 15. 15 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 740 Неутрално

  всички кампании на световни дребосъци приключват с бакрут.
  вж. Ватерло, Берлин... и някои Брюкселски ресторанти!

  the more we learn, the more we die...
 16. 16 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Руските емигранти в България удариха шестица от тотото.Все по друго е да си живееш в Бургас или Варна...

 17. 17 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#1] от "mavricii.plovdiv":

  Ами да , руснаците ще си изкупят "дълга" на безценица

 18. 17 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1099 Весело

  При 100 Рубли за $1 войната свършва

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 19. 19 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Another day, another 72,000,000,000.00 dollars.

 20. 20 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nacho Libre":

  например за бедноста в Грузия никой не говори

 21. 21 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1300 Разстроено

  На края, за съжаление, сметката ще я плати Гольо...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  [quote#6:"Conservator"]Световните финансови престъпници започнаха война срещу Русия.[/quote]

  Другарю, още вчера ви написах, че Западът ще смачка Русия, без да изстреля един фишек. Когато единственото, на което можеш да разчиташ, е пръдня (земен газ), редно е да се държиш поне по-прилично, за да не те сритат в задника.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#11:"др. Иванов"]Сто на сто "анализът" е на титаните на мисълта от ИПИ. [/quote]
  Айде сега ти дай един по-умен,по-задълбочен,по-обективен анализ....а,дай и един съветски марш /както вчера/ за настроение...

  Homo ludens sum
 24. 24 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А дубрутру и честито на спечелилите световна слава и покрили се с лаври руски освободители! И ако си мислят че печелят нещо ако някак могат да задържат Крим - бюджетът на Кримска област се покрива на 60% от украйнския бюджет. ГОдишно по 300 милиона долара дотации. Сега Русия иска да покрива тая сума? Ми....добра сметка са си направили ,няма що. Всъщност както знаем изобщо не са правили сметка. Никой от тях. абсолютни дилетанти.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 25. 25 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Хммм.. Много груби сметки са това..Българската борса като нарастна с 55% за последната година да не би някой да казва, че сме с ръст 55% в каквото и да е отношение??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 26. 26 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Хайде, Мечко, скоро може би ще затанцуваш по панаирите...

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 27. 27 Профил на Real Adventure Machinery
  Real Adventure Machinery
  Рейтинг: 488 Любопитно

  как хорошо and how nice.
  В тази война Русия няма да ползва подкрепата на никой, няма да има ленд-лийз. Виж, украинците ще получават и икономическа и военна помощ.

  proudly built in Bulgaria
 28. 28 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Нещо нормално при такава ситуация... не се изисква гениалност за да го предвидиш. Иска се да не си кух, самозабравил се диктатор. Докога ли руските данъкоплатци ще си позволяват лукса да плащат "данък ботокс"...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 29. 29 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Русия има над 500 млрд. резерви, ако след 8 дни са на нула значи авторите са прави. Аз залагам всичко което имам срещу равностойното, че сред 8 дни никой няма да е разбрал, че има финансови проблеми.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 30. 30 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Изобщо какво искат руснаците? Крим? за какво им е? за да плащат за издръжката му? за да имат база за флота си? Е нали и досега я имаха според договорите. Не че има смисъл от това базиране де - Егати флота дето трябва д амине през Босфора и Дарданелите тепърва. Дето всяка полева гаубица и снайперист могат да си пукат колкото им се иска. Досега, защото Русия загуби безвъвратно Кримските бази за флота си и Украйна като потенциален съюзник. А както виждаме и икономиката си сама удуши. Наистина на руснака не му трябва много за да се самоунищожи.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#23] от "Nacho Libre":

  имено бедноста беше факторът който свали Сакашвили от власт в Грузия !

 33. 33 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#2] от "qwerty123123":

  Това е много важен въпрос.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  [quote#27:"Real Adventure Machinery"]В тази война Русия няма да ползва подкрепата на никой, няма да има ленд-лийз.[/quote]

  Китай също се е обявил за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Да горят в ада дано, заено с българските рубладжии

 36. 36 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 568 Неутрално

  волен сън няма да го хване

 37. 37 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Четете добре - засега руският бюджет печели , поради експортната икономика . Ако допълнителните приходи от петрол и газ /където държавното участие е голямо / се вложат в изкупуване от правителството на обезценяващи се акции на олигархическите империи , ползите за Русия в краткосрочен план са ясни . Ще се увеличат и приходите от американски и европейски ДЦК .
  Въпроса е с реалната икономика на Русия какво ще се случи след време . Признавам , трудно ми е да прогнозирам .

 38. 38 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#17] от "xyha":

  Благодарение на местния акънлия Путин,по подобие на наШия Жан Виденов,само дето греШките са от друго естество

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  [quote#30:"tencho_tenev"]Русия загуби безвъвратно Кримските бази за флота си и Украйна като потенциален съюзник. А както виждаме и икономиката си сама удуши. Наистина на руснака не му трябва много за да се самоунищожи.[/quote]

  Личният лекар на Путин ще го отнесе накрая.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#29] от "др. Иванов":

  [quote#29:"др. Иванов"] Аз залагам всичко което имам срещу равностойното, че сред 8 дни никой няма да е разбрал, че има финансови проблеми.[/quote]

  Какво имаш ?

 42. 42 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 402 Весело

  Ай чиститу!
  Да им пожелаем много такива дни.

  zenrus.ru
 43. 43 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#29:"др. Иванов"]че сред 8 дни никой няма да е разбрал, че има финансови проблеми.[/quote]
  Нема, нема, ако стане напечено, ше си поискат от янките към сто и нещо милиарда дълг. Па, ако ония откажат, ше ги ступат, ко толкова

 44. 44 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#29] от "др. Иванов":

  какво са 500 милиарда резерви? Къде са тези резерви? 200 милиарда са в американски ценнни книжа , а наличната валута - основно в чуждестранни банки. Тези 500 милиарда са само цифра. за един ден могат да се превърнат в пушек. замразяване на авоарите, спиране на търговията, ембарго.... Русия сама си подписа снъртната присъда и ако продължи да се държи сякаш сме в 18-век просто живее в абсолютно нереален свят.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 45. 45 Профил на the next K
  the next K
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "С откриването на търговията индексът ММВБ веднага падна с 4.63% като продаваха предимно чуждестранни инвеститори. "
  Което означава, че има прекалено много зявки продава, а когато цената падне до приемливото за руските олигарси или държавата, последните ще изкупят акциите от чуждите инвеститори. Кой ще е печелившия в контекстта на олигархическата власт и великодържавието? За Русия най-важното е да продължи да си продава суровините (нефт, газт и руди), а в обратна посока да продължи потокът от долари към Русия. И дори ЕС да се откажат да купуват нефт и газ (а особено без газ няма да се получат нещата на евроикономиките), то Русия отдавна е диверсифицирала пазарите си в посока Китай. А спирането на Китайската икономика светът не може да си го позволи, да не говорим за САЩ. Отделно и защото Германия, Великобритания, САЩ имат колосални инвестиции в Поднебесната, за да могат да внасят печалба от чужбина (Китай). Така че "глупавите" братушки финансисти са си направили сметката и знаят какво следва в глобализирания свят! Тях не ги мислете, помислете откъде България ще купува газ за зимен сезон 2014-2015 за ТЕЦовете (щото ние вече кой знае каква промишленост нямаме), ако кризата се закучи и премине във война със затворен газопровод?

  "Who controls the Past controls the Future; who controls the Present controls the Past"
 46. 46 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  [quote#29:"др. Иванов"]Русия има над 500 млрд. резерви[/quote]
  Нещо грешна статистика си чел. Има дори над 650 милиарда но не резерви а ДЪЛГОВЕ...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 47. 47 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  Ха-ха. Бюджета печели от евтината рубла, защото продава в долари, а частните инвеститори губят. Ето това е модерния пост комунизъм.

  Любовта ще спаси света!!!
 48. 48 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Вигенин говори за опасността от емигранти от Украйна към България. Ако обаче изгладнелите братушки от Раша вземат да прииждат, ще стане весело. Ще е голяма радост за алкохолната индустрия в страната ни.

  Защо ако не да?!
 49. 49 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ръкоделев":

  е теяяяя нали наложиха на времето ембарго на Турция за Кипър (сега част от ЕС) и от което сега се отказаха

 50. 50 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Общо взето Путин се наака. Опита се да използва една бита външна карта за да се укрепи в собствената страна. Да ама днес не говорим за кооперираната сталинова икономика която с репресии и огромни загуби поради неефективност все пак оцеляваше. Говорим за разпокъсана икономика от олигархичен тип неспособна да мобилизира никакви национални трудови ресурси. Скоро ще се срутят от собствения вътрешен натиск. Ако дотогава не са запалили света с нова война и не са експроприирали цялата икономика срещу бележка за мобилизация ще се срутят под собствената си тежест.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 51. 51 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#37] от "magnas":

  Приходите в бюджета се разпределят лиЧно от Путин и не отиват за хората от народа,а народът го духа с извинение,както винаги,заЩото полуЧава заплатите си в местна валута.

 52. 52 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#34:"Norman Granz"]Китай също се е обявил за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. [/quote]
  А днес трикраките /с бастуна/остатъци от комунизма на няколко пъти драскотеха великата тъпня,че ,,Китай и Израел /представете си/ подкрепили Руссия,,....
  То бива серсемлък,бива,ама чак толкоз...

  Homo ludens sum
 53. 53 Профил на Оранжева проевропейска шапчица
  *****
  Весело

  Курсът на борсите се вдига, случва се да падне, всичкото чудо за няколко дни!

  Някои са тръгнали да плашат гаргите, правят генерални заключения! 54. 54 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#25:"ostin22"]Българската борса като нарастна с 55% за последната година да не би някой да казва,[/quote]

  Аз имам една найлонова торба с акции. Преди 8-9 години те са били с борсов индекс Софикс 350-400, преди 6 години с индекс 1500, после с 270, сега къде 400.

  И въпросът е защо те си седят все в торбичката, а около нея нито някой слага пари, нито взима?

  Или ако на някой е трудно да разберат примера с акциите ще дам по-прост.

  Пенчо живее в апартамент в центъра, който 2003 г. е струвал 30 хиляди евро, 2008 - 100 хиляди, а сега 50 хиляди. Ама Пенчо си живее в апартамента и нито са му взели, нито са му дали и едно евро от маржове изразяващи се в десетки хиляди евро.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2625 Неутрално

  [quote#52:"Nacho Libre"]... трикраките /с бастуна/остатъци от комунизма...[/quote]


  Това е страхотен лаф, ще го пусна в циркулация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#17] от "xyha":

  с какво? Русия за няколко седмици ще е останала без валутни резерви с тая скорост. (ако преди това просто не и ги отнемат чрез замразяване). А и за да се купи нящо някой трябва да ти го продаде. Дали някой ще иска да продава нещо на руснак в следващите години, при положение че руският подпис под договорите не струва нищо?

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 57. 57 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  НЕ ХРАНИ ТРОЛА С ДВЕТЕ НУЛИ В НИКА.

  Homo ludens sum
 58. 58 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Абе Грац, абе Норман!
  Ами и Русия се обявава за запазване на териториалната цялост на Украйна, къде си видяла друго?
  А и да иска да я раздели дали ще я е грижа какво казва от любезност Китай? Вие видяхте, че от НАТО чеп за зеле не става и сега Китай ще спасява положението?!?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 59. 59 Профил на Оранжева проевропейска шапчица
  *****
  Любопитно

  [quote#46:"Георги"]Има дори над 650 милиарда но не резерви а ДЪЛГОВЕ... [/quote]

  Цитирал си дълговете на САЩ? 16 билиона долара са! И около 100% от БВП на САЩ!

  А Русия и Китай имат дългове под 5% от БВП!

 60. 60 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#54] от "др. Иванов":

  цената на найлоновата торбичка е по-висока от ациите на несъществуващи фирми. При това е антиквариат! Пази торбичката дрогарю, а акциите запали за огрев. А на унуцуте гордо разказвай за дедовата мъдрост! Все пак важно е да си в играта, а не да печелиш. А! И да казваш че разбираш от икономика, защото си купил там едни акции скъпо и си ги пазил докато са станали ненъжна хартия , а накрая - запалил. Важното е да си в играта. Ръйш! Олимпиець!

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 61. 61 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  До коментар [#45] от "the next K":

  В така начертаната схема пропускате нещо, цялата китайска икономика се държи на износа им към западните икономики. Така, че Запада ако реши да рефуцира търговията си с тях, руския газ ще го използват за отглеждането на ориз.
  И понеже знам глупавите ви мантри за ценните книжа в $, американците могат да напечатат колкото си поискат и да им върнат дълга.

  Любовта ще спаси света!!!
 62. 62 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  [quote#44:"tencho_tenev"]Русия сама си подписа снъртната присъда и ако продължи да се държи сякаш сме в 18-ве[/quote]
  Русия е държава на 3 века. Как искаш да се държат, като цивилизована страна, с толкова кратка еволюция?...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 63. 63 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Руснаците пак ще духат супата, ама те са свикнали.

 64. 64 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Малко им е. Милион пъти по толкова да се натикат, че другия път като имат такъв глава на държавата, народа сам да го изтика, не да чака и да се насъсква срещу братски народ.

  Да живее България и българският народ.
 65. 66 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#59] от "Оранжева проевропейска шапчица":

  ако руските дългове са 650 милиарда долара, и това са 5% от БВП, значи БВП- то и е 13 трилиона долара. МИ че те САЩ едва имат 14,5 бе! я се осъзнай! )) Това за Китай може и да е вярно, но Китай е действаща икономика, а Русия? ъмммм...не? позна!

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 66. 67 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 622 Неутрално

  [quote#29:"др. Иванов"] Аз залагам всичко което имам срещу равностойното, че сред 8 дни никой няма да е разбрал, че има финансови проблеми.[/quote]

  Ще залагаш ли ?
  Какво имаш?
  Само, да не са рубли!

 67. 68 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 655 Неутрално

  "Войните, започнати от САЩ след атентатите на 11 септември 2001 г., струват най-малко $3.7 трилиона – почти 4 пъти повече от съобщените от президента Обама данни, показва доклад на Института за международни изследвания „Уотсън“ към университета „Браун“, съобщи Ройтерс."(станията е от 27.07.2012 г) http://razuznavane.com/?p=9380

 68. 69 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Ех, ако не беше такава фукнята в Сочи, Путя можеше да издържи 1 ден повече.

  "Я з москалями не балакаю!"
 69. 70 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 402 Любопитно

  [quote#0:"статият"]По изчисления на експертна група, цитирана от РБК, поскъпването на долара с 1 рубла носи допълнителни приходи от 315 млрд. рубли. [/quote]

  Това изречение е или грешно преведено или е лъжа... тази цифра няма никакъв смисъл, освен ако дневният стокооборот в русия базиран на долари не е 315 млрд долара, което ми се струва нереално...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 70. 71 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#62] от "Георги":

  Е аз и никога не съм го очаквал. Колкото и да ми се иска, няма как. Жал ми е за обикновените руснаци, но сами си избраха дджуджето, което пък повярва само на лъжите си. В края на краищата всеки диктатор се оплита и се поддава на собствените си лъжи, заживявайки в един измислен свят. Жалкото е, че народа накрая страда.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 73 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1156 Весело

  Путин май удари джакпота...

 73. 74 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3491 Неутрално

  Сега ще загубят всички руски компании, които внасят суровини.
  Интересно ЕС какво продава на Русия.

  Любопитно е също така нашия договор за газ в каква валута е, някой знае ли?

  Любовта ще спаси света!!!
 74. 75 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 564 Весело

  До коментар [#25] от "ostin22":

  Да ти кажа ,все си мисля че гробищата на който трябва да ревем са малко по встрани от руските ,ама тук оплаквачките нещо неориентирани

 75. 76 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#70] от "toffeetwr":

  представи си ако доларът се качи до 100 рубли/долар какви приходи ще има! А ако стане 1000 рубли за долар? Тва за хиперинфлацията не ми се мисли какви астрономически приходи са! Проблема е малкото неудобство да су купиш един хляб (след като си чакал на опашка няколко часа и АКо имаш купон за целта) на цената на един куфар пълен с пари. Както казах, важното е да има печалба и много милиарди. Всеки руснак - милиардер! И настана такова щастие в целокупната и неделима....свят ни се зави. А руснаците дори завиха.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 76. 77 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#61] от "hope":
  могат да напечатат,зависи кой ще ги купува после

 77. 78 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Казах ви за рублите сутринта, от падането им кяри само правителството, а губят продавачите. За да падне спекулативно курса трябва да изкараш на пазара рубли, а за да продаваш рубли трябва да ги имаш. В минало време, т.е. да си ги придобил на 40-45 за евро и тръгваш да правиш удар, който ги сваля на 50. Т.е. до тук си вътре само ти, продал си скъпи рубли евтино. Единдтвения начин да спечелиш е стар колкото борсите - пускаш рублите (акциите) за да паднат и се възползваш от инерцията, когато тръгнат надолу започваш да купуваш. Купил си първо на 45, продал си на 50 купил си на отново на 55 и следствие на започналите покупки цената тръгва да расте и отива на 48. Това е борсата! Досега вътре са само продавачите, защото рублата не падна до нива, те да си изкупят на печалба продадените вече рубли.
  Ако Русия е вкарала 10 млрд. значи е станала собственик на 500 млрд. рубли, които е продала последните години на средна цена 400 млрд. рубли.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 78. 79 Профил на 5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  5 трити поста -месец бан,обичам мода до смърт:))
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Китай застана на страната на Русия по украинския въпрос и заплаши САЩ ,че ще си поиска дълговите задължения от тях в злато. Заплахата е достатъчно ефективна , като се има предвид факта , че американците почти нямат никакво собствено злато защото във Форт нокс имат само волфрам .Китай също е готов да използва правото на " вето " срещу всяко решение на Съвета за сигурност на ООН , насочено срещу Русия.

 79. 80 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#29] от "др. Иванов":

  Ми то в Русия мизерията е достатъчно голяма и хората няма как да разберат, че са затънали още. Просто ще живеят по-дълго в мизерия, след като джуджето се пресели в по-добър свят.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 80. 81 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 816 Весело

  [quote#61:"hope"] И понеже знам глупавите ви мантри за ценните книжа в $, американците могат да напечатат колкото си поискат и да им върнат дълга. [/quote]


  Хахахаха, това беше добро Наскоро завършил икономист от УНСС?

  https://goo.gl/8NG90J
 81. 82 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#76] от "tencho_tenev":

  Абе гледам тук един титан на мисълта, та да попитам:

  Смяташ ли евреите за добри финансисти?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 82. 83 Профил на venc100
  venc100
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Защо някой не вземе да се погрижи за икономическото състояние в Украйна и Грузия !!!Сакашвили ако беше успял да компенсира развалените си отношения с Русия ,с членство в ЕС, нямаше да загуби изборите в Грузия !

 83. 84 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  [quote#71:"tencho_tenev"]Жал ми е за обикновените руснаци[/quote]
  Ако погледнеш от техният ъгъл, те сега живеят по-добре от колкото през цялата си 300 годишна история. Само до преди 100 години, са ги търгували, като животни. Захари Стоянов на времето беше препечатал обяви от руски вестници. Та там се вижда че за хубаво ловджийско куче, може да ти дадат няколко мужика. За обикновено домашно куче две жени при това учени... По времето на СССР пък ги мореха с глад и лагери. Та сега, по техните "стандарти" са си направо добре...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 84. 85 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#68:"pavelsilistra"]"Войните, започнати от САЩ след атентатите на 11 септември 2001 г., струват най-малко $3.7 трилиона – почти 4 пъти повече от съобщените от президента Обама данни[/quote]
  Имат-плащат си масрафа.
  А Путлер-на гол г.з-чифте пищови,с тенденция г.зът тепърва съвсем да оголее.
  Така са руснаците-като Амурчета-голи,въоръжени и искат всички да ги обичат...

  Homo ludens sum
 85. 86 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#58] от "др. Иванов":

  като е така, какъв ч.п дирят руските войски в Крим и защо издигат руското знаме на чужда територия? За герочни пози на снимки в фейсбук? Някой да е останал да вярва на руските измислици и на подписа на русия под някакъв договор? (освен тукашните тролове де)

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 86. 87 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 567 Весело

  Дам. Кръчмарите се развихриха със сметките.
  А колко деня мое държи еврупейскътъ икономика без газ ?

 87. 88 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#78] от "др. Иванов":

  Насочи се към друга професия. Финанси и банкерсво не ти е стихията.

  Да живее България и българският народ.
 88. 89 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#37] от "magnas":

  Не, бе, не им разваляй кефа. Форумните експерти русофоби четат само заглавието и трескаво скачат от радост. А заглавието, както винаги, е силно манипулативно. Да загубиш пазарна капитализация на борсата далеч не е равнозначно на истински икономически вреди, още по-малко обедняване.
  За момента бюджетът печели, петрола и другите суровини скачат, Русия се изчиства от спекулативен капитал, може би ще се концентрира повече в руски ръце, включително и в държавни.
  Лошото за Русия е покачване на инфлацията, удар върху ръста на БВП, дори може би тази година ще имат рецесия,изчерпване на част от валутните резерви.
  Подобно нещо Русия изживя през 2009-та по време на срива на Московската борса. Имаше и спад в БВП и покупателната способност.
  Просто ще ограничат временно закупуването на вносни стоки, за да не харчат много валута и нещата ще се успокоят.

 89. 90 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#84] от "Георги":

  ами Захари Стоянов затова е бил преследван - за русофобство. То всеки що-годе мислеш човек по презумпция е русофоб и антикомунист. И като казвам русофоб нямам предвид омраза към руснака като отделен индивид, а към руската имперска амбиция. Стефан Стамболов: "Русофил съм и обичам руснаците, но издън душа мразя руската имперска политика"
  Тва нашенските пишман-националисти не са чували за най-големия булгарски националист - Стефан Стамболов, но г'за си дават на руснаците. ...

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 90. 91 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#77] от "miglen lokunev":
  Русия имала 500 млрд гущера резерва - при 70 милиарда на ден изпразвания за да държи рублата това значи 7 дни военен комфорт, на Осмия ден ще го карат вече на Кримски Водорасли

 91. 92 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 567 Весело

  [quote#90:"tencho_tenev"]То всеки що-годе мислеш човек по презумпция е русофоб и антикомунист. [/quote]

  Скоро не бях чувал такъв виц.

 92. 93 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#89] от "simo87":

  назад си. Руската икономика през 2013 година нарастна с около 1%. въпреки стабилните цени на нефта и газа. Може би дрогаря Путин затова измисли тая глупост - за да отвлече вниманието на хората от вътрешноикономическите проблеми. Стар трик. Но минава само ако можеш да си го позволиш икономически и никой не ти дири сметка, ако си прав външнополитически. А това го няма.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 93. 94 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#92] от "bluescreen":

  не съм изненадан. изобщо

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 94. 95 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  [quote#6:"Conservator"]Световните финансови престъпници започнаха война срещу Русия. [/quote]
  Те така я почнаха е 2008г. и май други пострадахме.
  Другите борси също са луднали.

 95. 96 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#82] от "др. Иванов":

  продължавай да се питаш.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 96. 97 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 644 Неутрално

  [quote#58:"др. Иванов"]Вие видяхте, че от НАТО чеп за зеле не става[/quote]

  Другарю- знам, че тролиш от изкуфялост и не си платен, но тук прозвуча като мениджър на фирма за коментари...

  Да обясня:

  НАТО е съюс (пакт) между няколко държави, като исеята е- АКО НЯКОЯ ДЪРЖАВА- ЧЛЕНКА БЪДЕ НАПАДНАТА- ОСТАНАЛИТЕ ОТ ПАКТА СА ДЛЪЖНИ ДА Й ОКАЖАТ ВОЕННА ПОМОЩ!!!

  Това е. Украйна не е страна- членка. Нацепи си го в комундерската кратуна, и гледай да остане там!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 97. 98 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#90] от "tencho_tenev":

  За да не съм голословен:

  "Едно обикновено куче се продавало в Русия за двама души селяни; а едно авджийско – за три момичета. Ето ви няколко обявления от тогавашните вестници: “- У Никола Морскаго се продават банкетни пишкири, покривки за маси, две момичета учени и един селянин (мужик)”. “- Продава се двайсетгодишен човек белберин, и една крава от добра породица”. “- Хубави кученца се продават и седем човека с най-умерена цена”. “- На литейната част, против Сергия, в черковния дом се продават двама души, готвач и файтонджия, годни за солдати, и един папагал”. “- Някой си има за продан 11-годишно момиче и 15-годишен белберин (парикмахер), четири кревата, пера за възглавници и други домашни вещи”. “- Имам за продан хубава пресносола риба осетрини, седем сиви мерини (коне) и мъж с жена”. (Беляев, стр. 320; Мордовцев, III, I, 431).
  Не само са се продавали селяните в Русия, но са ги давали още и във взятка, изигравали са ги на комар, плащали са с тях на доктора за визити и пр. и пр. Робството в Русия, говори Шап, разрушило всичките естествени права; тук човекът се е продавал като стока, деца са се отръгвали от обятията на майките, за да се продават в публичните домове за по няколко си рубли (Рус. Старина, XI, стр. 785). Цената на тия нещастници, истински наши освободители, които са умирали по Дунава и по Балкана, е била разна. В началото на царствуванието на Екатерина, която освободи Полша, един селянин е чинел 70 – 120 рубли. Но без земя цената на тоя двукрак добитък е била много ниска. Една помещица (чифликчийка) продала 195 души свое стадо, мъже, жени и деца с пеленачета, по 6 рубли едното парче. Майсторите, хубавите момичета, актрисите стрували много по-скъпо. Потемкин, например (който освободи татарите) купил от някого си Разумовски музиканти робове по 800 рубли всеки. Много пъти, когато пияният и развратният чокоин е угоявал всичко от тия нещастници, продавал и цялото село, с бабичките и кучетата. Сърбинът Сава Текели, който пътувал из Русия, видял в Тула на пазар 40 момичета, които с камшик пазел техния господар. Той попитал какви са тия хора? “- Продават се”, бил отговорът. Савата се почудил. “- Купи ни, купи ни, господине”, викали момичетата, а той се чуди, че те били всички весели. Урзопинският панаир (Русия) бил център, гдето се продавали момичета за Турция и за другаде. Търговците били арменци. Други пък давали с кирия момичета по бардаците, за които вземали по 100 рубли в месец."

  Захари Стоянов

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 98. 99 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#91] от "richardnixon":
  мечти,мечтии

 99. 100 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#43] от "Култура ми Бойко":

  И как ще ги тупат? И с какво?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK