Очевидно Русия се е подготвила за Крим, посочи бившият представител на България в НАТО

Очевидно Русия се е подготвила за Крим, посочи бившият представител на България в НАТО

© ReutersРусия може бързо да нарасне силите си в Крим при необходимост. Но и със състава, който имаше преди това в автономната република, където е разположен щабът на Черноморския флот, има морска авиация, морска пехота – очевидно Русия добре си е разчела силите и средствата, действайки по един предварителен план." Това каза пред "Нова телевизия" военният експерт ген. майор Съби Събев - бивш представител на България в НАТО и председател на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик". 


По думите му прави впечатление синхронизацията, с която за два-три дена са блокирани всички пътища и са поставени контролни постове.


Събев потвърди, че съотношението между военните сили на Русия и на Украйна е 10 към едно. Според него Русия има 750 хиляди войници, 2.5 милиона резервисти и общо 47 милиона годни за войскова служба жители. В Украйна войниците са 160 хиляди, резервистите – един милион, над 15 милиона са годни за служба. Никой не трябва да очаква, че Русия ще задейства целия си потенциал в един конфликт, напомни обаче Събев. 
По думите му на този етап се води главно информационна война успоредно с натрупването на военен потенциал, който да се използва при евентуален военен конфликт. "Не очаквам да има такъв заради големите последствия за Русия... Москва може да има първоначален успех на Кримския полуостров, но ако навлезе на територията на Украйна, може да има други проблеми", коментира бившият български представител в Северноатлантическия съюз.


По думите му Украйна има близо 3 хиляди танкове, но около 1250 са съвременни образци, самолетите им са 400, от които бойните са 221. Бойните вертолети на Украйна пък са около 130 бройки. За сравнение, Събев посочи, че България има 12 хеликоптера, които при това са неизправни. 


"Русия може да съсредоточи около 200 - 250 хил. души и 200 - 250 бойни самолета за евентуална военна операция. Кримският полуостров е в зоната на Южния военен окръг на руската армия. Могат да бъдат привлечени и части от Западния. В същото време Украйна е със съкращаваща се армия, която ще намалее още повече до 2015 г. в рамките на реформата във въоръжените сили", посочи още Съби Събев.


Към предимствата за руските позиции Събев отнесе и това, че властите в Крим са проруски настроени. В последните дни освен командващия Черноморския флот на Украйна към силите на Кримската република преминаха и главите на основните местни силови структури, включително органите на реда, граничната служба, бреговата охрана и гражданската защита.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Не бива така да се учудваме.
  Русия си е готова за Крим по начало. Крим им е важен и освен това си е техен, те го възприемат като техен и реално Русия не е отстъпвала Крим, направил го е СССР.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 2. 2 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Не ми се вярва Путин да е толкова изгубил връзка с реалността,че да започне война с Украйна.Но ако невероятното се случи,западния свят трябва да отговори с пълна икономическа блокада.

 3. 3 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 721 Весело

  .. и този е готов да да си сложи руска фуражка..

  Аман от русофили и псевдопатриоти говорещи от името на народа
 4. 4 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Не знам дали Русия се е подготвила за Крим, но същия сценарии ще имаме и в България след 10-на години, и ако не се вземем в ръце към 2025г, за да идем до Варна и Бургас ще ни трябва специално разрешение от руското посолство.
  Ей това ще е резултата от бездействието на българските служби за сигурност и безнаказаната предателска проруска дейност на всички русофилски организации в България.
  Не е ли крайно време тези хора да бъдат изолирани и да не им се позволява да заливат всичко с помията си, по същия начин както руските медии лъжат и леят пропаганда в услуга на Кремъл?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До война надали ще се стигне. Русия си има геополитически интереси и ги следва. Тези интереси минават през хребетите на Кавказ, Крим и средиземно море. Казал го е още Княз Горчаков.
  Ставащото следва тази политика. Кавказ го усмириха, чред тартус държат позиции на Средиземно море, сега си вземат и Крим, който междувпрочем никога не е бил украински.
  НАТО се опитва да ги изтика от тези места. това става в момента.
  Дано България също да не се окаже зона на руските нтереси. В смисъл като резервно трасе за газ и нефт ако украинците отрежат транспортните коридори за нефт и газ. С такива като БСП и "патриотът" Сидеров ставаме лесна плячка.

 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Не очаквам да има такъв заради големите последствия за Русия
  ====================================
  Те големите нации като руснаците, американците, немците не се колебаят световни войни да правят ако се налага, пък от някакви "последствия" в локален конфликт щели да се стреснат. Дано не се стига до там.

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Русия няма никакво намерение да влиза в Киевска Украйна!
  Отнемайки им Крим, руснаците елегантно им казват: "С нас - лошо, но без нас - още по-лошо!!!"

 8. 8 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Нормално, то подизпълнителят им Бандюкович подготвяше цяла Украйна да им я сервира на тепсия... но се оказа прекалено голям залък...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 9. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#4:"traveler1"]същия сценарии[/quote]
  като не знаеш, защо пишеш, случаят е доста по различен, а и всяка една власт дошла чрез преврат и обявила, че малцинствата нямат право да ползват майчиния си език, би била сполетяна от нещо подобно!

 10. 10 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#1] от "Митко Василев":

  А Украйна да си отреже опашката, за да остане цяла. Но алчността погубва, както виждаме от собствената ни история. От лакомия за Солун сме изгубили всичко.

 11. 11 Профил на Алдис
  Алдис
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Не съм фен на Русия и на президента и , но по отношение на Крим нещата са доста комплицирани. Руската империя през 18 и 19 век води няколко войни с Отоманската империя за контрол над Крим. До 1956 г. Крим е съставна част от Русия / в пределите на СССР/ и тогава Н.Хрушчов го прехвърля към Украйна. Тогава това не е имало особено значение , и Русия и Украйна и още 13 републики са формирали една държава-СССР. Но сега може би трябва въпроса с Крим да се реши с преговори м/у Русия и Украйна.По мое мнение Крим трябва да се върне на Русия и така да се върне "подаръка" на Хрушчов. Нека да има и референдум за това.

 12. 12 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#4] от "traveler1":

  Да, нещата се променят, но на нас ни трябваше бяло население, и още ни трябва! А рашките са идеални, само че вече не във Варна и Бургас, а в Ямбол, Хасково, Смолян и Кърджали. И никакви руски училища - искат ли училище - в българското! Между другото, Кърджали има идеален климат и е на много добро място, само не знам минерални извори има ли, ако има - става идеално за курорт.

 13. 13 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Би било несериозно, ако нямат предварително разработен план за действие в подобна ситуация, при условие, че щаба на Черноморския флот и главната база са в Севастопол

 14. 14 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Не се карайте.Крим е македонски.Пише го в македонската история.Който не вярва ще му я изпратя с СМС.

 15. 15 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Добре.
  За да изхранват населението на блокирания от Сталин Западен Берлин-ок.1 милион души,през 1948-49г.Западните съюзници правят Берлинския въздушен мост и го поддържат почти една година с честота на кацанията на транспортните самолети ок.3 минути.
  Населението на Крим е ок.2,2 милиона души-без надеждна сухопътна връзка с Русия.
  Пита се-може ли днес-65 години по-късно,широката и необятна руска душа,впиянчената и корумпирана руска администрация на страна,губеща по 70 милиарда долара дневно,да организират и осигурят храно- и стоко-снабдяването на ,,остров,, Крим,аналогично на Берлинския мост.
  И тък като отговорът е,вярвам,очевиден,то за веещите руския байряк на Крим не остава друго освен да изядат /не вратовръзките си/ втория и третия цвят на байряка и да развеят скоро първия му цвят.
  Сеага чакаме др.Иванов,който тия дни пуска линкове на бодро маршируващи руски солдати на Красная площадь под звуците на съветски маршове сега да пусне линк със същите солдати и същия марш само че на забавен кадър и на обратно.Ако някой направи такъв клип-евалла му предварително.
  /А бе,Иванович,вие-поцелуйковците,що толкова обичате да гледате маршируващи в строй русокоси млади мъже,бе....
  Пък викате,че Европата били гейове.../

  Homo ludens sum
 16. 16 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  "Очевидно Русия се е подготвила за Крим, посочи бившият представител на България в НАТО"

  Разбира се, те дори не скриват,че още в първия ден на конфликта за Крим там пристигна десантен кораб от БАЛТИЙСКИЯ флот със 700 деснтчици на борда! Някой да изчисли, колко време му е нужно за прехода около бреговете на Европа и ще стане ясно,откога е планирана тази акция и че тя няма нищо общо със събитията от 25-26 февруари!

 17. 17 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  Абе много маскирани тия освободители бе. А и без отличителни знаци.

  Gunter glieben glauchen globen
 18. 18 Профил на Dr.Jotker
  Dr.Jotker
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "traveler1":

  дори и да бъдат изолирани, голяма част от населението е русофилско и ще излъчи нови активисти. Необходим е нов безпристрастен прочит на историята и запознаване на хората с нея, без пропаганда, така възможно повече хора да направят информиран избор.

 19. 19 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#17:"Blood Red Skies"]Абе много маскирани тия освободители бе.[/quote]
  Така е,християнското добротворство трябва да е анонимно,да не се тръби за него,а добротворецът да остане смирен....хахаха.

  Homo ludens sum
 20. 20 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#4:"traveler1"] ако не се вземем в ръце към 2025г, за да идем до Варна и Бургас ще ни трябва специално разрешение от руското посолство. [/quote]
  +++
  Има приблизително 320 000 имота, които са собственост на руски граждани в черноморския регион. Това са около една трета от имотите по българското Черноморие, показва статистиката на НСИ.
  http://darikfinance.bg/novini/95997/%D0%F3%F1%ED%E0%F6%E8+%EF%F0%E8%F2%E5%E6%E0%E2%E0%F2+%E5%E4%ED%E0+%F2%F0%E5%F2%E0+%EE%F2+%E8%EC%EE%F2%E8%F2%E5+%EF%EE+%E1%FA%EB%E3%E0%F0%F1%EA%EE%F2%EE+%D7%E5%F0%ED%EE%EC%EE%F0%E8%E5

  Свободата Санчо, ....
 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дон Кихот":"Очевидно Русия се е подготвила за Крим, посочи бившият представител на България в НАТО"

  -Разбира се.
  Всяка уважаваща се държава с авторитет би го сторила.
  За нас не знам.

 22. 22 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  И как така Крим се оказа откъснат от Русия? Кой в Украйна ще му наложи блокада? Вие въобще четете ли какво пишете?
  Как си представяте някой в Украйна да каже: Ние няма да пуснем стоки до Крим! Какво ще направят, ще седят отстрани на пътищата и ж.п. линиите е ще псуват преминаващите влакове и камиони?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 23. 23 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  До коментар [#17] от "Blood Red Skies":


  [quote#17:"Blood Red Skies"]Абе много маскирани тия освободители бе. А и без отличителни знаци.[/quote]

  Ами толкова от тях...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 24. 24 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#16] от "Дон Кихот":

  Това, че е от Балтийския флот, не означава, че плава само там. Не знаеш къде е бил корабът, когато е получена заповедта.

 25. 25 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 944 Весело

  "Бойните вертолети на Украйна пък са около 130 бройки. За сравнение, Събев посочи, че България има 12 хеликоптери, които при това са неизправни. "
  ========================
  Егати сравнението, ни в клин ни в ръкав. Какво значение има в случая, какво има България, бе другарю генерал.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 26. 26 Профил на Nacho Libre
  Nacho Libre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#22:"др. Иванов"]И как така Крим се оказа откъснат от Русия? Кой в Украйна ще му наложи блокада? Вие въобще четете ли какво пишете? [/quote]
  ...четем зер...
  Прочетохме и това -
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/03/03/2253660_moskva_podgotvia_za_krim_5_mlrd_investicii_i_most_za_3/
  Кажи бе,Иванович,кажи що харесвате толкова маршируващи млади мъже пък викате,че Европата били гейове...
  Кажи си,Иванович,ще ти олекне.

  Homo ludens sum
 27. 27 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2485 Любопитно

  До коментар [#24] от "buran":

  "Това, че е от Балтийския флот, не означава, че плава само там. Не знаеш къде е бил корабът, когато е получена заповедта."

  Какво, искаш да кажеш, че плува по целия свят с десантчици на борда? Или във всяко пристанище има готови десантчици, които да качи на борда? Този тип кораби се използуват само и единствено за десантни операции. Ако не за Крим, за къде другаде са били предназначени те? Този въпрос май е по-неудобен от първия?

  Лошо,Кутев,лошо!

 28. 28 Профил на genghis
  genghis
  Рейтинг: 524 Весело

  Ей, преобърна се света. Така стана, че
  евреи оглавиха фашистка революция,
  човешките права ги защитава Русия,
  империята на злото е САЩ,
  а Европа... Европа се грижи за щастливите кокошки и цъфтежа на финансовата спекула...

 29. 29 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 944 Весело

  [quote#28:"genghis"]Ей, преобърна се света. Така стана, че
  евреи оглавиха фашистка революция,
  човешките права ги защитава Русия,
  империята на злото е САЩ, [/quote]

  ...и лумпени се добраха до компютрите.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 30. 30 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#27] от "Дон Кихот":

  Смешник, разбира се, че плава...
  явно според теб Балтийския флот плава само в Балтийско море, Черноморския - в Черно и т.н. Вземете се образовайте малко, преди да пишете глупости или поне се опитайте да мислите малко...

 31. 31 Профил на genghis
  genghis
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#29] от "magen_enoshi":

  Защо такава грозна и емоционална сегрегация, драги ми приятелю? Демокрация е - вече и лумпените и ционистите ползват клавиатури

 32. 32 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 944 Весело

  [quote#31:"genghis"]Демокрация е - вече и лумпените и ционистите ползват клавиатури [/quote]

  Ционистите изобретихме клавиатурата. А лумпените сега могат да спамят с нея.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 33. 33 Профил на Харис
  Харис
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#15:"Nacho Libre"]И тък като отговорът е,вярвам,очевиден,[/quote]
  Да, очевиден е. два кораба пшеница и няколко волгобалта с вода едва ли е проблем.

 34. 34 Профил на Харис
  Харис
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#16:"Дон Кихот"]"Очевидно Русия се е подготвила за Крим, посочи бившият представител на България в НАТО" [/quote]
  Всяка държава със сериозна армия има планове за всякакви варианти-защита на даден град, превземане на съседен град, пристанище, летище, област.
  Изненадани ли сте?
  Сигурно в НАТО нямат планове?

 35. 35 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Този ген. майор Съби Събев явно е стар съветски чугун и разсъждава точно като Путлер.
  В съвременните войни армиите не могат да се сравняват само на килограм стомана и брой ботуши.
  Същото се отнася и за високотехнологичните оръжия. Ако ги ползва някой руски дурак и не знае кога да натисне спусъка нищо не струват.
  Руснаците вече си свалиха картите и то много глупаво.
  Сега е ред на украинците да реагират, а предимството им е, че вече няма изненада и имат достатъчно време да обмислят ходовете си.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 36. 36 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 774 Весело

  [quote#15:"Nacho Libre"]Сеага чакаме др.Иванов,който тия дни пуска линкове на бодро маршируващи руски солдати на Красная площадь ...[/quote]
  Ама той(др.Иванов) вчера сам изчисли, че на русия и трябват 7-8 дни и ще клекне.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах